ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αχαλίνωτη δημαγωγία και πυροτεχνήματα

Δημαγωγία χωρίς όρια και εξαπάτηση των λαϊκών μαζών είναι η τακτική με την οποία η ηγεσία της ΝΔ οδηγείται στις εκλογές και αυτή είναι και η "απάντησή" της στην αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ και στη διαμάχη για την εξουσία. Ταυτόχρονα εντείνει τη δικομματική πόλωση με πυροτεχνήματα και φραστικούς λεονταρισμούς όπως να γίνουν οι εκλογές τον Φλεβάρη.

Το στίγμα το έδωσε ο Κ. Καραμανλής σε ομιλία του την Κυριακή στο Ναύπλιο, όπου επιχείρησε να πείσει ότι η ΝΔ αφουγκράζεται, γνωρίζει και αγωνίζεται να λύσει τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να τα λύσει... Δεν τόλμησε όμως να κάνει πιο συγκεκριμένη τη "νέα πολιτική" του, ακριβώς για να μην πέσουν οι μάσκες και φανεί το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής του.

Επιχειρώντας να προσεγγίσει και εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ως συνεπής αγωνιστής των οξυμένων προβλημάτων και εγγυητής της λύσης τους, χωρίς όμως να προσδιορίζει και το πώς και σε ποια κατεύθυνση. Στην ομιλία του διαβεβαίωνε διαρκώς ότι "ακούμε χτύπο-χτύπο τον παλμό της ελληνικής περιφέρειας, συμμεριζόμαστε το άγχος του Ελληνα αγρότη, που βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται, συμμεριζόμαστε την ανασφάλεια των νέων ανθρώπων που δε βρίσκουν δουλιά, τις αγωνίες του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται στο παρατεταμένο κύμα της ακρίβειας...".

Στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση αλλά και να "ακυρώσει" τον "επικοινωνιακό αντιπερισπασμό" του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε ότι για τα προβλήματα αυτά θα "μιλούμε την ώρα που το σημερινό κατεστημένο ψάχνει άλλον αρχηγό και άλλο περιτύλιγμα, για να σκεπάσει την αποτυχία του".

Αναφερόμενος στη "γιγαντιαία προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων" που επιχειρείται από την κυβέρνηση, τόνισε ότι "δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να αποπροσανατολίσουν". Ο τρόπος που θα το κάνει είναι η δοκιμασμένη μέθοδος της δημαγωγίας πάνω στα λαϊκά προβλήματα: "Θα συνεχίσουμε -είπε- να μιλάμε με τόλμη και υπευθυνότητα, με ρεαλισμό και φιλόδοξες προτάσεις για τα αληθινά προβλήματα, για τη ζωή των πολιτών: Τη νέα φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την κοινωνική αδικία, την κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία". Δήλωσε ότι "έχουμε συγκεκριμένες λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα", αλλά αξιώνει πρώτα την ψήφο για να τις παρουσιάσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους...

Θέλοντας να δείξει ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν προκαλεί αμηχανία ή "δέος" στο κόμμα του, ζήτησε εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο. "Η καθαρή λύση σημαίνει εκλογές τώρα. Ας διαλέξουν, ας ανακηρύξουν τον αρχηγό τους και πάμε στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν. Εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο", τόνισε. "Η δική μας στρατηγική, ανέφερε, είναι δεδομένη και δεν αλλάζει, όποια πυροτεχνήματα κι αν κατασκευάζονται από το σύστημα εξουσίας που χρεοκόπησε και καταρρέει".

ΔΗΚΚΙ
Μεθόδευση απάτης η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Μηνύματα με δύο αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Από τη μία απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και με πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου. Και από την άλλη σημείωσε ότι το ΔΗΚΚΙ παραμένει ανοιχτό σε συνεργασίες στη βάση πολιτικών προγραμμάτων, απαντώντας ουσιαστικά στα σενάρια συνεργασίας με τον Σ. Παπαθεμελή. Γεγονός, το οποίο έγινε φανερό, καθώς ο Δ. Τσοβόλας έκανε ειδική αναφορά, σημειώνοντας πως η «ορθοδοξία αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού μας» για το ΔΗΚΚΙ.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε πως τους αφήνει παγερά αδιάφορους η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε τις προσπάθειες αυτές ως «απατηλές μεθοδεύσεις που έχουν στόχο τη διαιώνιση του δικομματικού συστήματος».

Κατήγγειλε ως «παπαγαλάκια του συστήματος» όσους διαδίδουν πως το ΔΗΚΚΙ θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα δήλωσε πως ακόμη και αν προσκληθεί σε συνάντηση από τον Γ. Παπανδρέου, δεν έχει κανέναν λόγο να ανταποκριθεί. Διευκρίνισε πως συνυπεύθυνα στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι όλα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και φυσικά και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εξάλλου σημείωσε πως η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ υπαγορεύεται από τον ξένο παράγοντα (ΗΠΑ), εκδοτικά συγκροτήματα και οικονομικά συμφέροντα, στα οποία λογοδοτούν τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου. Επίσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό. Σχολίασε πως δεν είναι τυχαία η επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Και κατήγγειλε πως «ανοίγει ο δρόμος για να κλείσει το Κυπριακό με τον πιο ανέντιμο τρόπο». Τέλος σχετικά με την προοπτική συνεργασίας με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στέλιου Παπαθεμελή, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε πως πρόθεση του κόμματός του είναι να προχωρήσει σε συγκεκριμένα διερευνητικά βήματα, διευκρινίζοντας πως ως τώρα δεν έχει γίνει κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Πάντως τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα δούμε να εκδηλώνονται συνεργασίες του ΔΗΚΚΙ με διάφορες κινήσεις.

Κηδεύεται αύριο η Μ. Ρεζάν

Μια επιστολή της στο Χ. Φλωράκη, λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή

Είχε το δικό του πρόγραμμα ο θάνατος, πάντα το έχει! Εισχώρησε διακριτικά και αθόρυβα μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου με σκοπό να πάρει μαζί του τη Μαρία Ρεζάν, για να διακόψει μια ζωή "χωρίς πρόγραμμα", για να φιμώσει - για πάντα τούτη τη φορά - τη βαθιά, γυναικεία φωνή που ήταν οικεία σε όλους μας. Ο δημοσιογράφος όμως ζει και μετά το θάνατό του μέσω των γραπτών του. Να το λησμόνησε άραγε ο δίδυμος αδελφός του Υπνου: Ο Θάνατος;

Μια επιστολή προς τον Χαρίλαο Φλωράκη, γραμμένη στις 17 του Δεκέμβρη του 2003 από τη συνάδελφο Μαρία Ρεζάν, η οποία θα αναπαύεται από αύριο στις 14.00 στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, έρχεται για μια ακόμη φορά να αποδείξει την αρετή της στη διαφωνία. Να μη συμφωνεί, αποφεύγοντας το σκόπελο της εμπάθειας και να αναγνωρίζει χωρίς δισταγμό τις αρετές του ιδεολογικού της αντιπάλου.

Γράφει η Μαρία Ρεζάν:

Αγαπητέ Χαρίλαε

Σε πολλά δε συμφωνώ μαζί σου και μεταξύ αυτών στα κομμουνιστικά σου αλλά δεν μπορώ να να μην σου πω πως τα λόγια που είπες για τη μάνα σου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μίκη με κατασυγκίνησαν. Θα πήρες πολλές καρδιές μανάδων σαν κι εμένα που σε άκουσαν και σε διάβασαν. Με τη σειρά μου θα μου επιτρέψεις να πω -παραφράζοντας τη μάνα σου- πως άνθρωπος που τιμά έτσι τη μητέρα του δεν μπορεί παρά να είναι καλός άνθρωπος. Να έχεις την ευχή της Και τις δικές μου ευχές, σαν μητέρας τεσσάρων τέκνων, για τον καινούριο χρόνο που έρχεται.

Νά 'σαι πάντα καλά, γερός και δυνατός.

Με την αγάπη μου

Μαρία Ρεζάν.

Η Μαρία Ρεζάν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921, από Μικρασιάτες γονείς Εβραϊκής καταγωγής. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία στα τέλη της δεκαετίας του '50 στην εφημερίδα Ελευθερία, όπου υπήρξε και υπεύθυνη της καλλιτεχνικής σελίδας. Το 1966 δημιούργησε την πρώτη της ραδιοφωνική παρέα με την Τασσώ Καββαδία ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι από όπου επέστρεψε το 1978. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Καθημερινή». Το 1980 από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσίασε την εκπομπή: Μια ώρα έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Μια εκπομπή που διακόπηκε δυο φορές πριν σταματήσει οριστικά το 1984.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ