ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Διήμερη επίσκεψη στη Φθιώτιδα πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Το Σάββατο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα, στο Δημαρχείο της πόλης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΤΕ Φθιώτιδας για τον Νάκο Μπελλή, στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού, όπου έκανε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον κομμουνιστή καπετάνιο του ΕΛΑΣ και ταγματάρχη του ΔΣΕ.

Την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη συναντήθηκε και μίλησε με τους κατοίκους του χωριού Περιβόλι Δομοκού και με τους κατοίκους του χωριού Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού.

Πολλά τα λαϊκά προβλήματα στην περιοχή

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Δομοκού
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Δομοκού
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν η συνάντησή του με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα, στο Δημαρχείο της πόλης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντώνης Αλεξός από το Γραφείο της ΤΕ Φθιώτιδας, ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Λαμίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δομοκού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Νιάνιος και Κώστας Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από τον δήμαρχο αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής, όσον αφορά την Υγεία, την Παιδεία, το αρδευτικό σύστημα, με δεδομένο ότι πρόκειται για αγροτική - κτηνοτροφική περιοχή, το αποχετευτικό δίκτυο, τη συγκοινωνία, το οδικό δίκτυο κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού το Κέντρο Υγείας έχει αποψιλωθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω υποχρηματοδότησης, ενώ οι 11 αγροτικοί γιατροί της περιοχής έχουν αποσπαστεί στο Κέντρο Υγείας του Δομοκού. Για όλο το δήμο Δομοκού (32 κοινότητες) υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα, που τις περισσότερες μέρες είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Τα σχολικά κτίρια είναι παλαιωμένα, με αποτέλεσμα το χειμώνα τα παιδιά να υποφέρουν από το κρύο. Εργα αρδευτικά, όπως το υπόγειο δίκτυο από το φράγμα του Σμοκόβου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, προχωρούν με αργούς ρυθμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, λόγω υποχρηματοδότησης. Επίσης, το αρδευτικό έργο που είναι έτοιμο για τα χωριά του Νέου Μοναστηρίου και αφορά 72 χιλιάδες στρέμματα και την ύδρευση των χωριών του κάμπου, που ανήκουν στο δήμο, βρίσκεται σε αναμονή, καθότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει «ανοίξει» ακόμα το πρόγραμμα.

Αντίστοιχα και για το αποχετευτικό δίκτυο των δύο μεγάλων χωριών του δήμου (Ομβριακής και Νέου Μοναστηρίου). Αν και είναι έτοιμες οι μελέτες εδώ και χρόνια, τα έργα «σκοντάφτουν» στη νομοθεσία, που ορίζει ότι για τέτοια έργα θα πρέπει ο δήμος ή η κοινότητα να έχει πάνω από 2.000 κατοίκους. Η δημοτική αρχή ζητά το όριο αυτό να μειωθεί στους 1.000 κατοίκους, γιατί σε μία αγροτική περιοχή σαν το δήμο Δομοκού, και σε παρόμοιους δήμους, με αυτή τη λογική δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποχετευτικό έργο.

Πλημμελής έως ανύπαρκτη είναι η συντήρηση των ήδη υπαρκτών αποστραγγιστικών υποδομών της λίμνης Ξυνιάδας, ενώ απαιτείται η δρομολόγηση εκ νέου έργων στράγγισης για την προστασία των καλλιεργειών από πλημμύρες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε το πρόβλημα ότι δίνονται συνολικότερες αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς να τους παρέχονται οι κατάλληλοι πόροι και κεντρικά σχέδια για το πώς θα λυθούν προβλήματα. Ανέδειξε ότι δήμοι και Περιφέρειες έχουν πλέον μετατραπεί σε μηχανισμούς του κράτους, βραχίονες υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για την απαλλαγή της κεντρικής διοίκησης από βασικές υποχρεώσεις, προκειμένου να ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό, τόνισε, οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι αγωνιστές, αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία, διεκδικώντας για το συμφέρον των κατοίκων των περιοχών τους και του τόπου.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, τόσο στην Περιφέρεια όσο και κεντρικά, για την προώθηση των αιτημάτων του δήμου για την ολοκλήρωση των αρδευτικών και αποχετευτικών έργων.

«Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής»

Ενα χρέος εκπληρώθηκε τόσο στην Ιστορία όσο και στον ίδιο τον Νάκο Μπελλή με την εκδήλωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Ανάρπαστη έγινε η έκδοση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση
Ανάρπαστη έγινε η έκδοση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση
Η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Φθιώτιδα συνδυάστηκε με τη διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης από την ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, η οποία ήταν αφιερωμένη στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και ταγματάρχη του ΔΣΕ Νάκο Μπελλή. Εκεί ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή και τους συντρόφους του.

Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού. Κατέφτασε εκεί πλήθος κόσμου, με τη νεολαία να κυριαρχεί, για να αποτίσει φόρο τιμής σε μία από τις σπουδαίες μορφές του λαϊκού αγώνα, που έφτασε να γίνει θρύλος και τραγούδι. Στο σύνθημα του μεγάλου πλακάτ που δέσποζε στο χώρο αναγραφόταν: «Τιμάμε και διδασκόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε στα χνάρια τους».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βιβλίο με τίτλο: «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής. Νάκος Μπελλής Λαϊκός αγωνιστής, Καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Ταγματάρχης του ΔΣΕ» (έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»), το οποίο είναι καρπός δουλειάς της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ και των Κομματικών Οργανώσεων του δήμου Δομοκού μετά από συστηματική έρευνα και καταγραφή, για να βρει ο Νάκος Μπελλής τη δική του θέση και στην έντυπη Ιστορία. Δικαιολογημένα το βιβλίο έγινε ανάρπαστο από τους συγκεντρωμένους, που το περίμεναν με ανυπομονησία.

Ακόμα, στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με στοιχεία από το βιογραφικό και φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή κομμουνιστή στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ.

Αυτοί που δημιουργούν την Ιστορία της ταξικής πάλης

Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης έκανε ο Αντώνης Αλεξός, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, σημειώνοντας ότι μαζί με τον Νάκο Μπελλή, δεκάδες Ομβριακίτες και Ομβριακίτισσες, όπως οι εκτελεσμένοι στην «Παπαράχη», ενώνονται με τους εκατοντάδες χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες και ηρωίδες που έβγαλε ο λαός μας. Είναι αυτοί που δημιούργησαν και δημιουργούν την Ιστορία της ταξικής πάλης στον τόπο μας. Είναι αυτοί που με λόγο και με έργο κατανόησαν ότι η ομορφιά του αγώνα είναι ακριβώς η συνεπής αγωνιστική στάση με επίγνωση των συνεπειών.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε ότι αποφασίστηκε από την ΤΕ Φθιώτιδας και τις Κομματικές Οργανώσεις με αφορμή τα 70χρονα του ΔΣΕ, αλλά και για να «μην περάσουν στη λήθη» ο Νάκος Μπελλής και η δράση του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό από τους συντρόφους, σημείωσε, έγινε συστηματική έρευνα και καταγραφή των γεγονότων που αποτυπώνονται στο βιβλίο της ΤΕ Φθιώτιδας. Οπως επισήμανε, η ανάγνωσή του δεν αφορά μόνο τη γνώση των γεγονότων που δημιούργησαν σημαντικούς λαϊκούς αγωνιστές, όπως ο Αρης Βελουχιώτης, ο Νάκος Μπελλής, ο Γιώργος Φράγκος, ο Γιώργης Γιαταγάνας, ο Κώστας Αμπλιανίτης, ο Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής) και τόσοι άλλοι. «Οι Κομματικές Οργανώσεις του δήμου Δομοκού, που ετοίμασαν το βιβλίο, όπως και όλο το ΚΚΕ, επιχείρησαν να αναδείξουν τις αιτίες που δημιούργησαν τα γεγονότα, επιχείρησαν να εκθέσουν το μεγαλείο της δράσης του ΚΚΕ, μαζί και τα λάθη του, τις αδυναμίες στη στρατηγική, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση συνολικά του αγώνα. Ολα αυτά χωρίς πνεύμα λαθολογίας, αλλά ειλικρινούς αποτίμησης».

Ο Κ. Μπασδέκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής
Ο Κ. Μπασδέκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής
Ακολούθησε βιογραφική ανασκόπηση από τον Χρήστο Νιάνιο.

Μέχρι την τελική νίκη

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η εκδήλωση, όπως και η έκδοση του βιβλίου - βιογραφίας του, αποτελεί εκπλήρωση ενός καθυστερημένου χρέους τόσο στην Ιστορία όσο και στον ίδιο τον Νάκο Μπελλή. Τιμώντας τον Νάκο Μπελλή τιμάμε ταυτόχρονα και τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της περιόδου που αποτέλεσε κορυφαία για το λαϊκό κίνημα, αφού σε αυτό εντάχθηκαν μαζικά ιδιαίτερα νέοι και νέες που πάλεψαν με το όπλο στο χέρι για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας», ανέφερε.

«Αναδεικνύουμε την προσωπικότητα του Μπελλή - πρόσθεσε - γιατί στο πρόσωπό του συμπυκνώνονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας λαογέννητος αγωνιστής, που τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, αφού ξεκαθαρίζει στη συνείδησή του πού ανήκει ταξικά, αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια ορισμένων στην περιοχή να παραχαραχτούν η ιστορία και η δράση του Μπελλή, κάτι που εκφράστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δομοκού, με το «επιχείρημα» ότι «είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση 10 Ομβριακιτών από τους Ιταλούς, επειδή βρέθηκε με τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ στις 30 Νοεμβρίου 1942 στην Ομβριακή και, μάλιστα, όπως λένε, ενώ γλεντούσε στην πλατεία, συγκρούστηκε με ιταλικό τμήμα και σκοτώθηκαν δύο Ιταλοί, και ως αντίποινα την επόμενη μέρα έκαναν τις εκτελέσεις». Το στέλεχος του Κόμματος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν αυτά τα επιχειρήματα. Οπως τόνισε, «είναι παλιό το επιχείρημα ότι για τις εκτελέσεις δεν φταίνε οι φυσικοί αυτουργοί, δηλαδή οι φασίστες Ιταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι κατακτητές ούτε φυσικά οι ντόπιοι συνεργάτες τους, αλλά αυτοί που πολέμησαν εναντίον τους, δηλαδή οι αντάρτες του ΕΛΑΣ.Αυτό το επιχείρημα αναπτύχθηκε έντονα μετά την απελευθέρωση και τον Εμφύλιο και στοχεύει όσους με το αίμα τους απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Επανέρχεται σήμερα με διάφορες παραλλαγές και στοχεύει στην αθώωση του φασισμού και του ναζισμού και των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει παγκόσμια. Το καλλιεργεί και η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παραλλαγή του είναι η προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, όπως πρόσφατα παρακολουθήσαμε και στο Αντικομμουνιστικό συνέδριο της Εσθονίας.

Γι' αυτό λέμε ότι οι λαοί πρέπει να αντισταθούν απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας».

«Ο Μπελλής - πρόσθεσε - είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές που συνδέθηκαν στην πορεία της ζωής τους με το ΚΚΕ και εντάχθηκαν στους αγώνες όπου το Κόμμα ήταν μπροστάρης».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα που απέστειλε ο Ανέστης Μπελλής, γιος του Νάκου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί για λόγους υγείας. Ακόμα, την εκδήλωση χαιρέτισαν με κοινό μήνυμά τους ο διευθυντής του Γυμνασίου Ομβριακής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο δήμαρχος Δομοκού, Δημήτρης Τζιαχρήστας.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν η παρουσίαση από λαϊκό συγκρότημα της νέας μελοποίησης του δημοτικού τραγουδιού με τον τίτλο «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής, καμάρι της Ομβριακής».

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας
Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας
Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Με τον αγώνα και τη στήριξη του ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος

Στο χωριό Περιβόλι
Στο χωριό Περιβόλι
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας ήταν την επόμενη μέρα τα χωριά Περιβόλι και Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού. Ο Δ. Κουτσούμπας συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα καφενεία των χωριών.

Από τους κατοίκους, που ήταν κυρίως αγρότες, αναδείχθηκε η αγωνιστική ιστορία των χωριών αυτών, που μετρούν δεκάδες εκτελεσμένους του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο όσον αφορά τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και Παιδεία, όσο και στην έλλειψη υποδομών που να βοηθούν την παραγωγή τους, αλλά και στη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους από τα απανωτά χαράτσια, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στην αγορά των προϊόντων τους οι εμποροβιομήχανοι και άλλα. «Μας οδηγούν σε αδιέξοδο», ήταν η φράση που κυριαρχούσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα χωριά του Δομοκού, έκανε την εξής δήλωση:

«Και η επίσκεψή μας εδώ, στην επαρχία Δομοκού, επιβεβαιώνει όχι μόνο την εγκατάλειψη της υπαίθρου, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο μικρομεσαίος αγρότης, η ελληνική ύπαιθρος, από τα προβλήματα υποδομών, των Κέντρων Υγείας που είναι υποστελεχωμένα με τεράστιες ελλείψεις, το πρόβλημα της Παιδείας με τα σχολεία, το συγκοινωνιακό δίκτυο, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες, εδώ στην περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα, από το τεράστιο κόστος παραγωγής, με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το ότι έχουν απαξιωθεί προσοδοφόρες καλλιέργειες ελεώ ΚΑΠ, με την ανυπαρξία υποδομών.

Στον Φιλιαδώνα Δομοκού
Στον Φιλιαδώνα Δομοκού
Επιβεβαιώσαμε το γεγονός ότι χρειάζεται συνέχιση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, μαζί με όλο τον υπόλοιπο ελληνικό λαό. Το ΚΚΕ παντού, και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και σε όλες τις διαδικασίες του κινήματος, θα προβάλλει αυτά τα ζητήματα. Ιδιαίτερα εδώ, για την επαρχία Δομοκού, απαιτούνται να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα και στον κάμπο και στην υπόλοιπη περιοχή. Να προχωρήσουν τα στραγγιστικά μέτρα, γιατί κάθε χρόνο πνίγονται και καταστρέφονται καλλιέργειες, εξαιτίας της έλλειψης και της ελλιπούς συντήρησης του αρδευτικού και του στραγγιστικού δικτύου. Και, βεβαίως, να δημιουργηθεί δυνατότητα να υπάρχει το αποχετευτικό δίκτυο για τα μεγάλα χωριά, όπως για παράδειγμα είναι η Ομβριακή, το Νέο Μοναστήρι. Επειδή ο νόμος προβλέπει ότι έχουν το δικαίωμα να έχουν αποχετευτικό δίκτυο χωριά με πάνω από 2.000 κάτοικους, δεν τους επιτρέπεται να προχωρήσουν. Χρειάζεται αλλαγή του νόμου, τουλάχιστον με αριθμό 1.000 κατοίκων, και πάνω να υπάρχει δυνατότητα αποχετευτικού δικτύου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς περιπτώσεις, όπως είναι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ, στο Περιβόλι, για το υπόγειο φράγμα, το οποίο λόγω της υποχρηματοδότησης πάει πάρα πολύ αργά και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τεράστια λοιπόν τα προβλήματα, αλλά σίγουρη η πεποίθησή μας ότι με τον αγώνα, με την πάλη, με τη στήριξη του ΚΚΕ και με την υλοποίηση κυρίως, την αποδοχή προτάσεων που έχει το ΚΚΕ, θα μπορέσει να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος για να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε λανθασμένες πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οφείλονται πρώτα απ' όλα στη συνειδητή επιλογή τους, όπως είναι και η επιλογή όλης της ΕΕ, για απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, για συγκέντρωση του κλήρου σε όλο και λιγότερα χέρια και για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων. Εκεί οδηγεί η όλη πολιτική και αφορά το σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, προσοδοφόρες καλλιέργειες, ιδιαίτερα εδώ που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, στη λίμνη της Ξυνιάδας, όπως ήταν τα καπνά, όπως ήταν η βιομηχανική ντομάτα, όπως ήταν άλλες τέτοιες καλλιέργειες, έχουν απαξιωθεί πλήρως και δεν καλλιεργούνται. Αλλά και οι υπόλοιπες με το τεράστιο κόστος παραγωγής και με το ότι τα παίρνουν οι έμποροι, οι καπιταλιστές, με πάρα πολύ χαμηλή τιμή από τους αγρότες, με αποτέλεσμα να μη βγάζουν ούτε το κόστος παραγωγής και την επόμενη χρονιά να μην μπορούν καν να καλλιεργήσουν. Οχι να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους, ούτε καν να επιβιώσουν. Αυτή είναι η πολιτική, δυστυχώς, και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η συνολική πολιτική της ΚΑΠ, της ΕΕ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καθήκον μας να «ξυπνήσουν» οι μνήμες

Προσερχόμενος στο χώρο της εκδήλωσης, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Η ιστορική μνήμη είναι παρούσα. Σήμερα από την Ομβριακή στην εκδήλωση τιμής για τον Νάκο Μπελλή, χτες στον Γράμμο, αύριο στον Γοργοπόταμο, μεθαύριο σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Είναι καθήκον μας να μιλήσουμε στη νεολαία, να ξυπνήσουμε τις μνήμες, τα θετικά και τα αρνητικά, είναι η ίδια η ιστορία των πατεράδων μας, των παππούδων μας, είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Χωρίς συμπεράσματα, χωρίς σωστές εκτιμήσεις για το τι συνέβη και το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, δεν υπάρχει παρόν, δεν υπάρχει, πολύ περισσότερο, μέλλον.

Αρα, ο ρόλος μας είναι πάρα πολύ σημαντικός, η παρουσία μας σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη. Να κλείσουμε τα αυτιά στην επίθεση της οπισθοδρόμησης, της αντίδρασης, του αντικομμουνισμού, που προσπαθεί, λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων και στην πατρίδα μας και διεθνώς, να πάρει τη ρεβάνς, να απαντήσουμε αγωνιστικά, προοδευτικά, γιατί εκεί ανήκει το μέλλον της ανθρωπότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ