ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Τεράστια η διαδήλωση για τους χαλυβουργούς
  • Επί τρεις ώρες η πόλη του Βόλου ζούσε στο παλμό της κινητοποίησης
  • Ανακοινώθηκε απόφαση για απεργία στις 12 Γενάρη σ' όλη τη Μαγνησία

Με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων που έχουν γίνει στο Βόλο, η εργατική τάξη της Μαγνησίας, μαζί εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, πήραν ανοιχτά και καθαρά θέση: Με τους χαλυβουργούς ενάντια στον Μάνεση. Με κάθε αγωνιζόμενο εργάτη ενάντια στους καπιταλιστές. Με λαϊκή συμμαχία ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, βιομηχάνων. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαχητική διαδήλωση που διέσχισε τις οδούς Δημητριάδος και Ιάσωνος, δηλαδή τους δυο κεντρικούς άξονες που διαπερνάνε την πόλη.

Με τη συγκέντρωση να έχει οριστεί για τις 6.30 το απόγευμα, από τις 6.00 η πόλη ζούσε στο ρυθμό των διαδηλωτών. Είχαν φτάσει από νωρίς δεκάδες απεργοί χαλυβουργοί από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου με το πανό του σωματείου τους να διαδηλώνει «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, οργάνωση, ενότητα, λαϊκή συμμαχία». Από κοντά και οι γυναίκες των απεργών με το πανό που αναφέρει: «Οι γυναίκες των απεργών στο πλάι της τάξης μας». Ενα ακόμα πανό στα χέρια τους θύμιζε σε σκίτσο και λόγια «απ' τα κομμάτια μας, δένει τ' ατσάλι». Πλάι τους έφτασε και στάθηκε η προσυγκέντρωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Να νικήσουν οι χαλυβουργοί, η νίκη τους είναι και δική μας». Στη γραμμή υποδοχής των απεργών αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Η κεφαλή της διαδήλωσης
Η κεφαλή της διαδήλωσης
Διαδηλωτές μεταλλεργάτες από τη Λάρισα και άλλες πόλεις αγκαλιάζουν τους απεργούς και ενώνουν τη δύναμή τους. Το πανό τους γράφει: «Το πόστο μας είναι στη μάχη μαζί με κάθε απεργό χαλυβουργό».

Εμφανώς συγκινημένος ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, που δυο μέρες τώρα βρίσκεται στο Βόλο μιλώντας με εργάτες των δύο εργοστασίων του Μάνεση στην περιοχή, βεβαιώνει από το βήμα της συγκέντρωσης: «Να 'στε σίγουροι, οι χαλυβουργοί δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη». Διαβάζει την ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε το σωματείο στην εργατική τάξη και η οποία ήδη μοιράστηκε και στα δύο εργοστάσια της επιχείρησης σε Βόλο και Βελεστίνο. Η φωνή του πνίγεται στο σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου δηλώνουν ανοιχτά εντυπωσιασμένοι τόσο από το πλήθος όσο και από τη σύνθεση της κινητοποίησης. Είναι πολλοί οι συγκεντρωμένοι και τόσο με το μέγεθος όσο και με την προέλευσή τους από δεκάδες χώρους υπογραμμίζουν τις σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης του τοπικού Εργατικού Κέντρου που μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καν θέση απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, γεγονός που αντικειμενικά ευνοεί τον Μάνεση, συνολικά την εργοδοσία.

Σπάνε το φόβο

Είχαν λόγους πολλούς για να συγκεντρωθούν χτες τόσοι πολλοί, βάζοντας νέα αφετηρία για τους αγώνες που έρχονται. Η εργοδοσία σ' όλη την περιοχή δείχνει τα δόντια της. Ηδη χτες το απόγευμα άλλοι 18 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο «ΚΟΝΤΙ» πήραν το χαρτί της απόλυσης. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο κεντρικός ομιλητής, Κώστας Στεργίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», τους κάλεσε να συμπαραταχθούν με όλους τους άλλους ήδη αγωνιζόμενους εργάτες.

«Είμαστε - τόνισε - ξανά στο δρόμο του ταξικού αγώνα και όχι στα τραπέζια του διαλόγου με τη συγκυβέρνηση και τους σφαγείς των δικαιωμάτων μας, όπως κάνει η ξεπουλημένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για να παζαρέψει τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται και να τους δώσει άλλοθι.

Με τη νέα συγκέντρωσή μας, απόψε εδώ στο Βόλο, στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στους 400 συναδέλφους μας στην "Χαλυβουργία" του Ασπροπύργου.

Μήνυμα συμπόρευσης σε μια ηρωική απεργιακή κινητοποίηση που, 67 ημέρες τώρα, έχει κουρελιάσει την εργοδοτική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις απειλές του Μάνεση...

Το μήνυμά μας είναι ένα. Συνάδελφοι χαλυβουργοί, βαστάτε! Δεν είσαστε μόνοι σας σ' αυτόν το σκληρό, μα δίκαιο πέρα για πέρα αγώνα σας. Είμαστε όλοι μαζί σας».

Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην περιοχή, όπου σε μια σειρά επιχειρήσεις εντείνεται η εργοδοτική επίθεση. «Είναι καιρός, τόνισε, να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται "ήσυχος" και "εξασφαλισμένος"! Αν δεν οργανώσουμε σήμερα μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, αύριο θα είναι πολύ χειρότερα.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους εργάτες στα άλλα δύο εργοστάσια της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" στην περιοχή μας, στο Βόλο και το Βελεστίνο.

Τους καλούμε να ξεπεράσουν δισταγμούς, φοβίες και ταλαντεύσεις. Να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους στον Ασπρόπυργο. Να διαλέξουν τον τίμιο αγώνα. Αν σήμερα ο Μάνεσης δε μείωσε παραπέρα τα μεροκάματα στα εργοστάσια του Βόλου, αυτό οφείλεται στον αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου.

Τους καλούμε να κλείσουν τα αυτιά τους στους εκβιασμούς και στην κινδυνολογία που καλλιεργεί ο Μάνεσης και τα τσιράκια του. Βαφτίζει τις απολύσεις που κάνει στον Ασπρόπυργο "αναδιάρθρωση" της εταιρείας και απαιτεί νέα προνόμια απ' την κυβέρνηση για να μεγαλώσει τα κέρδη του.

Είναι αρκετοί οι "πρόθυμοι" και εδώ στο Βόλο που αναπαράγουν τις επιδιώξεις και τα σχέδια της εργοδοσίας. Θέλουν να σπείρουν το φόβο και εκβιάζουν για να μας έχουν γονατιστούς, να δουλεύουμε για ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα, όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης. Θα σπάσουν τα μούτρα τους! Απαντάμε ενιαία στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε απ' την εργοδοσία και τους βιομήχανους!

Απεργιακή σφραγίδα

Βγαίνοντας στον αγώνα, ξεχωρίζοντας τους φίλους απ' τους εχθρούς, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουμε και μας ανήκει, μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα. Σ' αυτόν τον αγώνα μόνο αξίζει να καταθέσουμε θυσίες, να ρισκάρουμε αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα και θα μας τα πάρουν αύριο. Σ' αυτή τη μεγάλη πορεία των σκληρών ταξικών συγκρούσεων, η εργατική, ταξική, λαϊκή αλληλεγγύη όλων όσοι σήμερα συνθλίβονται απ' τα μονοπώλια και την εξουσία τους, είναι το ισχυρό μας όπλο.

Τώρα, σήμερα, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να παραμερίσουμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που δεν μας εκπροσωπούν, τα "σωματεία" και τους μηχανισμούς του Μάνεση και του κάθε Μάνεση. Με το φόβο, τον εκβιασμό και τη συκοφαντία, θέλουν να μας οδηγήσουν να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί.

Ομως σήμερα υπάρχει δύναμη ικανή να τα βάλει μαζί τους, είναι το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται και παλεύουν σε ταξική κατεύθυνση. Τώρα, σήμερα, είναι υποχρέωσή μας να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης όλων των μεταλλεργατών του Βόλου.

Εχουμε κηρύξει 24ωρη απεργία για όλο τον κλάδο του Μετάλλου στην περιοχή, την ερχόμενη Πέμπτη 12 Γενάρη. Τη μέρα της απεργίας, όλα τα εργοστάσια και βιοτεχνίες Μετάλλου, στο Βόλο και στο Βελεστίνο, θα είναι κλειστά!!

Κανείς στη δουλειά, όλοι στον αγώνα! Οργανώνουμε συσκέψεις, συνελεύσεις, συζητήσεις, πυκνώνουμε τις γραμμές του Συνδικάτου και των επιτροπών του σε κάθε επιχείρηση, οργανώνουμε καινούριες όπου δεν υπάρχουν. Καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής να συμπαραταχτούν σ' αυτό τον αγώνα. Να πάρουν αποφάσεις για απεργία, οργανώνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις».

Μετά την ομιλία, από τις 7.30 ως τις 8.30, οι διαδηλωτές απλώθηκαν σ' όλο το μήκος και πλάτος του κέντρου του Βόλου. Η διαδήλωση έκλεισε με την επαναβεβαίωση της απόφασης: Στις 12 Γενάρη κάθε μεταλλουργική εργασία θα σταματήσει!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ