ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σ. Μανώλης Παπαδάκης

«Εφυγε» την Παρασκευή 5/8 από τη ζωή, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, ο σύντροφος Μανώλης Παπαδάκης. Γεννήθηκε το 1944 στην Κριτσά Λασιθίου. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση και δούλεψε δραστήρια στην ΚΟ Πειραιά. Μαζί με τα αδέρφια του και τα παιδιά τους, συνέβαλαν αποφασιστικά στο τεχνικό μέρος για την κατασκευή και εγκατάσταση των Μνημείων του Κόμματος στη Γυάρο και στην Ανάφη. Η κηδεία θα γίνει στην Κριτσά Λασιθίου. Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
  • Το Σάββατο 6 Αυγούστου, στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη λαϊκή αγορά, από την ΤΟ Ενεργειακού Κέντρου και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ διοργανώνουν η ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Θήβας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 10.30 π.μ., στην Ξηρονομή Βοιωτίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού, προς τιμήν των Ξηρονομαίων κομμουνιστών αγωνιστών Γιάννη Κακάτση, Γιάννη Κιούση, Φώτη Παναγιώτου, Στέλιου Μίχα και Δημήτρη Μπαρδώσα, οι οποίοι εκτελέστηκαν ή έπεσαν στο πεδίο της μάχης την περίοδο 1944 - 1949. Θα ακολουθήσουν ομιλία στην πλατεία του χωριού από τον Αντώνη Τουλουμάκο, μέλος της ΕΠ Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, από τον συνθέτη - μουσικό Χρήστο Γκόντζο και τον μουσικό Δημήτρη Πέππα.
  • Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 78 χρόνια από τη μάχη του εφεδρικού ΕΛΑΣ στο Σφακάκι, την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., στη θέση Σφακάκι. Προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Ανωγείων. Θα μιλήσει ο Μηνάς Αντύπας, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα απαγγελία ποιήματος από τη συλλογή του Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτης) και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
  • Η ΚΟΒ Καλαβρύτων και οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 11.30 π.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων.
  • Στο Κυπαρίσσι Γρεβενών, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής, την Κυριακή 7 Αυγούστου, από την ΤΟ Γρεβενών, για τον υποστράτηγο του ΔΣΕ και διοικητή του αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας, Νίκο Θεοχαρόπουλο («Σκοτίδα»).
  • Οι Οργανώσεις Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ και θα μιλήσει η Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο. Πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλ. 2651.033.501 και τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ
Κυριακή 7 Αυγούστου

-- Η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (ΒΣΔ) του ΚΚΕ οργανώνει στις 8 μ.μ., στον αίθριο χώρο του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ στην Κω, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» με ομιλητή τον Στρατή Δουνιά, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 18 Αυγούστου

-- Η ΚΟΒ Μακρακώμης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Σπερχειάδας, στις 9 μ.μ. με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, ενώ μαζί του θα είναι οι Χριστιάνα Γαλιάτσου και Κωνσταντίνος Μαργαρίτης. Την εκδήλωση θα ανοίξουν οι Avatar.

Παρασκευή 26 Αυγούστου

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αλιβέρι καλούν στις 9 μ.μ. σε προβολή ταινίας στα γραφεία του Κόμματος (Κ. Κάλλα 4).

Κυριακή 28 Αυγούστου

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ οργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Μικρασιατών κομμουνιστών στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες», στην πλατεία Ατσαλένιου.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Προκλητικές πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις

Επιδρομές «προληπτικού» χαρακτήρα στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν ισραηλινά βομβαρδιστικά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Δυτική Οχθη, Μπασέμ Σαάντι, στις 2 Αυγούστου.

Μέσα στην πρώτη ώρα της επίθεσης, οι βόμβες των Ισραηλινών σκότωσαν τουλάχιστον 8 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και ο διοικητής της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ταϊσίρ Τζαμπάρι, και τραυμάτισαν πάνω από 40 άλλους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, ανήγγειλε την έναρξη της επιχείρησης «Χάραμα της Αυγής» επικαλούμενος «ειδική κατάσταση» στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και διαβεβαιώνοντας πως θα εντείνει τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων του Ισραήλ. Μέσα στα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης κινήσεων 80 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί κάτοικοι της περιοχής πήραν οδηγία να μεταβούν άμεσα σε καταφύγια.

Είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε τον Απρίλη και τον Μάη του 2021 μετά από προκλήσεις Εβραίων εποίκων και Ισραηλινών στρατιωτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Ακσα.

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο του «Αστέρα»

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε χαμηλή βλάστηση στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ υπήρχε συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ήταν σε υπαίθριο χώρο και έκαιγε χαμηλή βλάστηση και κάποια δέντρα δίχως να υπήρχε κίνδυνος επέκτασης. Πάντως οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαναν λόγο ότι η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε αποθηκευτικό χώρο με είδη ξυλείας και οικοδομικά υλικά που ανήκει στο ξενοδοχείο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org