ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Προσπάθειες να εγκλωβιστεί ξανά η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια

Ενισχύεται το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» και υποχωρούν αισθητά οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Από προεκλογική συγκέντρωση του εθνικιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες»

ADAM IHSE

Από προεκλογική συγκέντρωση του εθνικιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες»
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Τα ρατσιστικά - εθνικιστικά κόμματα ενισχύονται στη Σουηδία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 9 Σεπτέμβρη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, του σημερινού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες, εμφανίζονται μεν πρώτο κόμμα αλλά με μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, σημαντική δημοσκοπική αύξηση σημειώνει το αντιμεταναστευτικό - εθνικιστικό κόμμα (με ρίζες στο νεοναζιστικό ρεύμα) «Σουηδοί Δημοκράτες» (SD) και εμφανίζεται στη δεύτερη θέση, μπροστά από το συντηρητικό κόμμα των «Μετριοπαθών», του Ουλφ Κρίστερσον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Skop», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 23,8% των ψήφων (από 31% στις εκλογές του 2014), οι «Σουηδοί Δημοκράτες» το 20% (από 13%) και οι «Μετριοπαθείς» το 17% (από 23%).

Αν επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά, ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι «Μετριοπαθείς» θα κατορθώσουν να συγκροτήσουν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ και οι δύο έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το SD.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται συνεχώς λόγω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ανατροπής εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να στηριχθούν οι σουηδικές επιχειρήσεις, για να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό: Ιδιωτικοποιήσεις σε Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Υγεία και Παιδεία, μειώσεις των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης και ενοίκια στα ύψη, αντεργατικά μέτρα και μειώσεις μισθών. Η επί δεκαετίες διακυβέρνηση της χώρας από τους Σοσιαλδημοκράτες, που καλλιεργούσαν αυταπάτες και προσδοκίες, ενώ ταυτόχρονα οι κοινωνικές παροχές μειώνονται και η αντιλαϊκή πολιτική γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, εκτόξευσε τη λαϊκή αγανάκτηση.

Μάλιστα ο σημερινός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, κέρδισε τις εκλογές του 2014 με την «υπόσχεση» να ««συμφιλιώσει» την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με την κοινωνική δικαιοσύνη»... Μια υπόσχεση που, φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει...

Για το ξήλωμα του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, για τις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας, όπου οι αναμονές και οι πληρωμένες μεγαλώνουν, για την εγκληματικότητα και τις κοινωνικές ανισότητες, οι «Σουηδοί Δημοκράτες» στοχοποιούν τους μετανάστες και πρόσφυγες, επιδιώκοντας να στρέψουν τους ντόπιους εργαζόμενους κατά των ξένων. Επίσης, κάνουν λόγο για αποχώρηση της Σουηδίας από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη κόμμα των επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκει να εγκλωβίσει το λαό σε νέες αυταπάτες, ενώ υποστηρίζει με το ίδιο σθένος την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και είναι ακόμη πιο επιθετικό απέναντι σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, 1 στα 3 μέλη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (LO), που παραδοσιακά στηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες, στρέφεται προς το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα SD. Συνήθως πρόκειται για εργαζόμενους στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, όπου οι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους από χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης και τους αμείβουν με τον κατώτατο μισθό της χώρας καταγωγής τους.

Να ενισχυθεί το Σουηδικό ΚΚ

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, στις επικείμενες εκλογές το Σουηδικό ΚΚ «κατεβαίνει» μετά από πολλά χρόνια με δικά του ψηφοδέλτια. Το ΣΚΚ, κόμμα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη Σουηδία που με συνέπεια και σταθερότητα πήγε ενάντια στο ρεύμα. Αντιπάλεψε την επίθεση αστικών κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου, εναντιώθηκε στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του ΝΑΤΟ, όταν όλα τα άλλα κόμματα είτε καλωσόριζαν τον «παράδεισο» της ΕΕ, είτε στην πορεία εγκατέλειψαν τη στάση απόρριψής της.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η αστική διαχείριση θηλιά στο λαιμό του λαού

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η Αργεντινή είναι και πάλι στο προσκήνιο, ως ισχυρή οικονομία - η 3η της Λατινικής Αμερικής - που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, με αφορμή και τη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, Νικολάς Ντουχόβνε, με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα τις βασικές κατευθύνσεις ενός πακέτου περικοπών, με στόχο να επιτύχει στο τέλος του 2019 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με έλλειμμα στο 0% (από 2,6% που είναι σήμερα), ζήτημα που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό που «τρέχει» με 30%, ενώ το εθνικό νόμισμα υποτιμάται έναντι του δολαρίου (σήμερα είναι στο 1/39). Τα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνουν περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, κάτι που σημαίνει περικοπές στην επιδότηση στις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια, που θα πλήξουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, επίσης μείωση υπουργείων, αλλά με χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται πολλά σημαντικά υπουργεία όπως Παιδείας, Υγείας, Εργασίας να γίνουν γραμματείες. Ενώ, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι δεν θέλει να θίξει τα ασθενέστερα στρώματα, ανακοίνωσε κάποια μικρή αύξηση στη φορολογία των εξαγωγικών εταιρειών πρώτων υλών ή στην αγροτοβιομηχανία, λέγοντας ότι το μέτρο «που αν και κακό είναι αναγκαίο, θα διαρκέσει έως το 2020».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μάκρι διαπραγματεύεται να πάρει πιο γρήγορα τις δόσεις του δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ (αυτός είναι ο βασικός στόχος της συνάντησης Ντουχόβνε - Λαγκάρντ), ένα δάνειο που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Οι εξελίξεις στην Αργεντινή αποδεικνύουν ότι είτε με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, όπως αυτή από το 2001 έως το 2015 των Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, που παρά τις μεγαλοστομίες για πατριωτική πολιτική ενίσχυε το κεφάλαιο, είτε με τη νεοφιλελεύθερη του Μάκρι που την διαδέχτηκε, οι καπιταλιστές στηρίζουν την ανάκαμψή τους από την κυκλική κρίση του συστήματος στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αποδεικνύεται δε ότι η «υπερήφανη διαπραγμάτευση για το χρέος» των δήθεν αριστερών κυβερνήσεων, όπως πούλαγε και στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, για την περίπτωση της Αργεντινής θωράκιζε την καπιταλιστική κερδοφορία, ενώ προετοίμαζε τη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Κατέρρευσαν έτσι και οι αυταπάτες περί «δίκαιης ανάπτυξης» στον καπιταλισμό - αντίστοιχα φούμαρα λέγονται και πάλι - ότι δήθεν μπορεί να είναι και υπέρ των εκμεταλλευτών και υπέρ των εκμεταλλευόμενων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τους «κλυδωνισμούς» στην κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ εντείνει η χτεσινή παραίτηση ενός ακόμα μέλους του υπουργικού συμβουλίου, συγκεκριμένα της υπουργού Αθλητισμού Λορά Φλεσέλ, που επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Την περασμένη βδομάδα το ίδιο είχε κάνει και ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό, υποστηρίζοντας ότι αισθανόταν «ολομόναχος στο χειρισμό των περιβαλλοντικών προκλήσεων» και ότι δεν υπήρχε επαρκής πρόοδος στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες, η δημοτικότητα του Μακρόν υπολογίζεται στο 31%, έναντι 41% τον Ιούλη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» σκότωσαν την περασμένη Πέμπτη τουλάχιστον 48 στρατιωτικούς στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Νιγηρία. Αυτό ανακοίνωσε χτες ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Αμετάκλητη» χαρακτήρισε χτες ο νέος Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, την απόφαση του προκατόχου του, Χ. Μ. Σάντος, να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την Παλαιστίνη. Πρόσθεσε πως πάντα τασσόταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, παρότι το ζήτημα «περιπλέκει η παρουσία της "Χαμάς" στη Λωρίδα της Γάζας».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ εξέφρασε «ανησυχία» μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που εμφανίζει οπλισμένους μασκοφόρους - μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας «Φρουρά της Στάιερσκα», του πρώην υποψήφιου για την προεδρία Αντρέι Σίσκο. Ο Πάχορ τόνισε ότι δεν υπάρχει θέση για παραστρατιωτική οργάνωση σε κανένα κράτος - μέλος της ΕΕ και ότι η Σλοβενία «είναι μια ασφαλής χώρα, στην οποία κανένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δεν χρειάζεται ή επιτρέπεται (...) να φροντίζει παράνομα για την ασφάλεια της χώρας ή των συνόρων της».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο Κέμνιτς

Ενας τρίτος ύποπτος αναζητείται για το θάνατο του 35χρονου Γερμανού στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς, όπου εδώ και δέκα μέρες σημειώνονται βίαια επεισόδια και επιθέσεις κατά μεταναστών από ακροδεξιές - νεοναζιστικές οργανώσεις. Χτες το περιφερειακό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν Ιρακινό αιτούντα άσυλο, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται ακόμη δυο ύποπτοι, ένας Ιρακινός και ένας Σύρος, που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν τον 35χρονο.

Η πολιτική ένταση με στόχο την καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, και την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού οξύνεται. Προχτές το βράδυ έγινε στο Κέμνιτς αντιρατσιστική συναυλία με σύνθημα «#είμαστε περισσότεροι» (#wirsindmehr), ενώ είχαν απαγορευτεί από την αστυνομία διαδηλώσεις με ρατσιστικά συνθήματα. Μετά τη συναυλία η Μπεατρίξ φον Στορχ, η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν είσαστε περισσότεροι. Είσαστε υποτελείς της Μέρκελ, είστε αηδιαστικοί και χορεύετε πάνω σε τάφους».

Πάντως, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Insa» για την εφημερίδα «Bild» εμφανίζει την AfD δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 17%. Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 28,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 16%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,5%, η «Αριστερά» (Linke) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) από 9,5%.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο και του παζαριού εντός της ΕΕ για τον περιορισμό της μετανάστευσης και δικαιολογώντας την πολιτική των κλειστών συνόρων που προωθούν οι χώρες της ΕΕ, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε την Αγκ. Μέρκελ ότι φέρει έμμεσες ευθύνες για τα επεισόδια στο Κέμνιτς: «Είναι σαφές ότι η Αγκελα Μέρκελ είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων τα τελευταία χρόνια, όταν είχε διαβεβαιώσει ότι υπήρχε θέση για εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους στη Γερμανία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ