ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2015
Σελ. /24
Λαθροχειρίες...

«Δεν λέει όχι σε έναν μεγάλο συνασπισμό το ΚΚΕ». Αυτός είναι ο τίτλος σε ρεπορτάζ του TVXS.gr του Στ. Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Real News». Και με αυτό τον τίτλο, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς στους αναγνώστες ότι πιθανόν το ΚΚΕ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο συνασπισμό. Παραθέτουμε ολοκληρωμένη την ερώτηση και την απάντηση για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

«-- Μετά τις εκλογές εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε σταθερές κυβερνήσεις; Και το ΚΚΕ αποκλείει να οδηγηθούμε και σε ένα "μεγάλο συνασπισμό";

Δημήτρης Κουτσούμπας: Κατά τη γνώμη μας, μέχρι σήμερα "σταθερές" ήταν όλες οι κυβερνήσεις. "Σταθερές" στο να περνάνε "σταθερά" και τα μέτρα που ευνοούν την κερδοφορία των μονοπωλίων και το ξεζούμισμα του λαού. Τέτοιες κυβερνήσεις θα υπάρξουν και μετά τις εκλογές αυτές. Στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αρα και το σενάριο ενός "μεγάλου συνασπισμού" είναι υπαρκτό και πιθανό. Ισως όχι άμεσα, όμως σε μια πορεία ναι, εάν δεν υπάρξουν άλλες συνολικές ανατροπές και εξελίξεις».

Τώρα, τι ορέγονται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα διαδικτυακά μέσα του είναι μια άλλη ιστορία...

... για να κρυφτεί η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι χτες ο Δ. Παπαδημούλης σε συζήτηση στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως αμέσως μετά τις εκλογές, ό,τι και να γίνει, κυβέρνηση θα δημιουργηθεί, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως σε συνεργασία με άλλα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί ούτε το ευρώ ούτε την ΕΕ και ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Για να εισπράξει και την απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Καϊλή, που στην ίδια συζήτηση είπε ότι βεβαίως και μπορούν να στηρίξουν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ισχύουν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, ότι εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτά για όποιον δεν έχει καταλάβει.

Μην την ξαναπατήσουν

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να διαχέεται ότι τα ψίχουλα που υπόσχονται στο λαό είναι τα πρώτα βήματα για την ανάκτηση των απωλειών τους, για την κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων τους. «Ξεκινάμε από αυτά», λένε, και «σιγά - σιγά θα έρθουν και τα άλλα». Κοροϊδεύουν συνειδητά. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην άλλη όψη του νομίσματος των διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ θα δει τις υποσχέσεις προς το κεφάλαιο, τις διαβεβαιώσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τους όρκους πίστης στο αντιλαϊκό - αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Ολα αυτά εγγυώνται όχι μόνο ότι οι υποσχέσεις για ανάκτηση απωλειών και κάλυψη των λαϊκών αναγκών παραπέμπονται στη δευτέρα παρουσία και μάλιστα με βάση τις αντοχές της οικονομίας, δηλαδή με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά ότι και όσα υπόσχεται για το σήμερα θα εξανεμιστούν στο έδαφος του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που θα μείνει ανέγγιχτο. Γι' αυτό δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να την ξαναπατήσουν, περιμένοντας ότι η λαϊκή ευημερία θα έρθει από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Τερτίπια...

Αφού ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε με λεπτομέρειες τις «παροχές» που θα εξασφαλίσει για το κεφάλαιο, αφού παρέπεμψε στη δευτέρα παρουσία το εργατικό - λαϊκό αίτημα για ανάκτηση των απωλειών, αφού διαβεβαίωσε την προσήλωσή του στο αντιλαϊκό πλαίσιο των «μνημονίων διαρκείας» της ΕΕ, στο τέλος απηύθυνε κάλεσμα και στο ΚΚΕ (!) - μαζί με την Λ. Κατσέλη και άλλα φθαρμένα υλικά του αστικού πολιτικού συστήματος - για τη «μεγάλη συμμαχία με σκοπό τη σωτηρία του λαού»! Δεν ξέρουμε εάν έχει ρωτήσει τα μεγάλα αφεντικά στο Σίτι του Λονδίνου, στο Κόμο ή στο Τέξας για το αν του επιτρέπουν να ζητήσει τη στήριξη ενός κόμματος που αποτελεί αντίπαλο των μονοπωλίων, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ούτε επίσης ξέρουμε εάν πουλάει το παραμύθι ότι μπορεί να βάλει το ΚΚΕ στο τσεπάκι του, πάγιος αλλά αποτυχημένος στόχος του συστήματος. Δεν μας αφορά, άλλωστε. Το ζήτημα είναι να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι, άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα, που επηρεάζονται από τέτοιου είδους τερτίπια, τι θα σήμαινε για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ να δώσει στήριξη ή ανοχή σε μια τέτοια πολιτική. Θα σήμαινε, με απλά λόγια, παραίτηση από την πάλη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, παραίτηση από την πάλη για ανάκτηση των απωλειών από την κρίση, για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, παραίτηση από την προοπτική ο ίδιος ο λαός να κάνει κουμάντο στην εξουσία και την οικονομία.

Οταν οι μάσκες πέφτουν...

Οι μάσκες πέφτουν για τους λεγόμενους «άσπονδους φίλους» του ΚΚΕ. Ο λόγος για τη γνωστή ιστοσελίδα «Εργατικός Αγώνας», που δήθεν έχει βαλθεί να «διορθώσει» το ΚΚΕ γιατί, λέει, έχει στραβώσει η γραμμή του! Τι καλεί το λαό η εν λόγω ιστοσελίδα μπροστά στις εκλογές: «Να ψηφίσει όλες τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, όλα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα». Δηλαδή ποιους; Κόμματα τύπου ΕΠΑΜ που προχωρά σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το «Σχέδιο Β'» του Αλαβάνου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ποιους ακόμα άραγε; Γιατί ως «αντιευρωπαϊκά κόμματα» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ακροδεξιά μορφώματα! Ετσι, λοιπόν, συλλήβδην, χωρίς κριτήρια για την πολιτική των εμφανιζόμενων υποτίθεται κόντρα στην ΕΕ δυνάμεων, που όμως κινούνται εντός των τειχών του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να συγκαλύψουν το πραγματικό τους κάλεσμα, που είναι ουσιαστικά να μην ψηφιστεί το ΚΚΕ. Σπουδαία υπηρεσία στο λαό και στους εργαζόμενους προσφέρει ο αντιΚΚΕ «Εργατικός Αγώνας», σπέρνοντας σύγχυση για το χαρακτήρα όλων αυτών των δυνάμεων, αποκαλύπτοντας όμως και τον πραγματικό του ρόλο!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1745 Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γάλλος αεροναυπηγός Ζακ Μονγκολφιέ.

1822 Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν.

1852 Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1912 Το Νέο Μεξικό, που οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει από το Μεξικό στον πόλεμο του 1846 - 1848, γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των ιθαγενών πληθυσμών των «Απάτσι», που επί 3 δεκαετίες και με αρχηγό τον θρυλικό Τζερόνιμο, πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση στους νέους εισβολείς.

1919 Στο θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση. Στο «Ριζοσπάστη» της εποχής διαβάζουμε: «Με μεγάλην επιτυχίαν εωρτάσθη χθες το απόγευμα εις τα 'Διονύσια' η πανηγυρική εμφάνισις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος. Το θέατρον είχε καταλλήλως διακοσμηθή με εικόνες του Μαρξ, του Ζωρές και του Λίμπκνεχτ και εις την είσοδον είχε αναρτηθή και εκυμάτιζε μια μεγαλοπρεπής και κατακόκκινη σημαία. Από ενωρίς ήρχισεν αθρόα η προσέλευσις του κόσμου. Οι εργάται, οι άνθρωποι του λαού, προσήρχοντο κατά κύματα προς την πλατείαν του Συντάγματος πολύ προ της ωρισμένης ώρας». Η συγκέντρωση άνοιξε με τη «Διεθνή».

1919 Στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, η αστυνομία, που είχε επιστρατευτεί για την προστασία απεργοσπαστών, ανοίγει πυρ κατά απεργών μεταλλεργατών που προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την απεργία τους, σκοτώνοντας 5 εξ αυτών. Κηρύσσεται γενική απεργία, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις των εργατών με την αστυνομία και το στρατό («Ματωμένη Εβδομάδα», 9-16/1/1919).

1929 Ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιεί πραξικόπημα και εγκαθιδρύει δικτατορικό καθεστώς.

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα.

1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια, για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1951 Εως και 1.300 άοπλοι πολίτες σφαγιάζονται στην επαρχία Γκάνγουα από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις ως «ύποπτοι» για συνεργασία με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό (Πόλεμος της Κορέας).

1986 Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εκρήγνυται σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org