ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ανάφλεξη συγκρούσεων στην Τρίπολη

Αντιπαράθεση Ιταλίας - Γαλλίας για ...τη μοιρασιά

Από μάχες στην Τρίπολη
Από μάχες στην Τρίπολη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί εντός ΕΕ, ιδιαίτερα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, στη Λιβύη που σπαράσσεται το τελευταίο διάστημα από αιματηρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων με φρουρούς της δοτής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, βγήκαν στο προσκήνιο. Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που διέλυσε τη χώρα, συνεχίζεται για τη μοιρασιά του τεράστιου πλούτου της.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε τη Γαλλία πως βρίσκεται πίσω από την ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Τρίπολη, με τους δεκάδες νεκρούς και πάνω από 130 τραυματίες (μεταξύ τους και άμαχοι), κατηγορώντας την πως επεμβαίνει στη χώρα για να εξασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Δήλωσε «έτοιμος» να επιστρέψει «σύντομα στην Τρίπολη» και διέψευσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ιταλίας ετοιμάζονται να παρέμβουν ή πως απομακρύνεται το μη απαραίτητο προσωπικό από την ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη. Παρόμοιες αιτιάσεις για το ρόλο της Γαλλίας στην ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Τρίπολη διατύπωσε τη Δευτέρα και η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) διέψευσε πως ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αίτημα του Λίβυου πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ να επέμβει για να σταματήσει τις συγκρούσεις, αφότου τη Δευτέρα η λιβυκή κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει την πρωτεύουσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τη Λιβύη, που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Καταδικάζουν τις συγκρούσεις και τα θύματα από επιθέσεις σε βάρος αμάχων, θυμίζοντας ότι αυτό «απαγορεύεται από το Διεθνές Δικαστήριο». Ζητούν παύση πυρός και προειδοποιούν ότι οι ενεχόμενοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Ζητούν, τέλος, όλοι να απόσχουν «από ενέργειες που βλάπτουν το σχέδιο δράσης» του ΟΗΕ που αποφασίστηκε στις αρχές Ιούνη με τη συμμετοχή Λίβυων αξιωματούχων.

Μετά από την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) είχε προσκαλέσει χτες «διάφορα μέρη» σε μια «διευρυμένη συνάντηση», για να γίνει «επείγων διάλογος για την κατάσταση ασφαλείας» στην Τρίπολη. Ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκε εάν έγινε η συνάντηση και εάν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

ΦΟΡΟΥΜ ΚΙΝΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Κοινή διακήρυξη για ακόμη στενότερη συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο σχέδιο δράσης με στόχο την ακόμη στενότερη συνεργασία αφρικανικών χωρών με την Κίνα αποφασίστηκε χτες στο Πεκίνο, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σινο-αφρικανικού φόρουμ συνεργασίας (FOCAC), με τη συμμετοχή δεκάδων Αφρικανών ηγετών και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η διακήρυξη του Πεκίνου έχει τίτλο «Προς μία ακόμη ισχυρότερη Κοινότητα Κίνας - Αφρικής με κοινό μέλλον» και αναφέρεται αδρά στους στόχους δράσης για την τριετία 2019 - 2021.

Οι πολυποίκιλες συνεργασίες των δύο πλευρών εντάσσονται μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», στην αναπτυξιακή ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ενωσης, με στόχο «την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» και στενότερες σχέσεις στη βάση «ισότητας και αλληλοσεβασμού».

Η διακήρυξη εκδόθηκε με φόντο την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών με την Κίνα και άλλες χώρες που τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες δραστηριοποιούνται έντονα στην υποσαχάρια Αφρική, συνεισφέροντας σημαντικά - και με το αζημίωτο για τα κινεζικά και άλλα μονοπώλια - κυρίως στον τομέα οικοδόμησης βασικών υποδομών σε μεταφορές, υπηρεσίες και εμπόριο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ξεσηκωθείτε» ... υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου

Μια πρωτοβουλία που θα προσφέρει «αριστερή» στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους παρουσίασε η «Αριστερά»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την πολιτική πρωτοβουλία «Ξεσηκωθείτε» παρουσίασε χτες το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke), στο πλαίσιο και των συνολικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γερμανία για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το ρευστό πολιτικό τοπίο, η ανησυχία του κεφαλαίου για το «γερασμένο» πολιτικό προσωπικό και η αναζήτηση νέων δυνάμεων, «αριστερών» και «δεξιών», που θα εγκλωβίζουν πιο εύκολα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, εκφράστηκε τόσο με τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτικών εκλογών (Σεπτέμβρης 2017) όσο και μετεκλογικά με τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η κίνηση «Ξεσηκωθείτε» ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις βδομάδες, ζητώντας υποστήριξη μέσω του διαδικτύου και με ανέξοδα συνθήματα που φαίνονται «προοδευτικά», φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στις εθνικιστικές - ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αυξάνει την επιρροή της και τα εκλογικά ποσοστά. Στην κίνηση συμμετέχουν πάνω από 80 «προσωπικότητες», μεταξύ των οποίων πολιτικοί από τους Πράσινους και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), συγγραφείς, καλλιτέχνες, καθηγητές κ.λπ. Δηλαδή δοκιμασμένες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν αντιλαϊκά μέτρα, συμμετείχαν και συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Παρουσιάζοντας χτες τους σκοπούς της κίνησης, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Αριστεράς», Σάρα Βάγκενκνεχτ, σημείωσε πως επιδιώκει η πολιτική της ατζέντα να «αγγίξει» όλα τα «αριστερά κόμματα» και να διαμορφωθεί μια «αριστερή πλειοψηφία στη Γερμανία» που θα εκφραστεί και εκλογικά.

Αναφέρθηκε στις «κοινωνικές ανισότητες» που οξύνονται και «υπονομεύουν τη δημοκρατία» και ζήτησε υψηλότερους μισθούς, υψηλότερες συντάξεις, «ειρηνική» εξωτερική πολιτική, λιγότερες στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ. Παρέβλεψε εσκεμμένα να πει πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η εκμετάλλευση και οι στρατιωτικές προετοιμασίες έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση του γερμανικού κεφαλαίου στον διεθνή ανταγωνισμό και καλλιέργησε αυταπάτες πως με ένα άλλο, «αριστερό» μείγμα πολιτικής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα έχουν περισσότερες παροχές.

Η φιλοκαπιταλιστική πορεία της πρωτοβουλίας «Ξεσηκωθείτε» φανερώνεται και από τη δήλωση της Σ. Βάγκενκνεχτ στο «Spiegel» πως θα αξιοποιήσει την επιτυχία «άλλων αριστερών, δημοφιλών κινημάτων όπως αυτό του Αμερικανού πολιτικού των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς και του επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν»...

Ταυτόχρονα, η Βάγκενκνεχτ και ο πρώην πρόεδρος της «Αριστεράς», Οσκαρ Λαφοντέν, έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», έχουν καταγγείλει «το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων» το 2015, που «όξυνε πολλά κοινωνικά προβλήματα». Αυτή η στάση απέναντι στο Μεταναστευτικό οδήγησε κορυφαία στελέχη του κόμματος να αποστασιοποιηθούν από την κίνηση «Ξεσηκωθείτε».

«Με το κίνημα αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο του AfD», εξήγησε ο Λαφονταίν. «Δείτε τι συμβαίνει στην ανατολική Γερμανία: Το AfD έχει γίνει το κόμμα των εργαζομένων και των ανέργων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε στην αριστερά για τις αποτυχίες μας», πρόσθεσε.

Οσο για τη «φιλειρηνική γερμανική πολιτική» γίνονται γενικόλογες αναφορές περί «διάλυσης του ΝΑΤΟ», χωρίς να μπαίνει το ζήτημα της αποδέσμευσης και ταυτόχρονα προτείνεται αναζήτηση άλλων «συμμαχιών», ουσιαστικά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με προτίμηση στη Ρωσία.

Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με φόντο ένα σκληρό και σύνθετο παζάρι για τη Μέση Ανατολή, που αλληλεπιδρά με την περίπλοκη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση (ειδικά τις ΗΠΑ, την ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία), ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ξεκινά σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Μάας θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Αλλωστε, η άφιξη Μάας αποτελεί μέρος των προετοιμασιών της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στη Γερμανία στα τέλη του μήνα. «Οι τουρκογερμανικές σχέσεις, η ενταξιακή μας πορεία προς την ΕΕ και τα τρέχοντα ζητήματα στην περιφέρεια και διεθνώς θα είναι στην ατζέντα των συναντήσεων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί θα παραστούν στην εκδήλωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Γερμανικό Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυσή του.

Να σημειωθεί ότι θα γίνουν κι άλλες γερμανοτουρκικές συναντήσεις, όπως οι επαφές που θα έχει στο Βερολίνο τις επόμενες μέρες ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε δηλώσεις του για το Συριακό, ο Μάας χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη στάση της Τουρκίας, ενώ διευκρίνισε ότι κατά τις συναντήσεις του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη θα συζητήσει και την κατάσταση στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας σχετικά με το Ιντλίμπ και η στάση της Τουρκίας θα έχει αυξημένη σημασία για το μέλλον, ειδικά όσον αφορά τα όσα θα κάνουν η Ρωσία και το συριακό καθεστώς.

Σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Βιέννη, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ολλανδίας, Μ. Τσαβούσογλου και Στεφ Μπλοκ, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες σύντομα θα διορίσουν ξανά πρέσβεις εκατέρωθεν, ως μέρος της μεταξύ τους συμφιλίωσης. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν έντονα πέρυσι, με αφορμή την άρνηση του Αμστερνταμ να επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις που ετοιμάζονταν στην ολλανδική επικράτεια ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη του Προέδρου των Φιλιππίνων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συνοδευόμενος από 150 επιχειρηματίες και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε έγινε την Κυριακή ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης, ο Ντουτέρτε βολιδοσκόπησε τα περιθώρια για τις αγορές όπλων και πυρομαχικών από ισραηλινές πολεμικές βιομηχανίες, αφότου οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αποφάσισαν να πάρουν αποστάσεις από την κυβέρνησή του, επικαλούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια κρατικών επιχειρήσεων κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών, όπλων, διαφθοράς και κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που δρούσαν μέχρι πέρυσι κυρίως στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων.

Ο Ντουτέρτε έγινε δεκτός με θέρμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανταλλάσσοντας αβρότητες και ευχές για τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Στη διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφησαν αρκετές διμερείς συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης, καθώς και συμφωνία προστασίας των δικαιωμάτων Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών που εργάζονται στο Ισραήλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ