ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Στόχος: Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι
  • Να εξουθενώσει τη «Χαμάς», και φυσικά και τους εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους αμάχους, κατά το παράδειγμα των Αμερικανών στο Ιράκ, φέρεται να επιδιώκει ο ισραηλινός στρατός, περικυκλώνοντας τις πόλεις
  • Σχεδόν χωρίς καθόλου ηλεκτρικό, τηλέφωνο, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, η πλειοψηφία των κατοίκων της Λωρίδας, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν

Πολλά είναι τα θύματα παιδιά, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέιτ Λαχίγια

Associated Press

Πολλά είναι τα θύματα παιδιά, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέιτ Λαχίγια
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στη βόρεια Γάζα, κυρίως γύρω από τις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια, γύρω από τον πλέον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, τον Τζαμπάλιγια, αλλά και την ίδια την πόλη της Γάζας, μαίνονταν και χθες οι σκληρότερες μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στους Παλαιστινίους μαχητές.

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας δε δίνει ακριβή νούμερα για το τι όγκος δυνάμεων συμμετέχει στην εισβολή, που άρχισε το Σάββατο το βράδυ, ταυτοχρόνως, από τέσσερις πλευρές στη Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, το νέο, πολλοστό, κάλεσμα εφέδρων την Κυριακή επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ήθελαν το σύνολο των μάχιμων δυνάμεων του Ισραήλ να έχει τεθεί σε συναγερμό, με σχεδόν όλες τις ειδικές δυνάμεις να προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και σημαντικό αριθμό ανδρών να αναπτύσσεται στη Δ. Οχθη (όπου δύο είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις) και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα.

Μέχρι χθες το πρωί και ενώ συνεχιζόταν το ανηλεές σφυροκόπημα από αέρος και θαλάσσης, ο ισραηλινός στρατός είχε «κόψει» τη Λωρίδα στα δύο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο ισραηλινός στρατός, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αμερικανών στο Ιράκ, δε θα εισβάλει, κατ' αρχάς, στις πόλεις για να αποφύγει και τις σημαντικές απώλειες στις τάξεις του, αλλά θα σφίγγει διαρκώς τον κλοιό γύρω από αυτές.

Στην πόλη της Γάζας έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια

Associated Press

Στην πόλη της Γάζας έχουν καταστραφεί πολλά σπίτια
Η Λωρίδα ήταν, χθες, σχεδόν ολοκληρωτικά αποκομμένη από τον έξω κόσμο, αφού ήδη από την Κυριακή, η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Paltel» ανακοίνωνε ότι έχει καταρρεύσει το 90% του δικτύου της, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας. Οι τελευταίες διασταυρωμένες εικόνες ήταν το λουτρό αίματος από οβίδα τανκ σε αγορά στην πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 130, καθώς και η εξολόθρευση μιας ολόκληρης οικογένειας στην Μπέιτ Λαχίγια, πάλι από τανκ, με 12 νεκρούς.

Πάνω από 500 οι νεκροί και 2.200 οι τραυματίες

Ιατρικές πηγές διαβεβαίωναν ότι τα θύματα του ισραηλινού στρατού, τουλάχιστον, την πρώτη μέρα της εισβολής, ήταν αποκλειστικά πολίτες (40 στον αριθμό), μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αλλά και γιατροί και νοσηλευτές. Αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, ο συνολικός απολογισμός των τελευταίων δέκα ημερών ξεπερνά τους 512 νεκρούς Παλαιστινίους και τους 2.200 τραυματίες! Εικόνα για το πόσοι μαχητές έχουν σκοτωθεί δεν υπάρχει, αν και ο ισραηλινός στρατός μιλά για δεκάδες. Αντίστροφη εικόνα δίνει η «Χαμάς», που μιλά για πολλούς νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και δύο αιχμαλώτους, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει μόνο ένα νεκρό και 30 τραυματίες, αρκετοί σοβαρά.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας

Associated Press

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας
Ως χαοτική περιγραφόταν η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς εγχειρήσεις γίνονται στο πάτωμα, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν, αίμα δεν υπάρχει. Ο Ερυθρός Σταυρός κατήγγειλε ότι για πολλοστή μέρα δεν επιτράπηκε σε ομάδες γιατρών του να εισέλθουν, ενώ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλούσε για χιλιάδες αστέγους, για τρόφιμα που αρκούν το πολύ για άλλο ένα 24ωρο, για αδυναμία προσέγγισης των αποθηκών της, για νοσοκομεία που καταρρέουν, αφού τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου που λειτουργούν τις γεννήτριες. Το 75% της Γάζας είναι χωρίς ρεύμα από την Κυριακή, και τουλάχιστον το 1/3 των κατοίκων της είναι χωρίς πόσιμο νερό.

Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχει «ανθρωπιστικό πρόβλημα» στην περιοχή, ενώ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πλήγματα σε τεμένη, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών υποστήριζε ότι «τεμένη και σπίτια χρησιμοποιούνται ως κρησφύγετα μαχητών και αποθήκες όπλων».

Χρόνος να ολοκληρωθεί το έγκλημα

«Χρόνο στο Ισραήλ να εξολοθρεύσει τη "Χαμάς" δίνει η διεθνής κοινότητα», υποστήριζε άρθρο της «Χααρέτζ» και παρομοίαζε την κατάσταση με ό,τι έγινε το 2006 στο Λίβανο. Η εκτίμηση δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αν σκεφτεί κανείς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα να υιοθετήσει ψήφισμα που θα απαιτούσε να τερματιστεί άμεσα η ισραηλινή επιχείρηση εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ να το στηρίξει ως «μη ισορροπημένο», ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίασή του, για την Τετάρτη, οπότε και θα συμμετάσχουν οι πρέσβεις των αραβικών χωρών και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί και του Ρώσου απεσταλμένου Σαλτάνοφ, στην περιοχή (Αίγυπτος, Λίβανος, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ισραήλ).

Η Μόσχα ζήτησε άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, όπως και το Πεκίνο, αλλά και το Παρίσι, που συμπληρωματικά αναφέρθηκε και στη «Χαμάς». Σε καταδικαστικές καταγγελίες προχώρησαν όλες οι αραβικές και μουσουλμανικές ηγεσίες, χωρίς να πείσουν απαραίτητα την οργισμένη κοινή τους γνώμη (Αίγυπτος, Ιορδανία) και την, ίσων αποστάσεων, ανάγκη άμεσης εκεχειρίας επανέλαβαν όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες χωριστά. Εντούτοις, τίποτε δεν έγινε, ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα και η ισραηλινή ηγεσία (κυβέρνηση και Πρόεδρος) δηλώνει προκλητικά ότι «η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί και είναι αναφαίρετο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ»!Πώς να υπάρξει, άλλωστε, αντίδραση, όταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολμέρτ δήλωνε απερίφραστα ότι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στήριξης του Λευκού Οίκου «ενθάρρυναν» την απόφαση για εισβολή...

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη επαναλάμβανε τις απειλές της «Χαμάς» ότι η «Γάζα θα γίνει ο τάφος του ισραηλινού στρατού» και έστελνε τον πυρηνικό διαπραγματευτή της, Σαγιάντ Τζαλίλι, για συνομιλίες με τον Σεΐκ Νασράλαχ της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο.


Μαζικές διαδηλώσεις καταδίκης παντού

Ενωμένοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ που διοργάνωσε το ΚΚ Ισραήλ κατά της επιχείρησης στη Γάζα

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστών και άλλων δημοκρατικών στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ που διαδήλωσαν χιλιάδες ενάντια στην εισβολή στη Γάζα

Associated Press

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστών και άλλων δημοκρατικών στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ που διαδήλωσαν χιλιάδες ενάντια στην εισβολή στη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες και Εβραίοι ένωσαν τις φωνές τους το Σάββατο το βράδυ, την ώρα που οι πρώτοι Ισραηλινοί στρατιώτες περνούσαν τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, για να καταδικάσουν την εγκληματική στρατιωτική επιχείρηση κατά του παλαιστινιακού λαού. Η διαδήλωση στο Τελ Αβίβ διοργανώθηκε από το «Hadash», το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ισότητα και την Ειρήνη», του οποίου ηγείται το ΚΚ Ισραήλ, και συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις. Αρκετοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, κάτι που επιτράπηκε με ειδική άδεια από την ισραηλινή αστυνομία, αλλά εξόργισε ιδιαίτερα τους δεκάδες ακροδεξιούς που πραγματοποίησαν ταυτόχρονη αντι-διαδήλωση και προκάλεσαν τους φιλειρηνιστές αποκαλώντας τους «προδότες».

Ο Πρόεδρος του ΚΚ Ισραήλ, Μουχάμαντ Μπαράκεχ, και βουλευτής του «Hadash», δήλωνε ότι η άμεση ανταπόκριση σημαντικού αριθμού Ισραηλινών στο κάλεσμα διαμαρτυρίας ενάντια στο συνεχιζόμενο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντικό» στοιχείο, προσθέτοντας ότι η πίεση που δέχονται, αυτές τις ώρες, οι αρνητές στράτευσης (έφεδροι και νεοσύλλεκτοι) είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ο Μπαράκεχ, μάλιστα, κατήγγειλε ότι πολλά μέλη τόσο του Μετώπου όσο και φιλειρηνικών οργανώσεων (Εβραίοι και Αραβες Ισραηλινοί πολίτες) «παρενοχλούνται» εντόνως τις τελευταίες μέρες από τις αστυνομικές αρχές, που τους ζητούν επιμόνως στοιχεία για επικείμενες διαδηλώσεις και τους εκφοβίζουν. Λίγο νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου, μια επίσης εντυπωσιακή σε όγκο διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σαχνίν, υπό την αιγίδα της Ανώτατης Επιτροπής των Ισραηλινών Αράβων - Παλαιστινίων.

Διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο

Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, αλλά και κατά της υποστήριξης που παρέχουν - είτε ανοιχτά είτε με τη σιωπή τους - στην ισραηλινή ηγεσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και πολλές αραβικές ηγεσίες, πραγματοποιήθηκαν και χτες και το Σάββατο σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη Βρετανία, το Σάββατο, εντυπωσιακή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες 30 πόλεις. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στους δρόμους βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές και στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με τις ογκωδέστερες διαμαρτυρίες να πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, στη Βηρυτό, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, στο Ραμπάτ του Μαρόκου, στην Αίγυπτο σε πολλές πόλεις.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία και κάλυψη του εγκλήματος

ΠΡΑΓΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κροκοδείλια δάκρυα για τον παλαιστινιακό λαό έχυσε για ακόμα μία φορά η ΕΕ σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προσπαθώντας εμμέσως πλην σαφώς να δικαιολογήσει το ισραηλινό έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρώτη δήλωση της τσέχικης προεδρίας το Σάββατο, από τον εκπρόσωπό της Γίρζι Φράντισεκ Πότουζνικ υποστήριζε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι μάλλον «αμυντική παρά επιθετική πράξη», λέγοντας ότι «πρόκειται για το πέρασμα των συνόρων της Γάζας, δεν υπάρχει βία, ούτε θύματα, αναμένουμε επιπλέον πληροφορίες και θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες». Δήλωση που ανασκευάστηκε υπό τη γενική λαϊκή κατακραυγή, σε ένα «διπλωματικό θρίλερ», αλλά εξέφρασε την πραγματική θέση της Ευρώπης, που αθωώνει τον θύτη και καταδικάζει το θύμα, στηρίζοντας σιωπηλά το έγκλημα...

Η θέση της Πράγας περί «άμυνας του Ισραήλ», δήθεν προκάλεσε την «έντονη αντίδραση της Γαλλίας και του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί», ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να εξισώσει για ακόμα μία φορά το ισραηλινό έγκλημα με τις «ρουκέτες», λέγοντας διά του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ότι «η Γαλλία καταδικάζει την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας, όπως καταδικάζει τη συνέχιση της ρίψης ρουκετών. Η επικίνδυνη αυτή στρατιωτική κλιμάκωση περιπλέκει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η ΕΕ και η Γαλλία, τα μέλη του Κουαρτέτου και τα κράτη της περιοχής, για να σταματήσουν οι μάχες, να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία, όπως ζήτησαν οι 27 υπουργοί της ΕΕ στις 30 Δεκεμβρίου».

Αντίστοιχη ήταν και η θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, οι οποίοι χαρακτήρισαν «επικίνδυνες τις εξελίξεις», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία «με την προϋπόθεση όμως πως θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ»...

Φυσικά, όλοι υποκριτικά μίλησαν για την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα, ενώ η τσέχικη προεδρία αποφάσισε να «παίξει» με τη φρασεολογία της Γαλλίας, ανασκευάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου της προεδρίας, την οποία χαρακτήρισε «ατυχή» και αντικαθιστώντας την από την ακόλουθη του ΥΠΕΞ Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, - ο οποίος σημειωτέον στις 29/12 ήταν ο πρώτος που μίλησε για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» - «η εξαπόλυση χερσαίων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν προκαλεί έκπληξη, υπήρχαν ενδείξεις (που έδειχναν) ότι το Ισραήλ εξέταζε την ανάληψη της δράσης αυτής. Ομως ακόμη και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ενός κράτους να υπερασπιστεί εαυτόν δε δίδει την άδεια για ενέργειες που πλήττουν μαζικά τους αμάχους. Ζητούμε τη διευκόλυνση (της πρόσβασης) της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και την εγκαθίδρυση εκεχειρίας».

Το ...«διπλωματικό θρίλερ» της διατύπωσης και όχι της ουσίας της ευρωπαϊκής θέσης για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, ολοκληρώθηκε και με τα όσα είπε σε τρεις εφημερίδες του Λιβάνου, ο Γάλλος Πρόεδρος ότι «η Χαμάς που αποφάσισε να διακόψει την εκεχειρία και να συνεχίσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων, φέρει βαριά ευθύνη για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα»...

Μετά το «πανηγύρι» των δηλώσεων, για τη «θλίψη και τη συμπαράσταση στο δράμα του παλαιστινιακού λαού», ξεκίνησε το «τσίρκο» των επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Ν. Σαρκοζί στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προάσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους.

Η πρώτη αποστολή ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη, αποτελούμενη από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Τσέχο ΥΠΕΞ Κ. Σβάρτσενμπεργκ, τον Υπατο Αρμοστή της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, την Επίτροπο Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, τον Σουηδό ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ και τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Κουσνέρ, με προορισμό την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία.

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται από χτες και ο Γάλλος Πρόεδρος, με προορισμό την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη, τη Συρία και το Λίβανο.

Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χορήγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας τριών εκατ. ευρώ, στους Παλαιστινίους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ