ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για μία ακόμη φορά επιστρέφει στον «τόπο» του μόνιμου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος, τη Λατινική Αμερική, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα, ο οποίος ξεκίνησε χτες μίνι περιοδεία στην περιοχή πριν τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκινά την Τρίτη - η πρώτη Σύνοδος υπουργών μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που έγινε το Μάη στο Σικάγο. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για την περιοδεία Πανέτα μάλλον δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με το κρίσιμο τετραήμερο πριν, κατά και μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα και σε δεύτερο επίπεδο τις τοπικές εκλογές στη Βραζιλία (γίνονται επίσης την Κυριακή).

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα επισκεφτεί το Περού και την Ουρουγουάη, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Στο Περού βασική επιδίωξη της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας» και των «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, ο Πανέτα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα και τον Περουβιανό ομόλογό του Πέδρο Κατεριάνο και θα προωθήσει το σχέδιο ένταξης τεχνικών συμβούλων των ΗΠΑ στο περουβιανό υπουργείο άμυνας στο μοντέλο που ήδη έχει εφαρμοστεί στο Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περού θεωρείται σημαντικό για την επανάκτηση του ελέγχου της Λατινικής Αμερικής.

Μετά το Περού ο Πανέτα θα μεταβεί την Κυριακή στην Πούντα ντελ Εστε της Ουρουγουάης για τη διήμερη 10η σύνοδο των υπουργών Αμυνας της αμερικανικής ηπείρου στο πλαίσιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νεκρός μεταλλωρύχος και απολύσεις εργατών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το πτώμα ενός ακόμη μεταλλωρύχου βρέθηκε χτες κοντά σε ορυχείο της πολυεθνικής πλατίνας «ΑngloAmerican Platinum» (Amplats) στο Ράστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων του, το θύμα έφερε σοβαρά τραύματα από σφαίρες καουτσούκ που είχε ρίξει αργά το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία για να διαλύσει συγκέντρωση απεργών που κινητοποιούνται εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς. Εκπρόσωπος της πολυεθνικής αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Ο θάνατος αυτός προστίθεται στους 48 δολοφονημένους εργάτες στο χτύπημα της αστυνομίας στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα στις 16 Αυγούστου.

Η είδηση για το θάνατο του εργάτη σε ορυχείο της «Αmplats» προκάλεσε την έντονη αντίδραση συναδέλφων του που έστησαν οδοφράγματα με πέτρες και φλεγόμενα λάστιχα κοντά στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρός ο εργάτης. Ομως δεν ήταν μόνον ο θάνατος του συναδέλφου τους που θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά! Χτες, το απόγευμα η «Amplats» ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 μεταλλεργατών με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε «παράνομη» απεργία.

Το ίδιο 24ωρο η πετρελαϊκή πολυεθνική «SHELL» εξέφρασε αδυναμία να τηρήσει συμφωνηθέντες παραδόσεις καυσίμων σε βενζινάδικα του Γιοχάνεσμπουργκ και άλλων αστικών κέντρων λόγω της μαζικής απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγατζήδων που απεργούν εδώ και δύο βδομάδες διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις 12%. Παράλληλα εκπρόσωπος του συνδικάτου μεταφορών SATAWU δήλωσε πως οι φορτηγατζήδες και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές εμπορευμάτων βρίσκονται σε επαφή με τους εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους και στα λιμάνια της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην απεργία από την ερχόμενη βδομάδα.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, έπειτα από περίπου 20 χρόνια τερματισμού του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, είναι αυτά που τους κινητοποιούν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΜΑΝ.-- Χιλιάδες υποστηρικτές του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης, του πολιτικού βραχίονα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» καθώς και φυλάρχων που πρόσκεινται σε αυτούς διαδήλωσαν, χθες, στο κέντρο της ιορδανικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του βασιλιά Αμπντάλα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές χωρίς, όμως, ν' αλλάξει το τμήμα εκείνο του εκλογικού νόμου που προβλέπει ότι ο βασιλιάς διορίζει τον πρωθυπουργό. Η συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν μικρότερη από όση ανέμεναν οι διοργανωτές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Για «συνωμοσία» των εχθρών του Ιράν με στόχο το ριάλ έκανε λόγο ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πετύχει το στόχο της. Η αναφορά του Αγιατολάχ σχετίζεται με την απώλεια της αξίας του ριάλ κατά 80% έναντι του δολαρίου, μόνο την τελευταία βδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έκρηξη οργής στους εμπόρους του Μεγάλου Παζαριού της Τεχεράνης και επεισόδια με την αστυνομία την Τετάρτη.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Νεκρός από τα πυρά φρουρού ασφαλείας έπεσε Αμερικανός υπήκοος που νωρίτερα είχε ανοίξει πυρ και είχε σκοτώσει ένα άτομο στην είσοδο μεγάλου ξενοδοχείου στο θέρετρο Εϊλάτ του Ισραήλ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν υπάλληλος του ξενοδοχείου, ο οποίος άρπαξε το όπλο ενός φρουρού κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με κάποιον ανώτερό του και στη συνέχεια ταμπουρώθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι πιλότοι της αεροπορίας της Ρωσίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας ξεκίνησαν χτες κοινές ασκήσεις με στόχο την απόκρουση πυραυλικών επιθέσεων στον εναέριο χώρο του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της ρωσικής αεράμυνας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Clear Sky 2012» αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 16 Οκτώβρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις αύριο

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέες διαδηλώσεις διοργανώνονται αύριο Κυριακή στην Ισπανία ενάντια στην πολιτική λιτότητας και στο νέο προϋπολογισμό του 2013, όπου υπάρχουν περικοπές 39 δισεκατομμυρίων ευρώ, ρίχνοντας έτσι νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού για να βγει το κεφάλαιο αλώβητο από την καπιταλιστική κρίση.

Τις διαδηλώσεις αυτές διοργανώνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT) που εδώ και χρόνια προβάλλουν την ταξική συνεργασία και μόνο κάτω από πίεση από τη βάση προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αλλά σπάνια σε απεργίες. Επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις τους προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για το ενδεχόμενο κήρυξης γενικής απεργίας πριν από τα Χριστούγεννα σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχέδιο «διάσωσης» της χώρας και αντιπροτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κάλεσμα στη διαδήλωση, αλλά με άλλο αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο απευθύνει το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, προβάλλοντας το σύνθημα «Ενάντια στον Καπιταλισμό και τις Περικοπές. Για μια γενική απεργία». Το ΚΚ των Λαών καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν μόνο στην αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά να βάλουν στο στόχαστρό τους το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ επανειλημμένα έχουν απαιτήσει την προκήρυξη γενικής απεργίας.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Πολύμορφη συνεργασία

ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Τατζικιστάν πραγματοποίησε την Παρασκευσή ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε με τον Τατζίκο ομόλογό του, Εμομαλί Ραχμόν, για την προώθηση κυρίως της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα θέματα της συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας στους διακρατικούς οργανισμούς που υπάρχουν σήμερα στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και διεθνή προβλήματα, μεταξύ άλλων η κατάσταση στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο της Ρωσίας στο Τατζικιστάν είναι ο υδροηλεκτρικός σταθμός Σανγκτουντίνσκαγια-1, που παράγει το 15% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η εταιρεία φυσικού αερίου «Γκαζπρόμ - ζαρουμπέζνεφτγκάζ» δραστηριοποιείται στον τομέα της εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η εταιρεία «Γκαζπρομνέφτ-Τατζικιστάν» υλοποιεί σχέδιο κατασκευής στη χώρα πρατηρίων βενζίνης κι ανάλογων αποθηκευτικών χώρων. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η δυνατότητα κατασκευής των μικρών και μεσαίων υδροηλεκτρικών σταθμών στα ποτάμια του Τατζικιστάν.

Ξεχωριστά απασχόλησαν τα ζητήματα της μετανάστευσης, αφού υπολογίζεται πως στη Ρωσία βρίσκονται 1,3 εκατομμύρια εργάτες από το Τατζικιστάν (περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας), καθώς και τα ζητήματα της στρατιωτικής συνεργασίας, μιας και η Ρωσία διατηρεί στη χώρα την 201η στρατιωτική βάση (στα σύνορα με το Αφγανιστάν) κι ενδιαφέρεται να εμποδιστεί η αμερικανική διείσδυση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Να σημειωθεί πως το Τατζικιστάν συμμετέχει στον «Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), ένα πολιτικό - στρατιωτικό μπλοκ, που έχει συγκροτήσει η Ρωσία κι επιδιώκει και την ένταξή του στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία.


Ι.Π.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μία ανάσα πριν τις κρίσιμες εκλογές

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αύριο, Κυριακή, διεξάγονται οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα και όλα τα διεθνή αστικά ΜΜΕ εμφανίζουν ως αμφίρροπη τη μάχη, ειδικά αυτά στις ΗΠΑ, που προβάλλουν το σενάριο της «αλλαγής». Ετσι, ο υποψήφιος της για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, εμφανίζεται να «κερδίζει έδαφος» έναντι του νυν Προέδρου Ούγκο Τσάβες, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις που μέχρι πρόσφατα τον έφεραν να υπολείπεται τουλάχιστον 15%.

Την απάντηση ωστόσο θα την δώσουν τα σχεδόν 19 εκατομμύρια ψηφοφόρων. Εκτός από τους δύο βασικούς αντιπάλους, τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες και τον Καπρίλες, άλλοι τέσσερις υποψήφιοι από μικρότερα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές.

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας έπεσε με την τεράστια σε όγκο και πάθος συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Προέδρου Τσάβες, ο οποίος κατά την ομιλία του την χαρακτήρισε «Μπολιβαριανή χιονοστιβάδα» και τους κάλεσε να κινητοποιηθούν από νωρίς την Κυριακή και να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Τον Τσάβες στηρίζει κριτικά το ΚΚ Βενεζουέλας, και ταυτόχρονα προβάλλει την ανάγκη να βαθύνουν οι αλλαγές στην προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, που στηρίζεται ανοιχτά από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ολοκλήρωσε την προεκλογική του περιοδεία, στις πολιτείες του Κογιέδες, Απούρε και Λάρα, προβάλλει το ιδεολόγημα της δήθεν «ενότητας».

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις φοιτητών μαθητών

ΡΩΜΗ.--

Διαδηλώσεις σε δεκάδες ιταλικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν χτες από μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά των περικοπών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι που έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση. Οπως σημείωσαν, οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση «που στερούν σε εκατομμύρια νέους το δικαίωμα στις σπουδές, στην εργασία, στο μέλλον». Σε ορισμένες πόλεις - Μιλάνο, Τορίνο και Ρώμη - σημειώθηκαν συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, όπου, σύμφωνα με τους φοιτητές, δέχθηκαν σφοδρή επίθεση. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πως υπήρξε τραυματισμός 15χρονου αγοριού στη Ρώμη, ενώ έχουν αναφερθεί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες στο Τορίνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ