ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Διακήρυξη για τις εκλογές στα επιμελητήρια των EBE

Αποψη από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην πανελλαδική 48ωρη απεργία του Οχτώβρη

Eurokinissi

Αποψη από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην πανελλαδική 48ωρη απεργία του Οχτώβρη
Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στα Επιμελητήρια των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω Διακήρυξη:

«Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε,

Οι εκλογές στα Επιμελητήρια γίνονται σε συνθήκες βαθιάς και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, που είναι συνέπεια της ανάπτυξης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Είναι η συνέχεια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναποφάσισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα, η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τον "ευρωπαϊκό μονόδρομο", κινδυνολογούν για τα ελλείμματα και τα χρέη που προκάλεσαν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές που εφάρμοσαν. Τρομοκρατούν και εκβιάζουν το λαό ότι αν δεν αποδεχτεί χειρότερους όρους ζωής θα κινδυνεύσει η ελληνική οικονομία.

Αυτοί που θησαύρισαν από την προηγούμενη ανάπτυξη, αυτοί που καταχρέωσαν τα λαϊκά στρώματα, επιδιώκουν να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης τους, στα μόνιμα υποζύγια, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τα αλλά λαϊκά στρώματα. Θέλουν να διασφαλίσουν τα κέρδη των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων.

ΓΙ' ΑΥΤΟ

 • Οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν πια με γρήγορους ρυθμούς και όσες επιβιώνουν ακόμα αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» από υποχρεώσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.
 • Με το ψευδεπίγραφο άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων", δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στην ανεργία.
 • Η μικρή βιοτεχνία βρίσκεται σε ασφυξία. Τα βιοτεχνικά πάρκα αποτελούν άπιαστο όνειρο και οι χώροι που είχαν θεσμοθετηθεί συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε πολυκαταστήματα και γήπεδα.
 • Τα εγχώρια βιοτεχνικά προϊόντα εκτοπίζονται από τα εμπορεύματα των μονοπωλίων. Η οικοδομή φυτοζωεί.
 • Τα "αντικειμενικά κριτήρια", η "συνάφεια" και η "περαίωση" συμπληρώθηκε με τα πρόσφατα χαράτσια στο εισόδημα, την επιχείρηση και την κατοικία. Το αφορολόγητο μειώθηκε στα 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε παραπέρα.
 • Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία. Οι συντάξεις του μειώνονται κι άλλο.
 • Οι τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα και στους αυτοαπασχολούμενους.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

 • Η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η φορολογία των κερδών τους μειώνεται στο όνομα της διεξόδου από την κρίση.
 • Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας ανοίγει νέους κερδοφόρους ορίζοντες στα μονοπώλια.
 • Με το άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων", ανοίγουν νέες "ευκαιρίες" για το μεγάλο κεφάλαιο, που επεκτείνεται σε κλάδους των μεταφορών και των υπηρεσιών.
 • Η δημόσια περιουσία που έχει απομείνει προσφέρεται σαν φιλέτο στα μονοπώλια για παραπέρα επενδύσεις.
 • Οι τράπεζες, τα "χαϊδεμένα παιδιά" της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταβροχθίζουν τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις για να μη χρεοκοπήσουν.

Και σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε την επίσημη ανεργία που πλησιάζει το 20%, τις δυσμενείς αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης, στην υγεία με τη συρρίκνωση νοσοκομειακών μονάδων, στην Παιδεία με το κλείσιμο σχολείων, στις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως διατροφή και πετρέλαιο, στις επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα, που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων που μας οδηγούν στη χρεοκοπία και στην ανεργία.

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ μιας πολιτικής που έχει βασικό της στόχο την κερδοφορία των μονοπωλίων, που εδώ και χρόνια υπονομεύει τις βασικές μας ανάγκες και σήμερα απειλεί να μας γυρίσει πίσω στο επίπεδο διαβίωσης της δεκαετίας του 1950 και τη μετανάστευση.

Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε,

Τι έκαναν τα Επιμελητήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια για σένα και πολύ περισσότερο σήμερα, που η κατάσταση χειροτέρεψε;

Οι πλειοψηφίες που διοικούν τα Επιμελητήρια και στηρίζονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων κι ας παρίσταναν τους ανεξάρτητους και τους ακομμάτιστους. Ευθυγραμμίστηκαν με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις υλοποίησαν συνειδητά.

 • Διαφήμισαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πήραν ενεργά μέρος στην υλοποίησή τους. Κορόιδεψαν τους αυτοαπασχολούμενους ότι τα κονδύλια αυτά μπορούν να τους βοηθήσουν. Ομως το φιλέτο των επιδοτήσεων το καρπώθηκαν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και τα ψίχουλα που περίσσεψαν για τις μικρές δεν ήταν ικανά ούτε είχαν σκοπό να αντιστρέψουν τη μονοπώληση.
 • Προπαγάνδισαν τις αυταπάτες περί "επιχειρηματικότητας" και "ανταγωνιστικότητας" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται μόνο για ένα λεπτό στρώμα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, δορυφόρων γύρω από τα μονοπώλια. Τους μικρούς τους προορίζει για κλείσιμο.
 • Αποπροσανατόλισαν με το κυνήγι του "παραεμπορίου" και των μικροπωλητών, τη στιγμή που τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνία της χώρας.
 • Εξαπάτησαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους ότι τάσσονται κατά του "αθέμιτου ανταγωνισμού" λες και υπάρχει "θεμιτός". Ολοι γνωρίζουν ότι στην αγορά κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας και ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".
 • Πήραν αντιδραστικές θέσεις απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Ταυτίστηκαν με τις κυβερνήσεις και τους εκπρόσωπους του μεγάλου κεφαλαίου και ζήτησαν μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των απεργιών που, δήθεν, εμποδίζουν τη λειτουργία της αγοράς και διώχνουν τους πελάτες από τα μαγαζιά.

Οι πλειοψηφίες των επιμελητηρίων πάνε χέρι - χέρι με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και των αυτοκινητιστών και όλοι μαζί φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την απαξίωση των αγώνων που προωθούν.

Πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι τα επιμελητήρια δεν είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Το αντίθετο, είναι το "μακρύ χέρι" των κυβερνήσεων στους αυτοαπασχολούμενους, είναι ένας θεσμός ενσωμάτωσης στις κυβερνητικές πολιτικές. Γι' αυτό, τα επιμελητήρια είναι κρατικές υπηρεσίες που συντηρούνται με τις συνδρομές των μελών τους. Δεν υπάρχουν γενικές συνελεύσεις ούτε μορφές ελέγχου των διοικήσεών τους από τα μέλη τους όπως στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν έχουν σκοπό να κάνουν αγώνες, και η δράση τους περιορίζεται στα στενά πλαίσια των κυβερνητικών πολιτικών, όπως υπογραμμίζεται και στον ιδρυτικό τους νόμο.

Η πείρα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, απέδειξε ότι τίποτα θετικό δεν βγήκε από τη δραστηριότητα των Επιμελητηρίων για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ.

Αντίθετα, επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια δημιουργήθηκαν, και η υποχρεωτική εγγραφή, ένα επιπλέον χαράτσι πρόσθεσε.

Τα χρήματα που συσσωρεύτηκαν και οι δικαιοδοσίες που κατέχουν χρησιμοποιήθηκαν για τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων συνδικαλιστών, τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή.

Γι' αυτό η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τάσσεται ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ. Για να μη γίνεται πολιτική προς όφελος των λίγων με τα χρήματα και στο όνομα των πολλών.

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε,

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συμμετέχει στις εκλογές στα Επιμελητήρια, γιατί τις θεωρεί ένα βήμα στην προσπάθεια για τη συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων, για να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή πάλη.

Στις σημερινές συνθήκες γίνεται καλύτερα κατανοητό ότι μόνο η αντιμονοπωλιακή πάλη μπορεί να δώσει διέξοδο στους αυτοαπασχολούμενους.

Μόνο με τη συσπείρωση στα σωματεία, το δυνάμωμά τους, τη δραστηριοποίησή τους με τις θέσεις της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) μπορεί να μπει φραγμός στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Κάθε αδράνεια, κάθε υπαναχώρηση, κάθε υποχώρηση σε διλήμματα, αποβαίνει σε βάρος του εισοδήματός μας και της θέσης εργασίας μας.

Ειδικά σήμερα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε καλεί σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών μέσα από τα σωματεία.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ, ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΩΡΑ

Τα συμφέρον για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικρούς εμπόρους βρίσκεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Που θα έχει στόχο να αξιοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (συγκοινωνίες, μεταφορές, ορυχεία, ενέργεια, νερό, λιμάνια), με κοινωνικό έλεγχο, προς όφελος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, για μια λαϊκή οικονομία, που θα ακολουθεί κεντρικό σχεδιασμό, και θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες του λαού που απαιτεί η σύγχρονη διαβίωση.

Η ενίσχυση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στα Επιμελητήρια μπορεί να προβάλλει εμπόδια στις συμβιβασμένες Διοικήσεις. Σήμερα, γίνεται πιο φανερό ότι χρειαζόμαστε αγωνιστές και όχι "αξιόπιστους συνομιλητές" των κυβερνήσεων. Χρειαζόμαστε αγώνες για ανατροπή στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας και όχι "διαβούλευση" με το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων.

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε,

Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, επειδή τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με του βιομηχάνου, του μεγαλέμπορου, του μεγαλοεπιχειρηματία, σε καλούμε να στηρίξεις με την ψήφο σου την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και με τη δράση σου μέσα στους συνδικαλιστικούς φορείς την ΠΑΣΕΒΕ. Μόνο οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, πήραν πρωτοβουλίες, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, δίπλα στους εργαζόμενους και τους μικρούς αγρότες, ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού.
 • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
 • Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.
 • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων.
 • Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
 • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
 • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των ανέλεγκτων χρήσεων. Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων.
 • Μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Μείωση 50% των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.
 • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% άμεσα.
 • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του Δημοσίου.
 • Οχι στη λεγόμενη "απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων", που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο».Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org