ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εντείνονται οι πολεμικές απειλές...

Copyright 2018 The Associated

Βήμα το βήμα υλοποιούν οι ΝΑΤΟικοί - με τη σύμφωνη γνώμη και πολύμορφη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη, για ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων τους και προώθηση των θέσεών τους σε όλα τα μέτωπα, στην κόντρα με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Τα όσα μεθοδεύτηκαν, άλλωστε, αυτήν τη βδομάδα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου «έδωσαν και πήραν» οι πολεμικές απειλές και οι «προειδοποιήσεις» προς τη Ρωσία, ακριβώς τέτοιο χαρακτήρα έχουν.

Πυρηνικές απειλές...

Τον «τόνο» τον έδωσε ήδη από την Τρίτη - μια μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου - ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, όταν κατήγγειλε δημόσια τη Μόσχα ότι παραβιάζει τα προβλεπόμενα στη «Συνθήκη Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς» (Συνθήκη INF), αναπτύσσοντας ένα νέο τέτοιο πυραυλικό σύστημα, το 9M729.

Ακολούθησαν δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kέι Μπέιλι Χάτσινσον, που επαναφέροντας το δόγμα του «προληπτικού χτυπήματος», είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει μεν προσηλωμένη σε μια διπλωματική λύση, αλλά θα εξετάσει ένα στρατιωτικό χτύπημα αν συνεχιστούν οι ρωσικές ενέργειες!

Σε ένα τέτοιο κλίμα και σε απόλυτη στοίχιση με τα όσα αναφέρονταν στη Διακήρυξη της Συνόδου του Ιούλη, συνεδρίασε την Πέμπτη η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, είπε ότι ο Πυρηνικός Σχεδιασμός του ΝΑΤΟ«αποτελεί μέρος της δουλειάς μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και διαδικασίες. Ετσι οι πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν ασφαλείς και αποτελεσματικές».

Επικαλούμενος, εξάλλου, κατηγορίες των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ολλανδίας, κατηγόρησε τη Μόσχα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Π.χ. για κυβερνο-επίθεση που, όπως ισχυρίζονται, έκανε η GRU, η ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, με έδρα τη Χάγη, αλλά και επιθέσεις σε άλλα σημεία του κόσμου, που προκάλεσαν «τεράστιο οικονομικό κόστος», όπως επεσήμανε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτήν την απερίσκεπτη συμπεριφορά. Συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας κατά των γειτόνων της, της απόπειρας παρεμβολής στις εκλογικές διαδικασίες και των εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Στρατηγική προτεραιότητα» η Μαύρη Θάλασσα

Προηγουμένως, εξάλλου, κατηγορούσε τη Ρωσία και για κινήσεις της στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι κλιμάκωσε την «επιθετική της δραστηριότητα» στη Θάλασσα του Αζόφ ενάντια στην Ουκρανία (με ελέγχους που διεξάγουν ρωσικά πολεμικά σε εμπορικά πλοία που βγαίνουν από ουκρανικά λιμάνια), για την οποία Ουκρανία ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να της παρέχει «πολιτική και πρακτική υποστήριξη» (βλ. εκπαίδευση και παροχή υλικού) και «συνεργάζονται» «για να απαντήσουν σε κάθε κίνδυνο που απειλεί την κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας».

Ταυτόχρονα, στη Σύνοδο συνεδρίασε η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας (σε επίπεδο υπουργών Αμυνας). Αλλη μια χώρα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, που βρίσκεται πλέον σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας. «Η Γεωργία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους μας και μια χώρα με φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», έλεγε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ΝΑΤΟ - Γεωργία συνεργάζονται στενά για την «ασφάλεια» στη Μαύρη Θάλασσα, χαρακτηρίζοντας το θέμα «στρατηγική προτεραιότητα» και για τους δύο.

Σε μια τέτοια βάση, στη Σύνοδο έγινε συζήτηση για την προετοιμασία της κοινής άσκησης ΝΑΤΟ - Γεωργίας τον επόμενο Μάρτη.

Προς τη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων ετών

«Αρωμα» αντιπαράθεσης με τη Ρωσία έχει και η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση των τελευταίων ετών, «Trident Juncture», που ξεκινά σε λίγες μέρες, και στη Σύνοδο έβαλαν τις τελευταίες πινελιές.

Γίνεται από 25/10 έως 7/11, με επίκεντρο τη Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φινλανδίας. Περιλαμβάνει περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 150 αεροσκάφη, 60 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα. Θα προσομοιώσει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας» και βασικά θα τεστάρει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για διεκπεραίωση δυνάμεών του, διαμέσου Ευρώπης και Ατλαντικού, σε ένα ευρύ μέτωπο αντιπαράθεσης, δοκιμάζοντας - πέρα από τα συνήθη σενάρια μάχης, τις μεταφορές και τα λεγόμενα logistics - στην πράξη και την έννοια του «πολυχωρικού πολέμου», που προστέθηκε στο δόγμα του αμερικανικού στρατού το 2017 και υιοθετείται ταχέως από όλες τις «δυτικές» Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, συνδέοντας και αυτό το θέμα με τη Μόσχα, έλεγε: «Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της, όπως έχουμε δει στη Γεωργία και στην Ουκρανία».

«Στρατιωτική κινητικότητα»...

Η τέτοια διεκπεραίωση δυνάμεων, η λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα που έχει αναγορευτεί σε βασικό στόχο του ΝΑΤΟ για το 2018, ώστε να μετακινούνται ταχύτερα δυνάμεις του προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τη Μεσόγειο, επίσης ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολυσυζητημένη νέα δομή διοίκησης της λυκοσυμμαχίας θα ενισχυθεί με επιπλέον 1.200 άτομα προσωπικό και προχωρούν οι 2 νέες διοικήσεις, η μια στις ΗΠΑ και η άλλη στη Γερμανία, με εξειδίκευση την ταχεία μεταφορά προσωπικού και μέσων.

Στη συζήτηση αυτή, στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πήρε μέρος και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι, αναδεικνύοντας την ακόμα στενότερη διασύνδεση των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα και τις προσπάθειες που γίνονται για να εξαλειφθούν γραφειοκρατικά, τεχνικά ή άλλα εμπόδια στην ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων διαμέσου της ΕΕ.

Η στενότερη διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ επιβεβαιώθηκε και από την ενημέρωση που τους έκανε η Μογκερίνι για το πρόγραμμα ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, «συμπληρωματικά» και όχι «ανταγωνιστικά» προς το ΝΑΤΟ, όπως τονίστηκε, και στην προοπτική «να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική».

Τέλος, στη Σύνοδο εξετάστηκε η πορεία αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ, ώστε να πιαστεί από όλους η ΝΑΤΟική νόρμα, όπως επιτακτικά ζητούν οι Αμερικανοί, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως 2% του ΑΕΠ του για τέτοιες δαπάνες (η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες στους 29 που το κάνει). Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 20% από αυτό το ποσό να πηγαίνει στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων ή την αναβάθμιση υπαρχόντων, όπως το σχετικό πρόγραμμα των ελληνικών «F-16» που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση.

...και νέα όπλα στην υπηρεσία των επικίνδυνων σχεδίων

Ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Σύνοδος ασχολήθηκε και με την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, που και αυτά φέρουν την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, σε ειδική τελετή υπογράφτηκε Διακήρυξη Προθέσεων για την ανάπτυξη από κοινού μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων (κατά το πρότυπο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων - UAV) από τους υπουργούς Αμυνας των Βελγίου, Δανίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τουρκίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

Η Διακήρυξη έρχεται σε υλοποίηση κατευθύνσεων που δόθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, η λυκοσυμμαχία να ενισχύσει τη ναυτική της δομή.

Οπως λέγεται από πλευράς ΝΑΤΟ, αυτά τα μέσα θα κάνουν τη Συμμαχία πιο αποτελεσματική σε κρίσιμους τομείς όπως η ανίχνευση και εκκαθάριση ναρκών, ο εντοπισμός και η παρακολούθηση υποβρυχίων. «Σε συνεργασία με τα παραδοσιακά ναυτικά μέσα, αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα θα αυξήσουν τόσο την επίγνωση της κατάστασής μας όσο και τον έλεγχο των θαλασσών», προσθέτουν.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλάσσιων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.), όπως και σε πρόγραμμα «πολυεθνικής συνεργασίας» για ανάπτυξη νέων πυρομαχικών εδάφους.

Παράλληλα, η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας εστίασε και στο λεγόμενο νότιο μέτωπο, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει ποικιλότροπα χώρες όπως Ιράκ, Ιορδανία και Τυνησία, ώστε «να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους σε άμυνα και ασφάλεια», και ότι «ο Κόμβος για το Νότο» που έχουν στήσει στη Νάπολη, θα συνεχίσει να συγκεντρώνει και να αναλύει πληροφορίες προκειμένου «να κατανοηθούν καλύτερα οι περιφερειακές απειλές όπως η τρομοκρατία και τα υπό κατάρρευση κράτη».

Δημοσιεύματα μιλούν για καθυστερήσεις στο παζάρι με την Αλβανία

Για καθυστερήσεις στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για διμερή ζητήματα, κυρίως τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, κάνουν λόγο δημοσιεύματα στην Αλβανία, συνδέοντας την εξέλιξη με τη (μη) λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατόπιν κωλυσιεργίας του Αλβανού Προέδρου Ιλ. Μέτα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες. Για τα παραπάνω καταγράφηκε ήδη μια αντίδραση, του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση της προεδρίας, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με βάση τη σχετική εξουσιοδότηση από την προεδρία, που μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας «θα κρίνει πώς εφαρμόστηκε το σχέδιο που προβλέπει η εξουσιοδότηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ