ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Νέες αντιδραστικές αλλαγές στο νόμο, προαπαιτούμενες για το αστικό πολιτικό σύστημα

Οι αντιδραστικοί νόμοι για τα οικονομικά των κομμάτων βασίζονται στις «συστάσεις» μηχανισμών όπως η GRECO και στοχεύουν στη θωράκιση της αστικής εξουσίας
Οι αντιδραστικοί νόμοι για τα οικονομικά των κομμάτων βασίζονται στις «συστάσεις» μηχανισμών όπως η GRECO και στοχεύουν στη θωράκιση της αστικής εξουσίας
Εναν ακόμα κρίκο στην προσπάθεια για οικονομικό στραγγαλισμό και παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης, κυρίως του ΚΚΕ, που στηρίζεται οικονομικά από το υστέρημα του λαού και αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας για τα οικονομικά των κομμάτων που ψηφίστηκε τέλος Δεκέμβρη.

Με την τροποποίηση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών αντιδραστικοποιείται περαιτέρω το πλαίσιο όρων για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων, συνεχίζοντας και πηγαίνοντας παραπέρα από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4304/2014.

Συγκεκριμένα, αυστηροποιούνται οι διατάξεις και οι διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για παραβιάσεις του νόμου. Παραμένει η ονομαστικοποίηση κάθε χρηματοδότησης δηλαδή, με την υποχρέωση αναγραφής ονόματος, επωνύμου, αριθμού φορολογικού μητρώου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του ενισχυτή, στο στέλεχος και το απόκομμα των κουπονιών. Για το κόμμα που δεν θα τηρήσει τις διατάξεις σχετικά με τα κουπόνια (ονομαστική θεώρηση, αρίθμηση από την επιτροπή ελέγχου κ.ο.κ.) προβλέπεται πρόστιμο που φτάνει το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας κρατικής χρηματοδότησης. Για να χρυσώσουν τάχα το χάπι, επιτρέπουν τη χρηματοδότηση με ανώνυμα κουπόνια για ποσό μέχρι 15 ευρώ που όμως και αυτά τα κουπόνια πρέπει να αριθμούνται και να περνάνε από την Επιτροπή Ελέγχου και ακόμα δεν μπορεί το συνολικό ποσό από τα ανώνυμα κουπόνια να υπερβαίνει το 4% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή για το ΚΚΕ τα 40.000 ευρώ περίπου...

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία αναδεικνύοντας ότι τα περί καταπολέμησης του «μαύρου πολιτικού χρήματος» είναι προσχήματα, αφού το μαύρο χρήμα δεν διακινείται με τα κουπόνια των 2, 5, 10, 15 ευρώ.

Οι βουλευτές του Κόμματος στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τις πραγματικές στοχεύσεις της τροπολογίας, που είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός του ΚΚΕ που στηρίζεται στους εργαζόμενους και αντιστρατεύεται το σύστημα, ότι στοχοποιείται το ΚΚΕ και οι δεσμοί του με το λαό. Σημείωσαν ότι αυτές τις μεθοδεύσεις πρέπει να τις απορρίψει ο ίδιος ο λαός, αφού η ανοιχτή παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων είναι αναπόσπαστο μέρος της ενίσχυσης της καταστολής σε βάρος συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και αυτή η τροπολογία προωθείται παράλληλα με τις παρεμβάσεις ενάντια σε συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο δικαίωμα στην απεργία κ.ά.

Ξεκαθάρισαν, για μια ακόμη φορά, ότι το ΚΚΕ δέχεται έλεγχο και μάλιστα εξονυχιστικό στα οικονομικά του, και από ορκωτούς λογιστές, ενώ με συνέπεια δημοσιεύει ισολογισμούς με όλα τα ποσά που αφορούν την όποια κρατική χρηματοδότηση, τις συνδρομές των κομματικών μελών, τη στήριξη από τους φίλους του Κόμματος, αλλά αυτό που δεν πρόκειται να δεχτεί είναι να δώσει τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών και φίλων του Κόμματος, των ανθρώπων του μόχθου που στηρίζουν το Κόμμα από το υστέρημά τους, επειδή εκτιμούν τη δράση και τους αγώνες του, ακόμη κι αν δεν το ψηφίζουν.

Ο ρόλος της GRECO

Η τροπολογία ενσωματώνει περαιτέρω στην ελληνική νομοθεσία τις κατευθύνσεις της GRECO.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (Group of states Against Corruption)», ειδικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την «παρακολούθηση της συμμόρφωσης των μελών του με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Στον ιμπεριαλιστικό αυτό μηχανισμό συμμετέχουν σήμερα 49 χώρες και συγκεκριμένα 48 ευρωπαϊκές χώρες (στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαιτζάν κ.ά.) και οι ΗΠΑ.

Τον Ιούλη του 2012, η GRECO δημοσίευσε τις διαπιστώσεις της για τη «διαφθορά των κομμάτων» και έκανε «συστάσεις» (16 στο σύνολο) προς τα κράτη. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, «να καταργηθεί η δυνατότητα χρήσης ανώνυμων κουπονιών για δωρεές σε πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς και υποψηφίους», «να θεσπιστούν απαιτήσεις για την έγκαιρη δημοσίευση των ιδιωτικών δωρεών προς πολιτικά κόμματα», «να διευκολυνθεί η εύκολη πρόσβαση του κοινού σε δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών» κ.ά.

Επί χρόνια (2012, 2013, 2014) η GRECO επανερχόταν με αξιολογήσεις - εκθέσεις συμμόρφωσης της Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι το επίπεδο συμμόρφωσης της χώρας στις συστάσεις ήταν «διεθνώς μη ικανοποιητικό». Το 2014, η GRECO καλούσε τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να απευθύνει επιστολή στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, καλώντας τον να λάβει «αποφασιστική δράση ή μέτρα».

Υστερα από τα παραπάνω, προχώρησε στην Ελλάδα η ψήφιση του εξαιρετικά αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συστάσεων της GRECO θεσπίστηκαν με τον νόμο 4304/2014 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ επακολούθησε στην ίδια κατεύθυνση ο νόμος 4323/2015 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γι' αυτό και η GRECO, στη σχετική έκθεσή της για την Ελλάδα το 2016, «εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά από το χρόνο της αξιολόγησης», σημείωνε ότι «η Ελλάδα πρέπει, φυσικά, να επαινεθεί για τα επιτεύγματα από τότε που έλαβε χώρα ο γύρος αξιολόγησης».

Ωστόσο, παρά τα συγχαρητήρια και τις φιλοφρονήσεις, η GRECO επέμενε τότε ότι θα επανέλθει σε εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει μία σύστασή της που δεν έχει υλοποιηθεί: Η πλήρης κατάργηση της ανώνυμης χρηματοδότησης των κομμάτων, η κατάργηση των ανώνυμων κουπονιών μέσω οικονομικής εξόρμησης, «φωτογραφίζοντας» δηλαδή ευθέως το ΚΚΕ και τους δεσμούς αίματος που έχει σφυρηλατήσει με τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν η ένταξη αυτών των αλλαγών ως «προαπαιτούμενο» για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» για το τρέχον 3ο μνημόνιο και η τελευταία τροποποίηση του νόμου.

Μέτρα που «ψήνονται» χρόνια στα «μαγειρεία» ΕΕ και κεφαλαίου

Οι «συστάσεις» της GRECO ήρθαν στην πραγματικότητα ως ένας ακόμα κρίκος στο αντιδραστικό και «ασφυκτικό» νομοθετικό πλαίσιο που - με πρόσχημα τη διαφάνεια - χτίζουν βήμα βήμα ΕΕ και κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να θωρακιστούν τα συμφέροντα, η πολιτική και οικονομική εξουσία του κεφαλαίου.

Επιδίωξη είναι - με μοχλό και πρόσχημα τη «διαφάνεια» - ο έλεγχος της ίδιας της λειτουργίας, ακόμα και της οργάνωσης και της δομής πολιτικών κομμάτων, ώστε αφενός να πλήξουν κόμματα που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ, αφετέρου να ενισχύσουν την «αξιοπιστία» των αστικών πολιτικών κομμάτων ώστε πιο εύκολα να χειραγωγούν.

Αλλωστε ήδη από το 2007, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε τον «Κώδικα καλής πρακτικής για τα πολιτικά κόμματα». Σ' αυτόν διευκρινιζόταν, ανάμεσα σε άλλα, πως ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο της Ευρώπης ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων είναι ότι «η νομιμοποίηση και η αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων είναι εξαιρετικής σημασίας για τη νομιμοποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στο σύνολό της», όπως βαφτίζεται η «δημοκρατική» νομιμοποίηση της αστικής εξουσίας.

Ο Κώδικας είχε «εμπλουτιστεί» και από το ψήφισμα της «Επιτροπής της Βενετίας» (συμβουλευτικό Σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης), το οποίο διαμόρφωνε ένα αντιδραστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και την άσκηση κρατικού ελέγχου σε αυτά.

Το Συμβούλιο έφτανε να εισηγείται μέτρα όπως πρόσβαση στα προγραμματικά και ιδεολογικά ντοκουμέντα και συζητήσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στους λογαριασμούς του κάθε κόμματος. Ακόμα, στον τρόπο εκλογής των οργάνων, στην έγκριση ή απόρριψη αιτήματος οποιουδήποτε να γίνει μέλος ενός κόμματος.

Πρότεινε τα «απείθαρχα» κόμματα να εκβιαστούν με πρόστιμα, σταμάτημα της κρατικής επιδότησης και άλλες ποινές έως και με διάλυση: «Οι κρατικές αρχές πρέπει να αξιολογούν κατά πόσον άλλες μέθοδοι, όπως πρόστιμα, απόσυρση από κρατικές επιδοτήσεις, διοικητικές ποινές ή οδήγηση στη Δικαιοσύνη, ατομικά, μελών του κόμματος, μπορούν να λύσουν την κατάσταση (...) Οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων μπορούν να διακοπούν μέσω διαφόρων νόμιμων μέσων, όπως απαγόρευση, διάλυση και εκκαθάριση».


Β.


Τι έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για το νόμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που σήμερα επεκτείνουν

Ενδεικτικές της «αβυσσαλέας» υποκρισίας της κυβέρνησης, αλλά και των πραγματικών στοχεύσεων της τροπολογίας, είναι οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/10/2014, στη Βουλή, όταν η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε φέρει το νόμο 4304/2014, για τα οικονομικά των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε καταψηφίσει. Και εδώ, παρά τις «δεσμεύσεις», όχι μόνο δεν κατάργησε τα όσα νομοθέτησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά τα πήγε κι ένα βήμα παραπέρα. Σταχυολογούμε:

Η Ολ. Γεροβασίλη, σημερινή υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έλεγε τότε πως «με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται - στην καλύτερη περίπτωση - οι σχέσεις συναλλαγής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και κομμάτων. Κάποια χρήματα θα δίνονται πάνω από το τραπέζι αλλά πολύ περισσότερα κάτω από το τραπέζι. Με το παρόν νομοσχέδιο δεν νομιμοποιείται μόνο η διαπλοκή. Επιπλέον, επιχειρήθηκε το φακέλωμα φίλων και μελών που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, προκειμένου να συνδράμουν στο κόμμα που εκφράζει τις πολιτικές τους απόψεις. Απειλήσατε ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης για τα κόμματα που δεν θα συμμορφωθούν σε αυτό. (...) Εμείς λέμε κανένα όριο, κανένας έλεγχος στο πόσα μέλη και πόσους φίλους έχουμε και τι συνεισφέρουνε οικονομικά στα κόμματά μας».

Ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, έλεγε: «Υπάρχει σαφής τάση μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο για αμερικανοποίηση, για ένα σύστημα λόμπι που θα δημιουργηθεί γύρω από τα κόμματα για την άμεση εξυπηρέτηση συμφερόντων τους και πολύ απέχει από το να υπάρχει πραγματική διαφάνεια, ένας έλεγχος όπως ήταν απαραίτητο. Για την αμερικανοποίηση, δηλαδή για κόμματα ΑΕ και για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών κ.λπ., η διαφωνία μας είναι σαφέστατη».

Ο δε σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, έλεγε: «Εδώ αμερικανοποιείτε στην ουσία την υπόθεση της χρηματοδότησης των κομμάτων. (...) Εσείς, λοιπόν, έρχεστε εδώ και βάζετε στο παιχνίδι αυτό, σ' αυτόν τον πολιτικό ανταγωνισμό, που έπρεπε να είναι πέρα και σε αντίθεση με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους ιδιώτες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ