ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Εκτεταμένη» οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την Ινδία

Ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε χτες

Ο Βλ. Πούτιν και ο Ν. Μόντι στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ
Ο Βλ. Πούτιν και ο Ν. Μόντι στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ
ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (Eastern Economic Forum - EEF) στο Βλαδιβοστόκ, που διοργανώνεται από τη ρωσική κυβέρνηση και συμμετέχουν δεκάδες ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, όπως και χιλιάδες επιχειρηματικές αντιπροσωπείες. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία και χτες ξεχώρισαν οι συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια των οποίων υπογράφτηκε η κοινή δήλωση «Μέσω εμπιστοσύνης και εταιρικής σχέσης σε νέα ύψη συνεργασίας», που αφορά ενεργειακή, εμπορική, επενδυτική, πολιτική συνεργασία σε όλα τα «κρίσιμα» θέματα.

Συνολικά - υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση με αποδέκτες σε διάφορες μεριές του χάρτη - «οι ρωσο-ινδικές σχέσεις άντεξαν με επιτυχία τις αναταραχές του σύγχρονου κόσμου και δεν εξαρτώνται ούτε θα εξαρτώνται ποτέ από την εξωτερική επιρροή».

Ενδεικτικά, Ρωσία και Ινδία σχεδιάζουν να δρομολογήσουν κοινή ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, ενώ οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν τη στενή στρατιωτική συνεργασία των δυο κρατών «βασικό πυλώνα» της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης.

Οπως υπογραμμίστηκε στο περιθώριο του Φόρουμ, η Ινδία πέρυσι και φέτος έχει παραγγείλει από τη Ρωσία όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 14,5 δισ. δολαρίων, συμβάσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. «Το περασμένο έτος, παρόλο που η Ινδία ήταν υπό πίεση, κυρίως από τις ΗΠΑ, συνάφθηκαν σημαντικές συμβάσεις για την προμήθεια συστημάτων "S-400", για πολεμικές φρεγάτες (11356) και μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών για την Πολεμική Αεροπορία και το στρατό», υπενθύμισε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκιάγεφ.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εκφράζουν τις «ανησυχίες τους» για έναν «ανταγωνισμό εξοπλισμών» στο Διάστημα, που «θα μπορούσε τελικά να το μετατρέψει σε αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης», αναφέρει η κοινή τους δήλωση.

Από την Αρκτική έως την Ασία και την Αφρική

Στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής που το τελευταίο διάστημα φουντώνει ο ανταγωνισμός «η Ινδία δεσμεύεται» για περισσότερη εμπλοκή και συνεργασία με τη Ρωσία και δηλώνει έτοιμη «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Αρκτικό Συμβούλιο», σύμφωνα με τη δήλωση. Θυμίζουμε ότι πέρα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ιαπωνία κ.ά., η Κίνα εγείρει διεκδικήσεις στην Αρκτική, αυτοχαρακτηριζόμενη ως «κράτος που συνορεύει με την Αρκτική»...

Ακόμη, «η ρωσική πλευρά υποδέχτηκε την πρόθεση της Ινδίας να επεκτείνει την οικονομική και επενδυτική της παρουσία στην περιοχή της Απω Ανατολής και στη Σιβηρία» και για «προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων από την Ινδία στην Απω Ανατολή σε περιοδική βάση». Οι Πούτιν και Μόντι συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν αμοιβαία αποδεκτούς και αμοιβαία επωφελείς τομείς συνεργασίας σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Ασία, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Ρωσία και Ινδία σκοπεύουν σχεδόν να τριπλασιάσουν την αξία του μεταξύ τους εμπορίου, από 11 δισ. σήμερα στα 30 δισ. δολάρια έως το 2025, ενώ ο όγκος των αμοιβαίων επενδύσεων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 15 δισ. δολάρια, εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, Μαξίμ Ορέσκιν, ενώ ο Πούτιν τόνισε τη σημασία της χρήσης εθνικών νομισμάτων σε αμοιβαίες συναλλαγές, δηλαδή παρακάμπτοντας το δολάριο.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σημαντικές ρωσικές επενδύσεις στην Ινδία, αλλά ουσιαστικά συγκεντρώνονται σε μια βιομηχανία - τη διύλιση πετρελαίου. Μιλάμε για την ανάγκη επέκτασης του φάσματος των επενδύσεων», συμπλήρωσε.

Οι συνομιλίες Πούτιν - Μόντι εστίασαν ιδιαίτερα και στην Ενέργεια, με τη Ρωσία να ετοιμάζεται να επενδύσει στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και στα επόμενα 20 χρόνια προβλέπεται η κατασκευή τουλάχιστον 12 μονάδων πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως έχει προσκαλέσει ινδικές εταιρείες Ενέργειας να συμμετάσχουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών έργων LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στη Ρωσία, στη ρωσική Απω Ανατολή και την Αρκτική (LNG Far Eastern και Arctic LNG 2).

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος φάνηκε αισιόδοξος για τον πρώτο γύρο συνομιλιών για ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της Ινδίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), που θα ξεκινήσει άμεσα.

Ιράν, Κορεατική Χερσόνησος, Συρία...

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται στην κοινή δήλωση με σύμπνοια - παρά τις αντιθέσεις τους - στα βασικά μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, όπως σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν και Βόρεια Κορέα.

Ενδεικτικά, Ρωσία και Ινδία υπενθυμίζουν «τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την αμοιβαία επωφελή και νόμιμη εμπορική και οικονομική συνεργασία με το Ιράν», καλούν τη διεθνή κοινότητα να διαφυλάξει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ.

Επίσης, τονίζουν τη σημασία «του συνεχιζόμενου ειρηνικού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών που αποσκοπούν στην εδραίωση μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας σε μια Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά», σε μια περιοχή που διασταυρώνονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας κ.ά.

Τέλος, διακηρύσσουν συνεργασία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» σε όλο τον πλανήτη, ενώ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται δυο μέτρα και δυο σταθμά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή να χρησιμοποιούνται τρομοκρατικές ομάδες για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Η τεράστια οικολογική καταστροφή συνεχίζεται

Ενώ οι πύρινες εστίες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο συνεχίζουν αμείωτες, την Παρασκευή έχει ανακοινωθεί συνάντηση στην επαρχία της Λετίσια της Κολομβίας των 9 κρατών (Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) που περιλαμβάνουν το τροπικό δάσος.

Πάντως, για «ιατρικούς λόγους» ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο, που ωστόσο δηλώνει ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «για να μιλήσει για την ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου». Αυτή η υποκριτική στάση Μπολσονάρο, που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για την παραπέρα αποψίλωση του δάσους, συμβαδίζει και με την πολιτική των περισσοτέρων κυβερνήσεων της περιοχής, που δήθεν τώρα νοιάζονται, και ενισχύοντας μονοπωλιακούς ομίλους έχουν δώσει την περιοχή για καπιταλιστική εκμετάλλευση (εκτεταμένη υλοτομία, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή προς εξαγωγή και εξορύξεις ορυκτών).

Αυτή είναι η αιτία της τεράστιας καταστροφής στον αποκαλούμενο «πνεύμονα της Γης» και πλέον τα αποτεφρωμένα στρέμματα ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια.

Πέρα από τη Βραζιλία, που εκατοντάδες είναι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, και στη Βολιβία τεράστια είναι η καταστροφή, ενώ έχουν σκοτωθεί την ώρα της προσπάθειας κατάσβεσης και δύο πυροσβέστες.

ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφώνησαν το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Χτες, ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε την (προτεινόμενη) σύνθεση της νέας κυβέρνησης στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και σήμερα αναμένεται η ορκωμοσία του νέου σχήματος. Στο υπουργείο Εξωτερικών θα τεθεί επικεφαλής ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, στο υπουργείο Οικονομικών ο ευρωβουλευτής του PD Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Στο PD ανατίθεται και το υπουργείο Αμυνας, με επικεφαλής τον Λορέντσο Γκουερίνι. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, συνολικά 10 από τα υπουργεία αναλαμβάνει το M5S και 9 το PD. Ακόμα, στη νέα κυβέρνηση σχεδιάζεται να πάρει μέρος και το σχετικά νεοσύστατο κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι» (με 1 υπουργείο), που ξεπήδησε την τελευταία διετία από διαφωνούντες του PD.

Την Τρίτη η ηγεσία του M5S ανακοίνωσε ότι το 79,3% των μελών του κόμματος ενέκρινε διαδικτυακά το πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας. Βασικοί άξονες στο νέο πρόγραμμα είναι η σύνταξη προϋπολογισμού με σεβασμό στα «δημόσια οικονομικά», η ενίσχυση επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων με μέτρα υπέρ του ντόπιου κεφαλαίου (βλ. επιβολή φόρου σε πολυεθνικές που ελέγχουν πλειοψηφικά ξένα κεφάλαια) κ.τ.λ.

Τις εξελίξεις φυσικά παρακολουθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η «Λέγκα», που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε με το M5S και παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε περήφανος που «έχασα επτά υπουργεία (σ.σ. όσα ανήκαν στο κόμμα του στην προηγούμενη κυβέρνηση) προς το παρόν, ώστε να προετοιμαστώ στη συνέχεια για μια σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση που θα κρατήσει 10 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι στα κόμματα που ήδη εκφράζουν διαφωνία με τη συγκυβέρνηση M5S - PD είναι και το κόμμα «Περισσότερο Ευρώπη» («+Europa»), με ηγέτη την πρώην Ευρωπαία επίτροπο (1995-1999) Εμμα Μπονίνο. Στελέχη του κόμματος ανέφεραν - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ότι «δεν αρκεί να έχουμε μία πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση για να τη στηρίξουμε. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη πιο βαθιοί πολιτικοί λόγοι για να αντλήσουμε απαντήσεις».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Σε ευρύτερα αιτήματα που αφορούν την ενίσχυση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ επιμένουν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, παρά την οριστική απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου που ανακοίνωσε χτες η τοπική κυβερνήτρια, Κάρι Λαμ. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που στάθηκε αφορμή για την έναρξη μαζικών διαδηλώσεων, εδώ και τουλάχιστον 13 μήνες, το οποίο προβλέποντας τη δυνατότητα έκδοσης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, αναζωπύρωσε αντιθέσεις και συζητήσεις για το ειδικό καθεστώς της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι το Χονγκ Κονγκ «πέρασε» στην Κίνα από τον βρετανικό έλεγχο το 1999 και από τότε τελεί υπό ειδικό καθεστώς αυτονομίας, στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα - δύο συστήματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ