ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τέλειωσαν η ταξική πάλη συνεχίζεται

Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, το Σάββατο 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα

Εχουμε μπει ήδη στη λεγόμενη μεταολυμπιακή περίοδο, με φανερή την προσπάθεια από τα προπαγανδιστικά επιτελεία της άρχουσας τάξης, να της προσδώσουν χαρακτηριστικά ευφορίας ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης, όπως εκτιμούν αυτά τα επιτελεία, διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο. Αλλωστε, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, χορηγοί και εργολάβοι, ντόπιοι και «αλλοδαποί», είδαν τα κέρδη τους να φουσκώνουν κι άλλο τις τσέπες τους, ενώ περιμένουν και νέα εσοδεία από την εκποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Μια «μεγάλη ιδέα» τους, λοιπόν, ένας «εθνικός τους στόχος» κατακτήθηκε και στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα.

Ηδη πριν ακόμη από το τέλος της τεράστιας επιχειρηματικής τους φιέστας προλειαίνουν το έδαφος για τη νέα επίθεση στην εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ως συνέχεια αυτής που τους έφερε τα κέρδη από τη διοργάνωση των Αγώνων. Επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με τα εξαντλητικά ωράρια, στα μεροκάματα και τους μισθούς πείνας, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, στην «τζάμπα δουλιά» των «εθελοντών» για να γίνουν οι Αγώνες, κλπ. κλπ. Τη νέα επίθεση προοιωνίζεται η εκτίμηση για εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε ποσοστό πάνω από το 5% του ΑΕΠ και η συνεχής προπαγάνδα για το πραγματικά υπέρογκο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ερχεται, λοιπόν, η «λυπητερή». Ποιος θα κληθεί να την πληρώσει; Μα αυτός που πληρώνει πάντα και μάλιστα διπλά, ο εργαζόμενος λαός. Και λέμε διπλά, γιατί αφ' ενός είναι αυτός που παράγει τον πλούτο που του κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες, και αφ' ετέρου πληρώνει κι από πάνω το κόστος των έργων από τα οποία κερδίζουν πάλι οι κεφαλαιοκράτες, καθώς και κάθε κόστος των εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι κι αλλιώς, αναμένονται στη ΔΕΘ οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική, αλλά ο λογαριασμός που παρουσιάζεται παραφουσκωμένος, και πράγματι έτσι είναι, αποτελεί το εφαλτήριο για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Μπορεί η κυβέρνηση να δείχνει ως τα τώρα καλό πρόσωπο, να προπαγανδίζει ότι δεν πρόκειται να ρίξει νέα βάρη στο λαό, αλλά από την άλλη υπόσχεται και μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα που σημαίνει προνόμια για το κεφάλαιο. Ετσι κι αλλιώς η πολιτική της αυτό υπηρετεί. Γι' αυτό, για τα λαϊκά στρώματα δεν έχει καμιά σημασία το «καλό πρόσωπο» της κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική της θα είναι στυγνή, αντιλαϊκή.

Ερχεται νέα λαίλαπα μέτρων

Ηδη προετοιμάζεται το έδαφος για να επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα, με το επιχείρημα του μεγάλου κόστους των Αγώνων, που αναγκαστικά δημιουργεί δυσκολίες. Μόνο που αν και υπάρχει δόση αλήθειας δεν είναι αυτή η πραγματική αιτία των σκληρών μέτρων. Αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς αυτές οι χώρες να έχουν πραγματοποιήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Βεβαίως, το μεγάλο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα χρησιμοποιηθεί για να παρθούν ακόμα περισσότερο σκληρά μέτρα. Αλλά ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν πρέπει να το ανεχτούν, αλλά να αντισταθούν, να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να ορθώσουν εμπόδια στην πραγματοποίησή τους.

Δεν πρέπει να πληρώσει δεκάρα ο ελληνικός λαός από την τσέπη του, για όλ' αυτά που αυξάνουν τα κέρδη. Πολύ περισσότερο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών, των διεθνών και εθνικών χορηγών, της βιομηχανίας του θεάματος και ακροάματος, της βιομηχανίας των αναβολικών και των κατασκευών αθλητικών ειδών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χειροτέρεψαν το περιβάλλον, έγιναν το προπέτασμα καπνού για μια ακόμα χειρότερη δημοκρατία απ' αυτήν που ζούμε.

Ακόμη και τα έργα που έγιναν, δε δικαιολογούν να βάλει ο λαός βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γιατί μπορεί ορισμένα έργα να είναι χρήσιμα, αλλά τα έχει ακριβοπληρώσει και συνεχίζει να το κάνει ο λαός. Αλλωστε, η εργατική τάξη ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε και με αίμα, μάλιστα, εξαιτίας και των εργατικών ατυχημάτων. Και τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους θα πληρώνουν αυτά τα έργα για μερικές γενιές ακόμη.

Την ίδια ώρα, σημαντικά έργα που έχουν σχέση με το κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό, με το περιβάλλον, με την αποχέτευση, δε γίνονται.

Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Επομένως, από τώρα χρειάζεται ένα οργανωμένο λαϊκό κίνημα, με επικεφαλής την εργατική τάξη, προκειμένου να βάλει φρένο στη νέα επίθεση, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, αλλά να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που απαντά στην ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας. Διεκδικήσεις για μισθό και μεροκάματα ικανοποιητικά, για το δικαίωμα στη δουλιά, στη μονιμότητα και στο κανονικό ωράριο, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Συνδυασμένες με διεκδικήσεις στην Παιδεία και την Υγεία, στην κοινωνική πολιτική γενικότερα, όπως και στο φορολογικό σύστημα, στην πραγματοποίηση μεγάλων έργων κοινωνικής σημασίας, σ' όλη τη χώρα, και που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες χωρίς να επιβαρύνουν τα λαϊκά εισοδήματα.

Η εργατική τάξη, ο λαός γενικότερα, πρέπει να ανεβάσει τις απαιτήσεις του. Δεν πρέπει να κάνει υποχώρηση, κάνοντας «εκπτώσεις» στην κάλυψη των αναγκών του, μειώνοντας τις απαιτήσεις του, πολύ περισσότερο να δείχνει ανοχή στη σημερινή εις βάρος του πραγματικότητα, στο όνομα ότι ο πολιτικός συσχετισμός είναι αρνητικός. Οι διεκδικήσεις του είναι δίκαιες και αναγκαίες και ακόμη πρέπει να παίρνει υπόψη του το γεγονός ότι οι δυσκολίες που θα του παρουσιάσουν, προκειμένου να τον πείσουν για την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων δεν ισχύουν για το κεφάλαιο, που παρουσιάζει μεγάλη κερδοφορία στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι με 540 ευρώ το μήνα και 25 ευρώ μεροκάματο όπως ισχύει για πάρα πολλούς εργατοϋπαλλήλους, και οι συνταξιούχοι με συντάξεις των 400 ή 500 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται καμιά ανοχή στους καμεροχαφιέδες, το Ζέπελιν και όλους τους μηχανισμούς της τρομοϋστερίας που επιβλήθηκαν, στο όνομα της λεγόμενης ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να ξηλωθούν αμέσως. Η στοιχειώδης δημοκρατία δεν μπορεί να συνδυαστεί με όλους αυτούς τους μηχανισμούς αστυνόμευσης της προσωπικής ζωής και του συλλογικού αγώνα του λαού.

Η απάντηση του ΚΚΕ

Μπροστά στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, το ΚΚΕ αναλαμβάνει μια μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία: Την πραγματοποίηση ενός μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα. Αποτελεί μια δυναμική παρέμβαση που έχει ως στόχο, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, «να καλλιεργήσει το έδαφος για το φούντωμα των μαζικών, λαϊκών αγώνων, για συσπειρώσεις και συνεργασίες, στα πλαίσια του μαζικού κινήματος και γενικότερα». Επιδίωξη του Κόμματος είναι «να προβληθεί πλατιά στα μάτια του ελληνικού λαού, το σύγχρονο πλαίσιο πάλης που πρέπει ο ελληνικός λαός να υιοθετήσει, με βάση και τη δική του εμπειρία, ένα πλαίσιο πάλης συνδυασμένων αιτημάτων, που απαντάει στην ολομέτωπη επίθεση, αλλά και θέτει τις βάσεις για διεκδικήσεις, για απόσπαση κατακτήσεων».

Και σε αυτό το συλλαλητήριο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους πάντες: εργάτες, υπάλληλους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, διανοούμενους, γυναίκες, νέους και νέες. Μπορεί να οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αλλά είναι ένα συλλαλητήριο που «παίρνει υπόψη τις ανάγκες, τα συμφέροντα ευρύτερα των εργαζομένων, στηρίζεται σε διεκδικήσεις που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν προβάλει, σε αιτήματα και στόχους που έχουν ωριμάσει». Και μπορεί να συμβάλει σ' αυτό που έχει ανάγκη ο λαός. «Συσπείρωση, κοινή δράση, ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των συστατικών μερών του λαϊκού κινήματος».


Σ.


Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το διεκδικητικό πλαίσιο, που προβάλλει το ΚΚΕ, αποτελεί ένα σύνολο στόχων πάλης, με συνοχή μεταξύ τους, που αναφέρεται και στα πάγια και γνωστά προβλήματα των εργαζομένων και που αποκτούν τώρα μεγαλύτερη σημασία μετά και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποια είναι:

 • Κατώτατος μισθό 1.100 ευρώ, κατώτατη σύνταξη 880 ευρώ. Είναι τα ελάχιστα που μπορούν να κάνουν τη ζωή τους ανεκτή, διότι οι ανάγκες έχουν ανέβει και θα ανέβουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
 • Κανονική, σταθερή δουλιά για όλους. Να καταργηθούν τα ελαστικά ωράρια. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο και 6ωρο - 30ωρο για όσους δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινά.
 • Σύνταξη στα 60 στους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.
 • Μονιμοποίηση όλων εκείνων που προσλήφθηκαν με διάφορες μορφές απασχόλησης και επίλυση του προβλήματος με ένα γενικότερο σχέδιο, που έχει να κάνει και με προσλήψεις σε τομείς κοινωνικής πολιτικής και έργων που χρειάζονται στο λαό.
 • Επιδότηση των ανέργων με το 80% του μισθού, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Ειδικά μέτρα για το γυναικείο πληθυσμό, τη μητρότητα, αποκλειστικά κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με εργοδοτική εισφορά για τον επαγγελματικό κίνδυνο, κρατικό σύστημα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας που εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι να είναι υπάλληλοι της εργοδοσίας.
 • Κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και πάγωμα των τιμών σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, με προτεραιότητα στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά και φάρμακα.
 • Δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς το πρωί και μείωσή τους σε όλα τα μέσα στις υπόλοιπες ώρες.
 • Κατάργηση των διοδίων, στους εθνικούς δρόμους και στην Αττική Οδό.
 • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών και για κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ.
 • Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ το χρόνο, προσαυξημένο ανάλογα με τα παιδιά. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Σύνταξη 400 ευρώ για την αγροτιά.
 • Βιοτεχνικά πάρκα, με κρατική χρηματοδότηση για τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, φορολόγησή τους, με βάση τα πραγματικά έσοδα και ενιαίο 48ωρο βδομαδιαίο ωράριο. Κυριακή αργία.
 • Οχι στην ιδιωτικοποίηση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων. Να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.
 • Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων μη αθλητικού χαρακτήρα. Να μη δοθούν στους ιδιώτες.
 • Να ξηλωθούν οι κάμερες, γιατί παρακολουθούν τη λαϊκή δράση.
 • Πρόγραμμα δημοσίων έργων, που να υπηρετούν κοινωνικές ανάγκες όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, λαϊκής κατοικίας, για τη διαχείριση του νερού, για το περιβάλλον, για το κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο όπως γίνεται τώρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, που είναι έργα που ωφελούν κυρίως τα σχέδια και τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου».
Μαζικός ερασιτεχνικός λαϊκός αθλητισμός


Στον αθλητισμό, επίσης, το ΚΚΕ προβάλλει μια σειρά στόχους, με δεδομένο ότι αποτελεί δικαίωμα και ανάγκη του λαού. Στόχοι όπως:

 • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικού αθλητισμού. Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του αθλητισμού με τους επιχειρηματίες. Να εδραιωθεί ο μαζικός ερασιτεχνικός, λαϊκός αθλητισμός και πάνω σε αυτή τη βάση να διαμορφωθεί ο υγιής πρωταθλητισμός.
 • Κατάργηση της εισαγωγής και παραγωγής φαρμάκων για τους ανθρώπους του αθλητισμού, τα οποία έχουν σχέση με τα αναβολικά και το ντόπινγκ. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη βοήθεια στους αθλητές και τις αθλήτριες, ώστε να αναπληρώνουν τις χαμένες δυνάμεις από τη συνεχή άσκηση, να έχουν επιστήμονες, ειδικοί γιατροί.
 • Να αναλάβουν τα νοσοκομεία τον αντιντόπινγκ έλεγχο, να υπάρχει κρατική λίστα των βοηθητικών ουσιών που χρειάζονται οι αθλητές.
 • Εκδημοκρατισμός των αθλητικών σωματείων και ελεύθερη συμμετοχή των φιλάθλων σε αυτά, εκλογική διαδικασία με βάση την απλή αναλογική.
 • Κατάργηση του νόμου του 1999. Οχι στο νόμο της Νέας Δημοκρατίας που είναι η συνέχεια της ΠΑΣΟΚικής λογικής του ιδιωτικού επιχειρηματικού αθλητισμού.

ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΦΡΟΥΤΟΣ
Συγχαρητήριο μήνυμα στο ΚΚΕ

Θρίαμβο για το φιλειρηνικό κίνημα χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην παρουσία του Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας Φρανσίσκο Φρούτος. Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του, προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Φρ. Φρούτος υπογραμμίζει:

«Αξιότιμη Αλέκα.

Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας σου μεταφέρω τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ, υπέρ της ειρήνης και ενάντια στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα σας κατά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο σημαντικός όγκος των διαδηλωτών όπως και το γεγονός ότι ο Κόλιν Πάουελ ακύρωσε την παρουσία του στη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί θρίαμβο για το φιλειρηνικό κίνημα και μια νέα απόδειξη για τη λαϊκή, μαζική απόρριψη της ιμπεριαλιστικής και επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ και των σύμμαχων τους.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς

Φρανσίσκο Φρούτος

Γενικός Γραμματέας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org