ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΓΔΜ
Στη μέγγενη της οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Μέχρι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Εδώ, στο κέντρο, με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ δεξιά
Μέχρι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Εδώ, στο κέντρο, με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ δεξιά
Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ ανέδειξε για μία ακόμη φορά την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, καθώς η χώρα συνιστά έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους της σημαντικής γεωπολιτικά και στρατηγικά περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, που συνδέεται μεταξύ άλλων με οδικούς άξονες νευραλγικούς για τις διεθνείς μεταφορές και οδούς δικτύων Ενέργειας. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός δεν θα σταματήσει με το αποτέλεσμα του (και νομικά μη δεσμευτικού) δημοψηφίσματος, κατά το οποίο το ισχυρό «Ναι» από το 91,46% των ψηφισάντων αποδυναμώθηκε από τη χαμηλή συμμετοχή του 36,89% που πήγε στις κάλπες. Οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν το επόμενο διάστημα στο λαό της μικρής αυτής χώρας αναμένεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, αφού τουλάχιστον τα ισχυρά κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα, θα επιδιώξουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με κάθε τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε από τους πρώτους να καλωσορίσει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «ακόμη και στις αρχές του 2019» θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα», διεμήνυσε σε όλους τους τόνους μέσα στην περασμένη βδομάδα, διαψεύδοντας πως υπάρχουν περιθώρια για νέα παζάρια, είτε με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είτε με οποιονδήποτε πιθανό διάδοχό του.

Βεβαίως, τα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν αφορούν μόνο την ένταξη της ΠΓΔΜ αλλά όλη την περιοχή, και από τα πιθανά σενάρια δεν λείπουν ούτε οι αλλαγές συνόρων (π.χ. στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας»), ούτε οι νέες συγκρούσεις και πόλεμοι. Ανοιχτό είναι για παράδειγμα το ζήτημα «κατάργησης» των συνόρων ανάμεσα σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο από το Γενάρη του 2019, ενώ την Πέμπτη συμμετείχε σε συνάντηση στα Τίρανα για την περαιτέρω «ανάπτυξη» των σχέσεων ανάμεσα σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ, Μπουζάρ Οσμάνι. Είναι συνεπώς σαφές πως η κόντρα των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι γεωπολιτική και οξύνεται διαρκώς σε διάφορα επίπεδα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα από τα πεδία της κόντρας και γι' αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να γλιτώσουν νέες «καταιγίδες» ή νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τα δίκτυα των ιμπεριαλιστών είναι απλωμένα σε όλη την περιοχή. Το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός δεν πραγματοποίησε τυχαία, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, «Φόρουμ Στρατηγικού Διαλόγου Δυτικών Βαλκανίων» στη Γενεύη. Ούτε επέβαλε για πλάκα τη λήψη «αποφάσεων και μέτρων» με στόχο την «ευρωατλαντική προοπτική» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων...

Δεν είναι τυχαίο ούτε πως ο γγ του ΝΑΤΟ βρίσκεται αυτές τις μέρες (6 έως τις 8 Οκτώβρη) στη Σερβία, με αφορμή τις ασκήσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που συνδιοργανώνει το ΝΑΤΟικό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο Στόλτενμπεργκ είναι σίγουρο πως θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς έναντι του ΝΑΤΟ, μιας που την Τρίτη ολοκλήρωσε ταξίδι στη Μόσχα και συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Βούτσιτς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά τη δήλωση του Σέρβου ηγέτη αφενός πως πήρε από τον Πούτιν «ό,τι είχε επιδιώξει», αφετέρου πως η Σερβία επιθυμεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά να διατηρήσει «στρατιωτική ουδετερότητα».

Αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις...

Το αμερικανικών συμφερόντων «Κέντρο για την Ανάλυση Ευρωπαϊκής Πολιτικής» (CEPA) που στηρίζει τις στενές διατλαντικές σχέσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, σε ανάλυσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, με τίτλο «Δημοψήφισμα σε ΠΓΔΜ: Τι έπεται;»,δεν διστάζει να υπαινιχθεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για την περιοχή. Σε χαρακτηριστικό σημείο της ανάλυσης επισημαίνονται και οι κίνδυνοι (και εμμέσως τα σχέδια) για αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς στο πλαίσιο της κόντρας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία. Επισημαίνονται έτσι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Ενώ πολλοί Σλάβοι Μακεδόνες πιστεύουν πως η ένταξη σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι απαραίτητη, για τους Αλβανούς η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι επιτακτικά υπαρξιακή. Επιπλέον, με τη συζήτηση περί απόσχισης που ξεδιπλώθηκε το καλοκαίρι σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, η γειτονική Μακεδονία μπορεί να συρθεί σε αυτούς τους υπολογισμούς. Εάν ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι φτάσουν σε συμφωνία για συνοριακές αλλαγές, κάποιοι Αλβανοί ηγέτες σε Κόσσοβο και Μακεδονία μπορεί να δουν ευκαιρία για περαιτέρω εθνοτική ομογενοποίηση, προσαρτώντας εδάφη από την Μακεδονία στο Κόσσοβο. Τρίτον, ο εθνικισμός, ο αυτονομισμός και ο αλυτρωτισμός θα αφήσουν τη Μακεδονία πιο ευάλωτη στις επιρροές της Ρωσίας. Η Μόσχα απολαμβάνει την προσδοκία εμμέσως ενός αντιδυτικού μακεδονικού κράτους στη μέση των Βαλκανίων, που θα βοηθήσει τη στρατηγική ώθηση του Κρεμλίνου έναντι ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Μόσχα μπορεί να υπολογίζει ότι η Μακεδονία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δεύτερη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - που συνεχώς αυξάνει την εξάρτηση από ρωσικό χρήμα και επιρροή...».

Πιέσεις από όλες τις πλευρές...

Με φόντο τις παραπάνω επισημάνσεις, δεν θα μπορούσε κανείς να μην ερμηνεύσει υπό το πρίσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Μόσχα αλλά και Αγκυρα.

Ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε να εκδώσει κοινή ανακοίνωση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προτρέποντας τους πολιτικούς ηγέτες στα Σκόπια «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και υπευθυνότητα». Με κοινή τους δήλωση η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επέμειναν στη γραμμή του έμμεσου εκβιασμού προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ διαπίστωσε πως οι πολίτες «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας». Εξέφρασε επίσης τη «μεγάλη υποστήριξη» των ΗΠΑ στην «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη θέση που της αξίζει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία». Η Τουρκία από την άλλη, διά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Πέμπτη ΕΕ και ΝΑΤΟ «να μην εγκαταλείψουν την Μακεδονία», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δηλώσει πως η αστική τάξη της χώρας του «είναι παρούσα» στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε - για ευνόητους λόγους - και η μετέπειτα αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που διαπίστωσε πως οι ψηφοφόροι «επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν απέξω σε Σκόπια και Αθήνα, καθώς σημαντικοί πολιτικοί από ΝΑΤΟ και ΕΕ πήραν μέρος σε αυτήν τη μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας άμεσα, συμμετέχοντας ελεύθερα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας». Επισημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο και το μακεδονικό Σύνταγμα» και καταλήγει ότι «τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, με βάση την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του ΣΑ του ΟΗΕ, θα πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Υπαινίσσεται έστω και αδρά πιθανή «εμπλοκή» στον ΟΗΕ, λόγω της δύναμης του βέτο που μπορεί να ασκήσει η Ρωσία ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την περασμένη Πέμπτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τους αντιπάλους της Μόσχας στη Δύση πως «προσπαθούν να σύρουν τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος, ακόμη και μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής».

Υπό το βάρος των παραπάνω αντιδράσεων, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ερμήνευσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπό το πρίσμα των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από τις αρχές της βδομάδας σκληρό παζάρι με βουλευτές του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος VMRO - DPMNE, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει ανάμεσά τους να βρει τις 11 παραπάνω ψήφους που χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων της 120μελούς Βουλής, να εγκριθεί κοινοβουλευτικά η συμφωνία και να θεσπιστούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.


Δ. ΟΡΦ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους το ευρωατλαντικό σχέδιο

Την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει μέχρι τέλους τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, στηρίζοντας τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επιβεβαίωσε η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα, διεκδικώντας μάλιστα τα εύσημα για το γεγονός ότι η ίδια ανταποκρίνεται πλήρως στο σκέλος της συμφωνίας που την αφορά. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ζάεφ να προωθήσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή κι αν αποτύχει να προχωρήσει σε εκλογές.

Την ίδια αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων φανερώνουν και τα πρακτικά από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, που αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζεται σταθερά να μοιράζει διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι θα στηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν ξεπεραστούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τα πρακτικά αυτών των συναντήσεων αλλά και πληροφορίες από την ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν επίσης συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, με τον Ζ. Ζάεφ. Σ' αυτές τις συναντήσεις, που δεν διαψεύδονται από τη ΝΔ, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να υποτιμηθεί η σημασία τους, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εμφανίζεται να μεταφέρει στον Ζάεφ τις διαβεβαιώσεις της ΝΔ ότι θα επιδιώξει η ίδια ως επόμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και ότι στις τωρινές συνθήκες δεν μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, επειδή θα χάσει ψήφους προς τον Καμμένο και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η ΝΔ είναι κι αυτή αναφανδόν υπέρ μιας «λύσης» που θα «ξεκλειδώσει» την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ και συνολικά της Βαλκανικής, σημείο στο οποίο συναντιούνται με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ