ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οδηγός» παράδοσης του Πάρκου Τρίτση στο κεφάλαιο η απάντηση Μοσκοβισί

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ΚΚΕ

«Οδηγό» παράδοσης του Πάρκου Τρίτση, του μεγάλου αυτού πνεύμονα πρασίνου στην Αττική, στο μεγάλο κεφάλαιο, συνιστά η απάντηση του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη. Η Ερώτηση αφορούσε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο και τη συνολική πολιτική απαξίωσης της κρατικής περιουσίας, που συνοδεύεται από την παράδοσή της σε επιχειρηματικούς ομίλους.

O Επίτροπος, στην απάντησή του, ουσιαστικά αποκαλύπτει ποια πολιτική οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του πάρκου. Και, αυτή η πολιτική της ΕΕ δεν είναι άλλη από αυτή που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παρουσιάζοντας τους στόχους της ΕΕ και της κυβέρνησης με βάση το μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της αναφέρεται στη «μεγιστοποίηση της συμβολής των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στην ελληνική οικονομία», στην «αύξηση των εσόδων» και στη «μείωση του δημόσιου χρέους», καταλήγοντας στην «αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών». Πρόκειται, δηλαδή, για τους στόχους όχι μόνο της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου που εκπληρώνονται μέσα από «ευέλικτες» μορφές παραχώρησης του Πάρκου Τρίτση ή μέρους αυτού στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι τα κριτήρια της ανταποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που όχι μόνο δεν έχουν σχέση, αλλά είναι και σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την απάντησή της, ξεκαθαρίζει ότι μόνο σε αυτήν την αντιδραστική κατεύθυνση απελευθερώνονται και οι ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύσουν (και σε αυτήν την περίπτωση) τους επιχειρηματίες που θα βάλουν χέρι στο πάρκο. Ταυτόχρονα, προκλητικά ισχυρίζεται ότι μέσα από τέτοια επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να «εξευρεθούν κονδύλια που είναι δυνατόν να ανακατανεμηθούν για την Πρόνοια και για άλλα έργα που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών»!

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του πάρκου δεν είναι φυσικά τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η σταθερή υποβάθμιση κι εγκατάλειψη του πάρκου οδηγεί στην εμπορευματοποίησή του και στην παράδοσή του ως ώριμο φρούτο σε ιδιώτες, στους διαφόρους «οικολόγους» των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε άλλους «σωτήρες», που κριτήριο δράσης τους έχουν το κέρδος.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Με την υπεράσπιση και περιφρούρηση του χαρακτήρα του μέσα από τους αγώνες του, το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής παλεύει για: Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους. Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Κώστα Μαυρίδη

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Κώστα Μαυρίδη είπαν χτες συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, αποχαιρετώντας με βαθιά θλίψη τον ξεχωριστό λαϊκό αγωνιστή, που στάθηκε «ορθοστατών και ορθοβαδίζων» μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Κώστας Μαυρίδης πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 91 χρόνων και κηδεύτηκε χτες στα Κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Εφερε μέχρι το τέλος επάξια τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ και τίμησε το Κόμμα με τη συνεχή προσφορά του, τη συνέπειά του, το αγωνιστικό ήθος.

Στην κηδεία του παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Τιμητική φρουρά δίπλα στο φέρετρό του στάθηκαν σύντροφοι και συναγωνιστές τόσο της γενιάς του όσο και της νέας γενιάς κομμουνιστών, της ΚΝΕ. Επίσης, συναγωνιστές του από το Σωματείο Συνταξιούχων. Στεφάνια κατατέθηκαν από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καθώς και τη «Σύγχρονη Εποχή» και τον «Ριζοσπάστη».

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό, εκ μέρους της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, σημείωσε: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ακούραστο σύντροφό μας, που ενδιαφερόταν για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της οργάνωσης για κάθε κινητοποίηση που γινόταν. Δεν θα ξεχάσουμε τον αυστηρό αλλά και πατρικό τρόπο καθοδήγησης, που πάντα σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές έδινε κουράγιο, ενέπνεε αισιοδοξία και δύναμη.

Ο σ. Κώστας ανήκε, όπως και πολλοί άλλοι, στην υπέροχη γενιά των κομμουνιστών και αγωνιστών, που όχι μόνο δεν λύγισαν μπροστά στις δυσκολίες, στην ανάκριση, στη φυλακή και στις βιαιοπραγίες, αλλά και διδάξανε αντοχή, συνέπεια και επιμονή στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Ετσι τον θυμόμαστε και την κρίσιμη περίοδο 1989-'91, που στάθηκε αταλάντευτος και στήριξε σε δύσκολες ώρες την ύπαρξη του εκδοτικού του Κόμματος, ως υπεύθυνος της "Σύγχρονης Εποχής" στην πόλη μας, την ανασυγκρότηση των ΚΟΒ στην περιοχή μας.

Γι' αυτό και εμείς όλοι εδώ, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, έχουμε πάρει την απόφαση να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Ξέρουμε ότι αυτό είναι που θα ευχαριστούσε και τον σ. Κώστα. Να βλέπει την σπορά της γενιάς του να ανθίζει.

Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη και σύνθετη περίοδο, βαδίζοντας στο 20ό Συνέδριο του Κόμματός μας, με όπλο το νέο Πρόγραμμα και τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματός μας, θα προσπαθούμε ακούραστα, καθημερινά, όπως έκανες και εσύ σ. Κώστα.

Οπως ανέφερες και στο τελευταίο σημείωμά σου, η υψηλότερη προσφόρα του καθένα μας είναι ο αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

EUROSTAT
Αύξηση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και πληθωρισμού

Αύξηση κατά 0,3% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των «28» εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον περασμένο Νοέμβρη έναντι του Οκτώβρη, οπότε ξανά είχε παρουσιάσει αύξηση κατά 0,8% και 1% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Eurostat. Κατά την ετήσια σύγκριση, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και 0,7% στην ΕΕ των 28.

Η αύξηση κατά 0,3% στην Ευρωζώνη ήταν αποτέλεσμα των αυξήσεων κατά 0,7% στην Ενέργεια, κατά 0,5% στα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,1% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Την ίδια στιγμή, οι τιμές παρέμειναν σταθερές στα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 0,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο και την Ιρλανδία (1,4%), την Εσθονία (1,2%) και την Πολωνία (1,1%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Κροατία (-1,3%), την Ελλάδα και το Ην. Βασίλειο (-0,7%).

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβρη υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 1,1% από 0,6% το Νοέμβρη. Η Ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης, αφού θα φτάσει στο 2,5% συγκριτικά με -1,1% το Νοέμβρη, ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (1,2%, έναντι 1,1% το Νοέμβρη), τρόφιμα, οινοπνευματώδη ποτά και τον καπνό (1,2%, έναντι 0,7% το Νοέμβρη) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, τα οποία δεν εμφάνισαν αλλαγή σε σχέση με το Νοέμβρη.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42), η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ στη Λάρισα

Την Τρίτη 10 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο μικρό θεατράκι του Μύλου, οι κλαδικές Οργανώσεις της ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Επίσης, στο χώρο θα διατίθεται η έκδοση της ΕΠ Θεσσαλίας με τίτλο «Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Καλεί στην παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;»

Την Τετάρτη 11 Γενάρη, στις 7.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας & Παπαναστασίου - Ταμπούρια), η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί στη θεατρική παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;». Ενα έργο, προσωπική μαρτυρία της Δήμητρας Πέτρουλα και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο που η Σοφία Αδαμίδου έκανε τη θεατρική διασκευή και σκηνοθέτησε ο Ενκε Φεζολλάρι. Το έργο παίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος, με τις ηθοποιούς Βέρα Κρούσκα, Ορνέλα Λούτη, Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΔΥΕΘ

Την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ