ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Εισαγγελική δίωξη για κινητοποιήσεις στα διόδια

Την κλήση σε απολογία στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ για να καταργηθεί το χαράτσι των διοδίων
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ για να καταργηθεί το χαράτσι των διοδίων
Κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Λάρισας Στ. Κωσταρέλου, στέλνονται αυτές τις μέρες σε αγωνιστές του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στους σταθμούς διοδίων του Νομού Λάρισας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Η κλήση σε απολογία, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο χαράτσι των διοδίων και την παράδοση των οδικών αξόνων στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, έρχεται να προστεθεί στα πολλά ανάλογα κρούσματα επιχείρησης τρομοκράτησης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, που πληθαίνουν συνεχώς.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος δε θα περάσει, σημειώνοντας πως «τέτοιες και ανάλογες προσπάθειες καταστολής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων θα πέσουν στο κενό».

Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Θεωρούμε απαράδεκτη και καταγγέλλουμε την ενέργεια του εισαγγελέα Λάρισας. Δε γνωρίζουμε και δεν έχει σημασία αν αυτή η ενέργεια είναι πρωτοβουλία του συγκεκριμένου κ. εισαγγελέα ή γίνεται κατόπιν άνωθεν εντολής. Οπως και να 'χει, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια εκφοβισμού αγωνιστών, τρομοκράτησης και χτυπήματος του λαϊκού κινήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του εισαγγελέα Λάρισας έρχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο λαό, με τη στήριξη της τρόικας και της ΕΕ. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν ανάλογα κρούσματα που στρέφονται ευθέως ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Αυτή τη βία έχουν κατά νου η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που στηρίζουν το σημερινό σύστημα και θέλουν να προλάβουν την εκδήλωση της οργανωμένης λαϊκής αμφισβήτησης. Θέλουν το λαό και τη νεολαία υποταγμένους, γι' αυτό και ενισχύουν συνεχώς το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο με τρομονόμους, ευρωτρομονόμους, θεωρώντας "τρομοκρατία" τις κινητοποιήσεις και τους λαϊκούς αγώνες. Ενισχύουν συνεχώς τους μηχανισμούς καταστολής των διαδηλώσεων, δεν αφήνουν απεργία που να μην κηρύξουν παράνομη, σέρνουν στα δικαστήρια εργάτες, αγρότες, μαθητές που αγωνίζονται.

Είναι βέβαιο ότι τέτοιες και ανάλογες προσπάθειες καταστολής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων θα πέσουν στο κενό. Θα τις σαρώσει η ίδια η ορμή του οργανωμένου, περιφρουρημένου λαϊκού κινήματος που γνωρίζει γιατί και πώς διεκδικεί, έχει συναίσθηση της δύναμής του και κυρίως καθαρό το στόχο και το σκοπό της πάλης του. Θα τις σαρώσει η εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, η οργάνωση των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων μέσα στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες.

Θα τις εκμηδενίσει το δυνάμωμα της ταξικής συσπείρωσης, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας που ανοίγει το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας που σκοπό της έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών του κεφαλαίου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Ποινικοποιούν την αντίδραση στο χαράτσι

Ανοίγει ο δρόμος για να εισπράττουν οι εταιρείες πολλαπλάσιο το αντίτιμο των διοδίων από όσους αρνούνται να το πληρώσουν

Στην ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων για το χαράτσι των διοδίων και το μπαράζ των αυξήσεων που τα δύο τελευταία μόλις χρόνια ξεπερνούν ακόμη και το 400% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και στο συνεχή πολλαπλασιασμό των σταθμών είσπραξης, σκοπεύουν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοί όμιλοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Η κλιμακούμενη επίθεση προκύπτει σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με λεφτά του λαού. Στόχος είναι να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, που αποκτά δικαίωμα εκμετάλλευσης για δεκαετίες, με την προϋπόθεση οι επιχειρηματικοί όμιλοι να συμμετέχουν στο κόστος κατασκευής με ποσοστό κάτω του 10%!

Η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε δύο μέτωπα:

  • Η δήθεν «ανεξάρτητη» Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε ήδη το «πράσινο φως», με απόφαση που κοινοποίησε στους ιδιωτικούς ομίλους και την κυβέρνηση, ώστε να χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες των οχημάτων όσων οδηγών αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια. Ετσι, οι ιδιωτικοί όμιλοι θα μπορούν στη συνέχεια να κινούν τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο, ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν όχι μόνο το οφειλόμενο ποσό, αλλά το 20πλάσιο ποσό ως πρόστιμο, όπως ορίζουν ρητά οι περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
  • Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει επιπλέον νομοθετική ρύθμιση με την οποία τα διόδια θα χαρακτηρίζονται δημόσια έσοδα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πληρωμή του προστίμου μέσω των Εφοριών.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοί όμιλοι, έχοντας ως «όπλο» τις προβλέψεις των «συμβάσεων παραχώρησης» και επικαλούμενοι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές ανασκαφές, τις μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας, αλλά και διάφορες δικαστικές εμπλοκές που θέτουν ζητήματα αλλαγής χαράξεων σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, όπως αυτή του Καϊάφα στην Ηλεία, στα Βραχνέικα της Πάτρας, στην Κλόκοβα της Αιτωλοακαρνανίας κ.ά., διεκδικούν ποινικές ρήτρες συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που τις κερδίσουν, θα τις πληρώσει και αυτές ο λαός.

«Το κράτος λαμβάνει μόνο το ΦΠΑ από την καταβολή των διοδίων» δήλωσε χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και αδυναμία από την πλευρά των κατασκευαστών. Στο μεταξύ, αυξήσεις στην τιμή των διοδίων που θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοίνωσε χτες και ο όμιλος «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Μια ανάσα από την κάλυψη των πλάνων

Οχτώ Νομαρχιακές Οργανώσεις έχουν ήδη υπερκαλύψει τους στόχους τους

Στην εκπνοή της τρίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις εντείνουν τη δράση τους, εξαντλούν όλα τα περιθώρια, με στόχο την κάλυψη και υπερκάλυψη των στόχων. Μετά το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, το πανελλαδικό πλάνο έχει καλυφθεί σε ποσοστό 90%.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι ήδη 8 Νομαρχιακές Οργανώσεις έχουν υπερκαλύψει τα πλάνα τους, ενώ πολύ κοντά στην κάλυψη των στόχων τους βρίσκονται πολλές ακόμα Οργανώσεις.

Πρώτη Νομαρχιακή Οργάνωση παραμένει η Ικαρία, που έχει υπερκαλύψει το πλάνο της σε ποσοστό 156,00%. Ακολουθούν, έχοντας υπερκαλύψει το πλάνο τους, η Χίος με 131,50%, η Κως με 121,40%, το Λασίθι με 112,80%, οι Κυκλάδες με 108,00%, το Ηράκλειο με 106,86%, η Ηλεία με 103,20% και τα Γρεβενά με 100,00%.

Τον κατάλογο των πρώτων είκοσι Νομαρχιακών Οργανώσεων συμπληρώνουν η Μεσσηνία με 98,70%, η Δράμα με 97,50%, η Λακωνία με 96,70%, η Ξάνθη με 96,60%, η Κορινθία με 96,40%, η Φωκίδα με 92,72%, η Φλώρινα με 92,58%, οι Σέρρες με 92,00%, η Κοζάνη με 87,58%, η Καστοριά με 86,66%, η Λέσβος με 86,21% και η Σάμος με 86,00%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πάρει απάντηση το σχέδιο καταστολής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο σχετικά με το σχέδιο καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων για τα διόδια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με την ποινικοποίηση της μη καταβολής διοδίων και των λαϊκών κινητοποιήσεων για την κατάργησή τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει την ξεδιάντροπη ληστεία που διαπράττουν οι μεγαλοκατασκευαστές στο λαό, μέσω των διοδίων. Η λαϊκή πάλη για την κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας παράδοσης των αυτοκινητόδρομων στους μεγαλοκατασκευαστές, που στηρίζουν μαζί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ανέχονται τα άλλα κόμματα της ΕΕ, πρέπει να κλιμακωθεί. Να συνδεθεί με την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ