ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΙΟΥ
Εμφανής ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού του Δήμου

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού του Δήμου Χίου καταγγέλθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα. Οπως είπε ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χίου, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, έτσι και αυτός της Τοπικής Διοίκησης, δείχνει «μέσα από τα έσοδα και έξοδα από πού τα παίρνει και σε ποιους τα δίνει», ενώ στάθηκε στο ότι δεν υπάρχει μια εισηγητική έκθεση που να κάνει κάποιες βασικές πολιτικές εκτιμήσεις καθώς στόχος είναι «να μη θιχτούν η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι συνεταίροι της στο τρίτο μνημόνιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και το νέο δεκανίκι Ενωση Κεντρώων. Δεν μπορεί να μιλάς για τον προϋπολογισμό και να μην αναφέρεις πως από το 2009 μέχρι το 2014 είχαμε μείωση της χρηματοδότησης πάνω από 62%, για το 2015 πάνω από 45% σε σχέση με το 2014, και φυσικά, με την ταφόπλακα του 3ου μνημονίου, η διαχείριση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης περνά σε ενιαίο λογαριασμό του δημόσιου ταμείου, ενώ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2016 - 2019, με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται μείωση 23% τη διετία 2016-17 σε σχέση με το 2015. Μιλάμε, δηλαδή, για νέα γενιά παρακρατημένων - υπεξαιρεθέντων πόρων που ανήκουν στους δήμους».

Ο Μ. Σκούφαλος έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014 - 2020», όπου η «αριστερή» κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ ζητούν «με εγκύκλιο από δήμους, Περιφέρειες, ΜΚΟ και άλλους φορείς να συμμετάσχουν σ' αυτό, με αντάλλαγμα το συνειδησιακό τους ξεπούλημα» και είπε πως μόνιμη επωδός είναι η «ανταποδοτικότητα» «στη θέση των δικαιωμάτων. Η παροχή υπηρεσίας αντικαθίσταται από το "αγοράζω υπηρεσία", βλέπε καθαριότητα, νεκροταφεία, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός, αθλητισμός».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «συνδέει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες: Θέλεις εργάτες καθαριότητας; Αύξησε τα τέλη και πάρε τους. Συγκεκριμένα, μάλιστα, σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι "σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα του έτους 2015 εκτιμάται ότι δε θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται, θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το 2016, επιφέροντας αύξηση αυτών" (...) Στην ίδια εγκύκλιο γίνεται λόγος για περιορισμό των δαπανών και μάλιστα υποδείχνει και ποιες δαπάνες: Υπερωριακή απασχόληση, προμήθειες, δαπάνες σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, "πάσης φύσεως δαπάνες επιχορήγησης σε νομικά πρόσωπα, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, βοηθήματα σε αδύναμους". Κερασάκι στην τούρτα, για να ελέγχει την ορθή τήρηση σε όλα τα παραπάνω, αντί για το "Οικονομικό Παρατηρητήριο" των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η "Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ". Εδώ οι οπορτουνιστές ονοματοθέτες ξεπέρασαν τον εαυτό τους!».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε πετσοκομμένο σε σχέση με πέρσι, «γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, με τις ίδιες και μεγαλύτερες ανάγκες. Να σημειώσουμε ξανά, για τις απαραίτητες συγκρίσεις, πως το 2010 οι δέκα δήμοι της Χίου είχαν αθροιστικά 74.931.089 ευρώ προϋπολογισμό, μείωση δηλαδή σε 5 χρόνια κατά 50%». Μάλιστα, επισήμανε τις τεράστιες αυξήσεις ανταποδοτικών τελών, που έφτασαν πάνω από το διπλάσιο πέρσι, ενώ φέτος υπολογίζουν και 500.000 ευρώ παραπάνω. «Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσατε ότι δε θα κάνετε αυξήσεις. Τώρα προϋπολογίζετε αυξήσεις τελών, όπως σας είπε το διευθυντήριο», ενώ ανέφερε και τις μειώσεις κονδυλίων σε ΔΗΚΕΧ, αθλητικά σωματεία, πυροπροστασία, Νομικό Πρόσωπο και προμήθειες καυσίμων.

Καταλήγοντας μίλησε για «απαράδεκτη οικονομική κατάσταση και ασφυξία στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούμε «άμεσα τα πάνω από 60.000.000 ευρώ παρακρατημένους πόρους για το Δήμο της Χίου, που είναι τα λεφτά μας. Την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς παρεκκλίσεις. Την πλήρη λειτουργία κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του δήμου μας με μόνιμους υπαλλήλους. Προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις αποψιλωμένες υπηρεσίες και δομές του. Την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ΣΔΙΤ και μέσω παραχωρήσεων των υπηρεσιών σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Τη διεκδίκηση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των λαϊκών αναγκών. Την κατάργηση της εφαρμοζόμενης φοροεισπρακτικής πολιτικής, που πλήττει βάρβαρα τα λαϊκά στρώματα. Την κατάργηση των καλλικρατικών και αντιδραστικών νόμων. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσουμε αγώνα διεκδίκησης πόρων μαζί με άλλα νησιά με βάση και τη νησιωτικότητα και τη στρατηγική σημασία της περιοχής μας. Να αρχίσετε να εισπράττετε από τους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη προς το δήμο, που φτάνουν τα 8.000.000 ευρώ. Να αυξήσετε σθεναρά τα τέλη και τις εισφορές προς τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του νησιού μας και όχι να συνεχίζετε να τους χαρίζετε χώρους, όπως γίνεται με την "Digea" και άλλους».

«Εξυγίανση» για δύο δήμους

Σε καθεστώς «εξυγίανσης» και επιτήρησης έχουν τεθεί ήδη δύο δήμοι, προμηνύοντας ανάλογες καταστάσεις για το 2016, καθώς η υποχρηματοδότηση παραμένει. Μετά το Δήμο Σαλαμίνας και ο Δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου τέθηκε σε καθεστώς εξυγίανσης, που συνεπάγεται μια σειρά από δυσάρεστα μέτρα για τους κατοίκους τους. Πρόκειται για δήμους με συσσωρευμένα χρέη, που αδυνατούν να συντάξουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όπως επιβάλλει ο νόμος που ίσχυε και διατήρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόσθετη προτροπή για συγκράτηση των δαπανών που αφορούν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες.

Η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει μια σειρά μέτρων με επιδίωξη τη μη διατάραξη των δημοσιονομικών στόχων και με συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών, αφού οι δαπάνες περιορίζονται σε αυτές για τη στοιχειώδη λειτουργία του δήμου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπεται: Αμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Συντονίζονται και διαβουλεύονται κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση, ιδιωτικό και τραπεζικό κεφάλαιο, ενόψει των νέων μπίζνες που αναμένονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέστειλε μεν τα έργα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που είχαν δρομολογηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ωστόσο διατηρεί και ενισχύει την εμπλοκή της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό, σε μια σαφή κατεύθυνση να αναδιανείμει την πίτα του κερδοφόρου αυτού τομέα με νέους όρους. Η μείωση των αποβλήτων και η ανακύκλωση προκρίνονται ως εθνικός στόχος, στο πλαίσιο του κοινού ευρωενωσιακού στόχου για ανακύκλωση περίπου του 65% των αστικών αποβλήτων, όχι από σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά γιατί εκεί επικεντρώνονται τα σχέδια, η τεχνολογία και οι πρακτικές εταιρειών και ομίλων. Την επιλογή αυτή συνοδεύουν μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου στον προσοδοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τα εργαλεία αυτά, που σηματοδοτούν και το στόχο για τη γενικότερη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναμένεται να προωθηθούν με δύο συνέδρια που διοργανώνονται στις αρχές του νέου έτους. Ετσι, στις 8 Γενάρη, διοργανώνεται στην Αθήνα το περιβαλλοντικό - χρηματοδοτικό φόρουμ με τίτλο: Διαχείριση απορριμμάτων: Καλές πρακτικές - χρηματοδότηση - αυτοδιοίκηση - ιδιωτικός τομέας. Το συνέδριο οργανώνεται, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», από την επενδυτική έκδοση Α-ΕΝΕRGY με τη συνεργασία και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Περιφερειών, της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τραπεζών, επενδυτών συμβούλων και συνολικότερα των επιχειρηματικών φορέων του ευρύτερου ενεργειακού - περιβαλλοντικού χώρου. Σημειώνουμε ότι στους στόχους της πρωτοβουλίας «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη» είναι να αναδείξει τις άμεσες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπερ καταδεικνύει τη σαφή πρόθεση του συνεδρίου να αναδειχθούν οι δυνατότητες κερδοφορίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το στόχο αυτό στηρίζουν με τη συμμετοχή τους και στελέχη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης και βεβαίως του ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα.

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τον τομέα ανάπτυξης των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, καθώς και με θέματα χρηματοδότησης, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν έργα, τεχνολογίες και καλές πρακτικές τόσο από την Τοπική Διοίκηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, στις 15 - 16 Γενάρη, με θέμα «Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων και ο ρόλος των ΟΤΑ - Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων», όπου θα αναζητηθούν τα οφέλη για την οικονομία.

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο

Αλλη μια τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε χτες το πρωί στη θάλασσα του Αιγαίου. Δεκάδες άνθρωποι που επιχείρησαν με δύο βάρκες να κυνηγήσουν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, ξεφεύγοντας από τον πόλεμο και την ανέχεια (χωρίς να διευκρινίζεται από ποιες χώρες), βρέθηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να προσεγγίσουν από τουρκικά παράλια τη Λέσβο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η τουρκική ακτοφυλακή, εντοπίστηκαν 21 πτώματα - τα τρία παιδιά - σε δύο τουρκικές παραλίες. Σε παραλία κοντά στο Αϊβαλί ανασύρθηκαν 11 σωροί και 10 ακόμα βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι. Οι έρευνες με σκάφη και ένα ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζονται για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ