ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΜΕΤΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ξεπούλημα Ολυμπιακών διαστάσεων

Eurokinissi

Περιοχές - «φιλέτα», όπως η παραλιακή ζώνη, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο Σχινιάς κ.ά. στις οποίες χτίστηκαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, βγαίνουν «στο σφυρί» από την κυβέρνηση, μέσα στο επόμενο διάστημα! Η ώρα της μετα-Ολυμπιακής χρήσης τους έφτασε και το μεγάλο κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του.

Από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η τότε κυβέρνηση είχε στο μυαλό της την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Και με αυτή τη λογική χωροθετήθηκαν τα έργα και επιλέχθηκε η μορφή των μεγάλων, σταθερών και μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων που εκτόξευσαν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη. Η επιλογή αυτή δεν εξυπηρετούσε μόνο τους εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή τους, αλλά και τη μετα-Ολυμπιακή εκμετάλλευση. Πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει εάν γίνονταν μικρότερες προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις.

Τα έργα που η κυβέρνηση «βγάζει στο σφυρί» κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού με τεράστιες υπερβάσεις, τις οποίες επίσης πλήρωσαν οι Ελληνες εργαζόμενοι και για την κατασκευή των οποίων χρειάστηκε να χαθούν πολλές ζωές εργατών και να καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα.

Αφού, λοιπόν, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρέωσαν έναν τεράστιο λογαριασμό στις πλάτες των εργαζομένων, τώρα προχωρούν στο ξεπούλημά τους και για την ακρίβεια, στην παραχώρηση των «φιλέτων» των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα την αδυναμία μετα-Ολυμπιακής λειτουργίας και συντήρησης των χώρων. Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, φτάνουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η προβολή αυτών των επιχειρημάτων στοχεύει όχι μόνο στη δημιουργία κλίματος αποδοχής από τον ελληνικό λαό της «ανάγκης» ιδιωτικοποίησης αυτών των φιλέτων, αλλά και στην επίτευξη όσο το δυνατόν μικρότερου τιμήματος που θα καταβάλουν οι αγοραστές - ενοικιαστές.


Οσον αφορά στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που δεν έχουν ...εμπορικό ενδιαφέρον, το «σχήμα» που θα ακολουθηθεί προβλέπει και την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αν όντως γίνει πράξη σημαίνει πως η συντήρηση και η λειτουργία τους θα βαρύνει και πάλι τους εργαζόμενους, γιατί αντικειμενικά θα λειτουργούν ανταποδοτικά.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας δήλωσε πρόσφατα ότι στα τέλη Σεπτέμβρη αναμένεται να δημοσιευτεί ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εργολάβοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αθλητικοί σύλλογοι και όποιος άλλος ενδιαφέρεται μπορεί να καταθέσει πρόταση σχετικά με τη μελλοντική τύχη των εγκαταστάσεων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εκπονήσει ένα αναλυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις γενικές βασικές κατευθύνσεις για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Αυτό το σχέδιο (σ.σ. αποκάλυψε ο «Ρ» στις 25.7.2004) προβλέπει «την προσθήκη στις αθλητικές εγκαταστάσεις νέων χρήσεων εμπορικού χαρακτήρα (εμπορίου, αναψυχής και τουρισμού, κυρίως) προκειμένου να υπάρξει «μια άλλη δυνατότητα αύξησης των ιδίων εσόδων». Επιπλέον, προτείνει - και μάλιστα αναφέρει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να επιδιωχτεί - «η διεύρυνση προς μη αθλητικές χρήσεις των εγκαταστάσεων» και ότι επίσης «πρέπει να επιδιωχτεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των εγκαταστάσεων».


Ηδη, επιχειρηματίες από τους χώρους των κατασκευών και της διαχείρισης ακινήτων, έχουν έρθει σε επαφές τόσο με την πρώην όσο και με τη νυν ηγεσία της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» που είναι αρμόδια για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και έχουν θέσει συγκεκριμένα αιτήματα και ενδιαφέρον. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Βασικό Κέντρο Τύπου που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας κοντά το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο (ΟΑΚΑ) στο Μαρούσι, καθώς και τις εγκαταστάσεις κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, δηλαδή, το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, τις εγκαταστάσεις στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τις εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Δέλτα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε, με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» Χ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στελέχη της εταιρίας, που διαχειρίζεται την περιουσία του ελληνικού λαού, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με επιχειρηματίες. «Ηδη μιλάμε, είπε, με κάποιους ανθρώπους για συγκεκριμένες προτάσεις. Το για ποιες και με ποιους, δεν μπορώ να σας το πω. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνουμε όταν έχουμε την τελική λύση, όχι στο μυαλό αλλά στο χαρτί έτοιμη». Ο ίδιος μιλώντας για το εάν θα εκποιηθούν οι εγκαταστάσεις δήλωσε ότι αυτό θα το εκτιμήσει η κυβέρνηση...

Μία πρώτη γεύση εμπορικής εκμετάλλευσης Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι η περίπτωση του Φαλήρου. Εκεί, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, λειτουργούσε ένας χώρος δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο και του Χάντμπολ και το γήπεδο του Μπιτς Βόλεϊ, ο οποίος είχε παραχωρηθεί σε χορηγούς των Αγώνων, η λεγόμενη WATER PLAZA. Υποτίθεται ότι αυτός ο χώρος θα γινόταν μια μεγάλη πλατεία που θα συνέδεε την πόλη με τη θάλασσα, όπως είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης... Παρ' όλα αυτά, οι χορηγοί είχαν στήσει ένα τεράστιο εμπορικό πανηγύρι, που πρόσθεσε στα ταμεία τους εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

ΟΑΚΑ

Το συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι, χωρίζεται από τα πράγματα σε δύο τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό Στάδιο, Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, γήπεδα τένις, ποδηλατοδρόμιο, πισίνα καταδύσεων, κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες αθλητών και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις) και το δεύτερο προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισίας όπου έχει κατασκευαστεί το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα έκτασης 120.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής. Σε αυτό στεγάστηκαν το Βασικό Κέντρο Γραπτού Τύπου και το Κέντρο Διεθνών Αναμεταδόσεων.

Το πρώτο τμήμα (γήπεδα) με τις αισθητικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις, έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο «πάρκο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλών ειδών εκμεταλλεύσεις. Ηδη, πολύ μελάνι χύνεται για το τεράστιο κόστος συντήρησής του. Το μόνο γνωστό έως τώρα είναι ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ έχει συμφωνήσει για τη χρήση του σταδίου. Οσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος, υπάρχουν σκέψεις να «αξιοποιηθεί» για τη διοργάνωση διαφόρων ειδών εμπορικών εκδηλώσεων.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τμήμα (Κέντρο Τύπου και Αναμεταδόσεων) έχει γραφτεί κατά καιρούς ότι εκεί επρόκειτο να στεγαστούν, μετά τους Αγώνες, διάφορα υπουργεία ή και ένα μέρος τους να δοθεί για τη στέγαση επιχειρήσεων. Για την τύχη του ερίζουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ηδη, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τον όμιλο Κυριακού, για τη στέγαση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αλλά και από την ΕΡΤ. Χαρακτηριστικό των διαφορετικών συμφερόντων είναι αυτό που γράφτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Οτι, δηλαδή, για περιβαλλοντικούς λόγους εξετάζεται το ενδεχόμενο κατεδάφισης των κτιρίων! Είναι προφανές ότι αυτό επιθυμούν μεγαλοϊδιοκτήτες της γης και κτιρίων της Κηφισίας, οι οποίοι δε θέλουν...«ανταγωνιστές» στην περιοχή τους.

Νίκαια - Γυμναστήριο Αρσης Βαρών

Κόστος κατασκευής: 38,3 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων: 24.453 τ.μ. Χωρητικότητα γηπέδου 5.100.

Καθεστώς γης: Η χρήση είναι αμιγώς αθλητική. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να αλλάξει η χρήση, απαιτούνται ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Παρ' όλα αυτά, το γήπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλου είδους δραστηριότητες (συνέδρια, εκθέσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κλπ.)

Σχεδιασμοί: Μέχρι στιγμής το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η Ομοσπονδία της Αρσης Βαρών έχει ζητήσει να μην παραχωρηθεί το γυμναστήριο σε ιδιώτες και να παραμείνει για χρήση στους αθλητές της Αρσης Βαρών.

Σχινιάς - Κωπηλατοδρόμιο

Κόστος κατασκευής: 76,3 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων: 7.937 τ.μ. Χωρητικότητα: 14.000

Καθεστώς γης: Το Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή του Σχινιά απαγορεύει τη δημιουργία χρήσεων αναψυχής και τουρισμού δεδομένου ότι έχει χαρακτηριστεί ως «Εθνικό Πάρκο».

Σχεδιασμοί: Προβλέπεται η σύσταση Φορέα για την εκμετάλλευση της εγκατάστασης. Σε αυτόν θα συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αθλητικές ομοσπονδίες και ιδιώτες. Το σχετικό ΠΔ προβλέπει ότι ο φορέας θα πρέπει να βρει τρόπους συντήρησης του έργου εκτός από την κρατική χρηματοδότηση... Εάν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, η εγκατάσταση θα περάσει στα χέρια ιδιωτών για κάθε είδους εκμετάλλευση.

Γουδί - Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Κόστος κατασκευής: 32,51 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων: 8.460 τ.μ. Χωρητικότητα: Μοντέρνο Πένταθλο - 5.000, Αντιπτέριση - 4.100 και Κολυμβητήριο - 2.500.

Καθεστώς γης: Η έκταση ανήκει στο επικουρικό ταμείο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με εξαίρεση το κολυμβητήριο που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων.

Σχεδιασμοί: Μέχρι τώρα αναζητείται τρόπος (εισιτήριο ή παραχώρηση σε ιδιώτες) από τους φορείς, στους οποίους ανήκει, προκειμένου να συντηρηθεί.

Ελληνικό - (Κλειστά Γυμναστήρια Μπάσκετ, Ξιφασκίας, Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ)

Κόστος κατασκευής: 173 εκατ. ευρώ. Χωρητικότητα μπάσκετ: 14.100 και Ξιφασκία: 5.000. Μπέιζμπολ: 3.000 και Σόφτμπολ: 3.000.

Καθεστώς γης: Ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, φορέας υλοποίησης το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σχεδιασμοί: Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, το 2002, με δήλωσή του είχε βεβαιώσει ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 5.500 στρεμμάτων, θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου. Από τότε μέχρι τώρα, το Πάρκο Πρασίνου μετατράπηκε σε Πάρκο τσιμέντου και τώρα η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου μέρους του χώρου. Πιο πρόσφατη δήλωση, που φανερώνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι αυτή της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία έκανε λόγο για «οικιστική αξιοποίηση της περιοχής».

Το γυμναστήριο του μπάσκετ θα παραμείνει με 8.000 θέσεις. Για το κλειστό του μπάσκετ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ομάδα μπάσκετ της Α1. Το κλειστό της ξιφασκίας θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων. Για το δεύτερο, υπάρχουν ήδη επαφές με επιχειρηματικούς ομίλους. Τα γήπεδα μπέιζμπολ και σόφτμπολ θα πάψουν να λειτουργούν. Εχει, όμως, γραφτεί ότι υπάρχει αμερικάνικο ενδιαφέρον για τη διατήρησή τους και μάλιστα ότι ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να τα ...αξιοποιήσει.

Ελληνικό - Κανόε Σλάλομ

Κόστος κατασκευής: 29,3 εκατ. ευρώ - Χωρητικότητα 8.000

Καθεστώς γης: Ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Αρχικά επρόκειτο να κατασκευαστεί στο Σχινιά.

Σχεδιασμοί: Εκ των προτέρων και πριν κατασκευαστεί το έργο, επιχειρηματίες ζήτησαν να αλλάξει η χωροθέτησή του και να γίνει στο Ελληνικό, για να μπορούν να το εκμεταλλευτούν εμπορικά. Αναμένεται να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο αναψυχής.

Φάληρο - Παλιός Ιππόδρομος

Πρόκειται για την παραλιακή έκταση που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Φαληρικό Δέλτα και ενώνεται με τη μεγάλη έκταση του πρώην Ιπποδρόμου. Είναι - σύμφωνα με τους κυβερνώντες - το νέο «μέτωπο» της πόλης προς τη θάλασσα.

Εκεί έχουν κατασκευαστεί τα γήπεδα μπιτς βόλεϊ χωρητικότητας 9.600 θέσεων και Τάε Κβον Ντο χωρητικότητας 8.100 θέσεων.

Καθεστώς γης: Η ευρύτερη ζώνη στο Φαληρικό Δέλτα και τα γήπεδα ανήκουν στην Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σχεδιασμοί: Σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπονται μετα - Ολυμπιακά χρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων και ελεύθερων χώρων περιπάτου. Ομως, «μεγάλα» είναι τα σχέδια των επιχειρηματιών για τη συγκεκριμένη έκταση. Στο χώρο συζητείται η κατασκευή ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την έκταση του πρώην ιπποδρόμου, την οποία εποφθαλμιά εδώ και χρόνια η πολυεθνική αλυσίδα ξενοδοχείων ΣΕΡΑΤΟΝ

Αγιος Κοσμάς - Κέντρο Ιστιοπλοΐας

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη. Οι θέσεις ελλιμενισμού για κότερα υπολογίζονται στις 5.000, γεγονός που όταν είχε ανακοινωθεί ο σχεδιασμός του έργου είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από κατοίκους και φορείς. Κι αυτό γιατί, όπως είχαν καταγγείλει, το μέγεθος του έργου δείχνει ότι έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων η παραχώρηση της μαρίνας σε επιχειρηματίες.

Κόστος Κατασκευής: 113,5 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 36.069 τ.μ. Χωρητικότητα: 6.500 θέσεις θεατών για την παρακολούθηση των αγώνων ιστιοπλοΐας.

Καθεστώς γης: Η έκταση ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Η μετα-Ολυμπιακή χρήση που προβλέπεται είναι μαρίνα για σκάφη.

Σχεδιασμοί: Μεγάλες εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν τη μαρίνα και να κατασκευάσουν εμπορικές χρήσεις μέσα στο χώρο.

Γαλάτσι - Ολυμπιακό Κέντρο Ρυθμικής Γυμναστικής και Πινγκ Πονγκ

Κόστος κατασκευής: 50,2 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων: 36.069. Χωρητικότητα 6.500.

Καθεστώς γης: Η έκταση ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Η νομοθεσία προβλέπει ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι χρήσεις που επιτρέπονται είναι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Σχεδιασμοί: Για να αλλάξουν οι χρήσεις γης πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Ανω Λιόσια - Σπίτι της Πάλης

Κόστος κατασκευής: 69 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων: 35.887 τ.μ. Χωρητικότητα 9.000.

Καθεστώς γης: Ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Κατασκευάστηκε σε εκτός σχεδίου έκταση.

Σχεδιασμοί: Για να μπορέσει να αλλάξει ο χαρακτήρας του γηπέδου πρέπει να γίνουν εργασίες ανακατασκευής.

Μαρκόπουλο - Κέντρο Ιππασίας και Σκοποβολής

Κόστος κατασκευής: 108,2 εκατ. ευρώ. Εκταση κτιριακών εγκαταστάσεων: 74.000 τ.μ. Χωρητικότητα: Κέντρο Ιππασίας 8.000 - 15.000. Κέντρο Σκοποβολής: 4.000

Καθεστώς γης: Ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σχεδιασμοί: Για το μεν Κέντρο Ιππασίας υπάρχει το σενάριο ενοποίησης με τον ιππόδρομο που βρίσκεται στην περιοχή και ήδη επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο χώρο των ιπποδρομιών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή ξενοδοχείων. Για το Κέντρο Σκοποβολής προς το παρόν δεν έχει εξεταστεί ο τρόπος μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ