ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Λαϊκή απαίτηση οι πλήρεις αποζημιώσεις και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, που οργάνωσαν οι μαζικοί φορείς της πόλης και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων

Ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας
Ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας
Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να υλοποιηθούν έργα προστασίας της ζωής του λαού, βροντοφώναξαν χτες από την Καρδίτσα άνθρωποι κάθε ηλικίας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι μαζικοί φορείς της πόλης.

Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Η πόλη «νέκρωσε» χτες, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας, που είχε προκηρυχτεί, τα καταστήματα έκλεισαν για δύο ώρες, οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους άφησαν τις σχολικές αίθουσες και βγήκαν να κάνουν το «μάθημα» του αγώνα και της διεκδίκησης.

Με τα πανό, τις πικέτες, τα συνθήματά τους έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Πάρτε μέτρα τώρα αντιπλημμυρικά και αφήστε τα πολλά τα λόγια τα παχιά».

Στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας συναντήθηκαν οι αγωνίες ενός ολόκληρου λαού, που 17 μέρες μετά τη φονική κακοκαιρία συνεχίζει να δίνει μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, τη μάχη για την αποκατάστασή του.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας. Ακόμη εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Εργατικού Κέντρου, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, της Επιτροπής Αγώνα πληγέντων Καμινάδων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, των μαθητών και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος.

Δεν σταματάμε τον αγώνα μας

Ολοι τους ανέδειξαν τις ευθύνες κυβερνήσεων - Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο νομό και έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα, αν δεν υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους για αποζημιώσεις στο 100%.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα πληγέντων Καμινάδων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η επιτροπή για να οργανωθεί η αλληλεγγύη στις γειτονιές, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να στηθούν τέτοιες επιτροπές σε όλες τις γειτονιές και να συντονιστούν μεταξύ τους.

Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, μεταξύ άλλων, στάθηκε στο γεγονός ότι τα χιλιάδες νεκρά ζώα συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, καθώς τα κουφάρια τους παραμένουν άταφα, μέχρι να γίνει η καταγραφή τους από τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ και υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ηδη, μέσα στην Καρδίτσα, στα χωριά είναι έντονη η μυρωδιά αποσύνθεσης από τα ζώα που πνίγηκαν και έχουν παρασυρθεί από το νερό σε κάθε σημείο. Ταυτόχρονα, παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. «Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων», τόνισε.

Ξεχωριστή στιγμή στη συγκέντρωση αποτέλεσε ο χαιρετισμός εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα πληγέντων Καστέλας και Ληλαντίου από την Εύβοια, που και αυτοί «χτυπήθηκαν» από τις πλημμύρες τον Αύγουστο. Δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των πληγέντων της Καρδίτσας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οργισμένοι ενώνουμε τις φωνές μας για να κερδίσουμε αυτά που χάσουμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός, αλλά το γεγονός ότι ζούμε σε ανοχύρωτες περιοχές γιατί θεωρούν κόστος τις ζωές μας».

Απουσία αντιπλημμυρικών έργων - Ψίχουλα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, που ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης για την απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. «Για αυτό απουσιάζουν σήμερα από εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε πως «όσο δυνατή όμως κι αν ήταν η βροχή - που ήταν - δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για το λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται "μη επιλέξιμα" ή χρηματοδοτούνται αφού συνδεθούν με άλλα έργα που φέρουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Χαρακτήρισε ψίχουλα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν, ουσιαστικά, ψίχουλα, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά». Ειδικότερα για τους αγρότες, σημείωσε πως «η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, δεν αρκεί καθώς δεν αποζημιώνει μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν, καθαρισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης κ.ά.».

Σημείωσε ότι ο λαός της Καρδίτσας δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν δεν αποζημιωθούν στο 100%, και μάλιστα άμεσα και όχι σε 3 - 4 μήνες. Κάλεσε σε εγρήγορση, γιατί, όπως είπε, «όταν σβήσουν τα φώτα θα μας ξεχάσουν, όπως και έχουν κάνει στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εδώ για να επιβάλουμε το δίκιο μας, για να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε».

Πορεία προς την Περιφέρεια

Ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως «Κυβέρνηση και δήμος ακούστε το καλά, τώρα θα πληρώσετε γι' αυτήν τη συμφορά», στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων ανέβηκαν και επέδωσαν τα αιτήματά τους, ενώ κατήγγειλαν την προκλητική απουσία του περιφερειάρχη. Κάλεσαν τους διαδηλωτές μέσα από τους μαζικούς φορείς και τις συντονιστικές επιτροπές των χωριών και συνοικιών που έχουν πληγεί να διεκδικήσουν το ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο αιτημάτων με όποια μορφή πάλης επιλέξουν.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης με το πλαίσιο αιτημάτων

Στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα με το πλαίσιο αιτημάτων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100%, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και των καταστημάτων.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.

-- Αμεση καταγραφή των νεκρών ζώων και απομάκρυνσή τους με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί αποτελούν υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους.

-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.

-- Να εξασφαλιστούν σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, από τους οποίους πολλοί έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο λόγω της πλημμύρας.

-- Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη.

-- Διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.

-- Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού - νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας.

-- Να αποκατασταθεί η Δημοτική Πινακοθήκη και να διασωθούν τα έργα τέχνης. Ταυτόχρονα να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι πολιτιστικοί - μορφωτικοί σύλλογοι που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και οι αθλητικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι και σωματεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ