ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Προσφορές σε μαθητές και φοιτητές για τον «Γαλιλαίο»

Επαναλαμβάνονται οι φοιτητικές και μαθητικές βδομάδες στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» για την παράσταση «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, συμμετέχοντας στο εορταστικό κλίμα των ημερών, επαναλαμβάνει το θεσμό της φοιτητικής και μαθητικής βδομάδας, για τους φοιτητές και μαθητές, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέχρι στιγμής την εξαιρετική παράσταση με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο και 25 ακόμη ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής.

Με ένα εισιτήριο αξίας 5 ευρώ, οι φοιτητές και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» έως και την Κυριακή 10 Γενάρη 2016.

Σε αυτό το έργο, ο Μπρεχτ δεν παρουσιάζει τον Γαλιλαίο ως ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο, μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και ηθικής, της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα.

«Οταν οι επιστήμονες τρομοκρατημένοι από τους ιδιοτελείς δυνάστες κατακτούν τη γνώση, μόνο για τη χαρά της γνώσης, τότε η Επιστήμη θα καταντήσει μια σακάτισσα και οι καινούργιες σας μηχανές, μπορεί να φέρουν καινούριες δυστυχίες στους ανθρώπους! Το χάσμα ανάμεσα στην Επιστήμη και την ανθρωπότητα θα είναι τόσο μεγάλο μια μέρα, που ο αλαλαγμός του θριάμβου σας για μια καινούργια κατάκτηση, θα παίρνει σαν απάντηση, τη φρικιαστική κραυγή οδύνης των ανθρώπων...».

To αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων της Ζωής του Γαλιλαίου διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 6, Παρασκευή 8, Σάββατο 9 Γενάρη στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.

Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων».

Τηλ. ταμείου: 2610.273.613

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού»

Ενα αγαπημένο νεοελληνικό έργο, «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού » του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανεβαίνει στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», κάθε Δευτέρα και Τρίτη, παρακολούθησε τη Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τέσσερις δεκαετίες μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» μοιάζει σαν να γράφτηκε χτες, καθώς καυτηριάζει τους ανελέητους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού με μοναδικό τρόπο. Η παράσταση προσεγγίζει το κείμενο με μια σύγχρονη οπτική, αναδεικνύοντας το χιούμορ και την κωμικότητά του.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης. Σκηνικά - κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Επιμέλεια κίνησης: Εύα Μιχαλά. Βοηθός σκηνοθέτη: Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς. Παίζουν: Ντίνα Μιχαηλίδη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Φώτης Λαζάρου, Ηρώ Μπέζου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Κλεοπάτρα Μάρκου, Εύα Μιχαλά.

Κυριακές με την «Μπαλάντα της Φυλακής»

«Η Μπαλάντα της Φυλακής» με τους KollektivA παρουσιάζεται τις Κυριακές 10, 17, 24, 31 Γενάρη, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210.3418.579), λίγο πριν από την αναμενόμενη κυκλοφορία του νέου album των KollektivA στις αρχές του 2016.

Οι KollektivA το 2014 κυκλοφόρησαν το concept άλμπουμ «Η Μπαλάντα της Φυλακής». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο θεματικό, μουσικό έργο, το οποίο εξ αρχής δουλεύτηκε στο studio, για να παρουσιαστεί και σε θεατρικοποιημένη μορφή.

Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες ανέλαβε ο Τάσος Μπεκιάρης, ενώ τη μεταφορά στο θέατρο έκανε η Χριστίνα Μητροπούλου. Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός - απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» («The Ballad Of Reading Gaol» -1897), το οποίο ο Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

Καθημερινές μορφές ατομικού και συλλογικού εγκλεισμού. Ο σύγχρονος κόσμος ως φυλακή. Η πρωταρχική ανάγκη για ελευθερία. Η παραστασιακή ανάπτυξη ενός hard rock δίσκου όπου μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές συναντιούνται για να αφηγηθούν μια ιστορία απελευθέρωσης τον καιρό των φυλακισμένων συνειδήσεων.

Μουσική / Ενορχηστρώσεις: KollektivA. Σενάριο / Στίχοι: Φάνης Μαργαρώνης. Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος. Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Γιώργος Ζιώγαλας, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Ιάκωβος Μινδρινός, Γιώργος Τσαγκαράκης, Εύη Χατζάκη και οι KollektivA: Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος.

Ωρα έναρξης: 8 μ.μ. Διάρκεια: 80 λεπτά.Ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 15 ετών, απαραίτητη η γονική συναίνεση.Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 ευρώ γενική, 10 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, άνεργους. Στο ταμείο την ημέρα της παράστασης 15 ευρώ.

Συναυλία με το «Πρωινό άστρο»

Το «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο μελοποιήθηκε από το συνθέτη Σάκη Τσιλίκη, παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 6/1, στην «Αλκυονίδα New Star Art Cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210.8220.008, 210.8220.023).

Το «Πρωινό άστρο» είναι το ποίημα που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για την κόρη του, όταν έγινε πατέρας. Είναι το ποίημα της πατρικής στοργής και της λυρικής φαντασίας. Ο ίδιος ο Ρίτσος το χαρακτηρίζει «Μικρή εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών» για την κορούλα του. Το έργο, εκτός από τη μεγάλη χαρά του ποιητή, αναδεικνύει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι άνθρωποι για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά όλου του κόσμου... «Κοριτσάκι μου, θέλω να σου φέρω τα φαναράκια των κρίνων να σου φέγγουν στον ύπνο σου. Κοιμήσου κοριτσάκι. Είναι μακρύς ο δρόμος. Πρέπει να μεγαλώσεις. Είναι μακρύς μακρύς μακρύς ο δρόμος. Το παιδί μου κοιμήθηκε κι εγώ τραγουδάω... Δύσκολα είναι, κοριτσάκι, στην αρχή. Τι να πεις, δεν ξέρεις. Δύσκολα είναι στην αρχή. Γιατί δεν είναι, κοριτσάκι, να μάθεις μόνο εκείνο που είσαι, εκείνο που έχεις γίνει. Είναι να γίνεις ό,τι ζητάει η ευτυχία του κόσμου, είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου. Αλλη χαρά δεν είναι πιο μεγάλη απ' τη χαρά που δίνεις. Να το θυμάσαι, κοριτσάκι».

Μουσική: Σάκης Τσιλίκης. Στη συναυλία θα ακουστούν επίσης τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Τραγουδούν: Δημήτρης Ψαριανός, Νίκος Θεοδωράκης. Guest: Μιχάλης Κακέπης. Αφήγηση: Γιάννης Ρούσσος, Χρύσα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Γκελαμέρης, Αννα Λιάμμη. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 8 ευρώ, 6 ευρώ. Ταμείο: 10 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ