ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Χορηγίες και ιδιώτες σε πρώτο πλάνο

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η υπουργός για τα πεπραγμένα του υπουργείου τον τελευταίο μήνα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ενημέρωσε για τα πεπραγμένα του υπουργείου Πολιτισμού τον τελευταίο μήνα. Ακόμα και από αυτό το σύντομο διάστημα φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου, πατώντας στις αρχικές της εξαγγελίες, προχωρά στην ακόμα αμεσότερη και μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού, καθώς και στη σύνδεση των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών οργανισμών με χορηγούς.

Οσον αφορά το θέμα της επικαιρότητας σχετικά με το αίτημα δανεισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Ελληνα πρωθυπουργό, η Λ. Μενδώνη σημείωσε ότι «εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα προετοιμάσουμε, όπως γινόταν πάντα για αυτά τα θέματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, την πρόταση». Κατά τ' άλλα ανέφερε ότι «η κυριότητα των Γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο». Βέβαια, όλα αυτά είναι λόγια του αέρα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια καμία ουσιαστική πίεση δεν έχει ασκηθεί από τις κυβερνήσεις για την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.

Σχετικά με το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, η Λ. Μενδώνη τόνισε ότι «"ξεμπλόκαρε" από το υπουργείο Πολιτισμού» μετά από τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις επέτρεψαν τροποποίηση των όρων προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ ήρθαν ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό.

Για το κτήμα του Τατοΐου, η Λ. Μενδώνη ενημέρωσε ότι προχωράνε οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού ανακτόρου. Και εδώ προβλέπεται η ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με τη λειτουργία του ξενοδοχείου, του καφέ και του αγροκτήματος.

Οσον αφορά την Πινακοθήκη, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να γίνουν τα εγκαίνια των μόνιμων συλλογών αλλά και κάποιας έκθεσης, η οποία θα σχετίζεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στις 25 Μάρτη του 2021. Το κόστος της μεταφοράς των έργων, σύμφωνα με την υπουργό, θα το αναλάβουν το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Πινακοθήκη «με πόρους τους οποίους βρήκε» και «αν δεν φτάσουν τα χρήματα», το ελληνικό Δημόσιο.

Η Λ. Μενδώνη ενημέρωσε ότι το υπουργείο αποδέχτηκε πρόταση χορηγίας από το «Ιδρυμα Νιάρχος» για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και ενημέρωσε ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει το α' εξάμηνο του 2020. Για το θέμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αυτήν τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της αποδοχής της χορηγίας του «Ιδρύματος Νιάρχου».

Συναυλία στη μνήμη του Μάκη Τσαμκόσογλου

Συναυλία στη μνήμη του μουσικού και μέλους του ΚΚΕ στην ΕΑΒ Μάκη Τσαμκόσογλου, που «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Ιούνη, δίνει την Παρασκευή 18 Οκτώβρη, στις 8.30 μ.μ., στο «Fuzz Live Music Club» (Πειραιώς 209 και Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα, 210-3450817) το συγκρότημά του, οι «Mother of Millions». Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης οι «Need», «Poem», «Universe217» και «Playgrounded».

Στο κείμενο για τη συναυλία, τα συγκροτήματα αναφέρουν πως «ο Μάκης Τσαμκόσογλου ήταν κάτι παραπάνω από ένας ταλαντούχος μουσικός. Ηταν φίλος μας, bandmate και συνοδοιπόρος μας σε περισσότερα από ένα επίπεδα. Αν έπαιξες ποτέ σου σε μπάντα, ξέρεις σε τι πράγμα αναφέρομαι. Αν μοιράστηκες ποτέ τα όνειρά σου με κάποιον, καταλαβαίνεις πως έχω δίκιο» και πως «παίζουμε μια συναυλία προς τιμήν του Μάκη Τσαμκόσογλου, του φίλου μας που έφυγε από κοντά μας πρόωρα, κάνοντας αυτό που αγαπάει».

«0ι "Need", "Poem", "Universe217", "Playgrounded", ακόμη και οι ίδιοι οι "Mother of Millions", συνεπικουρούμενοι επί σκηνής από κοντινούς ανθρώπους και ταλαντούχους καλλιτέχνες, θα αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στον αγαπημένο μας φίλο, με μουσικές που του άρεσε να ακούει, σαν να ήταν κι ο ίδιος εκεί».

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην οικογένεια του μουσικού.

«Γιάννης Τσαρούχης - Επίκαιρος και διαχρονικός»

Συνεχίζεται έως τις 30 Σεπτέμβρη η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης - Επίκαιρος και διαχρονικός», που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Ανδρο. Η έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Τσαρούχη. Εκτίθενται 91 έργα του.

Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες, πολύπλευρες και ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης. Μεγάλο μέρος της δημιουργίας του το διαπερνά η προσπάθειά του να αφομοιώσει γόνιμα τόσο την παράδοση όσο και τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις για την ελληνική έκφραση. «Είχα καταλάβει», έγραφε ο Γ. Τσαρούχης, «πως δεν υπήρχαν μόνο δύο ζωγραφικές αλλά και δύο κόσμοι. Υπήρχαν δύο μουσικές, δύο τρόποι να ντύνονται οι άνθρωποι, δύο τρόποι να χορεύουν και να τραγουδούν, δύο τρόποι να φέρονται. Υπήρχε η Δύση και η Ανατολή (...) Ενα μεγάλο μέρος της δραστηριότητός μου το κατανάλωσα για να γνωρίσω αυτούς τους δύο κόσμους. Επανέρχομαι κάθε τόσο σ' αυτές τις δύο αντιλήψεις, πότε στη μία, πότε στην άλλη, και αυτό σχηματίζει την ιστορία της ζωγραφικής μου...».

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Γ. Τσαρούχης καλλιέργησε με πολλή επιτυχία και την αγάπη του για το θέατρο. Επιλεκτικά αναφέρουμε τα σκηνικά και κοστούμια της «Ερωφίλης» που ανέβασε το 1934, σε συνεργασία με τον Κ. Κουν. Μαζί με τους Κουν και Δ. Δεβάρη υπήρξαν από τους συνιδρυτές της Λαϊκής Σκηνής. Οι «Ορνιθες», για τους οποίους έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια, με μουσική Μ. Χατζιδάκι και χορογραφία Δόρας Στράτου, υπήρξαν από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις έργου του Αριστοφάνη, ενώ ζωγράφισε επίσης τα σκηνικά για την όπερα «Μήδεια», όπου πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 - 14.30 και 18.30 - 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

5 Λαϊκές Μορφές από τον Στ. Ξαρχάκο

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 5 Οκτώβρη στο Ηρώδειο τη συναυλία «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν». Ενα ξεχωριστό και σπάνιο αφιέρωμα που ενώνει τη νεότερη μουσική ιστορία της χώρας.

Πρόκειται για μία μοναδική ορχηστρική συναυλία, γεμάτη εικόνες, εντάσεις και στιγμές, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο μαέστρος, διευθύνοντας επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.

Την ορχήστρα απαρτίζουν οι μουσικοί: Νεοκλής Nεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα), Γιώργος Λιμάκης (κιθάρα), Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς) και Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς).

«Κινηματογράφος και πόλη»

Ενα ενδιαφέρον κινηματογραφικό αφιέρωμα θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στον Θερινό Κινηματογράφο «Λαΐς» στον Κεραμεικό, από τις 12 έως τις 18 Σεπτέμβρη. Ενα κινηματογραφικό ταξίδι με σταθμούς 11 εμβληματικές πόλεις του κόσμου μέσα από τη ματιά 13 σκηνοθετών.

Κινηματογράφος και πόλη: Μια κινηματογραφική περιπλάνηση σε ιστορικές πόλεις του 20ού αιώνα, μακριά από τουριστικές απεικονίσεις.

Αθήνα, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Βοστόνη, Μιλάνο, Λισαβόνα, Στοκχόλμη, Χιροσίμα, διά χειρός των Γούντι Αλεν, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Βιμ Βέντερς, Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Ρίτσαρντ Λέστερ, Νάνι Μορέτι, Ζυλ Ντασσέν, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αλέν Ρενέ, Βίλγκοτ Σιόμαν, Μάρτιν Σκορτσέζε, Φρανσουά Τριφό και Φεντερίκο Φελίνι.

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες: «Μανχάταν» του Γ. Αλεν, «Ο Πληροφοριοδότης» του Μ. Σκορτσέζε, «Ρόμα» του Φ. Φελίνι, «Η Νύχτα» του Μ. Αντονιόνι (Μιλάνο),«400 χτυπήματα» του Φρ. Τριφό, «Τοπ Καπί» του Ζ. Ντασσέν, «Lisbon Story» του Β. Βέντερς, «Palombella Rossa» του Ν. Μορέτι, «Χιροσίμα αγάπη μου» του Α. Ρενέ, «Το Νακ και πώς να το αποκτήσετε» του Ρ. Λέστερ, «Είμαι περίεργη: Κίτρινη» του Β. Σιόμαν και οι ελληνικές ταινίες «Delivery» του Ν. Παναγιωτόπουλου και «Από την άκρη της πόλης» του Κ. Γιάνναρη.

Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη με το «Lisbon Story» στις 20.30. Οι προβολές θα συνεχιστούν με δύο ταινίες κάθε μέρα στις 20.30 και τις 22.30. Τις ταινίες θα προλογίζουν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ