ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη αναλαμβάνουν μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, που διοργανώνουν κινητοποιήσεις για το οξυμένο πρόβλημα. Σε σχετικό κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί την προσπάθεια χιλιάδων φοιτητών για αναζήτηση στέγης σε αδιέξοδο!». Και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικότροφων έμπρακτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη. Με πολύμορφες δράσεις να έρθουν σε επαφή με τους πρωτοετείς φοιτητές και από κοινού να παλέψουν για το δικαίωμα στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους.

Με σύνθημα «Δεν συμβιβαζόμαστε με την άθλια αυτή κατάσταση!», το ΜΑΣ διεκδικεί:

Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία:

Αμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος. Αμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

Λύση στα προβλήματα των εστιακών:

Αμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες. Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Εξω οι εργολάβοι από τις εστίες. Οχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Οχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση - ενοικίαση των κλινών. Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους. Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές. Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αναλυτικά, οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί είναι:

  • Στην Αθήνα οι σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων και Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, καθώς και οι σύλλογοι Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ καλούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 10/9, στις 12 μ. και κινητοποιήσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.
  • Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.
  • Στην Πάτρα, κινητοποίηση στις 10/9, στις 12 μ., στη διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Στον Βόλο, κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στη διοίκηση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Στο Ηράκλειο, κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στην Πρυτανεία, στη 1 μ.μ.
  • Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 8/9, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν λύσεις μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζουν σήμερα, Πέμπτη, στις 2 μ.μ., οι Α', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ και τα Γυμνάσια, κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Α. Κόπτσης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (500 συνολικά για κάθε βαθμίδα), όμως είπε ότι θα καλυφθούν εντός των επόμενων ημερών και σίγουρα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11/9.

Αναφερόμενος στα κτιριακά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σχολικές μονάδες στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπως το 1ο Πειραματικό Δημοτικό και το 44ο Δημοτικό Σχολείο, που κρίθηκαν ακατάλληλα, είπε ότι έχουν μπει στην τελική ευθεία για την επίλυσή τους. Το 1ο Πειραματικό θα μεταστεγαστεί στην παλιά Οικοκυρική Σχολή επί της οδού Εγνατίας, ενώ το 44ο Δημοτικό Σχολείο από 6θέσιο μετατρέπεται σε 3θέσιο και οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 34ο Δημοτικό Σχολείο.

Σε ό,τι αφορά τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είπε ότι θα λειτουργήσει κανονικά φέτος σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας, όμως θα είναι δύσκολη η εφαρμογή της στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπου προβλέπεται να ξεκινήσει του χρόνου, καθώς λείπουν τουλάχιστον 90 αίθουσες (70 στο δήμο Θεσσαλονίκης και 20 στο δήμο Καλαμαριάς).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org