ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πολιτιστικές διαδρομές στη Νίκαια

«Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο
«Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο
Με το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Ορέστης», ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη στο Κατράκειο ο Β' κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό του Κέντρο. Θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, βραδιές με μουσική, παραστάσεις Καραγκιόζη κ.ά. συνθέτουν μια ιδιαίτερη πολιτιστική πρόταση για τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες. Εχοντας ως στόχο να έρθει σε επαφή το πλατύ κοινό με την πολιτιστική δημιουργία, πολλές από τις εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Ξεχωριστή στιγμή στο πρόγραμμα, τα εγκαίνια στις 22/9 (7μ.μ.) του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας (Π. Ράλλη 182), το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Ενα «όνειρο ζωής» για τους εικαστικούς δημιουργούς, που βρίσκει φιλόξενη στέγη στο Δήμο Νίκαιας. Η βραδιά των εγκαινίων θα κλείσει με σμυρναίικα και μικρασιάτικα τραγούδια με την Αννα Τσουκαλά.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 7/9 (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9μ.μ.) θα παρουσιαστεί, με ελεύθερη είσοδο, «Το Καταραμένο Φίδι». Μουσικοθεατρική παράσταση του Μ. Χατζιδάκι με το κιθαριστικό σύνολο «GUITARTE». Στο Κατράκειο Θέατρο (8/9, 9μ.μ.), το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει την «Λυσιστράτη», ενώ στις 10/9 (Δημοτικό Κηποθέατρο, 9μ.μ.), οι μικροί μας φίλοι μπορούν να απολαύσουν «Τα Μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ακολουθεί (11/9, Κατράκειο, 9μ.μ.) το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με το έργο «Η δικαιοσύνη του Κάλχα». Είσοδος ελεύθερη.


Κυριακή 5/9
  • Απόστολος Καλδάρας

    Photo Press

    Απόστολος Καλδάρας
    Στην Ελευσίνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2010», το «Εθνικό Θέατρο» παρουσιάζει την «Λυσιστράτη», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.ά.
  • Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Γαλάτσι - Θέατρο Αλσους Βεΐκου (9μ.μ.). Ακολουθούν παραστάσεις σε Πειραιά - Βεάκειο (6-7/9), Αιγάλεω - Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» (8/9) και Πάτρα Ρωμαϊκό Ωδειο (9-10/9). Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Ελένη Κρίτα, Νικολέττα Βλαβιανού κ.ά.
  • «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ παρουσιάζεται (9μ.μ.) στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Σκηνοθεσία Θοδωρής Αθερίδης, με τον ίδιο στο ρόλο του Πετρούκιου και την Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατερίνας. Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη. Σκηνικά - Κοστούμια: Μανώλης Παντελιδάκης. Χορογραφίες: Μαρία Μανιώτη.
  • «Στα Χρόνια της μπουάτ» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που παρουσιάζουν οι Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Κώστας Καράλης, Λιζέττα Νικολάου, Καίτη Χωματά, από Τετάρτη - Σάββατο, στο Θέατρο «Badminton», μέχρι 11/9. Επιμέλεια: Μάκης Δελαπόρτας. Ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Παγιάτης.
  • Ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα εμφανίζονται (9μμ, είσοδος ελεύθερη) στο Γυμνάσιο Διαβατών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Μαζί τους ο τραγουδοποιός Σταμάτης Χατζηευσταθίου.
  • Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης, στο Θέατρο Πέτρα, στην Πετρούπολη. Ακολουθούν παραστάσεις: 8/9 Θέατρο «Δόρα Στράτου» και 10/9 Πειραιά - Βεάκειο.
Δευτέρα 6/9
  • Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Ελλη Πασπαλά
    Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Ελλη Πασπαλά
    Στους τρεις μεγάλους λαϊκούς συνθέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Απόστολο Καλδάρα είναι αφιερωμένη η συναυλία που πραγματοποιείται (9.15μμ) στο «Aμαλιείο» (Λ. Κηφισίας 219, Μαρούσι, 210 8056314), σε καλλιτεχνική επιμέλεια Κώστα Καλδάρα. Αθάνατα τραγούδια τους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου, Ανδρέας Καρακότας και το συγκρότημα του Σωτήρη Παπατραγιάννη, με τον ίδιο και τους Κατερίνα Τσιρίδου και Δημήτρη Κρανίδα, συνοδευόμενοι από εξαμελή ορχήστρα. Αφηγητής: Αντώνης Αντωνάκος. Είσοδος ελεύθερη για τους κατοίκους του Αμαρουσίου.
  • Με μεγάλη συναυλία στο Θέατρο του Λυκαβηττού (9.30μμ) ολοκληρώνεται η πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Τάνιας Τσανακλίδου.
  • «Ο μπακαλόγατος» των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, φιλοξενείται (8.30μ.μ.) στο Κηποθέατρο Παπάγου. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Λέφας, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Γαλίτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Τσιάρη κ.ά.
  • Στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Μικρή πράσινη θάλασσα». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κορίλης. Παίζουν: Γιάννης Τότσικας, Χρυσούλα Αλεξίου κ.ά.
  • Η «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι ανεβαίνει σε απόδοση - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, σήμερα στο Θέατρο Αττικού Αλσους και στις 9/9 στη Ν. Σμύρνη. Παίζουν: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος κ.ά.
  • Συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στο «Θέατρο της Γης», δίνει ο Ντέμης Ρούσσος.
Τρίτη 7/9
  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου, το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει (9μ.μ.) «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Αννα Βαγενά, σκηνογραφία:: Γιάννης Βάμβουρας, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.
Τετάρτη 8/9
  • Π. Θαλασσινός, Γ. Νέγκα, Στ. Χατζηευσταθίου
    Π. Θαλασσινός, Γ. Νέγκα, Στ. Χατζηευσταθίου
    Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους), με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννη Σιδηρά.
  • Η Παιδική Σκηνή Θεάτρου Αποθήκη παρουσιάζει (9μμ) στο θέατρο Πέτρας την παιδική παράσταση «Ο εγωιστής γίγαντας». Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκκινος. Παίζουν: Ελενα Τριανταφύλλου, Ηλίας Νάκος κ.ά.
Πέμπτη 9/9
  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει (9 και 10/9, 9μ.μ.), στο Ηρώδειο και στις 11/9 στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Ερση Δρίνη. Παίζουν: Σταμάτης Κραουνάκης (Δικαιόπολις), Γρηγόρης Βαλτινός (Λάμαχος), Κώστας Βουτσάς (Μεγαρίτης) κ.ά.
  • «Ιππείς» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, με τους Παύλο Χαϊκάλη, Γιώργο Αρμένη κ.ά., στη Ρεματιά Χαλανδρίου.
Παρασκευή 10/9
  • Ενα μαγευτικό ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου, με «όχημα» διαλεχτά τραγούδια και σπουδαίες ερμηνείες, αποτελεί η μουσική παράσταση των Μαρίας Φαραντούρη, Ελλης Πασπαλά και Σαβίνας Γιαννάτου, που φιλοξενείται στην Ελευσίνα.
  • Στο θέατρο Πέτρας, το Θέατρο Τέχνης - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζουν (9μ.μ.) το έργο «Πλούτος - Πενίας θρίαμβος» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης κ.ά.
Σάββατο 11/9
  • Στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά τραγουδούν (8.30μμ) ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα. Μαζί τους ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου. Είσοδος ελεύθερη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ