ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Στην πλατεία Συντριβανίου, όπως χτες έτσι και σήμερα

Μια ματιά σ' αυτό που παρουσιάζεται από την ίδια την αστική τάξη σαν το μετεκλογικό σκηνικό, φτάνει για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις πριν να φτάσεις στην κάλπη. Η επόμενη μέρα των εκλογών τα περιέχει όλα, όσα και σήμερα βιώνεις. «Τολμηρές» κινήσεις σε βάρος των εργατών, συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων και βεβαίως τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Το μόνο που δεν εμφανίζεται στην αφήγηση για την επόμενη μέρα είναι οι ίδιοι οι εργάτες. Αυτοί, δηλαδή, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία που πρέπει να αποφασίσει για την επόμενη μέρα. Ο λογαριασμός των αστών τους υπολογίζει σαν κόστος και όχι σαν πρωταγωνιστές. Μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργάτες να βγουν στο προσκήνιο. Οπως χτες τα χαράματα στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολική κατάληψη της ΕΥΑΘ. Οπου ακριβώς για το θράσος τους να βγούνε στο προσκήνιο εισπράξανε από τους καναλάρχες ένα ωμό «δεν υπάρχετε».

Από τις 5 τα χαράματα το κεντρικό κτίριο της ΕΥΑΘ ήταν στολισμένο με το πανό του ΠΑΜΕ για το νερό που δεν είναι εμπόρευμα. Από τις 5.30 είχαν ειδοποιηθεί οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οχι μόνο δεν εμφανίστηκαν, αλλά από megaλο κανάλι δόθηκε στους συνδικαλιστές η προκλητική απάντηση ότι μόνο αναρχικούς έχουνε σκοπό να παίξουνε. Και πάνω που αναρωτιόμασταν τι έχουνε υπόψη διαβάσαμε την πάντα καλά πληροφορημένη σε τέτοια θέματα «Ελευθεροτυπία»... Αλλά και πάλι μας έμεινε η απορία: Ξέρουν κάτι, ή ευχές εκφράζουνε; Το σίγουρο είναι πως το θέμα του νερού, όπου είναι μπλεγμένοι όλοι μαζί οι εργολάβοι, το κάνανε γαργάρα. Πειράζει που σήμερα η πλατεία Συντριβανίου, απέναντι από την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΘ, θα 'ναι γεμάτη από όλες εκείνες τις δυνάμεις που δε μασάνε...

Σε πείσμα διαφόρων που διακηρύσσουν πως οι μισθωτοί περιμένουν με αγωνία την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ από τη ΔΕΘ. Τέτοια ανησυχία δεν έχουν οι εμποροβιομήχανοι. Γιατί να έχουν οι εργάτες; Που βλέπουν τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ και αυτό αρκεί για να καταλάβουν τι τους περιμένει.

Να κάνουν καλά τη δουλειά ανεξάρτητα ποιος θα κυβερνήσει καλούν τα δύο κόμματα της αστικής τάξης οι μεγαλέμποροι. Πόσο πιο καθαρά να δείξουν ότι οι δυο δε διαφέρουν;

Το κρίσιμο, όπως βεβαιώνουν οι οικονομικές εφημερίδες των εργολάβων, είναι να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι αυτή τονώνεται όταν οι εμποροβιομήχανοι νιώθουν ελεύθεροι από εργατικά βάρη.

«Εχω ένα όραμα» είπε ο Παπανδρέου. Ωραία, πέρα από το κακέκτυπο στιλ κάτι μεταξύ Ομπάμα και Λούθερ Κινγκ, πώς περιγράφει το όραμα; Για παράδειγμα: Τι θα κάνει με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Τι με τη ΛΑΡΚΟ και τα Λιπάσματα; Θέματα που δεν αφορούν μόνο τους χιλιάδες εργαζόμενους σ' αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο του λαού, γιατί το νερό είναι φυσικό αγαθό που δεν μπορεί να βγαίνει στο εμπόριο, το νικέλιο απαραίτητο σ' όλες τις λευκές συσκευές, δηλαδή στα λαϊκά νοικοκυριά, και τα λιπάσματα απαραίτητα στον αγρότη, δηλαδή αφορούν στη διατροφή όλων μας.

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη συμβάλει αρκετά στην ύπαρξη της σημερινής κατάστασης.

Πάντως, υπάρχει ελπίδα. Ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός είπε στον «9,84» ότι ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα να δώσει ψήφο ανοχής σε μία μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ασχετο: Παράξενο πράγμα αυτοί οι «συριζαίοι». Ενώ σήμερα θα διαδηλώσουνε υπό τα πανό του Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ, χτες το βράδυ οι περίπου 150 που παραβρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωσή τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Λαφαζάνη, τσακώνονταν αν δίπλα στον Παναγόπουλο θα σταθεί ο Τσίπρας ή ο Αλαβάνος. Κάτι τέτοια μαθαίνει ο Στάθης Σ. και η «Ελευθεροτυπία» και γράφουν πως η υπεράσπιση του Στάλιν από την Αλ. Παπαρήγα συνιστά συκοφάντηση του σοσιαλισμού. Κάτι τέτοια μαθαίνει ο Κοροβέσης και γράφει ότι ο Στάλιν στοίβαζε τα ρούβλια από «δέκα μισθούς» που έπαιρνε στην ντουλάπα του! Δεν ξέρει ότι ο Στάλιν είχε μοναδική περιουσία το ζευγάρι άρβυλα με τα οποία πέθανε; Το ξέρει, αλλά τι να κάνει που του πλασάρανε πάλι «ανεπιβεβαίωτες φήμες», να μην τις γράψει; Ειδικά τώρα που το ΠΑΣΟΚ ζητάει αυτοδυναμία...


ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

ΤΟΛΜΗ: «Οποιο κόμμα και να κερδίσει τις εκλογές θα κληθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία να δώσει λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα. Eίναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν (...) τολμηρές κινήσεις για την τόνωση της επιχειρηματικής, συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας (...) Aπαιτείται, λοιπόν, υπεύθυνη στάση από τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία». (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: «Δημόσιες επιχειρήσεις που είχαν μπει σε τροχιά ιδιωτικοποιήσεων, μεγάλα έργα υποδομών, μεγάλες προμήθειες και επενδύσεις του δημόσιου τομέα της οικονομίας και ειδικά των μεγάλων ΔΕΚΟ, μπαίνουν λόγω της προκήρυξης των εκλογών, προσωρινά ή και μόνιμα, ανάλογα με την περίπτωση, στο "ψυγείο" (...) πάγωσαν σχεδόν αυτόματα οι διαδικασίες για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 23% της ΕΥΑΘ, γεγονός που παραδέχονται και στελέχη προσκείμενα στις τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της γαλλικής Suez με την Ελλάκτωρ, της επίσης γαλλικής Veolia με τη ΜΙG, και της ισπανικής Αqualia με εγχώριο εταίρο τη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ (...) Στο "ψυγείο" οδηγείται και η ούτως ή άλλως περίπλοκη περίπτωση ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ). Για την εταιρεία που εμπορεύεται σήμερα σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα το φυσικό αέριο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι περισσότεροι από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης και φυσικά και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (...) Ακόμη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν στο "ψυγείο" και οι ιδιωτικοποιήσεις της Λάρκο και των Φωσφορικών Λιπασμάτων (...) Σε πλήρη ανατροπή οδηγούνται τα όποια σχέδια της κυβέρνησης να πωλήσει στην Deutsche Τelecom ένα επιπλέον ποσοστό 10%, από το 20% που κατέχει ακόμη στον ΟΤΕ». (το θέμα στα ΝΕΑ)

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: «Συμβαίνει με τον Κώστα Καραμανλή ό,τι συνέβη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1932 (...) σε μια περίοδο κρίσιμη για τον ελληνισμό (...) Η Ελλάδα εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μπροστά της ένα κρίσιμο τετράμηνο, στο οποίο θα κριθεί η πορεία της Τουρκίας και των Σκοπίων προς την Ευρώπη». (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΔΡΑΣΗΣ για πιο ισχυρό ΚΚΕ, πιο ισχυρό κίνημα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διλήμματα και χαμηλοί τόνοι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κομμάτια και θρύψαλα

ΤΑ ΝΕΑ: Ξαδελφοκτονία και διάλυση στη ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ενωμένοι» στο Βατερλό

Η ΑΥΓΗ: Διέξοδος προς τα αριστερά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

ΕΘΝΟΣ: Ο ΧΟΡΟΣ του Ζαλόγγου στη ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΙΑΤΙ ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ το εθνικό συμφέρον

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΕΤΑΕΙ τα βαρίδια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μετέωρες οκτώ ρυθμίσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ολοι μαζί στον αγώνα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ανακάμπτουν τα κέρδη, βυθίζονται οι εργάτες

«Τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει συσσωρεύονται. Ομως δείχνουν επίσης ότι αυτό θα αργήσουν πολύ να το νιώσουν οι εργαζόμενοι. Η ανάκαμψη επιβεβαιώνεται από τη στατιστική, αλλά δεν μεταφράζεται σε οφέλη για τους εργαζομένους με αυξήσεις στους μισθούς και περισσότερες δουλειές. Ανάκαμψη, λοιπόν, αλλά για ποιον; Η αχίλλειος πτέρνα αυτής της ανάκαμψης είναι πως δεν αφορά τους εργαζομένους. Αυτοί θα πρέπει να περιμένουν κάμποσα χρόνια ακόμη, όπως ομολογεί στην εφημερίδα "Λε Μοντ" ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνει έτσι τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όταν σε έκθεσή του έγραφε πως η κρίση για τους εργαζομένους μπορεί να κρατήσει μέχρι και οκτώ χρόνια. Και προειδοποιούσε πως η υψηλή ανεργία εγκυμονεί κινδύνους για την "κοινωνική και πολιτική σταθερότητα" (...) Οπου υπάρχουν... ...αντιφάσεις, υπάρχουν κρίσεις, έγραφε ο Καρλ Μαρξ. Είναι μια φράση κομμένη και ραμμένη για εκείνους που σήμερα ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την πολιτική και κοινωνική αστάθεια» (Ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Ικανοί για το κεφάλαιο και οι δυο

«Οι επικείμενες εκλογές, όπως εκτιμά η αγορά, είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα πρέπει να χαϊδέψουν προεκλογικά τα αυτιά των ψηφοφόρων και να γεμίσουν την αγορά με νέες ακάλυπτες επιταγές. Δυστυχώς, για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται σχέδιο και προσωρινά σκληρές και επώδυνες αλλά μακροπρόθεσμα ευεργετικές αποφάσεις» (...) είναι φανερό πλέον, επισημαίνει ο κ. Βάρδας ( πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Σύνδεσμος Πολυκαταστημάτων), ότι «η πρότασή μας για πολιτική συναίνεση σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα της οικονομίας και κοινωνίας είναι όσο ποτέ επίκαιρη (...) Απαιτείται όμως και προεκλογική πολιτική συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στα κυρίαρχα θέματα της οικονομίας (...) έτσι ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ελεύθερη από το πολιτικό κόστος, να προχωρήσει σε λύσεις άμεσης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Ασφαλείς πηγές

«Το αντιτρομοκρατικό ενδιαφέρον στρέφεται τις προσεχείς ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συγκεντρωθούν ο πρωθυπουργός και πολλά κυβερνητικά στελέχη. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός της εκδήλωσης βομβιστικής επίθεσης και στη συμπρωτεύουσα σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας» (στην πάντα καλά πληροφορημένη σχετικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ