ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το 2016, που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Το εξώφυλλο του ημερολογίου 2016 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου 2016 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ
Με πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό - αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία για την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που έγραψε μοναδικές σελίδες δόξας για το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, κυκλοφορεί το Επετειακό Ημερολόγιο του 2016 της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου προβάλλουν βασικά ιστορικά γεγονότα - σταθμοί και παρατίθενται στοιχεία για το έπος που έγραψε ο ελληνικός λαός με την πάλη του ΔΣΕ ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές που έφθασαν στη χώρα μας για να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό και το ΕΑΜ και να στηρίξουν το μοναρχοφασιστικό καπιταλιστικό καθεστώς των κουίσλιγκ και των υποτακτικών της άρχουσας τάξης, που απειλήθηκε η εξουσία τους.

Το Ημερολόγιο διατίθεται:

  • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093.
  • Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΦΩΤΗ ΚΑΝΤΕΡΕ, οπαδού και ψηφοφόρου του ΚΚΕ, που «έφυγε» στις 26/9/2001, και του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ, που υπηρέτησε πολιτοφύλακας στο Μαυρομάτι Μεσσηνίας, αγωνιστή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πολλά χρόνια φυλακής και εξορίας, που «έφυγε» από τη ζωή στις 5/10/2000, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Μαρία Κυριαζοπούλου - Καντερέ

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του γιατρού, αγωνιστή, κομμουνιστή και μεγάλου ανθρώπου ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΤΖΗ, από το Πλατύ Μεσσηνίας, που δεν άντεχαν το φως του και τον εκτέλεσαν στην Τρίπολη, προσφέρω 20 ευρώ για το μνημείο που φτιάχνεται στον τόπο εκτέλεσής του.

Μαρία Κυριαζοπούλου - Καντερέ, καταγωγή από το Αγριοχώρι Καλαμάτας

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, αντιστασιακού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, βετεράνου του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, καθώς και των αξέχαστων γονιών μου και συγγενών μου που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά και τις εξορίες για ένα σκοπό, να δει ο λαός μας μια ελεύθερη πατρίδα, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του δοξασμένου κόμματός μας εγώ, τα παιδιά και τα εγγόνια μου 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, με την ευχή το νέο έτος να βρει το ΚΚΕ πιο δυνατό μέσα στο λαό, με καλούς αγώνες.

Στεφανάτου Δέσποινα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (φωτ.), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέλους του Παραρτήματος Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και του αδερφού του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ η γυναίκα του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΦΩΤΗΣ
ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΦΩΤΗΣ
Γιάννης Τριανταφύλλου
Γιάννης Τριανταφύλλου
ΜΑΝΤΖΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΑΝΤΖΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΟΥΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΟΥΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΩΤΟ 3

Στις 25/1/2012 «έφυγε», σε ηλικία 87 ετών, η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΥΤΡΑ, το γένος Μιχαήλ Φούντα, ΕΠΟΝίτισσα και μαχήτρια του ΔΣΕ. Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ, ύστερα στον ΕΛΑΣ, γεμίστρια πολυβολητή. Το 1948 μπήκε σε τάγμα μαχητών του ΔΣΕ στην περιοχή Ηπείρου - Θεσσαλίας, όπου και τραυματίστηκε από σφαίρα στη μάχη της Καρδίτσας. Η σφαίρα πέρασε από το ένα πόδι στο άλλο αφήνοντας σημάδι - παράσημο της συμμετοχής της στο ΔΣΕ ενάντια στους ντόπιους προδότες και ξένους ιμπεριαλιστές, για μια Ελλάδα λεύτερη.

Στη μνήμη της μάνας, της συζύγου, της γιαγιάς Τσέβως, της αντάρτισσας και των αδερφών της ΒΑΓΙΑ και ΧΡΗΣΤΟΥ, προσφέρουμε στο ηρωικό κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ.

Η κόρη της Βάγια Λύτρα και ο γαμπρός της Κώστας Παπασωτηρίου

***

ΦΩΤΟ

Στις 13/8/2012 «έφυγε» η ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ το γένος Μιχαήλ Φούντα, ΕΠΟΝίτισσα και μαχήτρια του ΔΣΕ. Το '43 μπήκε στην ΕΠΟΝ, μετά σε μάχιμο τμήμα του ΕΛΑΣ στην περιοχή Ηπείρου - Θεσσαλίας. Πήρε μέρος στη μάχη της Καρδίτσας, το 1947-48 και στη θέση Παπαράτζα. Μια μέρα πριν σκοτωθεί ο αδερφός της, ΒΑΓΙΑΣ, συναντήθηκαν τα τρία αδέρφια, και η Παρασκευή, χωρίς να ξέρουν ότι ήταν στο ίδιο τάγμα. Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, το 1943, είχε σκοτωθεί και ο αδερφός τους ΧΡΗΣΤΟΣ στα Τζουμέρκα.

Η Βιργινία πολύ αργότερα ήρθε στην Αθήνα, έγινε μέλος του ΚΚΕ και συνέχισε τον αγώνα με πείσμα και θάρρος για λαϊκή κυριαρχία.

Στη μνήμη τους προσφέρουν τα παιδιά της Μαίρη και Τάκης στο ηρωικό ΚΚΕ, το κόμμα μας, όπως έλεγε η ίδια, 50 ευρώ για οικονομική ενίσχυση.

Μαίρη Βλάση

Τάκης Αντωνίου

ΦΟΥΝΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Βάγιας)
ΦΟΥΝΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Βάγιας)
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΥΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΥΤΡΑ
ΚΗΔΕΙΑ

«Εφυγε» χτες από τη ζωή η ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 7 Γενάρη, στις 11 π.μ., στον Αγιο Ταξιάρχη, στο χωριό Οξύλινθος στην Κύμη Ευβοίας.

Η οικογένειά της



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ