ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ιδιωτικές κλινικές διώχνουν ασθενείς

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που έγιναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης σε παλιότερη διαδήλωση

MotionTeam

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης σε παλιότερη διαδήλωση
Κάλεσμα οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην απαξίωση και εμπορευματοποίηση των δομών της δημόσιας Υγείας και στη στυγνή εκμετάλλευση των εμπόρων ιδιωτών της Υγείας, απηύθυνε η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με αφορμή το στυγνό εκβιασμό των κλινικαρχών που πάνε να πετάξουν ασθενείς έξω από τις κλινικές και να τους αφήνουν χωρίς περίθαλψη με κίνδυνο και της ίδιας τους της ζωής.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στις 10.30 το πρωί προγραμματίζει μαζική κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη «Γενική Κλινική».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν η Σ. Τεμερτζίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Παπανικολάου», η Α. Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο, ο Σ. Γαλατιανός, νεφροπαθής εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) που από τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη κινδυνεύει να μείνει χωρίς αιμοκάθαρση, ο Χ. Οικονόμου, γονιός ψυχικά ασθενούς που τον πετά στο δρόμο ψυχιατρική κλινική και ο Χ. Σαλονικιός, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Επιδείνωση της κατάστασης

Καταγγέλθηκε ότι μέσα από τη δραματική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την επιδείνωση της κατάστασης στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ, την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον κλάδο του φαρμάκου, μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Ασθενείς πετιούνται έξω από τα δημόσια νοσοκομεία και τώρα και από τις ιδιωτικές κλινικές, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Καρκινοπαθείς κάνουν μειωμένες αγωγές γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη διαφορά τιμής αναφοράς της δραστικής ουσίας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο και της λιανικής τιμής πώλησης των φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί που τους παρακολουθούν.

Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο με τα νέα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης, που θα αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει στον τομέα της Υγείας, θα σημάνει μεγαλύτερους, άμεσους κινδύνους για πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, αδυναμίας να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο ζωτικές ανάγκες (σίτιση, στέγαση, περίθαλψη κ.λ.π.). Ο καπιταλισμός που μετέτρεψε ακόμα και την Υγεία σε εμπόρευμα, δεν μπορεί - από τη φύση του - να υποχωρήσει ακόμα και όταν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, απειλώντας με γενοκτονία.

Φεύγουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν

«Δεν είναι υπερβολή. Γενοκτονία είναι όταν άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. γαστρορραγία (αιμορραγία από το πεπτικό) υπογράφουν ότι παίρνουν αυτοί την ευθύνη και ζητούν να τους βγάλουμε τους ορούς και να φύγουν γιατί δεν έχουν ασφάλεια και δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά, με κίνδυνο να βγουν έξω από το νοσοκομείο και να πεθάνουν.

Γενοκτονία είναι τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν εμβόλια επειδή οι οικογένειές τους δεν έχουν να τα πληρώσουν», είπε χαρακτηριστικά η Σ. Τεμερτζίδου.

Οι εργολάβοι - έμποροι της Υγείας του λαού, ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, θα σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς επειδή υπάρχει καθυστέρηση πληρωμής των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Υπηρεσίες θα παρέχουν σε όσους ασθενείς θα μπορούν να πληρώσουν τις πανάκριβες υπηρεσίες τους, αυγατίζοντας τα τεράστια κέρδη τους.

«Ηδη άρχισαν να ειδοποιούν ασθενείς με βαριές ασθένειες, που έχουν ανάγκη συνεχούς ιατρικής φροντίδας (νεφροπαθείς, ψυχασθενείς, ανήμποροι υπερήλικες, κάθε είδους ασθενείς) για να αποχωρήσουν από τις μονάδες Υγείας, και ετοιμάζουν εξιτήρια. Οι επιχειρηματίες που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους, δείχνουν το πιο άθλιο πρόσωπό τους, εγκληματούν σε βάρος των ασθενών που προσέλκυσαν σαν πελάτες, μέσα από τη μεθοδευμένη, όλα τα προηγούμενα χρόνια υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων» πρόσθεσε η Σ. Τεμερτζίδου.

Οι ψυχιατρικές κλινικές όπως η «Αγία Μαρίνα» του ομίλου Στασινόπουλου, και άλλες, ειδοποιούν τους συγγενείς να πάρουν τους ασθενείς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πάρα πολλές νέες αιτήσεις στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο που το ίδιο συρρικνώνεται κάτω από τα χτυπήματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Χ. Οικονόμου περιέγραψε τη δική του περίπτωση. Οπως είπε, εκπρόσωποι της Κλινικής «Αγία Μαρίνα», επικοινώνησαν μαζί του τη Δευτέρα 1η Οκτώβρη και του ζήτησαν να πάει να πάρει το παιδί του, αν είναι δυνατό και την ίδια μέρα, με το επιχείρημα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα νοσήλια.

Το παιδί του, πάσχει από ψυχωσική συνδρομή σχιζοφενικού τύπου και εδώ και χρόνια μπαινοβγαίνει στις ψυχιατρικές κλινικές. Στη συγκεκριμένη κλινική νοσηλεύεται τα τελευταία 6 χρόνια. Μάλιστα προκειμένου να τον αναγκάσουν να πάρει το παιδί του από την Κλινική, τον απείλησαν ότι δεν θα το μεταφέρουν αυτοί στην αρμόδια επιτροπή που πρέπει να παρουσιασθεί στις 11 του Οκτώβρη για να ανανεώσει το βιβλιάριό του. Θα πρέπει να πάει ο ίδιος να το πάρει οπότε θα του έχουν έτοιμο και το εξιτήριο.

Και οι άλλοι επιχειρηματίες της Υγείας ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, σταματούν τις αιμοκαθάρσεις στους νεφροπαθείς λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ.

«Δεν μπορεί ένας νεφροπαθής να πληρώνει 2.000 - 2.500 ευρώ το μήνα για να κάνει αιμοκάθαρση. Χωρίς τη θεραπεία όμως δεν μπορεί να μείνει ζωντανός», σημείωσε ο Σ. Γαλατιανός. Και πρόσθεσε πως σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νεφροπαθών ενώ και όσες δημόσιες μονάδες υπάρχουν, λειτουργούν με τεράστια προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού.

Στη Θεσσαλονίκη, στις δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού που λειτουργούν με 100% πληρότητα, κάνουν αιμοκάθαρση 450-500 ασθενείς, ενώ στις ιδιωτικές μονάδες 850-900.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στις κλινικές

Οι επιχειρηματίες της Υγείας, που αποκομίζουν εκατομμύρια κέρδη, επικαλούνται αδυναμία πληρωμής. Δεν εννοούν να βάλουν το χέρι στα αποθησαυρισμένα. Ετσι κρατούν απλήρωτους τους εργαζόμενους: Σχεδόν 10 μήνες απλήρωτοι στις κλινικές Στασινόπουλου την ώρα που έχτιζε νέα ψυχιατρική κλινική στη Θράκη, 4 μήνες απλήρωτοι στις κλινικές της EUROMEDICA (Γενική, Κεντρική, Κυανούς Σταυρός), του Λιακουνάκου, 5 μήνες απλήρωτοι στην ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ του Ραφτόπουλου. Εκτός αυτού, επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, επιδιώκοντας να μειωθεί το κόστος για την απόλυσή τους ώστε στη συνέχεια να τους αντικαταστήσουν με νέους, φθηνότερους εργαζόμενους.

Οπως κατήγγειλαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, οι κλινικάρχες, με άθλιο, εκβιαστικό τρόπο επιδιώκουν να βάλουν μπροστά τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη από τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν. Και ξεκαθάρισαν ότι το ΠΑΜΕ δεν θα υποχωρήσει σε μια τέτοια τακτική των εργολάβων της Υγείας.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ
Νέα «βάρη» από τη Δευτέρα

Να πληρώνουν τοις μετρητοίς και επιτόπου μέχρι και χιλιάδες ευρώ καλούνται από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που απευθύνονται για νοσηλεία, εξετάσεις κτλ. στις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ. Οι κλινικάρχες διεκδικούν με αυτόν τον τρόπο τις οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς αυτούς. Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των παρόχων στην Αθήνα είχαν δηλώσει ότι ολόκληρες οι πληρωμές θα ισχύσουν για τις εισαγωγές απ' τη Δευτέρα και όχι για τους αρρώστους που ήδη νοσηλεύονται.

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σκοτώθηκε 32χρονος εργάτης

Σκοτώθηκε προχτές 32χρονος εργάτης στην Αγιά Λάρισας. Συγκεκριμένα, ο Κaldashi Hasan, εργαζόμενος στην εταιρεία Εμπορίου Ξυλείας «Αφοί Α. Κλέτου ΑΕ», έχασε τη ζωή του, όταν το άνω μέρος ξυλουργικού μηχανήματος, που ρυμουλκούσε με τρακτέρ, προσέκρουσε σε ταινία μεταφοράς ξύλων, η οποία έπεσε και τον χτύπησε. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Λάρισας διερευνούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SPRIDER STORES»
Αύριο η συνέλευση

Με επιτακτική την ανάγκη να δοθεί οργανωμένη, συλλογική απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει και δεύτερη μείωση μισθών, η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «Sprider Stores» καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε γενική συνέλευση, αύριο, Κυριακή, 7 Οκτώβρη. Η συνέλευση έχει οριστεί στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ