ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
Θολώνουν τα νερά

Να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους ενόψει της 3ης «αξιολόγησης», για το πραγματικό της περιεχόμενο, επιχειρεί η κυβέρνηση. Ετσι, η υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε σε συνέντευξή της ότι «η μόνη υποχρέωση που υπάρχει» σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά είναι «η επανεξέταση του κανόνα της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας»... Η προσπάθεια της υπουργού να υποβαθμίσει το θέμα, δηλαδή τον τρόπο που θα αποφασίζεται μια απεργία από τα σωματεία, είναι προφανής και βγάζει μάτι. Εκτός απ' αυτό, όμως, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχουν αδύνατη μνήμη και ...δυσκολεύονται να θυμηθούν ότι ανάμεσα σ' αυτά που έχουν συμφωνήσει με το κουαρτέτο είναι η «κωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας». Αυτό εμμέσως θα οδηγήσει στην παγίωση όλου του αντεργατικού οικοδομήματος που ψηφίστηκε με τα τρία μνημόνια. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός νέου συστήματος «για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας» των οργανώσεων που υπογράφουν μια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση, το οποίο στην πράξη μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού που θα θέτει μόνιμα εμπόδια στη σύναψη κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και στη δυνατότητα επέκτασής τους σε ολόκληρο τον κλάδο ή το επάγγελμα, στο όνομα της «έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας». Συμφώνησαν τέλος στη δημιουργία ενός «ηλεκτρονικού μητρώου συνδικάτων», το οποίο η εργοδοσία μπορεί να το αξιοποιεί κατά το δοκούν. Προκύπτει λοιπόν ότι τα ζητήματα και της 3ης «αξιολόγησης» είναι κρίσιμα για την εργατική τάξη και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να «τσιμπήσει» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να την καθησυχάσει.

Ευχολόγια...

«Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή εργατικών ατυχημάτων» ζήτησε, πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης - όπως ισχυρίζεται - των μέσων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. «Βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα και την Αυτοδιοίκηση», είπε, από την πλευρά του, χτες και ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης. Το γεγονός ότι δηλώσεις όπως αυτές γίνονται στη σκιά των 18 θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» που συνέβησαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, με εφτά από τους νεκρούς να είναι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, προσδίδει χαρακτηριστικά «ευχολογίου» σε όσα λέει η κυβέρνηση.

... και παγίδες θανάτου

Αλλά, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια «κουτσά» μέτρα, τι αποδεικνύεται στην πράξη; Πρώτον, ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και, δεύτερον, ότι το αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση, έχει διαμορφώσει συνθήκες ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα τα όποια υποτυπώδη μέτρα προστασίας να ωχριούν μπροστά στους κινδύνους και τις παγίδες θανάτου που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς πρέπει να συνδυάζεται με την πάλη για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών, να βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία των ατυχημάτων, που είναι η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Στο «φουλ»

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, μπορεί όλοι να θυμόμαστε το περιβόητο «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», ωστόσο η πραγματικότητα που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά την διαψεύδει. Ετσι, λοιπόν, ακόμα και μέσα στη βδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι μάλιστα δεν θα γίνονται μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά τρεις μέρες τη βδομάδα και με διευρυμένο ωράριο. Οπως έγινε γνωστό, σε πρώτη φάση θα βγουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα έως το τέλος του 2017, δηλαδή 1.250 ακίνητα κάθε μήνα, περίπου. Μάλιστα, προβλέπονται διαδικασίες - εξπρές, χωρίς καμία χρονοτριβή, ενώ βασικός στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να διεξαχθούν σε «φουλ» ρυθμούς έως και τα Χριστούγεννα. Είναι φανερό ότι ο νέος μηχανισμός των πλειστηριασμών στόχο έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εντατικοποίησή τους. Και μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι μέχρι σήμερα οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, ωστόσο η ισχύς του νόμου λήγει την 1/1/2018 και είθισται η ανανέωσή του να γίνεται με επαχθέστερα κριτήρια για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Σε κάθε περίπτωση, η θηλιά σφίγγει στο λαιμό όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη και τα χαράτσια στις Εφορίες, και χρειάζεται να ανέβουν η επιφυλακή και η ετοιμότητα του κινήματος απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - κουαρτέτου να βάλουν στο χέρι τη λαϊκή κατοικία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, από τη μια μεριά, και Γερμανίας, από την άλλη. Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά ημέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τους 500.000 στη διάρκεια μιας μόλις βδομάδας.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης. Η Συνδιάσκεψη του Τσίμερβαλντ, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι κ.λπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ως ιμπεριαλιστικό και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο, ούτε έθιξε τα αίτια που οδήγησαν στην προδοσία της Β' Διεθνούς, ούτε έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσωβινισμού. Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», ενώ εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσίμερβαλντ ρίχτηκε ο σπόρος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ' Διεθνούς, τέσσερα χρόνια αργότερα.

1930 Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) «Νεολαία».

1939 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στο Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1942 Το Λαϊκό Επιτροπάτο Αμυνας της Σοβιετικής Ενωσης εκδίδει διαταγή «Για τους σκοπούς του παρτιζάνικου κινήματος». Το παρτιζάνικο κίνημα στην ΕΣΣΔ ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετρώντας πάνω από μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες το 1943, ενώ συνέδραμε τα μέγιστα στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, δρώντας στα μετόπισθεν του φασίστα εισβολέα.

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις του Κουρνόβου.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές. Στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής, δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ' τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», όπως είπαν οι χιτλερικοί...

1948 Στις 5-6 Σεπτέμβρη οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού καταλαμβάνουν τον Τύρναβο.

1958 Ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ενωση, με πρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Ηλ. Τσιριμώκο. Η ίδρυση έγινε σε συμφωνία με την ΕΔΑ.

1967 Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1992 Πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και σπίτια καίγονται από μεγάλη φωτιά στην Αττική.

1995 Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών, προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

2007 Πεθαίνει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Νικολαΐδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ