ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο φάσμα της πείνας χιλιάδες οικογένειες

Ενίσχυση του κεφαλαίου, ανεργία και ανέχεια για τους εργαζόμενους

Πληθαίνουν οι άστεγοι στις ΗΠΑ

Associated Press

Πληθαίνουν οι άστεγοι στις ΗΠΑ
Δισεκατομμύρια δολάρια παρέχονται αφειδώς από την αμερικανική κυβέρνηση προς τις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις για τη «διάσωση» της κερδοφορίας τους... Ομως η κρίση βαθαίνει, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να θυσιάζονται κυριολεκτικά και το ανθρώπινο κόστος της γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πείνα, εξαθλίωση, άστεγοι, παιδική κακοποίηση και όξυνση όλων των κοινωνικών προβλημάτων.

Καταρχήν, δραματική αύξηση της πείνας αποκαλύπτει έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από οργανώσεις αρωγής τροφίμων σε ανθρώπους που χρήζουν ανάγκης και διατροφικής στήριξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης «Feeding America», ολοένα και πιο μεγάλος αριθμός αμερικανικών οικογενειών - αύξηση τουλάχιστον κατά 30% - αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες για την εξασφάλιση της διατροφής του.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες τροφίμων και οι οργανώσεις αρωγής αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανεπαρκείς, λόγω των δραματικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες όλα αυτά τα χρόνια, να αντιμετωπίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση δωρεάν τροφίμων από τις στρατιές των ανέργων, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών διατροφής. Αποτέλεσμα το 72% εξ αυτών να καταρρεύσουν ή να μειώσουν δραματικά τις μερίδες τροφίμων που διανέμουν.

Αλματώδης και η αύξηση που καταγράφεται σε αυτούς που χρήζουν ανάγκης στέγης, ενώ παρατηρείται ριζική αλλαγή στη σύνθεση αυτών που χρήζουν ανάγκης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διάσκεψης των Δημάρχων (US Conference of Mayors) στο Σαν Φρανσίσκο, καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των αστέγων. Αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2007. Κατά την εφημερίδα «San Fransisco Chronicle», αυξήθηκαν κατά πολύ οι κατασχέσεις σπιτιών, αλλά και οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στις εταιρείες νέας τεχνολογίας και στο δικαστικό τομέα, λόγω των περικοπών στις οποίες προχωρά ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Στους πρώτους που έχουν ανάγκη στέγης και τροφής - ψυχικά ασθενείς, βετεράνοι των πολέμων και ηλικιωμένοι - πλέον προστίθενται ολόκληρες οικογένειες. Σύμφωνα με έρευνα φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως η «Salvation Army», ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών με παιδιά αναγκάζονται να διαβιούν στο δρόμο και να αναζητούν τροφή σε εκκλησίες ή μέρη όπου παρέχονται δωρεάν γεύματα.

Τέλος, πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα οικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης που καταγράφονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο το άγχος της επιβίωσης αυξάνεται, συνεπώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα βίας.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται το σίριαλ των απειλών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με διατύπωση πυρών και αλληλοκατηγοριών μπήκε το 2009 για την Ινδία και το Πακιστάν, αφορμής δοθείσης της επίθεσης της Βομβάης, που στοίχισε το Νοέμβρη τη ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους, ενώ περίπου 300 τραυματίστηκαν. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε ανοιχτά το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει τρομοκράτες και δεν προχωρά στην εξάρθρωση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή, απειλώντας μάλιστα και με ένοπλη αναμέτρηση των δύο χωρών.

Αμεση ήταν και είναι η ανάμειξη των ΗΠΑ στην υπόθεση, που επιχειρεί να αξιοποιήσει προς όφελός της τα γεγονότα, αλλά και να αποφύγει έναν πόλεμο Ινδίας - Πακιστάν που δε συμφέρει αυτή τη στιγμή την Ουάσιγκτον. Ο προσανατολισμός για τους υπαίτιους εξακολουθεί να στρέφεται προς το παρόν συντονισμένα προς την οργάνωση «Λασκάρ Ε Ταΐμπα» και τα παρακλάδια της, που βρίσκεται κυρίως στο Πακιστάν, με την Ινδία να κάνει λόγο για αποδείξεις που έχει προσκομίσει στο Πακιστάν, προκειμένου να παραδώσει τους υπόπτους, τις οποίες το Ισλαμαμπάντ χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς»...

Η πακιστανική κυβέρνηση επιχείρησε εξ αρχής να πάρει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της Βομβάης και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια για τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των υπόπτων, αναφέροντας ότι δεν ενδιαφέρεται για ένοπλη αντιπαράθεση με την Ινδία, αλλά αν προκληθεί, είναι έτοιμο να απαντήσει..

Τα γεγονότα της Βομβάης εν τω μεταξύ αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από την ινδική κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής της Ινδίας, με πρόσχημα την «προστασία από την τρομοκρατία».

Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να ερμηνεύσει τις «επαγγελματικά οργανωμένες επιθέσεις της Βομβάης» και τα όσα ακολουθούν αυτές, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές στην περιοχή χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών από τους ιμπεριαλιστές προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» (π.χ. Ινδουιστές - Μουσουλμάνοι) και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαίνονται οι συγκρούσεις

Κατοχικές απώλειες αλλά και άμαχοι νεκροί

ΧΕΛΜΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Το φονικότερο από τα εφτά χρόνια κατοχής στο Αφγανιστάν αποδείχτηκε το 2008 για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις της χώρας, με 155 Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες νεκρούς. Ετσι, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στο Αφγανιστάν από το 2001, που έγινε η εισβολή ανέρχεται πλέον στους 630 στρατιώτες. Αύξηση παρατηρείται και στις τάξεις των άλλων κρατών που μετέχουν στην κατοχική αποστολή του ΝΑΤΟ, οι οποίοι το 2008 ανήλθαν σε 138, αντί 115 που ήταν το 2007.

Με βομβιστικές επιθέσεις και αμερικανικούς πυραύλους μπήκε και το 2009 στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν. Οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, εν αναμονή των ενισχύσεων των 20.000 έως 30.000 στρατιωτών από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν. Παγιδευμένος μεταξύ «Ταλιμπάν» και δυνάμεων κατοχής παραμένει εν τω μεταξύ ο αφγανικός λαός που αναζητά την ελευθερία του.

Την ίδια στιγμή, πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν με στόχο «αντάρτες που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι τουλάχιστον να βρουν το θάνατο στο Νότιο Ουαζιριστάν...

Επίσης, οι πακιστανικές αρχές αποφάσισαν να ξανανοίξουν τους δρόμους ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που διέρχονται από το έδαφός του, με τις απειλές «ανταρτών» να υφίστανται, ότι θα συνεχιστεί η προσπάθειά τους να ανακόπτουν τα φορτία ανεφοδιασμού των δυνάμεων κατοχής. Την ίδια στιγμή ως αποτέλεσμα της πολιτικής των πυραύλων των ΗΠΑ και σε αυτή τη χώρα αυξάνεται συνεχώς ο αντιαμερικανισμός και η άνοδος των «θρησκευτικών αρχόντων» και η στήριξη των φερόμενων ως«ισλαμιστών ανταρτών» που κηρύττουν ότι ο θρησκευτικός νόμος θα εξασφαλίσει δικαιοσύνη και ισονομία.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σφαγές από παραθρησκευτική οργάνωση

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Αγνωστος παραμένει ο απολογισμός των πολύνεκρων σφαγών με πρωταγωνιστές ενόπλους της εγκληματικής παραθρησκευτικής οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» (LRA) σε χωριά του βορειοανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που επικαλείται το BBC, από τα Χριστούγεννα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και κάπου 20.000 οικογένειες ξεσπιτώθηκαν. Αυτά, παρά τις κοινές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στο τέλος του χρόνου οι στρατοί της ΛΔ Κονγκό, της Ουγκάντας και του Νοτίου Σουδάν κατά των ενόπλων του LRA και του αρχηγού της, Τζόζεφ Κόνι, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται ρεπόρτερ του BBC στη ΛΔ Κονγκό ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα κάηκαν ζωντανά, τραυματίστηκαν θανάσιμα ή τους ακρωτηρίασαν χείλια και γλώσσα για να μη μαρτυρήσουν την ταυτότητα των σφαγέων.

Οι ένοπλοι της σκοτεινής παραθρησκευτικής οργάνωσης LRA δρουν στη μεθόριο Κονγκό, Ουγκάντα, Σουδάν επί περίπου μία δεκαετία διαπράττοντας συχνά φρικιαστικά εγκλήματα εις βάρος των ντόπιων πληθυσμών στο όνομα... του Θεού και των 10 εντολών της Παλαιάς Διαθήκης...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org