ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Λίγα 24ωρα μείνανε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 9 του Σεπτέμβρη, οπότε και θα ανοίξουν οι πύλες του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην πόλη. Το φετινό επετειακό Φεστιβάλ αναμένεται να είναι ξεχωριστό, κάτι που οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες της Θεσσαλονίκης φροντίζουν να αποτυπωθεί σε κάθε πτυχή των πολύμορφων εκδηλώσεων, αλλά και στη διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος από το προηγούμενο Σάββατο έχει μετατραπεί σ' ένα απέραντο εργοτάξιο εθελοντικής εργασίας. Οι εκδηλώσεις της τριήμερης νεολαιίστικης γιορτής θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ δίνει τον καλύτερο εαυτό της ώστε για κάθε νέο να πάρει σάρκα και οστά το κεντρικό σύνθημα που επιλέχτηκε για το 30ό Φεστιβάλ: Να γίνει η δική του γιορτή, ο δικός του αγώνας για το σοσιαλισμό!

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό Φεστιβάλ θα είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος θα πρωταγωνιστήσουν με τα τραγούδια και τις μουσικές τους ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Αντώνης Κυρίτσης, η Ελένη Βιτάλη και το βουλγάρικο συγκρότημα «KARADILA». Το πρόγραμμα στις τρεις εξέδρες του χώρου (κεντρική, λαϊκή και νεανική) πλαισιώνουν δεκάδες ακόμα γνωστά συγκροτήματα από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα, ενώ τη δική τους σκηνή έκφρασης θα βρουν και φέτος τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα όλων των ηλικιών και όλων των ειδών της μουσικής, αλλά και τα χορευτικά συγκροτήματα, με παραδοσιακούς χορούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της πόλης θα συμμετάσχουν και στα αφιερώματα που ετοίμασαν τα μέλη της ΚΝΕ για τον Στέλιο Καζαντζίδη, με τον Βασίλη Κασούρα και την Κατερίνα Σιάπαντα, στο διεθνές επαναστατικό τραγούδι με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, τον Λουί Καρέρα και τις αδερφές Βουγιουκλή, στο τραγούδι του θεάτρου με τον Δημήτρη Νικολούδη και την Ανθή Τατσιούλη και στα 30 χρόνια του Φεστιβάλ με την ορχήστρα της ΚΝΕ. Τον κύκλο των αφιερωμάτων συμπληρώνει η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μεγάλο του θεάτρου, κομμουνιστή ηθοποιό Μάνο Κατράκη.

Δύο επίκαιρες συζητήσεις αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον όσων βρεθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο χώρο του Φεστιβάλ. Η πρώτη με θέμα τα μεταλλαγμένα και εισηγητές τον Κώστα Δρούτσα, πρόεδρο του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, τον Ζαχαρία Σκούρα, καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, και τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η δεύτερη συζήτηση έχει θέμα το «ευρωσύνταγμα», τον «τρομονόμο» και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στο «στρογγυλό τραπέζι» θα βρίσκονται ο Ζήσης Παπαδημητρίου, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, ο Στέλιος Βαλανάς, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ενώ θα χαιρετίσει και ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα συζήτηση, με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο μετά τη μεταπολίτευση.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν, όπως κάθε χρόνο, περίπτερα της ΚΝΕ, του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, θεραπευτικών κοινοτήτων και της Εθνικής Αντίστασης, ενώ θα εκτεθούν και έργα καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο με θέμα την «παγκοσμιοποίηση». Δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, κουκλοθέατρο και καραγκιόζης, τουρνουά σκακιού και αγώνες πινγκ- πονγκ συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

  • Την επόμενη βδομάδα το 30ό Φεστιβάλ θα ταξιδέψει σε πολλές ακόμα πόλεις. Ανάμεσά τους στη Λάρισα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσουν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αλ. Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Τις ίδιες μέρες, τριήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο και στα Γιάννενα, ενώ στην Καρδίτσα οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν στις 11 και 12 του Σεπτέμβρη.
Πατριδογνωμόνιο
Παιδάκια μου, οι πετρελαιοφονιάδες είναι εδώ

Δεν την άντεξα αυτές τις μέρες την τηλεόραση. Σκόρπιες εικόνες μάζεψα. Μισοσπασμένες κουβέντες φρίκης. Γυμνά αγγελούδια σε σπαραγμένες αγκαλιές. Αλλόφρονες γονείς. Πίναμε το κάτουρό μας... Το γυμνούλικο που πίνει όρθιο λαχταριστό νερό. Δίπλα το κορίτσι, άγουρη άνοιξη, που ήπιε το θάνατο. Η μάνα, που τινάχτηκε στον αέρα στο όνομα του γιου της, κοιτάζοντας κατάματα δεκάδες γιους και κόρες, τους αθώους του εχθρού της. Μπεσλάν. Οσετία. Λέξεις «εξωτικές» στη χώρα που η επικοινωνία δίνει χώρο θεάτρου στους συνηγόρους του διαβόλου, του ψευδοήρωα «γιου του ανέμου». Δυο λεπτά εισαγωγή για το δράμα κι ύστερα μισή ώρα για την επιθεώρηση. Το πριμ της «εθνικής» πατάει τα παιδιά στο σχολειό του τρόμου. Η μάνα κι ο Γκόρκι απέναντι στον Δημητρακόπουλο. Παιδιά οι ...αθλητές, βδομάδες τώρα. Παιδιά και τα πτώματα των αγγέλων στη νότια Ρωσία. Γλώσσα - φονιάς. Ξύλινο καρφί που ανασταίνει και δε σκοτώνει βρικόλακες του θαυμαστού νεοταξίτικου καινούριου κόσμου.

Η σιωπή. Του αίσχους και του πένθους. Μόνη αυτή σώζει τώρα. Το αδιανόητο σ' όλες τις κουλτούρες, σ' όλες τις θρησκείες, σ' όλες τις ιστορικές στρεβλώσεις είναι εικόνα στην τηλεόραση. Τωρινή. Live. Θέαμα καθηλωτικό. Με σχολιαστές και υποβολείς. Πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, ντόπιων και αλλοδαπών, «αναλύουν». Ο λόγος τους ντύνεται με εικόνες του Πούτιν να παίζει τζούντο. Μιλάνε για την «Αλ Κάιντα». Για την ανοργανωσιά του ...σοβιετικού στρατού! Φτύνουν στους τάφους των γυμνών παιδιών και λιγώνονται από την καλοσύνη του Μπους, που προσφέρει τις προσευχές του στο ρώσικο λαό. Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά ξεσκίζουν την ψυχή του κόσμου όπου κι όση απέμεινε. Στον τόσο πόνο οι φίλοι μου, κι οι άτεκνοι μάλιστα, τρελαίνονται. Αλλος ορέγεται τη δύναμη να ισοπεδώσει την Τσετσενία... Αλλος επιμένει ότι ήταν συμψηφιστικά υπέρτεροι οι Αμερικανοί που δεν έδειξαν ούτε ένα πτώμα του Σεπτέμβρη της Νέας Υόρκης. Αλλος πιστεύει ότι ο Γεωργάκης διάλεξε το Θέατρο Βράχων, για να γίνει βράχος η διακήρυξή του. Αυτός βάζει στοίχημα ολημερίς τη λογική του και την πολιτική την παίζει σαν προ-πο.

Ολα τα νομικά που σπούδασα, σύντροφοι, και τ' άλλα τα νομικά της ζωής μετρώντας οχτώ χιλιάδες πτώματα παιδιών στη Ρουάντα της περασμένης δεκαετίας συνοψίζονται σ' εκείνο το ...ελαφρυντικό. Βρασμός ψυχής. Μόνο που στο Μπεσλάν, με τη μαρτυρία του γυάλινου κουτιού, αυτός ο βρασμός ψυχής γίνεται απόλυτη σιωπή μέσα μου. Αφωνος, άηχος κρότος όπλου. Ψάχνω ατσάλι τιμωρίας κι επαναστατικής αντίδρασης στην ύβρι. Εκτός μέτρου. Προσχωρώ στο δίκαιο πόλεμο της άμυνας και της πατρίδας της ψυχής μου. Αποδέχομαι το μέσο της βίας - απάντησης. Παγιδεύομαι. Εφιάλτης. «Ο Χριστός έπαθεν υπέρ ημών» (Α΄ Πέτρου Β.21). Τα νήπια του Μπεσλάν έπαθαν υπέρ τίνος; Για ποιον πολιτισμό μιλάω; Αυτόν που άρχισε με τη Μήδεια και ξανάρχισε με τον Ηρώδη! Οσμή πετρελαίου αναδίνεται από τους φρεσκοσκαμμένους παιδικούς τάφους, που χάσκουν ανοιχτοί και περιμένουν σαν το χαμόγελο των αναλυτών, σαν το Δρούγο.

Στον ύπνο μου έρχεται ο Στάλιν. Παρουσιάζει τον Ζούκωφ ως αρχιστράτηγο των στρατών της Ουκρανίας. Στην προσφώνησή του, μου απαντάει. Ξέρω υπέρ ποίων έπαθαν οι μικροί του Μπεσλάν, τεράστιοι σαν ερινύες του σύγχρονου(;) κόσμου.

«... Είμαι πεπεισμένος ότι (οι Γερμανοί τότε) θα εκτεθούν εναντίον μας, επιχειρώντας πρώτα να καταλάβουν την Ουκρανία και σε συνέχεια να προωθηθούν προς ανατολάς για να πάρουν το σιτάρι της Ουκρανίας, το γαιάνθρακα της κοιλάδας του Ντονιέτς και τα πετρέλαια του Καυκάσου...».

Παιδάκια μου καληνύχτα! Οχι αιώνια. Μακάρι ο ύπνος σας να μυρίζει πυρκαγιά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε μια σειρά πόλεων. Συγκεκριμένα:

- Στην Πάτρα, στο Κάστρο ολοκληρώνεται το τριήμερο των εκδηλώσεων με ομιλία του Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στις 9.30 μ.μ., κι αμέσως μετά (10.45 μ.μ.) συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

- Στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), σήμερα θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Τρίκαλα, στο πάρκο Ματσόπουλου, θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

- Στα Χανιά, στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

- Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Μανώλης Συντιχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, και θ' ακολουθήσει συναυλία του Ψαραντώνη.

- Στην Κέρκυρα, στο 6ο Γυμνάσιο στο λιμάνι, θα μιλήσει ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα τραγουδήσει ο Διονύσης Τσακνής.

- Στη Φλώρινα, στο πάρκο στο παλιό γήπεδο, στις 7 μ.μ., ομιλητής ο Νίκος Κούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στα Γιαννιτσά, στο πάρκο Δημοτικού Ραδιοφώνου, ομιλήτρια η Ελένη Αθανασιάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κι ακόμα: Στην Αρτα (πλατεία Σκουφά), στον Κορυδαλλό (πλατεία Ελευθερίας, ομιλητής ο Γιάννης Γκιώκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ), στον Πειραιά (πλατεία Καμινίων), στην Ορεστιάδα (κεντρική πλατεία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ