ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Αύριο, Τετάρτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Μεγάλη συναυλία, προκειμένου να εκφραστεί και με αυτό τον τρόπο η συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό, συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Πολιτιστική Παρέμβαση, την Τετάρτη 7 Γενάρη 2009 στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το δημαρχείο).

Τα ταξικά συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς καλούν στα πλαίσια και της συναυλίας αυτής όλο το λαό, τους εργαζόμενους, το φιλειρηνικό κίνημα, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες να εκφράσουν την καταδίκη τους για το σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, με τη στήριξη των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Να απαιτήσουν να σταματήσει τώρα η δολοφονία και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα με την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μεγάλη είναι και η διάθεση που έχει εκφραστεί από σειρά επιφανών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στη συναυλία αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Γιώργος Αλουπογιάννης, Γιώργος Ανδρέου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Magic De Spell, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Μάνος Ξυδούς, «Οναρ», Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Χαρούλης.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να παρευρεθούν μαζικά στη συναυλία, να εκφράσουν και με αυτόν τον τρόπο την ταξική, διεθνιστική τους αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Η μαζική παρουσία των εργατών στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις είναι προϋπόθεση για να δοθεί μια αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της εξουσίας των μονοπωλίων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη
  • Στάσεις εργασίας από τις 12 μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας προετοιμάζουν για αύριο και όλες οι άλλες Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
  • Την κήρυξη απεργίας απαίτησαν από ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ οι ταξικές δυνάμεις

Ενα καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια, να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά η έκφραση της αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης και να καταδικαστεί από την εργατική τάξη της Ελλάδας η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, κάνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Με απόφασή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προκήρυξε πανελλαδική απεργία για αύριο Τετάρτη 7 Γενάρη, σημαίνοντας συναγερμό στα μέλη της να μαζικοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις συναυλίες και τις άλλες δραστηριότητες αλληλεγγύης που διοργανώνει το απόγευμα της ίδιας μέρας το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Η απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Σε απεργιακό συναγερμό βρίσκονται και οι άλλες Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προετοιμάζοντας για αύριο Τετάρτη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας. Την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης απαίτησε η παράταξη της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπως και η παράταξη της ΤΑΔΗΣΥ στην ΑΔΕΔΥ.

Μέσα σε ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, η πρωτοβουλία, που αναλαμβάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, προκηρύσσοντας για αύριο απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Δείχνει το δρόμο που έχει καθήκον να ακολουθήσει κάθε εργάτης και εργάτρια τούτες τις ώρες, που, στο πρόσωπο των Παλαιστινίων, χτυπιέται το δικαίωμα ενός λαού να έχει πατρίδα και να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του. Δείχνει τον προσανατολισμό που πρέπει να αποκτήσει η εργατική πάλη, για να μπορέσει και σε πολιτικό επίπεδο να επιβάλλει λύσεις υπέρ των εργαζομένων και των λαών που αντιστέκονται, να πετύχει το σταμάτημα του μακελειού στη Γάζα.

Πανεξόρμηση στους τόπους δουλειάς

Με αυτό το περιεχόμενο, από την πρώτη στιγμή της επίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλατιά διαφωτιστική δουλειά με συζητήσεις, εξορμήσεις και περιοδείες του ΠΑΜΕ σε τόπους εργασίας. Η πανεξόρμηση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σήμερα και αύριο.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί στα μάτια των εργαζομένων ο πραγματικός ένοχος για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους εργάτες.

Να εκφραστεί πλατιά η αντίδραση στη στήριξη που προσφέρουν στην επιθετικότητα του Ισραήλ η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα.

ΠΑΜΕ
Αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Παραδόθηκε χτες στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα η πρώτη παρτίδα με το φαρμακευτικό υλικό. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή συναυλία

Την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των Ελλήνων εργαζομένων θα μεταφέρει στην Παλαιστίνη η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που από το ξημέρωμα της Παρασκευής 9 Γενάρη θα βρίσκεται στην περιοχή και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Παλαιστινίων Εργατών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που καταδεικνύει την ανάγκη με κάθε τρόπο η εργατική τάξη στην Ελλάδα να καταδικάσει τη φονική ιμπεριαλιστική επίθεση του Ισραήλ, που στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα για να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Σε μήνυμα που απέστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, κατήγγειλε τη νέα σφαγή και τους πραγματικούς ενόχους. Ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους εργάτες για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με το σύνθημα «Είμαστε στο πλευρό σας», ζήτησε να μεταφερθούν τα συλλαλητήρια και η αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στις οικογένειες των θυμάτων.

Αντίστοιχα μηνύματα έχουν εκδώσει δεκάδες ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηλείας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλοι.

Χτες, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ παρέδωσε στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα την 1η παρτίδα από το φαρμακευτικό υλικό που έχει ήδη συγκεντρωθεί. Φαρμακευτικό υλικό και χρήματα συγκεντρώνουν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η παράδοση του φαρμακευτικού υλικού γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (2ος όροφος, 8 π.μ. - 2 μ.μ.), ενώ η κατάθεση χρημάτων γίνεται σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, με αριθμό 397/29611051 (αντιστοιχεί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας).

Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού πήρε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, που καλεί τους οικοδόμους, εργαζόμενους και φορείς της πόλης να ανταποκριθούν. Τα φάρμακα συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα από τις 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου, στον 4ο όροφο του ΕΚΠ.

Τέλος, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή συναυλία αλληλεγγύης, που διοργανώνει μαζί με την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ και την «Πολιτιστική Παρέμβαση», στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 6 το απόγευμα.

Διονύσης Τσακνής

Η συμμετοχή μου στη συναυλία της Τετάρτης είναι το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω ως πολίτης, ως καλλιτέχνης και ως σκεπτόμενος άνθρωπος. Θεωρώ πως το κίνημα και το κύμα της συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό πρέπει να γιγαντωθεί σε όλο τον κόσμο, για να πάψει επιτέλους η γενοκτονία και η καταστροφική και φασιστική πολιτική του Ισραήλ, που είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ για την πραγμάτωση των σχεδίων τους στη Μέση Ανατολή.

Γιάννης Χαρούλης

Οταν σκοτώνονται άνθρωποι, καταπατιέται το μεγαλύτερο δώρο, που είναι η ζωή. Σήμερα εκείνοι, αύριο εμείς, αν το θελήσουν κάποια συμφέροντα. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγούμε στους δρόμους.

Μανώλης Μητσιάς

Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου να υψώνει τη φωνή του εναντίον αυτών που έχουν σκοπό την υποδούλωσή του. Θα ήθελα όλοι την Τετάρτη να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σ' αυτό που γίνεται από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org