ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KYΠΡΙΑΚΟ
Ενταση διεργασιών με μοχλό και τους υδρογονάνθρακες

Η ειδική εκπρόσωπος του Γκουτέρες συνέχισε και χτες τις επαφές στο νησί

Η ισοπεδωμένη από τους Τούρκους εισβολείς Αμμόχωστος (φωτ.) προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών

INTIME NEWS

Η ισοπεδωμένη από τους Τούρκους εισβολείς Αμμόχωστος (φωτ.) προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με πολύ φειδωλές δηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες οι συναντήσεις της ειδικής εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που συνάντησε για τέταρτη συνεχή φορά από το Σάββατο χωριστά τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση με τον Αναστασιάδη διήρκεσε μια ώρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τη χαρακτήρισε κι αυτή «παραγωγική», αναφέροντας απλά ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάληξη στους «όρους αναφοράς», όπως περιγράφονται τον τελευταίο καιρό οι συγκλίσεις που απαιτούνται για την επανέναρξη επίσημων συνομιλιών.

Λακωνικός ήταν και ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, που απλά είπε ότι «οι συναντήσεις με την κα. Λουτ θα συνεχιστούν για λίγο ακόμα. Η επόμενη συνάντηση θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί».

Να σημειωθεί ότι προχτές ο «αντιπρόεδρος» και «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, σε μια δήλωση με την οποία ανέδειξε ότι το παζάρι θα είναι σκληρό, είπε ότι «αυτοί που προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν ξανά στις ίδιες διαδικασίες», «με την ίδια βάση» που έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι «δεν μπορεί να πετύχει, είναι αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στην Κύπρο...».

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ (π.χ. «Φιλελεύθερος»), έχει ήδη συνταχθεί ολιγοσέλιδο έγγραφο για τους «όρους αναφοράς», που αν τελικά εγκρίνουν οι δύο πλευρές και γίνει συνάντηση (Αναστασιάδη - Ακιντζί) με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (που τώρα λέγεται ότι θα μετατεθεί για αρχές Οκτώβρη, μετά την ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ), θα ανοίξει ο δρόμος αρχικά για άτυπη πενταμερή συνάντηση (των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) και στη συνέχεια θα αρχίσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι «όροι αναφοράς» θα στηριχθούν αφενός πάνω στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 (όπου αναφέρονται ρητά «δύο συνιστώντα κράτη»), αφετέρου στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι και τις επαφές στο Κραν Μοντανά αλλά και το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες», δηλαδή πάνω σε δέσμες προτάσεων που επιδιώκουν αντικατάσταση του - όπως λένε - «αναχρονιστικού» «συστήματος των εγγυήσεων» και την ευθεία εμπλοκή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην ασφάλεια και σταθερότητα του νησιού, αλλά και όλη την περιοχή.

Παλιές και νέες προτάσεις

Στο επίκεντρο των διεργασιών μένει φυσικά και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του νησιού, θέμα που έχει προεκτάσεις για τους ενεργειακούς διαδρόμους όλης της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλοί ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης, όχι απλά με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους αλλά και με ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους, όπως την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κ.τ.λ.

Πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» ανέφεραν χτες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει πρόταση για την ίδρυση ενός δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού («escrow account»), όπου θα «φυλάσσεται» το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκύπριους από την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Επικαλούμενη πηγές από «το χώρο των συνομιλιών» της 9ης Αυγούστου (της «άτυπης» συνάντησης που είχαν Αναστασιάδης - Ακιντζί), «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα στο κομμάτι των υδρογονανθράκων, ακόμα και πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος». Η «απελευθέρωση» του ποσού που θα αναλογεί στους Τουρκοκυπρίους θα εξαρτάται από την «εκπλήρωση προϋποθέσεων» της αντίστοιχης συμφωνίας, ενώ θα συνδεθεί και με τη στάση της Τουρκίας («τερματισμός προκλήσεων», «αναγνώριση κυπριακής ΑΟΖ»), ζητήματα που ήδη αξιοποιούνται στο πολύπλευρο αλισβερίσι που δυναμώνει, με αντικείμενο τους όρους συμμετοχής και της Τουρκίας στα σχέδια ενεργειακής σύνδεσης της ΝΑ Μεσογείου.

Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος, στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, είχε προτείνει και «να ενημερώνω τον κ. Ακιντζί για τις όποιες εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς». Επίσης, εδώ και καιρό προχωρούν τα σχέδια για τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων, για την ταχύτερη εκτέλεση αποφάσεων που αφορούν συμφωνίες με ενεργειακά μονοπώλια.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Αμμόχωστο

Την ίδια στιγμή, σειρά δημοσιευμάτων καταγράφουν ότι εκπρόσωποι εταιρειών που ασχολούνται με τον Τουρισμό ή τα Real Estate (ακίνητα γενικά) τον τελευταίο καιρό «πλαγιοκοπούν» επίμονα κατόχους ακινήτων ή /και οικοπέδων στην Αμμόχωστο, που μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα όλης της Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τουριστικών μονάδων όπως το «Golden Sand», μιας υπερπολυτελούς, επτάστερης ξενοδοχειακής μονάδας εκατοντάδων κλινών, που μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εγκαταλείφθηκε. Γενικόλογα γίνεται αναφορά σε εταιρείες «ευρωπαϊκών συμφερόντων» που συνδέονται με τέτοιες απόπειρες. Τα ίδια δημοσιεύματα υπενθυμίζουν μια σειρά επενδυτικά προτερήματα που διαθέτει όλη η περιοχή της Αμμοχώστου, όπως τα χαρακτηριστικά του λιμανιού της, το μεγάλο βάθος του, που επέτρεπαν στο παρελθόν την ανάδειξή της σε πολύ σημαντικό εμπορικό κόμβο.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι κατοχικές αρχές (που έχουν ντε φάκτο τον «έλεγχο» της Αμμοχώστου) ανακοίνωσαν τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αξιοποίηση της περιοχής, ξεκινώντας με «καταγραφή της κατάστασης» ειδικά στο φιλέτο των Βαρωσίων.

Ελληνική ΝAVTEX απάντηση στις αντίστοιχες τουρκικές

Ταυτόχρονα με τα παζάρια που αφορούν συνολικά τις ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο συνεχίζεται και η «κινητικότητα» με διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ η Τουρκία διατηρεί στην περιοχή αυτήν τη στιγμή και τέσσερα ερευνητικά και σεισμογραφικά πλοία («Φατίχ», «Μπαρμπαρός», «Γιαβούζ», «Ορούτς Ρέις»).

Την περασμένη Πέμπτη, η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για γεώτρηση του «Πορθητή» που θα διαρκέσει έως την 1η Νοέμβρη. Επίσης, τουρκική NAVTEX έχει εκδοθεί και για ασκήσεις ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Αντιδρώντας, η ελληνική πλευρά εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, για ασκήσεις που επρόκειτο χτες να κάνει εκεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει η εναλλακτική των ρωσικών «Su-35»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χτες ήταν η σειρά του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, να βεβαιώσει ότι η Αγκυρα εξετάζει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία (συγκεκριμένα, αεροπλάνων «Su-35»), αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του διαλόγου μας με τη Ρωσία. Τα "Su-35" μπορούν να αποτελέσουν για εμάς μόνο μια ενδιάμεση λύση. Είναι αναγκαίο να κάνουμε διαρκείς συζητήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα».

Η «στροφή» των Τούρκων προς τη ρωσική πλευρά και για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών έρχεται να συμπληρώσει την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400», παρά τις διαρκείς και έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κ.ά. Μάλιστα, η συζήτηση για την πιθανή αγορά των «Su-35» δυνάμωσε αφού η Ουάσιγκτον «πάγωσε» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στην Τουρκία (όπως και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή τους). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας είναι ανέφελη και δεν «δοκιμάζεται» από διαφωνίες σε διάφορα μέτωπα.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα φουντώνει μια αρθρογραφία για τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας Μόσχας - Αγκυρας και το στενό ορίζοντα που αυτή έχει, κατά ορισμένους. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ενδιαφέρον έχουν δημοσιεύματα που μιλούν για «τεκτονική στροφή στην ενεργειακή οπτική» της Τουρκίας. Η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα «Ahval News» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του Τσαγκατακάι Ουζντεμίρ, συνεργάτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες το 1ο τρίμηνο του 2019 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 36%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο υπερ-τετραπλασιάστηκαν οι εισαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα η Τουρκία εμφανίζεται ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού LNG σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Στα σκαριά νέα κόμματα στην Τουρκία

Παράλληλα με τη σύνθετη επαναξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών συνεργασιών της Τουρκίας, προχωρούν και οι ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα.

Στο κυβερνών ΑΚΡ αναμένονται εξελίξεις, όπως δείχνει και η παραπομπή σε πειθαρχικά όργανα (για παραβίαση των κομματικών αρχών) του συνιδρυτή του κόμματος και για χρόνια στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου. Πλέον φουντώνουν κι άλλο οι φήμες για την ίδρυση νέου κόμματος από τον Νταβούτογλου (η «Χουριέτ» έγραφε χτες ότι τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις). Σύμφωνα με ορισμένους μάλιστα θα πρόκειται για πρωτοβουλία διαφορετική από αυτή του Αλί Μπαμπατζάν, άλλοτε «τσάρου της οικονομίας» και επίσης πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, και του Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιδρυτή του ΑΚΡ.

Να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση της εταιρείας «Μετροπόλ» κατέγραψε ότι η στήριξη στον Ερντογάν βρίσκεται στο 44% (πέρυσι η ίδια εταιρεία την είχε καταγράψει στο 53,1%). Τέλος, τουρκικά ρεπορτάζ εμφανίζουν τον Ερντογάν να ετοιμάζει νέο γύρο επαφών με άλλα κόμματα, προκειμένου να διευρύνει τη «Λαϊκή Συμμαχία» που δημιούργησαν ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ. Ορισμένοι αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με την πρώην πρωθυπουργό (1993 - 1996) Τανσού Τσιλέρ, ηγέτιδα του κόμματος του Ορθού Δρόμου που ουσιαστικά διαλύθηκε μετά τις εκλογές του 2002.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ