ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Επικίνδυνη αδιαφορία

Η ακαταλληλότητα των περισσότερων γηπέδων της κατηγορίας σε συνδυασμό με την αδιαφορία των επιχειρηματιών και την ολιγωρία της Πολιτείας δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για αθλούμενους και θεατές

Από τα Ολυμπιακά έργα ανάπλασης του Καυταντζόγλειου, δε σκέφτηκαν να βάλουν κιγκλιδώματα...

Motion Team

Από τα Ολυμπιακά έργα ανάπλασης του Καυταντζόγλειου, δε σκέφτηκαν να βάλουν κιγκλιδώματα...
«Ομορφο κόσμο αγγελικά πλασμένο» βλέπει ο υφυπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού Γιάννης Νικιτιάδης όσον αφορά το εμπορευματοποιημένο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε δήλωσή του για την έναρξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιάννης Νικιτιάδης τονίζει ότι «ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και είναι υποχρέωση, αλλά και ευθύνη όλων η συνέχεια των αθλητικών γεγονότων να είναι ανάλογη»! Mόνο που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θέλει να ...βλέπει (και να παρουσιάσει...) ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ άρχισε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο χωρίς κάτι να έχει αλλάξει. Η βία, η αμφισβήτηση για τη διαιτησία, ο παραγοντισμός και φυσικά τα παιχνίδια και οι κόντρες συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών που καπηλεύονται το χώρο του ποδοσφαίρου δίνουν για μια ακόμη φορά το «παρών». Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Ενας τομέας που παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα φέτος είναι και η κατάσταση των γηπέδων, αυξάνοντας την επικινδυνότητα τόσο για τους αθλητές που παίζουν σε αυτά, όσο και για τους θεατές που παρακολουθούν τους αγώνες.

Tην ίδια ώρα κυβερνήσεις, αρμόδιοι κρατικοί και αθλητικοί φορείς αδιαφορούν. «Στρουθοκαμηλίζουν» και παρανομούν, ιεραρχώντας (στην πράξη) ως κυρίαρχο όχι την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά τη διεξαγωγή των αγώνων έχοντας φυσικά σκοπό το κέρδος τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή του το Φλεβάρη του 2010 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, παραδεχόταν «...το φαινόμενο της διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων σε εγκαταστάσεις που στερούνται άδειας καταλληλότητας»... Και φυσικά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό (όπως δεν είχε γίνει και πιο πριν).

Ο δεκάλογος της ...ντροπής

Ενα από τα λίγα καλά γήπεδα είναι το «Καραϊσκάκη», έδρα του Ολυμπιακού

Icon

Ενα από τα λίγα καλά γήπεδα είναι το «Καραϊσκάκη», έδρα του Ολυμπιακού
Λίγα μόλις 24ωρα μετά από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ και πέρα από το μπάχαλο σε όλα τα επίπεδα, εκείνο που κυρίως μας λείπει είναι το απολύτως απαραίτητο για να διεξαχθούν οι αγώνες του πρωταθλήματος. Τα γήπεδα. Και προσέξτε:

1. ΟΑΚΑ: Εβαλαν λουκέτο λόγω του χλοοτάπητα και πάει για το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτέμβρη. Το κορυφαίο γήπεδο της χώρας.

2. Νέα Σμύρνη: Με φτυάρια και κασμάδες, το καλύτερο (πέρσι) τερέν της Ελλάδας, βάσει των μαρτυριών των ίδιων των ποδοσφαιριστών, καταστράφηκε από «ανθρώπους» για να μην παίξει η ΑΕΚ.

3. Βόλος: Ο Ολυμπιακός δε θα παίξει στο δικό του γήπεδο, αφού δεν εγκρίθηκαν τα έργα του γηπέδου του και θα μετακομίσει στο γειτονικό Πανθεσσαλικό.

4. Γήπεδο Πανσερραϊκού: Εχει σημαντικό πρόβλημα, ίσως και στατικότητας των κερκίδων (παμπάλαιες), από την προηγούμενη παρουσία της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ. Δηλαδή από πρόπερσι. Και από τότε, σχεδόν δεν έχει γίνει τίποτα, παρά μία προαναγγελία για κατασκευή νέου γηπέδου.

5. Τούμπα: Συμπληρωματικές (αναγκαστικά) εργασίες στήριξης των κερκίδων στις θύρες 7 και 8, αλλά και άλλες για να καλλωπιστεί ένα επίσης παμπάλαιο γήπεδο με μηδενικές σχεδόν παροχές και δυνατότητες για την εποχή.

6. ΑΕΚ: Δεν έχει γήπεδο και βασανίζεται να βρει για να παίξει ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Ακόμη και το κορυφαίο γήπεδο της χώρας, το ΟΑΚΑ, έχει άθλιο αγωνιστικό χώρο

Eurokinissi

Ακόμη και το κορυφαίο γήπεδο της χώρας, το ΟΑΚΑ, έχει άθλιο αγωνιστικό χώρο
7. Παναθηναϊκός: Δεν έχει γήπεδο και επιστρέφει στη Λεωφόρο, σε ένα γήπεδο κατασκευής 1922...

8. Περιστέρι: Με παρέμβασή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία απαγόρευσε τη χρήση συγκεκριμένων κερκίδων του γηπέδου του Ατρόμητου λόγω επικινδυνότητας.

9. Κέρκυρα: Στο γήπεδό της δεν μπορεί να παίξει λόγω εργασιών και θα χρησιμοποιήσει το Παμπελοποννησιακό.

10. Ηρακλής: Από την εποχή θητείας Ιωαννίδη έχουν μείνει η υπόσχεση και η υποχρέωση τοποθέτησης πλεξιγκλάς λόγω επικινδυνότητας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Σε ένα μικρό μόνο τμήμα τοποθετήθηκαν πέρσι κιγκλιδώματα. Οποιος θέλει μπαίνει στο τερέν.

Τρία μόνο γήπεδα, λοιπόν, στην ουσία δεν έχουν πρόβλημα, τουλάχιστον αυτήν τη χρονιά: Το «Καραϊσκάκη», το Παγκρήτιο και το «Κλεάνθης Βικελίδης».

Παράπονα και από τους παίκτες

Για το θέμα της κατάστασης των γηπέδων έχουν μιλήσει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του ΠΣΑΠ, έχει ζητήσει να γίνουν τα κατάλληλα έργα ώστε τόσο οι παίκτες όσο και οι φίλαθλοι να είναι ασφαλείς. Σημαντική ήταν και η δήλωση του παίκτη του Παναθηναϊκού Ζιμπρίλ Σισέ, μετά το φιλικό με την Τζένοα, που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ηρθαμε να παίξουμε μπάλα και όχι να οργώσουμε. Νομίζω ότι η αρμόδια αρχή του πρωταθλήματος, αλλά και η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα γι' αυτή την κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού Πέτρος Μίχος, που πάντα δήλωνε για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων: «Χωρίς υπερβολή, σε κάποια γήπεδα κινδύνευε η σωματική μας ακεραιότητα. Ομως παρά τα χρόνια βλέπω ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Δεν επιτρέπεται το Ολυμπιακό Στάδιο να έχει καταντήσει χωράφι. Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι ευθύνη και των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, αλλά και της πολιτείας να δώσει λύση».


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ