ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανό και νομιμότητα

Και ξαφνικά η είδηση έκανε το γύρο της υφηλίου. Και ξαφνικά ...χάλασε ο κόσμος!

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από το γεγονός, έσπευσε να δηλώσει τη δυσφορία της. Αρχαιολόγοι βγήκαν και μίλησαν για βεβήλωση του Παρθενώνα! Η αντίδρασή τους είχε τεράστια προβολή από τα τηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ, τα οποία προφανώς συμφωνούσαν με ...το ανίερο της πράξης των κομμουνιστών, να αναρτήσουν πανό στην Ακρόπολη. Στις περισσότερες εφημερίδες η πράξη επικρίθηκε δριμύτατα με διάφορους χαρακτηρισμούς. Αρθρογράφοι και σχολιογράφοι εξεμάνησαν.

«Αντε και στο Πεκίνο», μας λέει βαθιά χολωμένη η «Απογευματινή». «Θα ζητήσουν συγγνώμη;» έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος». Η υπέργηρος «Εστία» έβγαλε κραυγές: «Το σφυροδρέπανο, σύμβολο του πλέον σκληρού ολοκληρωτισμού, στο σύμβολο της Ελευθερίας, τον Παρθενώνα»! Και: «Οι ασχήμιες του ΚΚΕ αντιστρατεύονται ευθέως τα εθνικά συμφέροντα»! Για «ευήθεια, ακρισία και νοητική αγκύλωση» έκανε λόγο η «Καθημερινή». Η «Ημερησία» ειρωνεύτηκε «ουδέτερα» το γεγονός, ενώ η «Ελευθεροτυπία» φιλοξένησε ρεπορτάζ αρθρογράφου της, για το πόσο σκίασε (!) «τη θετική εικόνα της Ελλάδας» η αναβολή της επίσκεψης Πάουελ λόγω των αντιαμερικανικών εκδηλώσεων... Και η «Αυγή» διαπίστωσε, με «λυπημένο» ύφος, πως «το θέμα είναι η χρησιμοποίηση ενός χώρου για εντυπωσιοθηρία. Κάτι ανάλογο έκανε και ο χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, το αμερικανικό κανάλι NBC»!...

Ποτέ δεν ξανάγινε τόσος θόρυβος για ένα πανό, που αντιμετωπίστηκε περίπου σαν να έσκασε βόμβα εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων.

α) Τα περί βεβήλωσης του «ιερού χώρου της Ακροπόλεως» αποτελούν αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο χώρος λερώνεται όταν τον επισκέπτονται σφαγείς των λαών, εταιρίες-χορηγοί και άλλοι φαρισαίοι του ...Ολυμπιακού πνεύματος, που πατάνε σε πτώματα για την αύξηση των κερδών τους. Το πανό του ΚΚΕ στρεφόταν κατά εκείνων που ποδοπατούν την ελευθερία των λαών. Αρα τιμούσε τις αξίες που συμβολίζει ο Παρθενώνας.

β) Εκτέθηκε διεθνώς η χώρα; Μέγα «λάθος». Αν κάποιοι εκτέθηκαν, αυτοί είναι ο Πάουελ και η κυβέρνησή του, οι υποστηρικτές και συμμετέχοντες στην υλοποίηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, όπως οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, η πλουτοκρατία, δηλαδή όσοι στηρίζουν τη δήθεν «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, σε απλά ελληνικά την επίθεση κατά των λαών. Με τη βάση της Σούδας, με την παραχώρηση γης, αέρα και θάλασσας για να βομβαρδιστεί το Ιράκ. Οσοι το «παίζουν» Πόντιοι Πιλάτοι, για να κρύψουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, που κατακρεουργεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν τη δική τους χώρα.

Αν, λοιπόν, κάποιοι εκτέθηκαν, δε μας αφορά. Και δεν πρέπει να αφορά κανέναν εργάτη, κανέναν άνθρωπο του μόχθου. Γιατί η προβολή του πανό διεθνώς, με το να εκθέτει τους κυρίαρχους, πρόβαλε τις φιλειρηνικές και τις διαθέσεις αλληλεγγύης εκατομμυρίων απλών ανθρώπων. Και αυτό είναι πολύ θετικό.

γ) Προς τι οι κραυγές, πως τα μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν μηδέν και ότι η Ακρόπολη ήταν «γυμνή», όπως έγραψε το «Εθνος» και πολλοί άλλοι;

Τα μέτρα που πήραν (ΝΑΤΟ, μυστικές υπηρεσίες, ελληνικός στρατός, καμεροχαφιέδες, «Ζέπελιν», κ.ά.) δεν τα πήραν για την ...«Αλ Κάιντα»; Τα πήραν για την αντιμετώπιση του λαού, όπως εμείς (και όχι μόνο) υποστηρίζουμε; Εμμεση ομολογία;

δ) Φυσικά δεν αντέχουν στην κριτική οι ισχυρισμοί πως το κλίμα που δημιούργησε η ανάρτηση του πανό αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές (!), ενώ δείχνει στους «συμμάχους» πως η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστος συνεταίρος!

Ούτε αυτό μας αφορά. Οι λεγόμενοι επενδυτές είναι ληστές. Ερχονται για να ληστέψουν και να φύγουν πιο χρυσοφόροι. Οσο για τους «συμμάχους», μας είναι γνωστοί. Και μη εξαιρετέοι...

Αυτά και άλλα μπορεί να ενόχλησαν σε κάποιο βαθμό. Αλλους πραγματικά και άλλους όχι. Βεβαίως, η ανάρτηση του πανό ενόχλησε αφόρητα την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους εδώ εκπροσώπους της, προς τους οποίους ορισμένοι έτρεξαν να δώσουν εξετάσεις καλής διαγωγής, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ ότι συμπεριφέρεται όπως οι φασίστες!

Το κύριο, ωστόσο, που δημιούργησε την αντίδραση κατά του ΚΚΕ, ήταν πως η ανάρτηση του πανό στην Ακρόπολη ήταν πράξη που υπερέβαινε τα ...εσκαμμένα.

Τι θέλουν να πουν και να επιτύχουν γενικότερα;

1. Πολύ καιρό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι πάντες γνώριζαν ότι δεν ήταν όλα τα κόμματα υπέρ, ενώ οι πάντες είχαν ακούσει τις καταγγελίες για το υπέρογκο κόστος των αγώνων, το ντόπινγκ, τους χορηγούς και λοιπά, ωστόσο οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέμεναν πως όλοι ανεξαιρέτως(!) οι Ελληνες συμβάλλουν και συνέβαλαν στην επιτυχή προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικά ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, υπογράμμιζε την καθολική συναίνεση των Ελλήνων, παρότι γνώριζε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Γιατί γινόταν αυτή η υπογράμμιση από πολιτικές ηγεσίες, ΜΜΕ και άλλους, ενώ δεν ίσχυε; Η επιδίωξη είναι σαφής: Η ιδεολογία της κοινωνικοπολιτικής συναίνεσης πρέπει να εμπεδώνεται διαρκώς και σε κάθε περίπτωση. Και κυρίως να επιδιώκεται. Διεκδικούν οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία; Πρέπει να κινούνται στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου»! Παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο η ομάδα ποδοσφαίρου; Ολοι οι Ελληνες οφείλουμε να νιώθουμε περήφανοι, γιατί δοξάζεται η χώρα! Γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες; Ολοι πρέπει να υποκλινόμαστε (ας υπάρχει η σαπίλα), γιατί οι Ελληνες όταν είναι ενωμένοι μεγαλουργούν! Οπως με την ΟΝΕ (κι ας μην είμαστε όλοι), όπως το 1821 (κι ας ήταν διάφοροι κατά της επανάστασης) και λοιπά...

2. Η «κοινωνική συναίνεση» (δηλαδή, η ταξική συνεργασία) σημαίνει υποταγή σε κάθε αδικία που γίνεται νόμος! Σε κάθε δικαστική απόφαση, κι ας βγάζει την απεργία παράνομη. Σε κάθε αστυνομική διάταξη που απαγορεύει την πορεία ή που την οριοθετεί, γιατί κάπου εκεί κοντά βρίσκεται ο Κλίντον!

«Κοινωνική συναίνεση» σημαίνει ότι ο νόμος είναι νόμος, πρέπει να τηρηθεί, και όχι ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Σημαίνει ότι πρέπει να σκύβει ο λαός μέχρι το σημείο να σέρνεται, γιατί αυτό ορίζει η νομιμότητα! Ποια νομιμότητα; Η νομιμότητα των κυρίαρχων (κεφάλαιο και κρατικοί θεσμοί και κόμματά του), που ορίζουν ότι ο κατώτερος μισθός πρέπει να είναι 540 ευρώ, ότι ο εργάτης πρέπει να δουλεύει μέχρι τα 70 για να πάρει μια σύνταξη πείνας, ότι ο μικρομεσαίος αγρότης πρέπει να εγκαταλείψει τη γη του για να την πάρει ο κεφαλαιοκράτης, ότι η εργάτρια πρέπει να είναι αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης και εκβιασμών. Η νομιμότητα που λέει, ότι αν αρρωστήσεις θα χρυσοπληρώνεις, το ίδιο αν τα παιδιά σου θέλεις να πάνε στο σχολείο, το ίδιο αν χρειάζεσαι παιδικό σταθμό.

Αυτή τη νομιμότητα πρέπει ο λαός να την αποδεχτεί και να την τηρήσει ευλαβικά! Αυτό επιδιώκουν...

Να, λοιπόν, γιατί ένα πανό ήταν αρκετό για να σκορπίσει αναταραχή. Οχι στο λαό, που ένιωσε ικανοποίηση, αλλά στους «άλλους», που βάλθηκαν να επιτίθενται κατά του ΚΚΕ, ώστε να μη νιώθει ο λαός ικανοποίηση από τις ...υπερβάσεις. Δηλαδή, για να καθηλωθεί ο ίδιος.

Να γιατί ένα «μικρό» γεγονός δέχτηκε μύδρους. Γιατί έδωσε το σήμα, πως πάνω απ' όλα βρίσκεται το δικαίωμα της πάλης εναντίον της πολιτικής που φέρνει πόλεμο, ανεργία, ζωή χωρίς δικαιώματα. Οπως και εκείνο το «βηματάκι» κατά την επίσκεψη Κλίντον. Οπως και άλλα «μικρά» που εκφράζουν ανυπακοή, απειθαρχία, αντίσταση και αντεπίθεση μαζί. Τα «μικρά», που είναι η μαγιά για τα μεγάλα...

Αυτά, βεβαίως, είναι μη αρεστά στους βέρους της αστικής τάξης. Αλλά είναι μη αρεστά και στην «Αυγή», γιατί, όπως γράφει, «το ΚΚΕ έδωσε πατήματα για να ακουστούν αντιλήψεις που στοχεύουν στη συρρίκνωση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης»!!!

Τη «νομιμότητα» προσέχει σαν τα μάτια της η «Αυγή»... Δε φταίνε όσοι επιτίθενται στα λαϊκά δικαιώματα, αλλά και το ΚΚΕ που δίνει προσχήματα!... Ανάγλυφη η ενσωμάτωση. Και η θεσμο-λαγνεία στις απαγορεύσεις που εντέλλεται η πλουτοκρατία.

Ποτέ και πουθενά δε θα προχωρούσε μπροστά η ανθρωπότητα, αν οι λαοί πήγαιναν πρώτα στην Αστυνομική διεύθυνση να ζητήσουν άδεια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η νομιμότητα έχει ταξικό περιεχόμενο και το θέμα βρισκόταν και βρίσκεται, το δίκιο ποιων εναντίον ποιων υπερασπίζεται το κάθε κόμμα.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org