ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών από την εμπορευματοποίηση της αναψυχής

Ανακοίνωση με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης στον Αλμυρό Βόλου

Σε αυτόν το χώρο βρήκε τραγικό θάνατο η 13χρονη

Eurokinissi

Σε αυτόν το χώρο βρήκε τραγικό θάνατο η 13χρονη
Σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές υποδομές διασκέδασης για μικρά παιδιά, προκαλεί ο τραγικός θάνατος του 13χρονου κοριτσιού στο λούνα παρκ στον Αλμυρό, υπογραμμίζει σε χτεσινή σχετική ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Νομού Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το τραγικό γεγονός με το θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στο λούνα παρκ στον Αλμυρό προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές υποδομές διασκέδασης για μικρά παιδιά.

Οι πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι, "χαλί", σύμφωνα με μαρτυρίες των γονέων κοριτσιού που είχε τραυματιστεί το 2009 στη Χαλκίδα και του δικηγόρου της οικογένειας, είχε κριθεί επικίνδυνο για ανηλίκους με σχετική δικαστική απόφαση, αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά κενά στο νομοθετικό πλαίσιο για τους μηχανισμούς ελέγχου, για την ύπαρξη του κατάλληλου εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας και να δίνονται οι ανάλογες άδειες λειτουργίας σε εγκαταστάσεις λούνα παρκ και σε παρόμοια διασκεδαστικά παιχνίδια και παιδότοπους.

Επιπλέον αναδεικνύονται, για ακόμη μια φορά, οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε δημόσιους και δωρεάν χώρους για την ψυχαγωγία και διασκέδαση των μικρών παιδιών, καθώς επίσης και η επικινδυνότητα της εμπορευματοποίησης και του κυνηγητού του κέρδους από τους ιδιώτες, αφού δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ψυχαγωγούνται με ασφάλεια».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ εκφράζει τέλος τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και απαιτεί άμεσα να διερευνηθούν οι αιτίες του τραγικού αυτού δυστυχήματος, για να αποδοθούν οι ευθύνες για τον άδικο χαμό του μικρού κοριτσιού.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς στους παιδικούς σταθμούς τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:

«Εν γνώσει και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά η πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και έτσι δόθηκαν στους γονείς τα voucher και η υποχρέωση της αναζήτησης παιδικού σταθμού. Και έτσι όχι μόνο δεν ανοίγουνε περισσότερες θέσεις για τα βρέφη στις δομές, όπως ισχυριζόταν η προηγούμενη και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα η δημοτική αρχή Λάρισας προχώρησε στην παραχώρηση δύο αιθουσών από τους παιδικούς σταθμούς 5ο και 7ο για να καλυφθούν οι ανάγκες εκατοντάδων νηπίων στον κεντρικό τομέα της πόλης.

Η δημοτική αρχή δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προετοιμασίας. Αντίθετα καθησύχαζε γονείς και προσωπικό, επαναπαυόμενη από την απόφαση για προσωρινή αναστολή του μέτρου για ένα χρόνο. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κοροϊδεύει κατάμουτρα τους Λαρισαίους, καθώς ισχυριζόταν ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιούσε μέχρι το τέλος του 2018 πρόγραμμα ανέγερσης 400 παιδικών σταθμών για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Το μόνο που πήρε ο δήμος Λαρισαίων από το υπουργείο ήταν 60.000 ευρώ εφάπαξ, τα οποία δεν φθάνουν ούτε για τις απαραίτητες προσαρμογές που χρειάζονται οι παιδικοί σταθμοί για να λειτουργήσουν με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αρκετοί να κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια».

Η ανακοίνωση συνεχίζει διαπιστώνοντας ότι και σήμερα εκκρεμούν εκατοντάδες περιπτώσεις βρεφών που θα ψάχνουν μέχρι τον Οκτώβρη για να στριμωχτούν σε κάποια δομή πολύ πιο μακριά από την κατοικία τους, ενώ ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Η σοβαρή έλλειψη νέων υποδομών οδηγεί σε 20άρια τμήματα ή σε τμήματα με σοβαρές ελλείψεις για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Στην ανακοίνωση στηλιτεύεται το γεγονός ότι τα τροφεία που επιβάλλει η δημοτική αρχή Καλογιάννη (50 - 70 ευρώ) απομυζούν από τις λαϊκές οικογένειες κάθε χρόνο 0,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το ωράριο ελαστικοποιείται, εντατικοποιείται η εργασία, καθώς η αντιστοιχία είναι ένας εργαζόμενος για 30 βρέφη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και να μετατρέπεται η Προσχολική Αγωγή σε «πάρκινγκ» παιδικών ψυχών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Από τους 300 εργαζόμενους που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας των 26 δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα απασχολούνται συνολικά 212 και εφαρμόζονται 5 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, 8μηνα, ΕΣΠΑ, μαθητεία, πρακτικάριοι), ενώ οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο κεντρικό μαγειρείο και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές δίνουν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν καθημερινά πάνω από 1.200 μερίδες φαγητού.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας προς τους γονείς και τους εργαζόμενους στις δομές να μη συμβιβαστούν με αυτή την «κανονικότητα», με τις χαμηλές απαιτήσεις και τη «λοταρία της φτώχειας», που τους καλούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αποδεχτούν. Αντίθετα, να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:

-- Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

-- Κατάργηση όλων των τροφείων.

-- Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλους, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις.

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.

Σε δίκη οι δύο για τη δολοφονία της 21χρονης Ελ. Τοπαλούδη

Δέκα μήνες μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία, αλλά και για βιασμό.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, «οι κατηγορούμενοι, αποδεχόμενοι πλήρως ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου και επιδιώκοντας να εξοντώσουν την παθούσα, κατάφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στην κεφαλή αυτής, προκαλώντας της έντονη αιμορραγική διήθηση, ενώ επιπλέον επιχείρησαν να την θανατώσουν και διά στραγγαλισμού».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού και βάσει σχεδίου, αφού διαπίστωσαν ότι ήταν πρακτικώς αδύνατη η ρίψη του σώματος της παθούσας στη θάλασσα από έναν εκ των δύο χωρίς τη συνδρομή και του δευτέρου, σήκωσαν με τα χέρια τους και οι δύο το σώμα της παθούσας (που βρισκόταν πλέον σε ημιλιπόθυμη κατάσταση) και έρριψαν αυτό από ύψος περίπου 10 μ. στη θάλασσα».

Η δικογραφία έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία που προέκυψαν από την άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων των δύο κατηγορουμένων και από την έρευνα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση προς τιμήν της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ στις 20 Ιούλη 1942 διοργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου. Λεωφορείο θα αναχωρήσει από την πλατεία Εβραίων την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί.

Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας

Φωτιά ξέσπασε χτες το βράδυ σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τρίτο όροφο σε πολυκατοικία στην οδό Μενάνδρου, στη συμβολή της με την Ευριπίδου. Στο σημείο έσπευσαν 27 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Αντισυνταγματική η αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα απολυτήρια μαθητών

Με μία σημαντική απόφαση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», αλλά και στη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Με την ίδια απόφασή της η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί στα νέα δεδομένα.

Η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να: α) Απόσχει από τις ως άνω μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, β) μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφονται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και γ) να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να μην απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωμα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον μαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ' επίκληση αποκλειστικά και μόνο λόγων συνείδησης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org