ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για τα ταμεία των πολυεθνικών οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αυριανή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας

Από τις χτεσινές δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τις χτεσινές δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Δηλώσεις για την αυριανή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας και τις γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε τα εξής:

«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλον τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει, στην πραγματικότητα, ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες.

Και πάνω από όλα, φέρνει το εξής μήνυμα: Οτι η κυβέρνηση για ένα πράγμα ενδιαφέρεται, όπως και ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κ. Ερντογάν: Να εξασφαλίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, πλούσια κερδοφορία, σε βάρος βεβαίως και των δύο λαών, και του ελληνικού και του τουρκικού, που σημαίνει ότι σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου κ.λπ. παραδίδονται στις πολυεθνικές και μάλιστα με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά σύνορα της χώρας, για το ποιες είναι οι οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή.

Η όποια συμφωνία γίνει, θα αναγγελθεί φανταζόμαστε μετά από ένα διάστημα, αφού θα έχει σταθεροποιηθεί. Οταν θα αναγγελθεί σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει, πολύ βαθιά, σε οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή, αντιθέσεις που πολλές φορές λύνονται όχι μόνο με τον οικονομικό πόλεμο, αλλά και με τα όπλα.

Θεωρούμε ότι ο κ. Παπανδρέου, όχι τυχαία, απέκρυψε και το σκοπό για τον οποίο πάει και το σκοπό της πρόσκλησης από την πλευρά του κ. Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε τώρα να μιλήσουμε για "μυστική διπλωματία". Μπορεί να εμφανίζεται ως "μυστική διπλωματία", αλλά είναι πολύ διαφανής.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει επιτακτικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης, να προβληματιστεί και πάνω σ' αυτές τις εξελίξεις, που είναι συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα. Να αντιδράσει, να διαμαρτυρηθεί, να μην επικυρώσει τίποτα και μέσα στους καθημερινούς αγώνες για τη δουλειά και το μεροκάματο να συμπεριληφθούν και τα ζητήματα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να μην περάσει από τη σκέψη κανενός τίμιου ανθρώπου ότι η συνάντηση στην Τουρκία γίνεται για την ειρήνη και την ασφάλεια. Γίνεται για τα ταμεία των πολυεθνικών. Γίνεται για τα συμφέροντα της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η επίσκεψη αυτή θα οδηγήσει και σε μία συμφωνία για το Αιγαίο, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Οχι. Νομίζω ότι επισφραγίζει, είναι προπομπός αναγγελίας. Οταν γίνονται τέτοιες επισκέψεις και τέτοιες συναντήσεις έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δρομολογημένη η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Οι ενεργειακοί πόροι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αστικής τάξης στις δυο χώρες

Ενα βήμα παραπέρα στην προώθηση των δρομολογημένων σχεδίων συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας.

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αποδεχτεί την πρόσκληση της τουρκικής ηγεσίας και να παραστεί στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων για να μιλήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φανερώνει ότι κυοφορούνται εξελίξεις στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο τουρκικός Τύπος, όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωνε πως οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν το «σχέδιο ειρήνης» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, «με πρώτα θέματα αυτά του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του μπροστά στους 180 πρέσβεις της Τουρκίας και τον Τ. Ερντογάν, θα κάνει μια ανασκόπηση των προσπαθειών που γίνονται από τις δυο κυβερνήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Παρότι διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρξουν «σημαντικές ανακοινώσεις», είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απέφυγαν να δώσουν στοιχεία για το περιεχόμενο της «ατζέντας» των συζητήσεων μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Τ. Ερντογάν.

Η συνάντηση, πάντως, γίνεται στο φόντο των μεγάλων ανταγωνισμών μεταξύ των πολυεθνικών που έχουν ξεσπάσει για τους ενεργειακούς πόρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ηδη, πολυεθνικά μονοπώλια, αλλά και επιχειρηματικοί όμιλοι, στη μια και την άλλη όχθη του Αιγαίου, ακονίζουν τα νύχια τους για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ενώ οι όποιες «συμφωνίες» μεταξύ των δυο χωρών εντάσσονται στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.

Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κολοσσούς που ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα του πετρελαίου στο Αιγαίο, είναι και ο γαλλικός όμιλος «Τotal», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει επαφές στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ χτες βρέθηκε στο Παρίσι για τρίτη φορά μέσα σε έντεκα μήνες ο Γ. Παπανδρέου.

Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνεντεύξεις του, έχει κάνει λόγο για «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου 50 - 50» ανάμεσα στις δυο χώρες. Πάντως, Τούρκοι διπλωμάτες απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις και επίσημες ανακοινώσεις πριν από το τέλος Μάη, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στην Τουρκία.

Ενδεικτικό, τέλος, των προθέσεων της Τουρκίας να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή είναι και το άρθρο του Τ. Ερντογάν στην εφημερίδα «Tageblatt» του Λουξεμβούργου. Το άρθρο αναφέρεται στην Τουρκία «ως παράγοντα σταθεροποίησης και ειρήνης για την περιοχή» και σημειώνει «την εποικοδομητική άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, καθώς και στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, στη συνεισφορά της στην πολιτική σταθερότητα του Ιράκ, στη συμμετοχή της στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς και στη στήριξη των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Τη δική του ΑΟΖ ανακήρυξε ο Λίβανος

Ζητάει από τον ΟΗΕ να μην προχωρήσει μονομερώς το Ισραήλ στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τις αμφισβητούμενες περιοχές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την παρέμβαση του ΟΗΕ «προκειμένου το Ισραήλ να μην αντλήσει από τις πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός των λιβανικών θαλάσσιων ορίων» ζήτησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει, σε συμφωνία με την ισραηλινή ηγεσία, τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Ο Αλί Σάμι υποστηρίζει ότι ο Λίβανος έχει ορίσει μονομερώς, όπως έχει δικαίωμα, την ΑΟΖ του με το Ισραήλ και ότι οποιαδήποτε ενέργεια που δεν τη σέβεται, εκ μέρους του Ισραήλ, θα θεωρηθεί «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου».

Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, εξαιτίας των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου. Το κουβάρι αυτών των ανταγωνισμών περιπλέκει η επιθετικότητα του Ισραήλ και η πρόθεση της Τουρκίας να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού να ορίζει ΑΟΖ και ότι έχει λάβει και καταχωρήσει τη σχετική δήλωση ΑΟΖ από το Λίβανο. Οσον αφορά στο σεβασμό αυτών των ορίων, ο ίδιος διπλωμάτης, Μάρτιν Νεσίρσκι, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ και η δύναμη του που βρίσκεται στο Λίβανο - UNIFIL - έχει καθήκον να φυλά τα επίγεια σύνορα και τις αμφισβητούμενες περιοχές, αλλά τίποτε περισσότερο.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εμπορίου, Γκέμπραν Μπασίλ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Βηρυτός θα προχωρήσει και σε επισημοποίηση των ορίων της ΑΟΖ του, μονομερώς, προκειμένου να προσκαλέσει ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για τη διενέργεια ερευνών και για την εξόρυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στο λιβανικό θαλάσσιο χώρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ