ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ευαίσθητοι» υποκριτές

Μετράει τα θύματα και υπόσχεται «ανθρωπιστική βοήθεια»

Με το υποκριτικό ανθρωπιστικό προσωπείο, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίο εταίροι στην ΕΕ, εμφανίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν τολμά να ψιθυρίσει ούτε μισή λέξη καταδίκης του πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στέκεται «ακριβοδίκαια» ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, αποφεύγοντας με επιμέλεια οποιαδήποτε αιχμή κατά της πολιτικής που ακολουθεί το Τελ Αβίβ κατά των Παλαιστινίων.

Η υπουργός Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα στη σκηνή, σε δηλώσεις της επικεντρώθηκε στην επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή, χωρίς βέβαια να αποδίδει ευθύνες σε κανέναν γι' αυτό. Αλλωστε, σε προηγούμενες δηλώσεις της, όταν είχε ξεκινήσει ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας από ισραηλινά αεροσκάφη, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε μιλήσει, πρώτα απ' όλα, για τους πυραύλους που εξαπολύει η Χαμάς κατά ισραηλινών εδαφών.

Μετά και από τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η Ντόρα Μπακογιάννη με τις δηλώσεις της περιέγραψε ως εξής τις θέσεις της Αθήνας:

Στην ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις επιδεινώνουν την τραγική ανθρωπιστική κρίση, την επικίνδυνη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύουν απαράδεκτες και ακραίες θέσεις. «Πλήττονται έτσι σοβαρά οι προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας που είναι η μόνη οδός για τη λύση. Η Διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει αδρανής παρατηρητής ή και σχολιαστής των τεκταινομένων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κομβικό ρόλο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Η βία δεν είναι λύση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών. Και προσθέτει: «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία. Πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία - ανθρωπιστική βοήθεια - ειρηνευτική διαδικασία), που ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και αποφασίσαμε οι υπουργοί της ΕΕ στις 30 Δεκέμβρη στο Παρίσι. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεθνούς παρουσίας - όπως για παράδειγμα Διεθνών Παρατηρητών - στην περιοχή».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Προτεραιότητα το τέλος της βίας»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews», η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων. Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική πολιτική πράξη το γεγονός ότι η ΕΕ, το Κουαρτέτο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντέδρασαν άμεσα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι αποδεδειγμένα έντιμος συνομιλητής του Ισραήλ και των Αράβων, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, επιδιώκοντας την έντιμη λύση: Δύο κράτη που θα ζουν ειρηνικά το ένα πλάι στο άλλο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα στην περιοχή και στη δύσκολη αυτή συγκυρία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και επαπειλούμενης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η υπουργός στο ζήτημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πιεστική υποχρέωση και χαρακτήρισε εφιαλτικό σενάριο το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης και έξω από τα σύνορα της Γάζας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιστός στη «γραμμή» των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών

Αποφεύγοντας να καταδικάσει τη στάση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ - δεν τόλμησε ούτε ονομαστικά να αναφερθεί - ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε για πολλοστή φορά να υιοθετήσει την προπαγάνδα «ίσων αποστάσεων» των ευρωατλαντικών κέντρων ανάμεσα στο θύτη Ισραήλ και το θύμα παλαιστινιακό λαό και με περίσσεια υποκρισία αναλώθηκε σε ευχολόγια, ζητώντας, γενικά και αόριστα, εκεχειρία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» κάλεσε «το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη "Χαμάς" να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών»(!!), εξισώνοντας τη θηριωδία του ισραηλινού στρατού με την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στη βάρβαρη επιδρομή.

Την ίδια στιγμή, που οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές παρείχαν απλόχερη στήριξη στους Ισραηλινούς επιδρομείς, ο Γ. Παπανδρέου κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις, απέφυγε να καταδικάσει τη στάση τους και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ ζητούσε από την ΕΕ να αναλάβει «πρωτοβουλίες» μετά την ανακοίνωση της Τσεχικής Προεδρίας περί «νόμιμης άμυνας του Ισραήλ», περιορίστηκε σε ...«πασιφιστικές εκκλήσεις». Εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό και επιχειρώντας να συγκαλύψει τους πρωταγωνιστές της ενίσχυσης του ισραηλινού ιμπεριαλισμού, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την «έντονη απογοήτευση» του ΠΑΣΟΚ «για το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την έκδοση ανακοίνωσης για την κλιμάκωση της βίας». Χωρίς, φυσικά, να κάνει λόγο για τη στάση των ΗΠΑ μέσα στο Συμβούλιο, ζήτησε «όλα τα Μέλη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά στο ρόλο τους να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο»!!

Συνεχίζοντας να σκορπά αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε «τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή για να επιτύχουν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας και της δυστυχίας, ώστε να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού έδωσε πρώτα τα νεοταξικά του διαπιστευτήρια, στη συνέχεια δεν παρέλειψε να εκφράσει την «αλληλεγγύη» του στον παλαιστινιακό λαό, να ζητήσει να «διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» και να αναφέρει ότι «η συνέχιση της σύγκρουσης θα αποτελέσει μια καινούρια βαθιά πληγή, που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Παλαιστινιακού και της διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή». Βέβαια, ο ίδιος ξέχασε να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την «ευρεία Μέση Ανατολή» και ότι όλα αυτά τα χρόνια συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, που συντηρούν το καθεστώς της κατοχής.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σκορπά αυταπάτες για το ρόλο ΕΕ - ελληνικής κυβέρνησης

Επιμονή στο σκόρπισμα αυταπατών για το ρόλο της ΕΕ στο Παλαιστινιακό και το ρόλο που μπορεί εντός αυτής να παίξει η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύει σταθερά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, σαν να μην είναι η ΕΕ στο σύνολό της συνένοχη στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι «καμία ισραηλινή κυβέρνηση δε θα μπορούσε να κάνει τόσα εγκλήματα χωρίς την κάλυψη των ΗΠΑ και των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ». Συνεχίζοντας, ερμήνευσε την κατάπτυστη στάση των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον θύτη και το θύμα της ελληνικής κυβέρνησης σαν στάση «Πόντιου Πιλάτου», αναφέροντας ότι «τούτες τις ώρες κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες (...) ως χώρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μέλος της ΕΕ».

Αλλωστε, μετά την προκλητική και κυνική δήλωση της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης έσπευσε να «βγάλει λάδι» την ΕΕ, προσάπτοντας ευθύνες «στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της ΕΕ», προτρέποντας τους λαούς της Ευρώπης, όχι βέβαια να αντιπαλέψουν την ΕΕ ως διακρατική καπιταλιστική ένωση από και για το μεγάλο κεφάλαιο, η οποία την ίδια θέση θα είχε όποιες δυνάμεις κι αν κρατούσαν τα κυβερνητικά πηδάλια, αλλά «τις κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ».

Τα περί ευθυνών των «κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ» επανέλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του ανακοίνωση. Ενώ η ΚΟΕ, συνιστώσα του, σε ανακοίνωσή της, κραυγάζει «κάτω οι σιωνιστές φονιάδες» και ζητά «να κλείσει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα»!

ΛΑ.Ο.Σ.
Φταίει... η έλλειψη σοβαρότητας

Ως ζήτημα έλλειψης σοβαρότητας αντιμετωπίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. την αβανταδόρικη στάση ΗΠΑ και ΕΕ απέναντι στη νέα βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ. Αποσιωπώντας τον ιμπεριαλισμό και τη φύση του και αθωώνοντας φορείς του, όπως η Ευρωένωση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε μεν ότι «οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες δε γίνονται μόνο από τους Εβραίους, αλλά και από τις ηγεσίες της Δύσης, που τους το επιτρέπουν». Αλλά τι είπε μετά; «Ας σοβαρευτούν, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, και να σταματήσουν, εδώ και τώρα, τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισραηλινών». Ακολούθως ζήτησε να σταλούν στο Ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, η υπουργός Εξωτερικών και οι λοιποί υπαίτιοι της γενοκτονίας των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Τέλος απέδωσε ευθύνες και στους πολιτικούς ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, λες και το ζήτημα περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ