ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών

Σοβαρά τραυματισμένος ένας άνδρας των ΜΑΤ

Δολοφονική επίθεση εναντίον τριών ανδρών των ΜΑΤ έγινε χτες τα ξημερώματα, λίγο μετά τις 3, στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτου, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού. Αγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, χρησιμοποιώντας καλάζνικοφ και πιστόλι των 9 χιλιοστών, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς, ο 21χρονος Δ. Ματζούνης, να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο άνδρας των ΜΑΤ χτυπήθηκε από δύο σφαίρες, μία στο ύψος του αριστερού ώμου (που είναι και το πιο σοβαρό τραύμα, καθώς διαπέρασε το συκώτι, το στομάχι και το παχύ έντερο) και μία στο μηρό. Οι γιατροί του «Ερυθρού Σταυρού», όπου μεταφέρθηκε με περιπολικό, χρειάστηκαν περισσότερες από 5 ώρες, προκειμένου να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του, αλλά και συνεχείς ελέγχους για αιμορραγίες, ικανές να του στερήσουν τη ζωή.

Ολα ξεκίνησαν πέντε λεπτά μετά τις 3 χθες τα ξημερώματα, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ είδε την τελευταία στιγμή τους αγνώστους προειδοποιώντας τους συναδέλφους του να καλυφθούν. Δύο από τις περίπου 30 σφαίρες που «έπεσαν» βρήκαν τον αστυνομικό, ενώ, κατά τη διαφυγή τους, οι δράστες πέταξαν και μία χειροβομβίδα.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και οι αξιωματικοί άρχισαν τις έρευνες για τον εντοπισμό στοιχείων. Από τα πρώτα λεπτά, δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν τις προσαγωγές από την πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους. Μέχρι νωρίς το πρωί, στη ΓΑΔΑ είχαν προσαχθεί 72 άτομα. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως ενδέχεται να σχετίζεται η χθεσινή επίθεση με αυτή κατά της κλούβας των ΜΑΤ πριν από 10 μέρες, στην οδό Κοκκινοπούλου, στο Γουδί. Πληροφορίες ανέφεραν πως βρέθηκε ένα ύποπτο αυτοκίνητο στην οδό Νοταρά, δίπλα στο σημείο της επίθεσης και πως μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και οι κάλυκες του καλάζνικοφ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, με δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του αστυνομικού, που «ως στόχο είχαν τη δημοκρατία και την ομαλότητα». Και συνέχισε λέγοντας πως «σύντομα θα αντιληφθούν ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία θωρακισμένη».

Λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, εκπρόσωπος των θεραπόντων γιατρών ανακοίνωσε πως η κατάσταση της υγείας του αστυνομικού παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Νεκρός μετανάστης κοντά στη Διεύθυνση αλλοδαπών

Κι άλλος μετανάστης βρέθηκε νεκρός κοντά στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Κι άλλος μετανάστης βρέθηκε νεκρός κοντά στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Ενας ακόμη μετανάστης βρέθηκε νεκρός το Σάββατο το πρωί, κοντά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών στο Ρουφ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι η τραγική και χαοτική κατάσταση που επικρατεί κάθε Παρασκευή βράδυ, προκειμένου χιλιάδες μετανάστες να εξασφαλίσουν τη ροζ κάρτα που τους... εξασφαλίζει λίγες μέρες νόμιμης διαμονής στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν αρμόζει σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, πρόκειται για έναν μετανάστη από το Μπαγκλαντές, 31 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε ρέμα κοντά στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Ανθρωποι που είδαν το σώμα του μετανάστη, ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο κρατικό Νίκαιας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Είναι ο δεύτερος θάνατος μετανάστη μέσα σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με όσα επίσημα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα από την Αστυνομία. Συγκεκριμένα, στο ίδιο περίπου σημείο είχε βρεθεί νεκρός στις 26 Οκτώβρη ένας νεαρός Πακιστανός.

ΔΗΜΟΙ
Σε ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο

Στον απόλυτο έλεγχο του κράτους, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημοσιονομικοί του στόχοι, υπόκειται η οικονομική λειτουργία των δήμων από τις αρχές του 2009. Με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και την ενσωμάτωση στοιχείων ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, ο έλεγχος των προϋπολογισμών τους και η έγκριση των τετραετών επιχειρησιακών σχεδίων που είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν βάσει του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, από ειδική Διυπουργική Επιτροπή.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που δήμοι δε συμμορφωθούν με τις αποφάσεις και τις οδηγίες της Επιτροπής, τότε με απόφαση της τελευταίας, μπορεί να επιβληθεί μείωση της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κατά 15%! Θεσμοθετείται, με λίγα λόγια, η αποστέρηση των εργαζομένων από χρήματα που προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς αυτούς, αν οι δήμοι επιλέξουν άλλον δρόμο από αυτόν της λειτουργίας τους ουσιαστικά ως ανώνυμες εταιρείες.

Οι νέες ρυθμίσεις που έρχονται να προστεθούν σε άλλες, με στόχο να καθοδηγηθεί ασφαλέστερα από την εκάστοτε κυβέρνηση ο προσανατολισμός των δήμων ως φορέων επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνονται στο νόμο «Ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, συνίσταται Διυπουργική Επιτροπή φορέων Γενικής Διακυβέρνησης «για τον προγραμματισμό της δράσης, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την εν γένει παρακολούθηση, έλεγχο και εποπτεία της οικονομικής λειτουργίας των φορέων Γενικής Διακυβέρνησης», στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ.

Η επιτροπή παρακολουθεί τα έσοδα και τις δαπάνες των δήμων, την πορεία και το βαθμό υλοποίησης των μέτρων και των στόχων που τίθενται κάθε φορά. Από το Σεπτέμβρη του 2009 και στο τέλος Σεπτέμβρη κάθε χρόνου, οι δήμοι υποχρεούνται να στέλνουν στην ειδική Διυπουργική Επιτροπή προσχέδιο του προϋπολογισμού τους, ώστε να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί. Σε αυτό θα απεικονίζονται - όπως σημειώνεται στο νόμο - οι εκτιμήσεις των δήμων για τη διαμόρφωση των βασικών μεγεθών των προϋπολογισμών του επόμενου οικονομικού έτους. Επίσης, υποβάλλουν τον ετήσιο απολογισμό τους, τις οικονομικές καταστάσεις και το πιστοποιητικό του ορκωτού λογιστή. Ανά τρίμηνο, δε, οι δήμοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα απολογιστικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία εγκρίνονται για τη νομιμότητά τους από την Περιφέρεια, θα υποβάλλονται και στη Διυπουργική Επιτροπή.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, Χρ. Τέγος, στην παρέμβασή του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στα τέλη Νοέμβρη, είχε επισημάνει ότι «η όποια αναστολή προώθησης της μεταρρύθμισης του "Καποδίστρια 2" δεν αναστέλλει και τη λήψη μέτρων για να εξυπηρετηθούν οι κατευθύνσεις που έχουν χαραχτεί και θα έρθουν να εξυπηρετήσουν τη νέα δομή. Αντίθετα, μάλιστα, όλο και επιταχύνονται». Μεταρρυθμίσεις που θέλουν πλέον την ΤΑ ως εκσυγχρονιστικό διοικητικό μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα περνούν και θα εφαρμόζουν όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα χαράζουν οι κυβερνήσεις.

ΚΚΕ
Προβοκάτσια μέρος γενικότερου αντιλαϊκού σχεδίου

Για την «προβοκατόρικη επίθεση κατά αστυνομικών», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέδωσε χτες την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση κατά των τριών αστυνομικών, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό του ενός, ως προβοκάτσια και μέρος γενικότερου αντιλαϊκού σχεδίου.

Το ΚΚΕ κατάγγειλε τη δράση μηχανισμών και κέντρων, εντός και εκτός Ελλάδας και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Η προβοκατόρικη δράση τους εκφράστηκε και με τη δράση κουκουλοφόρων. Εκφράστηκε και με την επίθεση με καλάσνικοφ κατά της κλούβας των ΜΑΤ. Το σημερινό γεγονός αποτελεί κρίκο της ίδιας αλυσίδας.

Στόχος είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι η δημοκρατία και η λεγόμενη ομαλότητα, ούτε η αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως ισχυρίζονται διάφορες πλευρές. Οι προβοκάτσιες αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και στον εκφοβισμό λαϊκών στρωμάτων, στην υποταγή τους και στην ενίσχυση των μέτρων κρατικής καταστολής.

Η δράση των μηχανισμών προβοκάτσιας αναπτύσσεται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η ίδια πολιτική που διαπαιδαγωγεί και τους αστυνομικούς με τη θεωρία του εχθρού - λαού. Είναι η ίδια πολιτική που χρειάζεται την καταστολή, για να υπηρετηθούν η εξουσία και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να συσπειρωθούν πολύ πιο μαζικά, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κίνημα ταξικό, ισχυρό, οργανωμένο, περιφρουρημένο».

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και ένας άνδρας τραυματίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής, όταν το σπίτι στο οποίο έμεναν, στη Χώρα του Δήμου Νέστωρος στη Μεσσηνία, κατέρρευσε. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν το ζευγάρι, η κατάρρευση του σπιτιού, πιθανότατα να οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση εκείνης της ώρας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org