ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με πυξίδα την «ομαλότητα» στην υλοποίηση των ζητουμένων του κεφαλαίου

Με «πυξίδα» τη «σταθερότητα» και την «πολιτική ομαλότητα» για την απρόσκοπτη εφαρμογή των ζητούμενων του κεφαλαίου, πληθαίνουν τα... «λοξοκοιτάγματα» της ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προβάλλονται, όλο και εντονότερα το τελευταίο διάστημα, σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια την προσπάθειά της ΝΔ να κατακτήσει την πρωτιά, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να στηθεί με κορμό την ίδια.

Χαρακτηριστικά όσα είπε σε παρέμβασή του ενόψει των εκλογών ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κων. Μητσοτάκης. «Η πρωτιά της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική ανάγκη» είπε, καθώς «χρειάζεται να εξαντληθεί η τετραετία από μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουμε στην πολιτική ομαλότητα» και «αυτό το δύσκολο έργο μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξασφαλίσει».

Ακολούθως, επιβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα έχει κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα, τα νέα βάρβαρα μέτρα για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και τη διασφάλιση της παραμονής του σε ΕΕ και ευρώ, ο Κων. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρίσκεται σε μία φάση κατά την οποία είναι ξεκάθαρο σε όλους, ποια είναι η πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Οι εκλογές για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία δεν θα αποφασίσουν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότικανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί την αλήθεια».

Σε αυτή τη βάση ο Κων. Μητσοτάκης επέμεινε: «Η μόνη λύση τούτη την ώρα για τον τόπο, είναι να γίνει συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσκλητήριο αρίστων προς όλους τους ικανούς και άξιους - όπου και εάν βρίσκονται - προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η επίμονη προσπάθεια».

Αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» είπε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της συζήτησης της επόμενης ημέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θέλει να συζητήσει μαζί μας, εάν είναι πρώτο κόμμα. Εμείς λέμε μια θέση υπάρχει και θέλουμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε... Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στην εφαρμογή αυτών που ψήφισε, τότε να συζητήσουμε μαζί του. Αν αρχίσει το τσάμικο την επόμενη ημέρα και ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τότε δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν άντεξε το βάρος της διακυβέρνησης»

Την ίδια στιγμή, βέβαια, προπαγανδίζοντας την ανάγκη υπερψήφισης και πρωτιάς της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στοιχεία για τη χειροτέρευση των συνθηκών στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ελέω διαχειριστικής ανεπάρκειας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το μνημόνιο, σημείωσε, «φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πριν από ορισμένους μήνες, δεν ήταν αναπόφευκτο. Κατέστη όμως αναγκαίο εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2015. Διάστημα κατά το οποίο: Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014. Η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014. Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί. Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ 2013 επίπεδο. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Συμπερασματικά, η "κατασκευή" του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάσθηκε, μετρήθηκε με τα προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης (...) Στις προσεχείς εκλογές θα αναμετρηθούν, όχι οι υποσχέσεις, αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, αλλά και τα αποτελέσματα των διαδοχικών περιόδων διακυβέρνησης. Σ' αυτό το ορθολογικό πλαίσιο, με βάση το σχέδιο και τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και τα μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα, η ΝΔ είναι σαφώς σε πλεονεκτική θέση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, εκτός από την προσπάθειά της να πείσει το εγχώριο κεφάλαιο ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητούμενά του, η ΝΔ επιχειρεί μέσα από το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «δικαιώσει» τη δική της αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και των μονοπωλίων...

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ»
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ επιδιώκουν την αναβίωση της κάλπικης δικομματικής πόλωσης

Στις 9/9 η «τηλεμαχία» όλων των πολιτικών αρχηγών - Στήνεται σκηνικό ψευτοπόλωσης με «ντιμπέιτ» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στις 14/9

Η προσπάθεια αναβίωσης ενός κακέκτυπου του παλιού δικομματισμού έγινε ορατή και κατά τη χτεσινή δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, όπου αποφασίστηκε ότι στις 9 Σεπτέμβρη θα γίνει το «ντιμπέιτ» με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων (εκτός της Χρυσής Αυγής) και στις 14 Σεπτέμβρη η «τηλεμαχία» των αρχηγών μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σήμερα, σε νέα συνεδρίαση, θα καθοριστούν τα διαδικαστικά θέματα.

Από την αρχή της συζήτησης, φάνηκε ότι η 14η Σεπτέμβρη ήταν η ημερομηνία που «βόλευε» όλα τα κόμματα για το «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών, όμως, όπως προέκυψε, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είχαν προσυνεννοηθεί, πίσω από τις πλάτες των άλλων κομμάτων, να κρατήσουν τη 14η Σεπτέμβρη για την «τηλεμαχία» των δύο αρχηγών τους. Ετσι καθορίστηκε τελικά το «ντιμπέιτ» με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να γίνει στις 9/9, αναγκάζοντας τα άλλα κόμματα και το ΚΚΕ να αλλάξουν δραστηριότητες που είχαν προγραμματίσει.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, επανέλαβε και χτες την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση «τηλεμαχίας» μεταξύ μόνο των δύο αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αναβίωση ενός κακέκτυπου του παλιού δικομματισμού και της κάλπικης πόλωσης. Απαίτησε, μάλιστα, ο διακαναλικός χρόνος που θα αφιερωθεί για την «τηλεμαχία» των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αφαιρεθεί από τον υπόλοιπο τηλεοπτικό διακαναλικό χρόνο παρουσίασης των προεκλογικών δραστηριοτήτων των δύο κομμάτων.

Οσον αφορά την «τηλεμαχία» όλων των πολιτικών αρχηγών, ζήτησε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα επαναληφθεί το γνωστό σκηνικό των παράλληλων μονολόγων, αλλά να είναι μία διαδικασία με ουσία, που θα βοηθάει στην πραγματική ενημέρωση του λαού για τις θέσεις των κομμάτων.

Στο μεταξύ, προχτές Πέμπτη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα ενόψει των εκλογών: Το 40% του χρόνου θα μοιραστεί ανάλογα με το ποσοστό των εδρών των κομμάτων, 40% ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων που έλαβαν στις εκλογές και τέλος 20% ισομερώς σε όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, σε προηγούμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, είχε επαναλάβει την πάγια θέση του για ισότιμη προβολή των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου και για τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται σε αυτά.

ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει κυβέρνηση «μεγάλης πλειοψηφίας» για τις «μεγάλες αλλαγές»

Τις εκλογικές συνεργασίες του κόμματός του, μεταξύ άλλων και με μια σειρά γυρολόγους από τα «παλαιά» αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.), όπως συνηθίζουν να τα μέμφονται στο κόμμα του, παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Μιλώντας, δε, στη σχετική εκδήλωση τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας από κόμματα που να αθροίζουν τουλάχιστον το 51% ώστε να περάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Πρόσθεσε: «Θέλουμε μια Βουλή που θα βγάλει κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Για τουλάχιστον δύο χρόνια η χώρα θα πρέπει να πορευθεί ανέφελα».

Το είπε και νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Εχουμε όμως ανάγκη από μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καθώς οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλες. Αν οι μισοί διαμαρτύρονται ή πετροβολούν τους άλλους μισούς δεν θα τις πετύχουμε ποτέ».

Δίνοντας μια εικόνα για τα ενδοαστικά παζάρια και συζητήσεις που πιθανότατα είναι ήδη σε εξέλιξη, προς σχηματισμό κυβέρνησης, είπε: «Δυστυχώς με βάση τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα θα έχει ένα προβάδισμα 50 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το πρώτο κόμμα και εκείνο είναι που έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε με το πρώτο κόμμα. Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση το μοίρασμα των καρεκλών όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν και για τα πρόσωπα αλλά και για τις θέσεις. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία θα έχει έναν ηγέτη και ένα σχέδιο».

Ο ίδιος έχει να συνεισφέρει σ' αυτό το ...κατιτίς του. Οπως είπε αργότερα στην παρουσίαση των συνεργαζομένων στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού, «έχουμε ετοιμάσει μια λίστα ανθρώπων που πιστεύουμε πως θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα κυβερνητικά δρώμενα την επόμενη ημέρα».

ΠΑΣΟΚ
Μιλούν για «συνεργασία όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων»

Σενάρια κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» δουλεύουν (και) στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά όσα έγραψε ο πρ. πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, στο περιοδικό «The books' Journal», σε άρθρο του με τίτλο «Ουδέν κακόν αμιγές καλού: οι προϋποθέσεις της εθνικής υπέρβασης»...

Εκεί εκτιμά ότι παρά τη «μεγάλη βλάβη» που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, έχει ακόμα τη δυνατότητα να βγει από την κρίση. Και υποστηρίζει: «Αναγκαίος όρος, αλλά όχι επαρκής, είναι η εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα, που κατέστησε δυστυχώς αναγκαίο το τραγικό επτάμηνο που προηγήθηκε. Απαιτείται επιπλέον μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμφωνία γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο (...) με βασική πολιτική προϋπόθεση τησυνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς της χώρας».

Εξηγώντας, τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος βασικές παραμέτρους αυτού του «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης», ζητά να γίνουν κατά προτεραιότητα τα εξής: «Ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επάνοδος καταθέσεων». «Παραμετρικές αλλαγές στους όρους των ευρωπαϊκών δανείων και άρα αναδιάρθρωση του χρέους ως συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012». «Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ, υποδοχή επενδύσεων, μετατροπή της νοοτροπίας του κράτους σε φιλοεπενδυτική». «Επάνοδος στο προσκήνιο της Παιδείας, του Πολιτισμού, της έρευνας και καινοτομίας ως στοιχεία αυτοσυνειδησίας και ως θεμέλια της εθνικής ανταγωνιστικότητας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ