ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

  • Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθούν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Συναυλίες με τους: Γιώργο Αετόπουλο, Κώστα Καρμπά, Κώστα Μακεδόνα, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Χρονίρ.

Σκηνή Β

Στέλιος Κοτίδης και η Μπάντα. Εκδήλωση - συζήτηση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα: «Ενας δρόμος υπάρχει: Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει», όπου θα συμμετάσχουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Δελής, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ηχοι και σκοποί του Πόντου με τους Θ. Μπαϊρακτάρη και Γ. Δασκουλίδη. Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Παιδότοπος

«Καλοκαιρινές»... Χειροτεχνίες. «Μαθαίνουμε ..."κόλπα" από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα». «Αθλοπαιδιές», ομαδικά παιχνίδια. Επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές του ΟΡΦΕΑ Καλαμαριάς.

* Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Παιδότοπου θα λειτουργούν: «Η γωνιά του επιστήμονα» - πειράματα, «Εργαστήρι lego», Facepainting, Χειροτεχνίες - κατασκευές, «Παιχνίδι: ο τροχός της τύχης...».

  • Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Συναυλίες με τους: Β. Πετρίδη και τους Γκαϊλέ, Μπάμπη Στόκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Νάτσιου.

Σκηνή Β

Συγκρότημα του ΠΑΜΕ. Συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις», όπου θα συμμετάσχουν ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Συναυλίες με τους: Koza Mostra, Λεωνίδα Μουλαγιαννιό, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη.

Παιδότοπος

Χειροτεχνίες. «Καιρικά φαινόμενα και οι ήχοι τους», όπου ομάδα μουσικών μαθαίνει πώς μπορούμε να μιμηθούμε με το σώμα μας και με απλά καθημερινά αντικείμενα τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά. Μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν. Πάρτι.

  • Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Αφιέρωμα στους αλύγιστους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συναυλία με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Δημήτρη Μπάση.

Σκηνή Β

Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Imam Baildi. Βασίλης Κασσούρας.

Παιδότοπος

Επίδειξη ξιφασκίας. Θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ».

Σε άλλες πόλεις

Φεστιβάλ γίνονται την ερχόμενη βδομάδα και σε πολλές άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα:

  • Τρίτη 8 Σεπτέμβρη:

Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή.

  • Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη:

Λάρισα, 8 μ.μ., Κοίτη Πηνειού, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλίες με το μαθητικό συγκρότημα Strength of Deniel, με τους ΕΔΕΜ, παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Κώστα Κωστούλη και τους Φώτη Παπανικολάου, Γιάννη Σωτήρη, Δημήτρη Πατούλια κ.ά.

Καλαμάτα, Πάρκο Λιμενικού, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλίες με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα blue jeanς, KAZOOR, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, λαϊκό γλέντι.

Καβάλα, Πάρκο Φαλήρου, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλίες με τον Αγάθωνα και τους Red Way.

Κομοτηνή, Αλσος Αγίας Παρασκευής.

Καστοριά, 8 μ.μ., πλατεία Μακεδονομάχων, με ομιλητή τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και συναυλία με μαθητικό συγκρότημα και λαϊκό γλέντι.

Γιάννενα, Πάρκο Λιθαρίτσια, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία με τον Στέλιο Κοτίδη και την μπάντα του και παραδοσιακό γλέντι με τον Ηλία Πλαστήρα.

Λέσβος, 8 μ.μ., πάρκο Επάνω Σκάλας (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη, με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή του Κόμματος και συναυλία με τους Rebbelion Connexion - Afaza και λαϊκό γλέντι με τον Ντίνο Αλεξανδρή και την ορχήστρα του.

Ηράκλειο, 6 μ.μ., μουσική σκηνή «ΝΥΝ κ ΑΕΪ», με ομιλητή τον Μ. Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και κουκλοθέατρο από την ομάδα ΚΟΥ-ΚΛΟ, συναυλία από τους ΑΛΜΑ, The Sushi Killers, Nefalla και κρητικό γλέντι με τους Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη.

  • Σάββατο 12 Σεπτέμβρη:

Αλεξανδρούπολη, Πάρκο Ακαδημίας, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία με τον Αγάθωνα.

Πάτρα, ΤΕΙ, με ομιλήτρια την Μαρία Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και: Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη, έκθεση με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης... Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», παιδότοπο κ.ά.

Γρεβενά, 8 μ.μ., πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι), με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία με έντεχνο σχήμα και λαϊκό γλέντι.

Κοζάνη, 8 μ.μ., Πάρκο (Γήπεδο), με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ στα Μακρονησιώτικα τραγούδια και συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Να λάβουν αυτό που τους αξίζει

1. Η νταλίκα στην άκρη του αυτοκινητόδρομου έξω από τη Βιέννη με τους εβδομήντα πέντε νεκρούς από ασφυξία πρόσφυγες είναι το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Πού πήγε η φράση που άκουγα, παιδί στην Καισαριανή, όταν εμφανιζόταν ένας ξένος: «Καλώς τη χαρά μου!».

2. Ο απεχθής τρόπος παραποίησης του καθετί από τον Τσίπρα φανερώνει την επιλήψιμη και μεμπτή μικροαστική φύση του. Ακαμπτος στρεψοδίκης, πονηρός μπροστά σε κάθε συμφορά, ανέλαβε με την «ελαφριά» παρέα του να παίξουν μαζί μας εφ' όλης της ύλης. Νομίζουν ότι μπορούν να μας παίζουν όπως θέλουν, επειδή βασίζονται στη δύναμη των Ευρωπαίων. Δεν έχουν νιώσει ότι σε λίγο η καταιγίδα που ήδη σχηματίζεται θα ξεσπάσει στο αγαπημένο της σημείο, το πεζοδρόμιο, που μας μεγάλωσε και μόνο σ' αυτό δίνουμε λόγο.

3. Αν και δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος με μια ιδέα που δεν υπάρχει, όπως αυτή της Αριστεράς, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό, αφού βλέπω τον πλασιέ Λαφαζάνη να μοιράζει δεξιά και αριστερά διαφημιστικά αυτής της γενικής και αόριστης Αριστεράς. Μέσα σε μια κατάσταση διαταραχής και παράλυσης, κάνει την εμφάνισή της η Λαϊκή Ενότητα. Το καινούργιο μακιγιάζ της Αριστεράς την καθιστά αμφίβολη, πνιγμένη σε λεκτικά τερτίπια. Ξαφνικά ανακάλυψε πως υπάρχει πραγματικότητα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί διακαώς να την αλλάξει. Το γεγονός ότι κατέρχονται στις εκλογές θα γυρίσει εις βάρος τους, όπως τα ψέματά τους τόσα χρόνια, η μικροψυχία και ο κολλημένος αντικομμουνισμός τους.

4. Η καθημερινότητα θα μπορούσε να είναι ποιητικό αντικείμενο, να την παρατηρείς σαν ένα ζωντανό έργο τέχνης. Σήμερα, όμως, όπου κι αν πέσει το βλέμμα στο κέντρο της Αθήνας, βλέπεις μιαν άλλη πραγματικότητα. Η αποξένωση καταστρέφει την προσωπική αίσθηση των ανθρώπων, δεν συναντάς πια πολίτες αλλά «τροφίμους», που προβάλλουν ένας ένας από «φιλάνθρωπα ιδρύματα», εφιαλτικές φιγούρες που θυμίζουν πορτρέτα του Ντωμιέ. Τα κατάφεραν και κατέστρεψαν το κέντρο της πόλης, που κάποτε διασχίζαμε χαρούμενοι, ποντάροντας στο απροσδόκητο που το χάριζε απλόχερα το σπάνιο και το νέο.

5. Εκλογές επιφυλακτικότητας και αμηχανίας. Μου θυμίζουν στροφή φουρκέτα σε αγώνα ταχύτητας. Τα αστικά κόμματα άρχισαν το παιχνίδι της κολακείας για να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους. Η αισθητική αυτής της αναμέτρησης; Η ψωροκώσταινα μοντέλο στο γάμο του Καραγκιόζη. Ο ρατσισμός της νεότητας εκπροσωπείται επάξια από τον Τσίπρα. Στις ομιλίες του εμφανίζεται με μπλουζάκι που τονίζει τα μπράτσα του. Κρίμα για τον Αλέξη που δεν μιλάει με αυτά. Ο ρατσισμός του λαϊκισμού εκπροσωπείται επάξια από τον Μεϊμαράκη, χτισμένο για πάντα μέσα στο κοστούμι του νεκροθάφτη. Κατά φαντασίαν ντόμπρος, σκέτος μπαγλαμάς, αλλά νυμφίος της θριαμβεύουσας μικροαστικής εκκλησίας της Δεξιάς.

6. Ο ποιητής Οκτάβιο Παζ στις σημειώσεις του αναφέρει: «Εχουμε υποστεί μια χειρουργική επέμβαση και δεν θυμόμαστε πια πώς ήταν το σώμα μας». Η φράση αυτή δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες. Υπηρετώντας δύο και τρεις κυρίους, κάνοντας τον πίθηκο μέσα στους πιθήκους, μελετώντας άσχετους, σαγηνεύοντας τον εαυτό μας (κι έπειτα άντε να σαγηνεύσεις την οικουμένη), καταλήξαμε, στερημένοι, μέσα σ' ένα σύστημα που το σκεπάζουν τα χασμουρητά των γνωστών και μη εξαιρετέων δημοσιογράφων.

7. Και σ' αυτήν την πολιτική αναμέτρηση ο νους πετάει στους συντρόφους που δεν είναι ανάμεσά μας. Τα έδωσαν όλα και οδηγήθηκαν σε πνευματικά βάθη που ελάχιστοι θα αξιωθούν. Δεν προσπάθησαν να σωθούν, να γίνουν χαμαιλέοντες, αντιθέτως έγιναν «ο άρτος μας μελιζόμενος και μη διαιρούμενος», όπως αναφέρει ο Μ. Βασίλειος.

8. Να λάβουν αυτό που τους αξίζει. Σ' αυτές τις εκλογές όποιος σέβεται τη ζωή του, δεν έχει να χάσει τίποτα και δεν επιθυμεί να γίνει υποχείριο κανενός, ας συνδέσει την υπόθεσή του με τον ενιαίο κορμό των Κόκκινων. Από αυτόν τον κορμό ας αντλήσει δύναμη για τα δύσκολα που έρχονται.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Θεατρικό διήμερο από αύριο

Διήμερο θεατρικών εκδηλώσεων διοργανώνει η ΚΝΕ, αύριο Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3).

Θα παιχτούν οι παραστάσεις:

  • Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη:

19.30 «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών», από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

21.30 «Τερεζίεσταντ», από την Ομάδα «Gras».

  • Τρίτη 8 Σεπτέμβρη

19.00 «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», από την Ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

21.30 «Εξοδος», από την Ομάδα «Αnima».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org