ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»

Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών παζαριών η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επόμενος «σταθμός» είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 18/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημερομηνία προγραμματίζεται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έχει ως προϋπόθεση την ψήφιση και εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων - παράλληλα με τις σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό - στο σκέλος της παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Οι «θεσμοί» παρέλαβαν προχτές βράδυ το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Η πρόταση, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί από τους «θεσμούς», ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν το μήνα».

Παράλληλα, πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν την ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και για το Ασφαλιστικό, σε αντιστοιχία με αυτές που υπήρξαν το 2015 σε «σημαντικά θέματα», όπως δηλαδή στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ο δε Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμισή του».

Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο τα παζάρια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Δυναμώνει η φοροληστεία του λαού

Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα επόμενα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, τα οποία ήδη έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού, εν αναμονή της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.

Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες αλλά και των μισθωτών - συνταξιούχων.

Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης. Παράλληλα, προχωρά η αποκλειστική διασύνδεση της επιστροφής φόρου (σε μισθωτούς - συνταξιούχους) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών.

Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).

Αναλυτικότερα, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης απέναντι στους φτωχούς αγρότες περιλαμβάνει την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία (33 εκατ. ευρώ), την αύξηση της προκαταβολής φόρου (79 εκατ. ευρώ), την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο (13 εκατ. ευρώ). Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές, χωρίς βέβαια να παρέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις.

Να σημειωθεί ότι από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ.


ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αβεβαιότητες» και για το 2016

Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα «προβλήματα» στην Ευρώπη και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Ειδικότερα:

-- Αναφερόμενος στην Κίνα, σημείωσε: «Η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση, σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών της και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε».

-- «Σε ορισμένες χώρες», πρόσθεσε, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων».

-- Για την προσφυγική κρίση και τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε: «Η προσφυγική κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ικανότητα απορρόφησής της από τις οικονομίες της ΕΕ και τις αγορές εργασίας της, αλλά περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα. Το σχέδιο της κοινής φύλαξης της περιφέρειας της ΕΕ και οι σχετικές εντάσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση»...

-- Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, σημείωσε την επιβράδυνση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ενώ έθεσε σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι πολυμερείς διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι σημαντικές για όλες τις χώρες του ΔΝΤ».

Στο 0,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Εξάλλου, στο 0,2% αναμένεται να ανέλθει σε ετήσια βάση ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβρη του 2015, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Γιούροστατ, έναντι ρυθμών 0,2% το Νοέμβρη και 0,1% τον Οκτώβρη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί, παρά τα εκτεταμένα μέτρα «νομισματικής χαλάρωσης» σε όφελος του κεφαλαίου, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο (αύξηση 2%), γεγονός που οφείλεται στους ισχνούς ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 69,54% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Στοιχεία μετά το «κλείσιμο» της Δευτέρας 4/1
Στοιχεία μετά το «κλείσιμο» της Δευτέρας 4/1
Σε ποσοστό 69,54% καλύφτηκε το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο έκτο κατά σειρά «κλείσιμο». Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι του Κόμματος που δίνουν τη μάχη του κουπονιού, οργανώνουν το άνοιγμά της μπαίνοντας στην τελική ευθεία, έτσι ώστε να υπερκαλύψουν τα πλάνα τους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.

Στο τελευταίο «κλείσιμο», πρώτη Οργάνωση Περιοχής από πλευράς κάλυψης του πλάνου της πέρασε η ΚΟ Πελοποννήσου με ποσοστό 80,96%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 79,53% και στην τρίτη οι Οργανώσεις Εξωτερικού με 78,51%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι Κομματικές Οργανώσεις: Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 74,66%, Κεντρικής Μακεδονίας με 72,03%, Αιγαίου με 66,49%, Αττικής με 65,98%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 63,23%, Θεσσαλίας με 62,06%, Ηπείρου με 61,01%, Δυτικής Μακεδονίας με 57,08%, Κρήτης με 56,98%.

Η ΚΝΕ κάλυψε το 78,50% του πλάνου της και η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» το 80%.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ