ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο προσκήνιο η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Ο Ρώσος Πρόεδρος στο Ανατολικό Φόρουμ, που προωθεί το δικό του σχέδιο για τη Συρία
Ο Ρώσος Πρόεδρος στο Ανατολικό Φόρουμ, που προωθεί το δικό του σχέδιο για τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Την προθυμία και ετοιμότητα του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα και να μοιραστεί την εξουσία με την «υγιή» αντιπολίτευση, εξέφρασε χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο εργασιών του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως αυτό το διάστημα πραγματοποιεί σχετικές επαφές με ομολόγους του σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, αλλά και τις ΗΠΑ.

Η πρόταση Πούτιν μοιάζει να αιφνιδίασε ορισμένα διεθνή δίκτυα, ωστόσο είναι γνωστό πως εδώ και αρκετές βδομάδες, το Κρεμλίνο προωθεί, ενίοτε και σε συνεργασία ή και παράλληλα με το Ιράν, μια διπλωματική πρωτοβουλία, με στόχο τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου που προκαλεί η ανάμειξη ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη μαρτυρική Συρία. Οι λόγοι σχετίζονται αφενός και πρωτίστως με την προάσπιση των ρωσικών γεωπολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων στη χώρα (δεδομένης και της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς...), αξιοποιώντας συνάμα τη συγκυρία της «καυτής πατάτας» του προσφυγικού, με τα κύματα των ξεριζωμένων που οδεύουν προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε πραγματικά να συγκροτήσουμε κάποιου είδους διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Με αυτόν το στόχο θα έχουμε διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς εταίρους μας. Εχω προσωπικά συνομιλήσει για το θέμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα» είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι σε γενικές γραμμές, η κεντρική ιδέα της ρωσικής πρωτοβουλίας είναι ότι «η συνένωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει παράλληλα με την προώθηση κάποιας πολιτικής διαδικασίας στην ίδια τη Συρία».

Πληροφορίες για «ρωσικές δυνάμεις στη Συρία» ερευνούν οι ΗΠΑ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε πως οι αρχές των ΗΠΑ ερευνούν τις πληροφορίες αμερικανικών δικτύων ότι η Ρωσία έχει στείλει Ρώσους κομάντος, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης στο έδαφος της Συρίας.

Κληθείς να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στη Μόσχα, είχε αμφισβητήσει την ακρίβεια των δημοσιευμάτων.

Ας σημειωθεί πάντως ότι προχτές (Πέμπτη), μετά τη συνάντησή του στη Δαμασκό με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν, ο Σύρος ηγέτης είχε εκφράσει εμπιστοσύνη στο ρόλο της Τεχεράνης (που επίσης καταβάλλει το τελευταίο διάστημα διπλωματική προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου στη Συρία), σημειώνοντας ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες και τις επαφές που κάνει το Ιράν» για να «επιλύσει τη συριακή κρίση».

Στο μεταξύ, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση κατά 12 μήνες της εντολής που είχε δώσει πέρσι η κυβέρνηση Νταβούτογλου, για την πιθανή πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η ίδια εντολή, που ψηφίστηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), θα έχει ισχύ ως τον Οκτώβρη του 2016. Στο πλαίσιό της επιτρέπεται και η παρουσία και δράση ξένων στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος με το ίδιο πρόσχημα.

Τέλος, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στη Σύνοδο υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών στην Αγκυρα, είπε πως η Τουρκία προσπάθησε «να πείσει τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας», ώστε να αναχαιτίσει τη ροή των προσφύγων, «αλλά κανείς δεν την άκουσε...».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «G-20»
Ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε συνθήκες αυξανόμενης ανησυχίας για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης παγκοσμίως ολοκληρώνεται σήμερα στην Αγκυρα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G-20 - «Ομάδα των 20»). Χτες επίσης, ήταν προγραμματισμένη να γίνει και κοινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών με τους υπουργούς Εργασίας των χωρών - μελών.

Η συνάντηση εντάσσεται και στις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής των G-20 που θα γίνει το Νοέμβρη και μετά από αυτή η προεδρία της «Ομάδας των 20» θα περάσει από την Τουρκία στην Κίνα. Η στασιμότητα αλλά και υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε μια σειρά ισχυρές οικονομίες, αλλά και η επιβράδυνση των ρυθμών σε μια σειρά αναδυόμενες οικονομίες, δε μπορούν παρά να επιδρούν στις συζητήσεις, ειδικά μετά τις νέες αναλύσεις και διεργασίες που πυροδότησε η υποχώρηση των δεικτών στα χρηματιστήρια της Κίνας, και όχι μόνο. Εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μονοπωλίων και αστικών κυβερνήσεων «δίνουν τα ρέστα τους» τις τελευταίες βδομάδες, προκειμένου να πείσουν ότι η απόσυρση κεφαλαίων και η μεγάλη πτώση των τιμών πολλών μετοχών αφορά μεμονωμένους «λανθασμένους» χειρισμούς και δεν είναι έκφραση των αδιεξόδων και αντιφάσεων του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Τις ίδιες ανησυχίες εξέφραζε και το σημείωμα του ΔΝΤ, που προτείνοντας ειδικά για την ΕΕ και την Ευρωζώνη ένα μείγμα με περισσότερο «χαλάρωση» - που αφορά το χρήμα που μπορεί να ρεύσει προς το κεφάλαιο για τη ανάκαμψη στην κερδοφορία του - μέσω βεβαίως των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή συνέχιση και επέκταση νέας αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεμονωμένες ανταλλαγές πυρών

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Σε γενικές γραμμές τηρείται η κατάπαυση του πυρός από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αναφέρθηκαν μόνο ανταλλαγές πυρών σε δύο περιπτώσεις με ατομικά πυροβόλα όπλα ενώ ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για ένα νεκρό στρατιώτη από έκρηξη, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, σημείωσε ότι είναι πιθανή η συνάντηση των υπουργών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας) την ερχόμενη βδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα εφαρμογής της λεγόμενης εκεχειρίας του Μινσκ, της 12ης Φλεβάρη φέτος.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από το Βλαδιβοστόκ, όπου μίλησε στο 1ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να μη σέβεται τη συμφωνία, παρά τις διακηρύξεις. Ιδιαίτερα επισήμανε ότι στη συνταγματική μεταρρύθμιση, βασικό όρο της συμφωνίας, με ευθύνη της «δεν έχει υπάρξει συναίνεση». Οσο για την ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση του λεγόμενου νομοσχεδίου για την αποκέντρωση, στην ουκρανική Βουλή, ο Πούτιν μίλησε για «προσχηματικές τροποποιήσεις που χρησιμοποιούνται εσωτερικά στον αγώνα για εξουσία». Ως γνωστόν, στις αρχές της βδομάδας έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε φίλιες δυνάμεις (με πρωταγωνιστές εθνικιστές και φασίστες) που από κοινού συγκρότησαν την αντιδραστική πραξικοπηματική κυβέρνηση. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί - μέλη της Εθνοφρουράς και έχουν τραυματιστεί πάνω από 130 ακόμα, που βρίσκονται στα νοσοκομεία, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΥΠΡΟΣ
Eπίσκεψη και του Ντ. Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Σίσι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στις εξελίξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κρίσιμο κεφάλαιο των οποίων είναι το Κυπριακό, επιβεβαιώνει η επίσημη επίσκεψη ενός ακόμα Ευρωπαίου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, αυτή τη φορά του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στις 10 και 11 Σεπτέμβρη φτάνει στη Λευκωσία.

Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος αερίου ανοιχτά της Αιγύπτου, οι ζυμώσεις στα ιμπεριαλιστικά και αστικά επιτελεία (όχι μόνο σε ΕΕ) «παίρνουν φωτιά» με δεδομένη την ανάγκη ισχυρών μονοπωλίων να εξασφαλίσουν φτηνή και επαρκή Ενέργεια, αλλά και στο φόντο της συζήτησης για την εξασφάλιση «ενεργειακής αυτάρκειας» και «εναλλακτικών» προμηθευτών.

Στην ατζέντα των επαφών του Τουσκ βρίσκονται τόσο το Κυπριακό, όσο και το ζήτημα της Ενέργειας, η κατάσταση συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Ηδη, χτες, έφτασε στην Κύπρο και ο εκπρόσωπος (πρόσφατα ορίστηκε) της ΕΕ για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος και συμμετείχε σε συνάντηση των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη - Ναμί.

Στις επαφές που θα έχει ο Τουσκ θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία Αναστασιάδη για την «παρουσία» των Νετανιάχου - Αμπάς ενώπιον των ηγετών της ΕΕ, ακόμα ένα θέμα που αναδεικνύει όξυνση των επικίνδυνων για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.

Στο μεταξύ, προχτές, ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, ο Σίσι «επισήμανε την ανάγκη όπως μέσα από τη συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των λαών και χωρών της περιοχής, γενικότερα». Εκφράστηκε αισιοδοξία για τη σύντομη κατάληξη των διαβουλεύσεων για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή, αλλά και το ρόλο «που η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη».

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο ενός εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη και όχι μόνον».

Τέλος, να καταγραφεί ότι, όπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιω. Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο ρωσικό «Σπούτνικ» είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλείεται πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Συμμαχίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σύστημα των εγγυήτριων δυνάμεων είναι πια ξεπερασμένο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ