ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Λεφτά με τη σέσουλα για αντικομμουνισμό και τον εξωραϊσμό της ιμπεριαλιστικής ένωσης

Πακτωλός χρημάτων για δράσεις εξωραϊσμού της ΕΕ προσφέρεται για άλλη μια φορά από την ιμπεριαλιστική ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» που «τρέχει» την περίοδο 2014 - 2020. Από την ΕΕ ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση με 3,7 εκατομμύρια ευρώ (έως 150.000 ευρώ ανά έργο) του δεύτερου μέρους του προγράμματος που έχει θέμα: «Δημοκρατική δέσμευση και συμμετοχή των πολιτών - Σχέδια της κοινωνίας των πολιτών». Τα έργα μπορούν να αναλαμβάνουν δήμοι, Περιφέρειες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Ιδρύματα, που θα καταθέσουν προτάσεις και θα χρηματοδοτηθούν, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρόλο του διαφημιστή της λυκοσυμμαχίας.

Στο φόντο της χαμηλής συμμετοχής στις ευρωεκλογές και της δυσαρέσκειας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται ενιαία σε όλη την ΕΕ, αλλά και των «ρωγμών» εξαιτίας των μεγάλων ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που εκφράζονται και με το λεγόμενο αστικό ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», τα ευρωενωσιακά επιτελεία δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη δράσεων που θα διαφημίζουν την κοινή στρατηγική των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τα... «επιτεύγματα» της ΕΕ και θα επισημαίνουν το... «κόστος της μη συμμετοχής στην ΕΕ»!

Οπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στους στόχους του προγράμματος, «θα δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφράσουν το είδος της Ευρώπης που θέλουν και να σκιαγραφήσουν το μακροπρόθεσμο όραμά τους για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί σημείο εκκίνησης. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να βασίζεται στα συγκεκριμένα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα διδάγματα από την Ιστορία». Μάλιστα, δίνεται οδηγία ότι «η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να περιορίζεται σε όσους ήδη υποστηρίζουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και να απευθύνεται στους πολίτες που απορρίπτουν ή θέτουν υπό αμφισβήτηση την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα επιτεύγματά της ή παραμένουν αδιάφοροι».

Προκειμένου φυσικά να διαφημιστεί και να ενισχυθεί ο ευρωμονόδρομος, απαραίτητο στοιχείο είναι και ο αντικομμουνισμός, που αποτελεί και επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Με το βλέμμα στο μέλλον και με στόχο να μη γνωρίσει ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία ότι την περίοδο που η εργατική τάξη επέβαλε την εξουσία της, οικοδομώντας το σοσιαλισμό, εξαλείφθηκαν η ανεργία, η πείνα, απέκτησαν οι λαοί δικαιώματα, σε χρόνο ρεκόρ καταπολεμήθηκε ο αναλφαβητισμός, υπήρξε υγεία στο λαό, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται και μια σειρά από δράσεις για την υποτιθέμενη «ευρωπαϊκή μνήμη», με στόχο να βρωμίσουν τα μυαλά του λαού και της νεολαίας με τη σάπια θεωρία της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό. Ετσι, στο πλαίσιο του προγράμματος για το 2019 θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα με θέματα όπως «1939: Το τέλος του ισπανικού εμφυλίου σε μια ευρωπαϊκή προοπτική», «1989: Οι δημοκρατικές επαναστάσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η πτώση του τείχους του Βερολίνου», «1990: Η επανένωση της Γερμανίας» κ.λπ.

Ενώ, όπως περιγράφεται στους στόχους και τις οδηγίες που δίνει η ΕΕ για το πρόγραμμα, «στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει στη χρηματοδότηση έργων που απηχούν τα αίτια των απολυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης (ιδιαίτερα του ναζισμού που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, του φασισμού, του σταλινισμού και των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων, χωρίς να εξαντλούνται σε αυτά) υπέρ της μνήμης των θυμάτων των εγκληματικών τους πράξεων».

Με άλλα λόγια, η ΕΕ δίνει πακτωλό χρημάτων για τη χυδαία πλαστογράφηση της Ιστορίας, τα ψέματα και τον αντικομμουνισμό, που έχει αναγάγει σε επίσημη ιδεολογία της.

ΛΗΜΝΟΣ
Τα σοβαρά λαϊκά προβλήματα στην Υγεία ανέδειξε περιοδεία του ΚΚΕ

Από την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λήμνου
Από την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λήμνου
Στο Νοσοκομείο της Λήμνου όπως και στο Ειρηνοδικείο του νησιού περιόδευσε τη Δευτέρα 2/9 κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.

Στα πλαίσια της επίσκεψης στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου το κλιμάκιο μίλησε με εργαζόμενους και με εκπροσώπους του Σωματείου καθώς και της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων γιατρών, αλλά και το διαφαινόμενο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του νοσοκομείου, αφού σε λίγους μήνες λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων με σύμβαση στον ΟΑΕΔ και άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας. Επιπλέον, από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων επισημάνθηκε ξανά η επικίνδυνη διάβρωση του τοιχίου στο πίσω μέρος του αύλειου χώρου του νοσοκομείου, που εγκυμονεί κινδύνους για ατύχημα σε περίπτωση κατάρρευσής του.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ανέδειξε ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου (όπως και όλων των νοσοκομείων της χώρας), στο πλαίσιο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Συνδέονται με την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια, όπου θα συγκεντρώνουν «ίδια» έσοδα και χρηματοδότηση από το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων. Ειδικά για το Νοσοκομείο της Λήμνου, τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση της τελευταίας δεκαετίας είναι αποκαλυπτικά: Από 2.917.738 ευρώ το 2009, η κρατική χρηματοδότηση έπεσε στα 1.373.934 ευρώ το 2019!

Η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τα αιτήματα των σωματείων και φορέων του νησιού σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο, τόσο μέσα στη Βουλή με παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, όσο και έξω από τη Βουλή, και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση των κινητοποιήσεων μαζί με όλους τους κατοίκους του νησιού, για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Νωρίτερα το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε το Ειρηνοδικείο του νησιού, όπου και συνομίλησε με υπαλλήλους και με δικηγόρους του νησιού. Από τις συζητήσεις αναδείχτηκαν τα αιτήματα στελέχωσής του με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, όπως και αυτό της ίδρυσης Πρωτοδικείου στη Λήμνο. Η Μ. Κομνηνάκα είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα παραπάνω αιτήματα, ενώ σε ό,τι αφορά την ίδρυση Πρωτοδικείου στη Λήμνο, τόνισε ότι πρέπει να συνοδεύεται με την κατάλληλη και απαραίτητη κτιριακή υποδομή, καθώς και με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Στις 11 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση ενάντια στα «καζάνια του θανάτου»

Συγκέντρωση στις 18.30 έξω από το πρώην δημαρχείο της Δραπετσώνας και πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One»

«

Εξω τα καζάνια του θανάτου - Δεν συμβιβαζόμαστε με τις επικίνδυνες ουσίες που απειλούν εμάς και τα παιδιά μας!». Με το σύνθημα αυτό μαζικοί φορείς των περιοχών Κερατσινίου και Δραπετσώνας καλούν σε αγωνιστική κινητοποίηση την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, που περιλαμβάνει συγκέντρωση στις 18.30, έξω από το πρώην δημαρχείο της Δραπετσώνας, και πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One».

Οπως επισημαίνεται από τους φορείς, η ζωή των κατοίκων της περιοχής γίνεται ανυπόφορη εξαιτίας της λειτουργίας διυλιστηρίων και καζανιών, που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία και την έκλυση επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Οπως αναφέρεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση με τη δυσοσμία έχει φτάσει σε σημείο οι κάτοικοι να μην μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους, ενώ υπενθυμίζουν ότι το 2018, που οι ζέστες ξεκίνησαν νωρίτερα, έκλεισαν ακόμα και τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή με απόφαση του δήμου, καθώς καταγράφηκαν λιποθυμικά επεισόδια μαθητών.

Από τους συλλόγους καταγγέλλεται το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πλάτες της δημοτικής αρχής, φρόντισε για την παραπέρα αδειοδότηση της βιομηχανικής αυτής δραστηριότητας για άλλα 20 χρόνια, νομοθετική ρύθμιση που συνεχίζει να έχει σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

«Με όλη την πολιτική τους θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή στη δική μας ζωή», επισημαίνει ο Τερψηχώρος Πολιτιστικός Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους της περιοχής και τις οικογένειές τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Αντίστοιχα, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής σημειώνει πως «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά» και καλεί σε ξεσηκωμό το λαό της περιοχής.

Απαιτούν:

-- Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.

-- Αμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικό δρόμο διαφυγής, κ.λπ.

-- Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή από τις βιομηχανίες. Είναι όρος για να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας

Εκδηλώσεις με τίτλο «20 χρόνια από το σεισμό της Πάρνηθας. Επίκαιρα και αναγκαία τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας» διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

Στα Ανω Λιόσια, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, μπροστά στο μνημείο θυμάτων του σεισμού του 1999. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Μενίδι, την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Μεταμόρφωση, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο (Δηλαβέρη). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις

Συζήτηση με αφορμή το μετεκλογικό τοπίο και τις πολιτικές εξελίξεις διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 19.30 στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΦΕΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη

Συγκέντρωση στον τόπο της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974), σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από τη δολοφονία του.

Η εκδήλωση θα γίνει στην οδό Γ. Χαλκίδη (κοντά στην Κωνσταντινουπόλεως 164Α). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής. Το μουσικό συγκρότημα των συνταξιουχικών οργανώσεων θα συμμετέχει με τραγούδια από τον αντιδικτατορικό αγώνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org