ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου!

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Από την περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Από την περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δίνουν τη μάχη ώστε η απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα που απευθύνουν, να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων στο συλλαλητήριο του Σαββάτο, αλλά και στη σύσκεψη που οργανώνει σήμερα Πέμπτη το ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα: «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

Αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν επίσης, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο του Σαββάτου, καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις. Καλούν τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους να δώσουν μαχητική οργανωμένη αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Χτες, οι διανομείς (ντελίβερι), μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΣΕΤΕΠΕ), πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη κινητοποίηση - πανεξόρμηση, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης περιόδευσε σε υπηρεσίες των δήμων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, ενώ για σήμερα προγραμματίζει περιοδείες σε αμαξοστάσια και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και αύριο σε ΦΟΔΣΑ Μαυροράχης και στα δημαρχεία Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Θεσσαλονίκης σήμερα περιοδεύει σε εργοτάξια συμβατικής οικοδομής σε Ωραιόκαστρο και Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζει συνέλευση στο εργοτάξιο του Αεροδρομίου. Αύριο Παρασκευή προγραμματίζει συνέλευση στο εργοτάξιο του Μετρό στο ΜΑΚΡΟ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις περιοδείες στις φαρμακαποθήκες. Σήμερα περιοδεύει σε ΒΑΣΙΚΑΛΟ και ΖΙΟΥΤΑ και αύριο σε ΣΤΡΟΥΜΤΣΑ.

Το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού - Τροφίμων σήμερα θα περιοδεύσει σε ΜΕΒΓΑΛ, ΚΟΝΒΑ και EURIMAC στην περιοχή του Κιλκίς και αύριο Παρασκευή σε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΔΕΛΤΑ, ΠΑΣΣΙΑ, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ και ΜΥΘΟΣ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Περιοδείες προγραμματίζονται επίσης στον ΟΑΣΘ, σε σχολεία και σε εμπορικά καταστήματα.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλεί η Διοίκηση της ΠΟΕΕΠ όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων. Καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., μπροστά στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».

Στον ίδιο χώρο, επίσης στις 5.30 μ.μ., οργανώνει προσυγκέντρωση και ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Εμποροϋπάλληλοι: Με εφόδιο την αγωνιστική πείρα, σχεδιάζουν τη συνέχεια

Μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ συνεχίστηκε η δουλειά που άνοιξε στον κλάδο του Εμπορίου το προηγούμενο διάστημα. Μια πρώτη αποτίμηση αυτής της δουλειάς, μαζί με τη συζήτηση για την αγωνιστική συνέχεια, έγινε στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε ο κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Από το πιο «μικρό» πρόβλημα, όπως είναι ο χώρος των διαλειμμάτων, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως το πετσόκομμα των μισθών, από το πιο εμφανές, όπως οι απλήρωτες ώρες εργασίες, μέχρι το πιο καλά κρυμμένο, όπως οι δεκάδες εργατικές ασθένειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα που τους σακατεύουν λίγο - λίγο, όλα έχουν κοινή ρίζα: Την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερου κέρδους για την εργοδοσία, η οποία προϋποθέτει την ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Στη συνέλευση μεταφέρθηκε πείρα από μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το Σωματείο, με θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως ανακλήσεις απολύσεων, καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων, εξασφάλιση μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα, με συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, με πλαίσιο πάλης κόντρα στην ανάπτυξη που τσακίζει τους εργάτες, με αιτήματα με βάση τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Επίσης αποφασίστηκε, μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενάντια στη συλλογική δράση των εργαζομένων και τα συνδικάτα, να στηρίξουν τις αποφάσεις δεκάδων σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, για απεργία τη μέρα που θα τολμήσουν να φέρουν στη Βουλή τον νόμο για το ξεδόντιασμα των σωματείων.

Οργανωμένη μετακίνηση από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλούν παράλληλα συνδικάτα και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζοντας την οργανωμένη συμμετοχή των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλούν εργάτες και αγρότες σε μαζική συμμετοχή και ανακοινώνουν αναχώρηση λεωφορείων το Σάββατο στις 3.30 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ οργανώνει αναχώρηση με λεωφορεία στις 3 μ.μ., πίσω από τον Αγιο Νικόλαο.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει μεταφορά για το συλλαλητήριο με αναχώρηση λεωφορείων στις 3 μ.μ. από το δημαρχείο Πτολεμαΐδας και στις 3.30 μ.μ. από το δημαρχείο Κοζάνης.

Οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία ετοιμάζουν επίσης οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Θεσσαλία, από Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο (αναχώρηση από το δημαρχείο Βόλου στις 1.30 μ.μ.).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα με απεργιακές αποφάσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης

Σε ετοιμότητα να δώσουν απάντηση με απεργία στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο, καλούν τους εργαζόμενους συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Με συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες ενημερώνουν τους εργαζόμενους γύρω από τα κυβερνητικά σχέδια για νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων, με το φακέλωμα του «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, αλλά και ενάντια στο νέο χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με «ρήτρες εξαίρεσης» επιχειρήσεων από αυτές.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οργανώνουν τα αγωνιστικά τους βήματα, τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και τη συνέχεια της δράσης τους, με αποφάσεις για απεργιακή ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Στις οργανώσεις που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά.

Επίσης, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσά του στο Βαθύ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί σε συνέλευση - σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 9/9, στις 8 μ.μ., για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 10/9, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27). Στο μεταξύ προχωρά σε παρεμβάσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων: Σήμερα, Πέμπτη, σε «ΣΟΛ», «ERNST & YOUNG» και «DELOITTΕ». Αύριο, Παρασκευή, σε «ASD». Τη Δευτέρα σε «Metalign», «PwC» και λογιστικά γραφεία του κέντρου της Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του Συνδικάτου, στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί: Σήμερα, Πέμπτη, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Αύριο, Παρασκευή, το πρωί στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά και το μεσημέρι στο εργοτάξιο της «ORBIT» (Κηφισίας και Λασκαρίδου).

Κάλεσμα από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο, στη ΔΕΘ, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

«Οι "έξι βασικοί άξονες" για την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι η υπουργός Παιδείας, είναι η "βελτιωμένη" για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων έκδοση όσων ήδη εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει γερά στο αντιλαϊκό έδαφος που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν αμφισβητεί ούτε παράγραφο από τους νόμους που τόσα χρόνια εφαρμόζονται στο Πανεπιστήμιο και σαρώνουν τα δικαιώματά μας, την πλειοψηφία των οποίων ψήφιζε άλλωστε και ως αντιπολίτευση», τονίζει το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του.

Μπροστά στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και τα εκρηκτικά προβλήματα γύρω από το ζήτημα της στέγασης, διεκδικεί μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν σπίτι και καταγγέλλει την πολιτική υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας και των ελάχιστων Εστιών, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, που αναγκάζουν χιλιάδες οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Με ανυποχώρητο αγώνα κάνουμε τους συλλόγους μας κάστρα αντίστασης, ισχυροποιούμε την πάλη μας, ζωντανεύουμε το Πανεπιστήμιο με πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα! Δεν επιτρέπουμε στην κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας!», υπογραμμίζει το ΜΑΣ και καταγγέλλει την κατάργηση του ασύλου, που στόχο έχει «να κάνουν ανενόχλητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις μπίζνες τους στις πλάτες μας, να περνάει χωρίς εμπόδια η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας».

Καλεί, τέλος, τους φοιτητές να συμπορευτούν με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και το ΠΑΜΕ, στη βάση των κοινών τους συμφερόντων και διεκδικήσεων για «ολοκληρωμένη μόρφωση, δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συμμετάσχει και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org