ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Μείωσε παραπέρα την παιδική θνησιμότητα

Το παιδί και η μητέρα δέχονται τη μεγαλύτερη φροντίδα από το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα
Το παιδί και η μητέρα δέχονται τη μεγαλύτερη φροντίδα από το σοσιαλιστικό σύστημα στην Κούβα
Με τη συμπλήρωση την 1η Γενάρη, των 50 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης έγινε γνωστό ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα που έχει πετύχει ο σοσιαλισμός σε αυτό το νησί της Καραϊβικής, των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Κούβα κατάφερε μέσα στο 2008 να μειώσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα την παιδική/βρεφική θνησιμότητα. Ο δείκτης έπεσε στα 4,7 νεκρά παιδιά στα 1.000 γεννημένα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι φυσικά ασύγκριτο με τον περίγυρο της Κούβας στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική και συναγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο πολύ πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες από την Κούβα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει επιβάλει τον απάνθρωπο πολύμορφο αποκλεισμό ενάντια στο νησί της Επανάστασης, ο δείκτης είναι στο 6.

Υπόθεση προτεραιότητας του σοσιαλιστικού συστήματος

Η Κούβα έχει πετύχει αυτή την πρόοδο χάρι στο ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που διαθέτει. Οπως σημειώνουν οι ίδιοι οι Κουβανοί, που βλέπουν κριτικά την εξέλιξη στη χώρα τους, αυτή η πολύ χαμηλή παιδική θνησιμότητα οφείλεται σε 5 βασικούς παράγοντες: 1) στη σταθερή και αταλάντευτη πολιτική βούληση της επαναστατικής κυβέρνησης, 2) στην προσβασιμότητα και την απόλυτα δωρεάν παροχή και φροντίδα σε κάθε πολίτη της κοινωνίας, 3) στη διαμόρφωση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας, 4) στην ανάπτυξη και επαρκή γνώση όλων των επιστημονικο-τεχνικών προόδων, πράγμα που οδηγεί σε αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών και 5) στη μεγάλη κοινωνική συμμετοχή και ευαισθητοποίηση στον τομέα της πρόληψης.

Από την πρώτη στιγμή της νίκης της επανάστασης, στάλθηκαν γιατροί στα πιο απομακρυσμένα χωριά, εκπαιδεύτηκε ιατρικό δυναμικό, δημιουργήθηκε σταδιακά πλατύ δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σήμερα υπάρχει ο πρωτοποριακός θεσμός του οικογενειακού γιατρού και πολύ γρήγορα ήρθαν τα αποτελέσματα. Η εξέλιξη λοιπόν και του δείκτη της παιδικής θνησιμότητας μιλάει μόνη της: πριν την επανάσταση το 1959, ήταν πάνω από 60 νεκρά παιδιά στα 1.000 γεννημένα, το 1969 δέκα χρόνια μετά τη νίκη της ήταν 46,7, το 1979 έφτασαν τα 19,4, το 1989 11,1 το 1999 6,5 και το 2008 4,71.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτωτική πορεία της παιδικής θνησιμότητας, που είναι άλλωστε και ένας δείκτης της προόδου μιας κοινωνίας, συνεχίζεται και δεν ανακόπτεται ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν η λεγόμενη ειδική περίοδος, αμέσως μετά τις ανατροπές και την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, που η Κούβα δέχτηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα στην οικονομία της. Ωστόσο οι τομείς της υγείας, της φροντίδας προς το παιδί, τη μητέρα, τους ηλικιωμένους, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αποτελούν προτεραιότητες. Ολα αυτά είναι άλλη μια απόδειξη για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.


Δ.Κ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δέκα χρόνια «Μπολιβαριανή Διαδικασία»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δέκα χρόνια συμπληρώνει η λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία» που ξεκίνησε από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας ανήλθε στην εξουσία. Μια διαδικασία που σήμανε σημαντικές αλλαγές, στηρίχτηκε από λαϊκές δυνάμεις αφού είχε χαρακτηριστικά αντιιμπεριαλιστικά και ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, αν και εξακολουθεί να έχει αρκετά ασαφή στοιχεία. Σύμφωνα, πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις, η φτώχεια που το 1999 ήταν στο 20,1% μειώθηκε στο 9,5% το 2007. Αυτό το γεγονός, αλλά και τα διάφορα κοινωνικά προγράμματα αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία της προόδου που έχει επιτευχθεί έως σήμερα όπως τόνισε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια 45λεπτης ομιλίας για το τέλος της χρονιάς, από το μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο.

Ο πρόεδρος της χώρας επέδειξε με μια σειρά γραφημάτων την πρόοδο σε διάφορους τομείς στη χώρα και κάλεσε να συνεχιστούν οι προσπάθειες να μειωθούν οι ανισότητες στη Βενεζουέλα. «Το χάσμα που υπήρχε εδώ στη Βενεζουέλα, η ανισότητα ανάμεσα στους πλουσίους και την τεράστια πλειοψηφία του λαού... ήταν τόσο μεγάλη που το να το κλείσουμε πριν δέκα χρόνια έμοιαζε να απαιτεί γιγαντιαίες προσπάθειες... όμως την πρώτη δεκαετία τα αποτελέσματα που επιτύχαμε καταδεικνύουν ότι αρχίζουμε να κλείνουμε το χάσμα», σημείωσε. Τα επιτεύγματα των τελευταίων 10 ετών αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, διότι αφορούν τους πιο ευάλωτους τομείς του πληθυσμού και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει στις πολιτικές της προσανατολισμό στήριξης των αδυνάτων, πρόσθεσε ο Τσάβες.

Παράλληλα, ο Τσάβες ανακοίνωσε σειρά σημαντικών, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών αποφάσεων που θα προωθηθούν το 2009, ενώ διαβεβαίωσε ότι η «Μπολιβαριανή Διαδικασία» στη χώρα θα συνεχιστεί, καλώντας το λαό να λάβει ακόμη πιο ενεργά μέρος σε αυτή.

Διαβάζοντας από έναν εκτεταμένο τόμο με τίτλο «Σχέδια Επενδύσεων 2008-2013», ο Τσάβες αναφέρθηκε σε διάφορες διαστάσεις της οικονομικής ανάπτυξης που σχεδιάζει και προωθεί η κυβέρνησή του και τις επενδύσεις που θα κάνει, που όπως είπε «θα φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Για το 2009 η έμφαση θα δοθεί στην τεχνολογία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, την ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες, την υλοτομία, την παραγωγή αλουμινίου, την κατασκευή λιπασμάτων, την παραγωγή τροφίμων, τις συγκοινωνίες, την παροχή πόσιμου νερού και την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει βαγόνια σιδηροδρομικών συρμών, μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Τσάβες είπε ότι η Βενεζουέλα θα συνεχίσει σε έναν «εντελώς αυτόνομο και κυρίαρχο» δρόμο και πρόσθεσε ότι την επόμενη δεκαετία στόχος είναι η Βενεζουέλα να γίνει διεθνής δύναμη «με ηθικούς, κοινωνικούς, λαϊκούς, οικονομικούς, βιομηχανικούς, ενεργειακούς, αγροτικούς, πετροχημικούς, αμυντικούς και αναπτυξιακούς όρους». Υποστήριξε ότι «οι επενδύσεις θα είναι στην κατεύθυνση να προχωρήσει ο σοσιαλισμός». Αυτή η προοπτική ωστόσο δεν μπορεί παρά να συνδέεται με συνολική ρήξη με τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα που εξακολουθούν να είναι ισχυρά.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Πληθαίνουν τα θύματα της χολέρας

Associated Press

ΓΕΝΕΥΗ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Το 43% των Ζιμπαμπουέζων που μολύνονται από την επιδημία χολέρας, που πλήττει τη χώρα από τον περασμένο Αύγουστο, πεθαίνει πριν καταφέρει να φθάσει σε κάποιο κέντρο νοσηλείας. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των 1.570 ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας της επιδημίας, ξεψύχησαν τον περασμένο Δεκέμβρη. Αυτά τα στοιχεία αποκάλυψαν εκπρόσωποι του ζιμπαουέζικου υπουργείου Υγείας, αλλά και οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στη νοτιοαφρικανική χώρα, επιχειρώντας να περιορίσουν την έξαρση της χολέρας.

Επισήμως, έχουν διαγνωστεί συνολικά 31.656 κρούσματα, το ένα τρίτο από αυτά στη Χαράρε, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και στη γειτονική με τη Ζιμπάμπουε Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί 1.334 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 13 αποδείχτηκαν θανατηφόρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org