ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαγκωνίζονται για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε η εσωκομματική αντιπαράθεση των Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθεια καθενός τους να αλιεύσει ψηφοφόρους, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος την Κυριακή και προκειμένου καθένας τους να εμφανιστεί ικανότερος να ανταποκριθεί καλύτερα στη συνολικότερη προσπάθεια του κόμματός τους να καταστεί ξανά «ικανή» εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.

Ο Τζιτζικώστας

Η μετάβαση και των δυο τους στη Θεσσαλονίκη γίνεται καθώς προσβλέπουν στην ψήφο όσων στον α' γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης ψήφισαν τον Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος χτες το μεσημέρι, σε δηλώσεις του, απέφυγε να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου που πέρασαν στο β' γύρο. Ευχαρίστησε μόνο όσους ψήφισαν προηγούμενα τον ίδιο, αλλά απέφυγε να τους «κατευθύνει» για τώρα, λέγοντας ότι «οι νεοδημοκράτες δε χρειάζονται ούτε γραμμές και καθοδήγηση, θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγηθεί».

Πάντως, δεν παρέλειψε να δώσει μια εικόνα όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της παράταξης, βάζοντας ο ίδιος στόχο «για μια ΝΔ σύγχρονη, ανοιχτή στο διάλογο. Για μια ΝΔ μακριά από το λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, στελέχη της ΝΔ που τον στήριξαν στον α' γύρο, όπως ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Μ. Σαμαντζίδης ή ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος, δηλώνουν τώρα ότι στο β' γύρο ψηφίζουν Μεϊμαράκη.

Ο Γεωργιάδης

Θυμίζουμε εδώ ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι στο β' γύρο στηρίζει Μητσοτάκη. Χτες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Aθήνα 9.84», επανέλαβε:

«Ο λόγος που υποστηρίζω τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι γιατί πιστεύω ότι είναι πιο έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός. Εκτιμώ ότι τώρα δεν εκλέγουμε απλώς τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, αλλά τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας και μάλιστα έναν πρωθυπουργό που πιθανόν να χρειαστούμε και πάρα πολύ γρήγορα. Αρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε και έναν πρωθυπουργό που θα μπορεί γρήγορα και να καταλάβει και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να φύγουμε από το τέλμα. Πιστεύω ότι με αυτό το κριτήριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πιο έτοιμος για να κάνει αυτή τη δουλειά και υπό την έννοια αυτή θα τον ψηφίσω την Κυριακή. Οποιος πιστεύει ότι είναι πιο έτοιμος ο Ευ. Μεϊμαράκης, μπορεί να τον ψηφίσει. Σίγουρα και ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πολύ καλύτερος από τον κ. Τσίπρα» έσπευσε να συμπληρώσει κρατώντας μια ...πισινή για τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του, στη δικομματική τους κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μεϊμαράκης

Ο Μεϊμαράκης, που βρίσκεται ήδη από προχτές στην πόλη πραγματοποιώντας σειρά «συναντήσεων» με στελέχη του χώρου του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, είπε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον Τζιτζικώστα, θέλοντας μάλλον να εμφανίσει εαυτόν μακριά από εσωκομματικά παζάρια και κομπρεμί.

Ακολούθως, άφησε μια σειρά αιχμές κατά του Μητσοτάκη, π.χ. λέγοντας: «Φαντάζομαι μία ΝΔ με δημοκρατικές διαδικασίες, όπου ο κάθε βουλευτής θα έχει τριβή με την κοινωνία και όλα τα στελέχη θα έχουν ίδιες ευκαιρίες στο ξεκίνημα, ανεξαρτήτως οικογενειακής προέλευσης».

Πρόσθεσε πως η περιλάλητη ανανέωση στην οποία πολλοί ομνύουν στη ΝΔ, συνοδεύεται από την αξιοκρατία, αλλιώς έρχεται η «παρεοκρατία» και η «οικογενειοκρατία». «Ανανέωση με μόνο κριτήριο την ηλικία δεν είναι ανανέωση» συνέχισε, θέλοντας να απαντήσει και στην κριτική που του γίνεται ότι είναι πολύ μεγάλος ηλικιακά για να αντιπαρατεθεί στον Αλ. Τσίπρα.

Σπεύδοντας, εξάλλου, να απαντήσει και στην κριτική που του γίνεται ότι υπήρξε προηγούμενα πολύ διαλλακτικός απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, προβάλλοντας ωστόσο σαν βασικό του επιχείρημα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συμπλήρωσε ότι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Επίσης, τάχθηκε κατά της πρότασης της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, με το σκεπτικό ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι υφεσιακές. «Δε θα ψηφίσουμε κανένα μέτρο που θεωρούμε υφεσιακό» επανέλαβε και χτες, δείχνοντας ότι η κριτική του προς τα μέτρα γίνεται φυσικά από τη σκοπιά του κεφαλαίου και αν αυτά τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση τόνωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους δραστηριοποίησης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όρους σε βάρος των εργαζομένων.

Παράλληλα, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την άποψη ότι η ΝΔ είναι ανέτοιμη να κυβερνήσει, επίσης ανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί, θα προχωρήσει σε συνέδριο της ΝΔ την άνοιξη.

Ο Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ACTION 24» υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Εχω τη δυνατότητα να ανανεώσω τη ΝΔ, να την ξανακάνω πολιτικά ανταγωνιστική, να τη διευρύνω προς το χώρο του μετριοπαθούς κέντρου και τελικά να κερδίσω τις επόμενες εκλογές (...). Αυτό δε θα γίνει επιλέγοντας μια λύση στασιμότητας, αλλά επιλέγοντας μια λύση ανανέωσης». Εσπευσε, ακόμα, να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι με τον ίδιο πρόεδρο «η ΝΔ θα έχει σύντομα δημοσκοπικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να κερδίσω τον κ. Τσίπρα».

Απαντώντας στον Μεϊμαράκη, στην κριτική που του ασκεί περί απολύσεων επί υπουργίας του, είπε: «Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μεϊμαράκης θυμήθηκε να ασκήσει κριτική για τις απολύσεις των καθαριστριών τώρα (...) Δεν πρέπει να υιοθετούμε στη ΝΔ τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ». Εσπευσε, δε, να δηλώσει: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαι λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητος».

Σε αυτό το μοτίβο, σε έτερη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», στάθηκε στο γεγονός ότι «στις τελευταίες εθνικές εκλογές, εγώ ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας στα χέρια μου ένα εξαιρετικά δύσκολο χαρτοφυλάκιο, πήρα 95.000 σταυρούς και ο κ. Μεϊμαράκης ως πρόεδρος της Βουλής, με το κύρος που περιβάλλει το αξίωμα, πήρε λίγο παραπάνω από 40.000 σταυρούς. Κατά συνέπεια, απορρίπτω οποιοδήποτε επιχείρημα θέλει να προσδώσει ταξικό χρώμα στη δική μου υποψηφιότητα. Μια αναπτυξιακή πολιτική δεν έχει ταξικό χρώμα. Οποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενδιαφέρεται κατεξοχήν για τους ασθενέστερους στην ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις γνωστές αστικές θέσεις ότι η ανάπτυξη για το κεφάλαιο είναι όρος ευημερίας για το λαό, παρόλο που αποδεικνύεται το αντίθετο.

Στη συνέχεια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αλλά και καμία ανάγκη μεγάλης συνεννόησης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε στον πυρήνα της πολιτικής μας». Ωστόσο και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη στις «μεταρρυθμίσεις» αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και θα επιδιώξει «συνεννόηση» με την κυβέρνηση σε τομείς όπως η Παιδεία και η συνταγματική αναθεώρηση.

Τέλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα «προβλήματα» του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα θα είχε περάσει στην ανάπτυξη και δε θα ασκούνταν στο Ασφαλιστικό τέτοιες πιέσεις. Κρύβοντας, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επίθεση στο Ασφαλιστικό που είχαν ξεκινήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν μπόρεσε, όμως, να μην παραδεχτεί ότι «πρώτος είχα μιλήσει για την ανάγκη περικοπής των πρόωρων συντάξεων» και να υποστηρίξει πως «υπάρχουν κινήσεις εξορθολογισμού, όπως συνενώσεις Ταμείων, βελτίωση της εισπραξιμότητας των Ταμείων».

Αλλωστε και στο «ACTION24» είπε, σηματοδοτώντας ότι και η ΝΔ δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της νέας αντεργατικής επίθεσης: «Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ότι χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αντέχει ο ίδιος ο προϋπολογισμός (...) Εάν δεν πάρει μπρος η οικονομία και δεν έρθουν επενδύσεις, δε θα λυθεί το πρόβλημα». Από τη σκοπιά προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτησή του ότι «είναι αστείο να συζητάμε για αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού αυξάνοντας κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές».


ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Συμβάλλει στη συσκότιση του ταξικού χαρακτήρα της επίθεσης

Την ώρα που η νέα αντιασφαλιστική επίθεση βάζει στο στόχαστρό της το σύνολο των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η Ενωση Κεντρώων αναπαράγει τα γνωστά περί «βολεμένων» και μη (κατά το παλιότερο παράδειγμα των «ρετιρέ» και των «συνήθων υποζυγίων»), συμβάλλοντας έτσι και αυτή στη συσκότιση του ταξικού χαρακτήρα της επίθεσης. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα το ρόλο του «λαγού» στην αντιλαϊκή κλιμάκωση, στο όνομα της «δικαιοσύνης» προτείνει να γίνουν περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και να τεθεί «οροφή» για όλους τους συνταξιούχους - ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή - στα 1.500 ευρώ, πιο κάτω δηλαδή και από τα 2.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων αναφέρεται: «Η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό συνεχίζει την παραδοσιακή πολιτική που είναι: "Κόψε κάτι λίγο από τους βολεμένους και κόψε το γάλα και το ψωμί από τους φτωχούς συνταξιούχους". Η Ενωση Κεντρώων επιμένει στο να μπει οροφή 1.500 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους και να μην λείψει ούτε 1 ευρώ για αυτούς που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ».

Η ανακοίνωση αυτή βέβαια έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Β. Λεβέντη, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, με τις οποίες έσπευσε να προσφέρει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Οπως δήλωσε, επιστρατεύοντας επιλεκτικά κάποια στοιχεία, και αυτά «μαγειρεμένα», «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και ταυτόχρονα να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ