ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Ταμείο Εγγυοδοσίας και εντυπώσεις

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μπορεί η Αγροτική Τράπεζα να ανακοίνωσε ότι ικανοποίησε τα πρώτα αιτήματα για δάνεια κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ωστόσο η γενικότερη κατάσταση δεν είναι ανάλογη. Πληροφορίες θέλουν πολλές τράπεζες να έχουν δώσει εντολές στο προσωπικό τους να δέχεται τις αιτήσεις, αλλά να μην τις προωθεί για έγκριση!

Δεν είναι λίγοι οι τραπεζοϋπάλληλοι που έρχονται σε δύσκολη θέση, ιδίως όταν γνωρίζουν και τον ενδιαφερόμενο από προηγούμενες συναλλαγές του με την τράπεζα.

Η πρακτική των τραπεζών είναι αποκαλυπτική. Αυτές ελέγχουν τα πράγματα σε κάθε περίπτωση και η κυβέρνηση αρκείται και με το παραπάνω να κερδίζει πολιτικές εντυπώσεις, ενώ εκεί που θέλει να δώσει χρήμα ξέρει και το κάνει και το διασφαλίζει.

Μ' αυτή την πολιτική, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ είναι καταδικασμένοι. Για να δουν άσπρη μέρα, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται και μια οικονομία που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, στη βάση μιας αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Δηλαδή, χρειάζεται κατάργηση των μονοπωλίων, λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Ξεκάθαρα πράγματα, μην κοροϊδευόμαστε...

Πληρώνουμε και την οδική (αν)ασφάλεια...

Η χώρα μας, με 1.500 περίπου νεκρούς κάθε χρόνο στην άσφαλτο, παραμένει τα τελευταία χρόνια ουραγός και από πλευράς οδικής ασφάλειας. Κι αυτό παρά τον πακτωλό των χρημάτων που διοχετεύτηκαν - κυρίως σε μια δράκα μεγάλων τεχνικών ομίλων - για να κατασκευαστούν οδικά έργα.

Οι οδηγοί μάλιστα - σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας - πιστεύουν σε ποσοστό 90%, ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων έχει η ποιότητα των δρόμων (κακή κατάσταση του οδοστρώματος κ.ά.).

Παράλληλα:

  • Οπως επισήμανε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, με αφορμή το δεύτερο μέσα σε ένα εξάμηνο ατύχημα με βυτιοφόρο στην ίδια εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, οι κυβερνήσεις αρνούνται να λειτουργήσουν ακόμη και Σταθμούς Ελέγχου Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, αν και έχουν νομοθετηθεί από το 2003!
  • Παραδίδοντας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους ιδιωτικούς Ομίλους τις εισπράξεις των σταθμών διοδίων, έχουν αφήσει «ορφανό» από χρηματοδότηση για τη συντήρησή του το 90% του εθνικού, επαρχιακού και νομαρχιακού οδικού δικτύου!

Την ίδια στιγμή, ο λαός πληρώνει πανάκριβα και την εκτέλεση των έργων και τη συντήρησή τους: Μετά την περσινή έως και 179% αύξηση που επέβαλαν οι ιδιωτικοί όμιλοι στα διόδια, σε μερικές μέρες πρόκειται να ανακοινωθούν νέες αυξήσεις στα διόδια της γέφυρας του Ρίου - Αντιρρίου, ενώ σε λίγο διάστημα θα μπουν διόδια και στην Εγνατία Οδό...

«Προωθητικές ενέργειες» για τους μεγαλέμπορους

Με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να μετρούν τις απώλειες στον τζίρο τους για άλλη μια χρονιά - καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν ήταν δυνατό για τους περισσότερους από αυτούς να προσφέρουν έστω και μια προσωρινή αναθέρμανση - ξεκινούν επισήμως οι εκπτώσεις στις 15 του Γενάρη. Αυτό προβλέπει, μεν, ο σχετικός νόμος, ωστόσο, τα μεγάλα εμπορικά έχουν από καιρό ανοίξει το χορό με διάφορες «προωθητικές ενέργειες», με στόχο να αποσπάσουν και το ελάχιστο μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων που μπορεί να προορίζεται για αναγκαίες αγορές. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση δίνει αυτή τη δυνατότητα στους μεγαλεμπόρους, όταν, για παράδειγμα, με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρούνταν ένας κάλπικος και παραπλανητικός διαχωρισμός ανάμεσα στις «προσφορές» που απαγορεύονται πριν από τις εκπτώσεις και τις «προωθητικές ενέργειες» που ...επιτρέπονται. Δηλαδή, «δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης»...


Υποκρισία στα προβλήματα της Παιδείας

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ε, ΚΑΛΑ, δε θα δυσκολευτεί και τόσο ο Κώστας Καραμανλής αυτό που θέλει για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία που ζήτησε.

Τι θέλει; Μα την ...κοινή συνιστώσα των πολιτικών κομμάτων ...ιδίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως λέει κι ο ίδιος.

Το τι εννοεί δε χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το καταλάβουμε. Συναίνεση στην ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρήσεων στις σχολές και συνολικά ιδιωτικοποίηση ζητά και ξέρει πολύ καλά ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις γι' αυτό...

Για το ΠΑΣΟΚ δε συζητάμε. Και υπέρ των επιχειρήσεων στις σχολές είναι και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι χωρίς συζήτηση, ανεξαρτήτως του τι έκανε με το άρθρο 16.

Αλλωστε, ακόμη και με το άρθρο 16 σε ισχύ αποδεικνύεται πως μπορούν ωραιότατα να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και της Διακήρυξης της Μπολόνια.

Βλέπετε, όπου έχουν μπει σε σύγκριση οι διατάξεις του Συντάγματος και η θέληση της ΕΕ ξέρουμε το αποτέλεσμα. (Θυμάστε άλλωστε τι έγινε με τον Βασικό Μέτοχο).

Γι' αυτό τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ προτείνουν να ...μη φθάνουμε σε τέτοια σημεία και να κάνουμε ότι δε βλέπουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Οσο για τον ΣΥΝ, καλές οι ρητορείες περί «νέας γενιάς» και «γενιάς του άρθρου 16». Στο διά ταύτα όμως; Εκεί η «ευρωπαϊκή προοπτική» υπερτερεί των πάντων και τα παχιά λόγια δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία.

Πολλά «αντιδεξιά» αναμένεται να ακούσουμε στο άμεσο μέλλον για την όλη ιστορία. Με την πραγματικά δεξιά πολιτική όμως πόσοι πραγματικά θα τα βάλουν;

ΤΟ 2008 θα χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως «έτος της Αρκούδας» για τα χρηματιστήριά μας, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΧΑΑ...

Προφανώς γιατί οι πολυεθνικές και οι γνωστοί μεγάλοι παίχτες δεν κέρδισαν όσα είχαν προϋπολογίσει.

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με το ίδιο σκεπτικό τι θα πει άραγε ο ιστορικός για το 1999; Μήπως θα μιλάει για το έτος της αρκούδας, της τίγρης, του λύκου και πασών των ...σαρκοβόρων που έπεσαν πάνω στον ανύποπτο κοσμάκη;

Κλιμακώνει τον αγώνα η αγροτιά

Συνέχεια στον αγώνα της δίνει η μικρομεσαία αγροτιά που πορεύεται με τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ. Το 2009 ξεκινάει με νέες κινητοποιήσεις και το νέο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 12 του Γενάρη. «Παρών» δήλωσαν ήδη Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, καθώς και η Ηλεία και θα ακολουθήσουν κι άλλες αγροτικές περιοχές. Η κινητοποίηση αυτή πρόκειται να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα, μια και σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Η νέα πανελλαδική κινητοποίηση που ανακοίνωσε η ΠΑΣΥ έρχεται ως συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η αγροτιά καλείται να παλέψει, να εντείνει και να κλιμακώσει τον αγώνα της ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος που εφαρμόζεται από τους εκάστοτε διαχειριστές - κυβερνώντες. Καλείται να παραμερίσει όλους αυτούς που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να πλαγιοκοπήσουν το συνεπές αγροτικό κίνημα. Οι διεκδικήσεις που προβάλλει το συνεπές αγροτικό κίνημα ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και δείχνουν την ουσιαστική διέξοδο και την προοπτική του αγώνα. Η αγροτιά καλείται να διεκδικήσει τιμές επιβίωσης και καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία. Καλείται επίσης να διεκδικήσει: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, όπως και να καταργηθούν οι όποιες παρακρατήσεις έχουν επιβληθεί.

Σ' αυτόν τον αγώνα δε χωράει συμβιβασμός, υποχώρηση και συναίνεση. Δε χωράνε οι τεχνητοί διαχωρισμοί που καλλιεργούν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ, ανάμεσα σε παλιούς και νέους αγρότες. Ούτε χωράνε οι αυταπάτες που καλλιεργούν. Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα όσα θέτουν και διαλαλούν οι συμβιβασμένοι γαλαζοπρασινορόζ αγροτοσυνδικαλιστές και οι όποιες «συντονιστικές επιτροπές» έχουν εμφανιστεί. Το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο κι επιμένει σ' αυτό και τα αιτήματα που θέτει ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών και δίνουν διέξοδο και προοπτική στον αγώνα τους. Κι ο αγώνας αυτός απαιτεί ένα αγροτικό κίνημα καλά οργανωμένο, αποτελεσματικά συντονισμένο και σωστά προσανατολισμένο. Ενα αγροτικό κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Αποφασισμένο να την ανατρέψει, μπορεί και να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Η αγροτιά οφείλει επίσης να κατανοήσει ότι ο αγώνας της θα πρέπει να έχει μακρύτερη στόχευση. Θα πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική κατεύθυνση. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να συντονίσει την πάλη της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Καλείται από την πλευρά της να παλέψει για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, τον παραγωγικό συνεταιρισμό δίπλα στην κοινωνική παραγωγή. Εδώ βρίσκεται το μέλλον της!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ