ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα όξυνση των σχέσεων με αμφίπλευρες κατηγορίες

Την προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας του Ιβάν Ντούκε να «ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Βενεζουέλα», κατήγγειλε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σημείωσε ότι η κολομβιανή κυβέρνηση αξιοποιεί ως «ελιγμό» την επανασύσταση του νέου αντάρτικου των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), ενώ ο ίδιος αρνείται την κατηγορία ότι υποστηρίζει αυτήν την κίνηση. Θυμίζουμε ότι στις 29 Αυγούστου ο Ιβάν Μάρκες και ο Χεσούς Σάντριτς, παλιά στελέχη της οργάνωσης, μαζί με άλλους μαχητές ανακοίνωσαν την έναρξη της νέας αντάρτικης οργάνωσης, ως απάντηση στη μη τήρηση της συμφωνίας ειρήνευσης που υπογράφτηκε πριν 3 χρόνια με το κολομβιανό κράτος, μετά από διαπραγματεύσεις στην Αβάνα και τις συνεχιζόμενες δολοφονίες πρώην ανταρτών και λαϊκών αγωνιστών, που ξεπερνάνε σε αυτό το διάστημα τις 650.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ανταπάντησε ότι η κυβέρνηση Ντούκε αποδεδειγμένα στηρίζει ένοπλες ομάδες που έχουν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Επίσης ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχθεί υψηλός συναγερμός στα σύνορα με την Κολομβία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης και για αυτόν το λόγο έχουν προγραμματιστεί στις 10 - 28 Σεπτέμβρη στρατιωτικά γυμνάσια σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η όξυνση της κατάστασης στην Κολομβία αξιοποιείται και από την αντίδραση στη Βενεζουέλα, με τη λεγόμενη Εθνική Συνέλευση (τη Βουλή) και τον πρόεδρό της και αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, να κατατάσσει το νέο αντάρτικο των FARC-EP και το άλλο αντάρτικο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕLN) στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», μαζί με το «Ισλαμικό Κράτος». Μάλιστα, καλεί σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να «αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογκοτά της Κολομβίας άνοιξε «γραφείο για τις υποθέσεις της Βενεζουέλας», για να συστηματοποιήσει τις επαφές με την ομάδα του Γκουαϊδό. Αυτήν την κίνηση κατήγγειλε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, ως «παράνομη».

Νέα επιστολή της νεοσύστατης FARC-EP

Μέσω ανοικτής επιστολής της 1ης Σεπτέμβρη, οι νέες FARC-EP δηλώνουν ότι «η ιστορία των προδοσιών που έχουν συμβεί δεν τους άφηνε άλλη εναλλακτική λύση» και απευθύνονται σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην προσπάθεια συμφωνίας ειρήνης. Σημειώνουν ότι όλοι πρέπει «να συναντηθούμε στον μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων της ζωής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας για την επίτευξη της αληθινής και τελικής, σταθερής και διαρκούς ειρήνης» και «για να επιτευχθεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια ανοικτή συνταγματική διαδικασία και μια εναλλακτική κυβέρνηση που θα εμπνέεται από ανθρωπισμό, ώστε να βαδίσουμε σε ένα δρόμο συνύπαρξης, όπου προτεραιότητα θα έχουν τα συμφέροντα του λαού και μια πραγματική εθνική ανάπτυξη».

Στην επιστολή δηλώνεται ότι το κάλεσμά τους απευθύνεται σε όλους όσοι συμμετείχαν στην υπογραφή της συμφωνίας, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και όσους έχουν την ευθύνη της επίβλεψης εφαρμογής της, όπως ο ΟΗΕ, οι εγγυήτριες χώρες Κούβα, Νορβηγία, Βενεζουέλα και Χιλή, η ΕΕ, σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να συναντηθούμε κάτω από άλλες συνθήκες στις οποίες η άλλη πλευρά, το κολομβιανό κράτος, θα συμπεριφέρεται χωρίς μένος να προσπαθεί να διαλύσει την προσπάθεια συμφιλίωσης».

Ακόμα η επιστολή απευθύνεται και «σε όλους όσοι πιστεύουν σε μια άλλη Κολομβία», το Κολομβιανό ΚΚ, την Πατριωτική Ενωση και άλλες οργανώσεις που άσκησαν κριτική για την επιστροφή στην ένοπλη πάλη, λέγοντας: «Αν είμαστε επαναστάτες, αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο». Επίσης υπάρχει χαιρετισμός σε ανθρώπους που τους αναγνωρίζεται η συνεισφορά στην προσπάθεια ειρήνευσης, όπως τους βουλευτές Ιβάν Σεπέδα, Αϊντά Αβέγια, Αλβαρο Νέιβα, την πρώην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρντοβα, τον πρώην υπουργό Χουάν Φερνάντο Κρίστο και άλλους αστούς και σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς.

ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Εξασθενημένος χτυπάει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Κάτω από τα νερά βρίσκονται πολλές περιοχές στις Μπαχάμες
Κάτω από τα νερά βρίσκονται πολλές περιοχές στις Μπαχάμες
Μεγάλη είναι η καταστροφή που άφησε πίσω του στις Μπαχάμες ο ισχυρός (κατηγορίας 5 με ανέμους έως 300 χλμ. την ώρα) κυκλώνας «Ντόριαν», ενώ οι καταγεγραμμένες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έφτασαν τις 7 (2 άνθρωποι που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο υπέκυψαν στα τραύματά τους).

Τα νησιά Αμπακος και Μεγάλη Μπαχάμα έχουν πληγεί περισσότερο, όπου η εικόνα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Διαλυμένα και πλημμυρισμένα σπίτια, ριγμένα δέντρα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και βάρκες συνθέτουν το σκηνικό. Τουλάχιστον 61.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεσα επισιτιστική βοήθεια σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε προχτές ότι 13.000 σπίτια ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο δε πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις έσπευσε να δηλώσει ότι «μας περιμένουν δύσκολες μέρες, δύσκολοι μήνες» αναφορικά με το διάστημα αποκατάστασης των ζημιών.

Χτες ο «Ντόριαν», σαφώς πιο εξασθενημένος στην κατηγορία 2 με ανέμους μέχρι 175 χλμ. την ώρα, έφτασε στις ακτές της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ και κινείται βόρεια.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο κυκλώνας εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος και προβλέπονται κύματα μέχρι δύο μέτρα, ενώ οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με 800.000 ανθρώπους να έχουν πάρει εντολή να φύγουν από τις εστίες τους για τα καταφύγια.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, ενέκρινε 3,6 δισ. δολάρια για την κατασκευή 11 υποδομών που σχετίζονται με το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, που τη χαρακτήρισε «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» του στρατού, λέγοντας ότι κονδύλια που χάνονται από τις προγραμματισμένες στρατιωτικές δαπάνες θα καθυστερήσουν την κατασκευή εκσυγχρονισμού υποδομών όπως αυτές στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Γουέστ Πόιντ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή των ΗΠΑ FTC επέβαλε χτες πρόστιμο ύψους 170 εκατ. δολαρίων στην «Google» και στη θυγατρική της, «YouTube», γιατί συνέλεγε, επεξεργαζόταν και κερδοσκοπούσε παράνομα από τα προσωπικά δεδομένα παιδιών.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του FBI και άλλων αμερικανικών αρχών έκανε χτες εκπρόσωπος της σινικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei» στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας ότι τους τελευταίους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι σε παραρτήματα της εταιρείας στις ΗΠΑ προσπαθούν με την πειθώ ή έντονη πίεση να κάνουν υπαλλήλους της εταιρείας να κατασκοπεύουν τον όμιλο στον οποίο δουλεύουν, να παραβιάσουν απόρρητα δεδομένα ή και να σαμποτάρουν την αύξηση πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών του σινικού μονοπωλίου.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι διαβεβαίωσε χτες πως η λίρα Λιβάνου θα παραμείνει συνδεδεμένη με το δολάριο (όπως γίνεται από το 1997), ώστε να διατηρηθεί η σταθερή ισοτιμία, ένα δολάριο προς 1.500 λίρες. Διέψευσε έτσι την πιθανότητα να προσφύγει η κυβέρνησή του στο ΔΝΤ ώστε να συνδέσει το εθνικό νόμισμα της χώρας με τις αγορές συναλλάγματος. Νωρίτερα, προχτές βράδυ, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κηρύχθηκε η οικονομία του Λιβάνου «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καθώς το δημόσιο έλλειμμα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Εφτασε χτες στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, ο πάπας Φραγκίσκος, ξεκινώντας περιοδεία σε τρεις χώρες της νότιας Αφρικής. Η επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη γίνεται έναν περίπου μήνα μετά την υπογραφή νέας συμφωνίας για την αποτροπή ανάφλεξης συγκρούσεων μετά τον τερματισμό πολυετούς εμφυλίου ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας Φιλίπε Νγιούσι και τον αρχηγό της οργάνωσης RENAMO Οσούφο Μομάντε.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Περιοδεία σε περιοχές της ΛΔ Κονγκό που πλήττονται από την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» ξεκίνησε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, συναντώντας μεταξύ άλλων και τον συντονιστή των προσπαθειών του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση της επιδημίας, Ντέιβιντ Γκρέσλι, στην πόλη Γκόμα, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δηλώνει έτοιμο για «κατάλληλη απάντηση» στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το ανώτατο στέλεχος των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ασίφ Γκαφούρ ανέδειξε χτες την αποφασιστικότητα του Ισλαμαμπάντ να υπερασπιστεί τη θέση και το ρόλο του στο Κασμίρ, όπου έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ένταση με την Ινδία, ειδικά μετά την απόφαση της (ινδικής) κυβέρνησης Μόντι να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας για το ινδικό τμήμα της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι αυτό ενίσχυσε προσπάθειες για την απόσχιση του (μέχρι πρόσφατα αυτόνομου) κρατιδίου.

«Θέλω να στείλω στους κατοίκους του Κασμίρ αυτό το μήνυμα, ότι είμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Είναι θλιβερό ότι ο αγώνας σας για ανεξαρτησία εμφανίστηκε ως τρομοκρατία». Πρόσθεσε δε ότι η πακιστανική ηγεσία θα δώσει «κατάλληλη απάντηση» σε κάθε επιχείρηση της Ινδίας που θα έχει «λάθος κίνητρα». «Το Κασμίρ αποτελεί για μας τη βασική αρτηρία και θα φτάσουμε όπου χρειαστεί για να το υπερασπιστούμε».

Μεταξύ άλλων ο Γκαφούρ έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί ευρύτερα στις εξελίξεις στην Κεντρική και Νότια Ασία, όπου οι ισορροπίες αναμορφώνονται, υπό το βάρος της καλπάζουσας ισχυροποίησης της Κίνας, αλλά και της παρέμβασης άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία κ.ά. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του προσπαθεί να βοηθήσει την «ειρηνευτική διαδικασία», λέγοντας ότι το Νέο Δελχί προσδοκά αποδυνάμωση του ρόλου του Ισλαμαμπάντ μετά από μια «αποκατάσταση της ειρήνης» στο Αφγανιστάν. «Ισως η Ινδία θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον μας για να αποδυναμωθούμε», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μόντι ότι κλιμακώνει την επιθετικότητα προσδοκώντας οφέλη από γενικότερες αναδιατάξεις στην περιφέρεια.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μόντι στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (όπου η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα), Μόσχα και Νέο Δελχί εστίασαν σε αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Νέο Δελχί έχει παραγγείλει, με τον πρόεδρο της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, να χαρακτηρίζει την παραγγελία αυτή «άλμα» και να την εμφανίζει ως απόδειξη της διμερούς «προνομιακής στρατηγικής συνεργασίας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org