ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Δεδομένη η αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή

«Βόρειοι» και «Νότιοι», «μερκελιστές» και... «αντιμερκελιστές» τονίζουν την «ανάγκη σεβασμού των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί»...
«Βόρειοι» και «Νότιοι», «μερκελιστές» και... «αντιμερκελιστές» τονίζουν την «ανάγκη σεβασμού των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί»...
Το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης κρατιέται με σειρά παρεμβάσεων «στον αφρό» της συνολικότερης ενδοαστικής διαπάλης στους κόλπους της ΕΕ, σε μια διεργασία που στην πραγματικότητα αντανακλά τις γενικότερες εντεινόμενες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας. Παράλληλα, το μήνυμα που αποστέλλεται από τα επιτελεία της ΕΕ είναι η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και για την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης και από το μείγμα διαχείρισης.

«Δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι' αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος και αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ», τονίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παράλληλα σημειώνει πως «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζ. Γκάμπριελ δηλώνει πως «δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο».

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα του «Der Spiegel», «επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, η γερμανική κυβέρνηση «αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, ο... αντιμερκελιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ (η κυβέρνηση του οποίου αναφέρεται όλο και πιο συχνά τελευταία ως «πρότυπο» από τον ΣΥΡΙΖΑ!), σε χτεσινές δηλώσεις του επανέλαβε ότι «οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σημειώνει ότι «εναπόκειται στην ίδια και μόνον σε αυτή να αποφασίσει για το θέμα αυτό». Ο ίδιος αποκάλυψε πως θα συναντηθεί την Κυριακή με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, προκειμένου, όπως είπε, να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με ψευδή στατιστικά στοιχεία και είναι «ο λόγος για τον οποίο η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Milos Zeman, αναφέροντας ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια τροφοδοτούσε με εσφαλμένα στοιχεία τη Γιούροστατ για το χρέος της. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας σημειώνει κατά τ' άλλα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.

«Περαιτέρω παραχωρήσεις» της ΕΕ γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Ολι Ρεν.«Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012», δηλώνει ο Ο. Ρεν στο «Spiegel», επισημαίνοντας ότι οι εταίροι της ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντάς της το χρέος. «Αυτό μπορούμε όμως να το πετύχουμε και με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», δηλώνει ο πρώην επίτροπος της ΕΕ.

KYΠΡΙΑΚΟ
Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Αϊντε

Οι δηλώσεις, με τις οποίες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνέδεσε ξανά τις διαπραγματεύσεις με το θέμα του φυσικού αερίου αναμενόταν να βρεθούν χτες στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του Συμβουλίου των Αρχηγών στην Κύπρο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων), καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και αρχηγός της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει άμεσα, αποφασιστικά και έντονα, να αντιδράσει με παραστάσεις προς τον γγ του ΟΗΕ και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί πέραν του ότι ο κ. Αϊντε εκφεύγει τον όρο εντολής του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στον όρο και την αποστολή του, με αυτές τις δηλώσεις τείνει να δημιουργήσει διεθνώς την εντύπωση ότι στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, υπάρχει διαφορά ή υπάρχει γκρίζα ζώνη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης υπογράμμισε πως ο Αϊντε «παραγνωρίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι τις αποφάσεις για τους φυσικούς πόρους δεν τις λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Κατά συνέπεια μας ξενίζει η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ενός οργανισμού που αποτελεί τον πλέον εντεταλμένο θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου».

Η χτεσινή συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει εν αναμονή και των επόμενων βημάτων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», που έμενε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ ανέφεραν στο μεταξύ ότι τις προηγούμενες μέρες ο διοικητής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Μπ. Μποστάνογλου επισκέφτηκε τουρκικό πολεμικό πλοίο που παρακολουθεί τις γεωτρήσεις της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS και στη συνέχεια το πολεμικό πλοίο που συνοδεύει το «Μπαρμπαρός».

Τέλος, σε άρθρο του στην κυπριακή «Καθημερινή» ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως «σε μια περίοδο πραγματικής αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξής της ως παράγοντα σταθερότητας, η Αγκυρα επιλέγει να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, την οποία η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής αγωνίζονται να οικοδομήσουν».

Αναδεικνύοντας ότι οι διεργασίες θα συνεχιστούν σε όλη την περιοχή όπου σιγοβράζουν ευρύτεροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ο Κύπριος ηγέτης επισήμανε ότι «με πνεύμα σύνεσης θα πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, καθώς και των χωρών, οι οποίες σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε ακόμα ότι στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω των στρατηγικών συμμαχιών με γειτονικές χώρες. Αυτό, ισχυρίστηκε, θα δώσει ώθηση στην Κύπρο για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.

Κηδεύτηκε ο σ. Παναγιώτης Αφαλής

Κηδεύτηκε το Σάββατο, στις Συκιές Θεσσαλονίκης, παρουσία πλήθους συντρόφων, συγγενών και φίλων, ο σ. Παναγιώτης Αφαλής, κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για χρόνια δήμαρχος Συκεών.

Εκ μέρους της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γ. Ζιώγας αποχαιρέτησε τον σ. Παναγιώτη Αφαλή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέχρι το τέλος αποτέλεσε παράδειγμα για τους νεότερους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε αγωνιστή, για κάθε άνθρωπο που μοχθεί, που ονειρεύεται κι ελπίζει να ζει με αξιοπρέπεια.

Ο σ. Παναγιώτης είχε χαρίσματα που τα σμίλεψε μέσα στη ζωή, ως εργαζόμενος και καταπιεσμένος. Ανέπτυξε αρετές και ήθος που πηγάζουν μέσα από τα ιδανικά του ΚΚΕ, μέσα από την εργατική τάξη και το λαό μας. Γι' αυτό κέρδιζε το σεβασμό και την εκτίμηση. Γι' αυτό δεν παραστράτησε όντας πολλά χρόνια σε μια θέση ευθύνης, όπως είναι ο δήμαρχος. Αντίθετα, με όλη την πορεία του τίμησε και το κόμμα του και τους εργαζόμενους που τον εμπιστεύθηκαν. Γι' αυτό για τη συμβολή του μόνο καλά λόγια έχει να λέει κάθε γωνιά των Συκεών.

Μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους μπορείς μόνο να χαμογελάς και να μαθαίνεις. Να χαμογελάς για την ποιότητα και τις αρετές τους και να μαθαίνεις, γιατί όλη τους η ζωή αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, που αξίζει ο καθένας να βγάζει διδαχές για τη δική του ζωή.

Ο σ. Παναγιώτης ανήκε σε μια γενιά που σημάδεψε με τον αγώνα της, με τις θυσίες της τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και είμαστε κι εμείς οι κομμουνιστές περήφανοι γι' αυτό».

Το τελευταίο «αντίο» είπαν επίσης ο Μπ. Βέλλης, δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών, και ο Η. Σαπρανίδης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο σ. Π. Αφαλής γεννήθηκε το 1916 στην Οινόη του Πόντου. Σε ηλικία 20 χρόνων, τη χρονιά του Μάη του '36, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στο αλβανικό μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση, στη συνέχεια ανέπτυξε πλούσια δράση μέσα από το Σωματείο Αρτεργατών, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος, ενάντια στην τρομοκρατία, στο Γ' ψήφισμα. Γι' αυτή του τη δράση κυνηγήθηκε, συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη.

Εκλέχτηκε δήμαρχος Συκεών για πρώτη φορά το 1964, αλλά πριν ολοκληρώσει τη θητεία του πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, οπότε παύθηκε από δήμαρχος, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Με τη μεταπολίτευση εκλέγεται ξανά δήμαρχος Συκεών και επανεκλεγόταν μέχρι το 1988. Ολα τα τελευταία χρόνια, δεν πτοήθηκε από τη μεγάλη ηλικία κι έδωσε πολύτιμη βοήθεια, για να σταθεί το Κόμμα και στις δύσκολες συνθήκες, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org