ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Σύμπραξη παρατάξεων για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Παρέμβαση με αφορμή τη σύμπραξη που συνομολογούν σε κοινό τους ανακοινωθέν τρεις παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 2014-2020» και το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, κάνει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η ανακοίνωση αυτής της από καιρό φημολογούμενης συνεργασίας μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκαλεί σε κανένα. Η κοινή ανακοίνωση άλλωστε των τριών παρατάξεων είναι αποκαλυπτική γι' αυτά που και προεκλογικά ασκούσε κριτική η "Λαϊκή Συσπείρωση" στις παρατάξεις που συμφωνούν με τις επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων που υπηρετούν την ίδια στρατηγική.

Τα σχέδια που σηματοδοτούν την παραπάνω στρατηγική, που κατευθύνουν δηλαδή πόρους στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στη στήριξη των σχεδίων μεγάλων ομίλων και δεν τοποθετούν πουθενά ως βασικό κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, όντως ήταν η κοινή βάση που υπήρχε και προεκλογικά μεταξύ τους, όπως και με άλλες παρατάξεις».

«Είναι η ίδια στρατηγική που σε πανεθνικό επίπεδο», αναφέρει η ανακοίνωση, «έφερε τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ, που στην πορεία συνένωσε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις στη Βουλή να ψηφίζουν με διευρυμένη πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας τις «ενοχλήσεις» της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, που διαρρέουν στα ΜΜΕ, «τουλάχιστον υποκριτικές», σημειώνοντας πως στις εκλογές στελέχη του βρίσκονταν και σε άλλα ψηφοδέλτια μαζί με στελέχη είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, όσον αφορά «τα περί ευημερίας και ανάπτυξης της περιοχής μας μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεών της και των μεγάλων ομίλων», η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχουν χιλιοειπωθεί» και πως σε αυτά «"απαντάει" η ίδια η ζωή», καθώς «πάνω από το 90% των κονδυλίων πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοκατασκευαστές κ.ά., και στο λαό μένουν μποναμάς οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, τα διόδια, οι φόροι και τα κουτσουρεμένα δικαιώματα».

«Η ελπίδα δεν βρίσκεται στις πλειοψηφίες που θα υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, ούτε στη "σικέ" αντιπολίτευση, η ελπίδα για μια άλλη ζωή με δικαιώματα βρίσκεται στη δύναμη του ίδιου του λαού, στις δυνάμεις που με συνέπεια την υπηρετούν, τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ, που από την επόμενη μέρα θα έχει αποκλειστικό οδηγό τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού της περιοχής μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση με τα σκουπίδια

Ανακοίνωση με αφορμή καταγγελίες ότι στο νησί δημιουργούνται πολλές μικρές επικίνδυνες χωματερές

Eurokinissi

Ανακοίνωση για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιας Κέρκυρας.

Σε αυτήν επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, τις καταγγελίες για μεταφορά σκουπιδιών, κυρίως από επαγγελματίες, σε κατοικημένες περιοχές, ή μπροστά από κτήματα, δημιουργώντας μικρές χωματερές και υπογραμμίζει πως «η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε συνεργασία με το λαό και τους φορείς του σε ριζική λύση με κοινά αποδεκτές πρακτικές».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που μας ταλανίζει πάνω από 10 χρόνια, έχει δημιουργήσει εκτός των άλλων και αντιθέσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ο καθένας προσπαθεί να "απομακρύνει" τα σκουπίδια από τη δική του γειτονιά, συνήθως σε βάρος της παρακάτω γειτονιάς. Αυτή δεν είναι λύση, είναι μέρος του συνολικού αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν πολιτικές 10ετιών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο οξύ είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι στις υπόλοιπες τα πράγματα είναι καλά.

Ομως, έχουμε καταγγελίες από Λευκίμμη, Αργυράδες, Μαραθιά για μεταφορά σκουπιδιών, κυρίως από επαγγελματίες, σε κατοικημένες περιοχές, ή μπροστά από κτήματα, δημιουργώντας μικρές χωματερές. Για παράδειγμα, ο δρόμος προς το λιμάνι Λευκίμμης, ο δρόμος παράλληλα προς το ποτάμι, κοντά στο σχολείο στα Μελίκια, στη μεγάλη στροφή έξω από το Μαραθιά, κ.α. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει, γιατί δημιουργεί εντάσεις, αντιθέσεις, ακόμα κάποιοι εκδικητικά να βάζουν και φωτιές στα απορρίμματα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σωστά, γρήγορα, με τη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από χρόνια.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε συνεργασία με το λαό και τους φορείς του σε ριζική λύση, με κοινά αποδεκτές πρακτικές. Ιδιαίτερα, πρέπει να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες "παράγονται" μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λύση βρίσκεται στην επιστημονική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Απαραίτητη είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Με γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, αλλά και με παρεμβάσεις που θα ενημερώνουν το λαό. Ολα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την απόκτηση εξοπλισμού και μέσων χωρίς καμιά συμμετοχή ιδιωτών. Χρειάζεται διεκδίκηση προς τη μεριά της κυβέρνησης για την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τις προσλήψεις».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί συμμόρφωση στις πολιτικές της

Το αντιδραστικό στίγμα της νέας Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, στο όνομα τάχα της εξυπηρέτησης των πολιτών, έδωσε ο νέος περιφερειάρχης Γ. Πατούλης. Σε ομιλία του στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, είπε: «...αλλά κι αν κάποιος θεωρήσει ότι μπορεί αυτά που λέμε εμείς να μην ταιριάζουν και θέλει να μετακινηθεί ή να πάει σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, θα τον βοηθήσουμε να πάει... Θέλουμε όσοι μείνουνε να πιστέψουν σε αυτό το νέο εγχείρημα με αυτό το πρόσημο που εμείς βάζουμε...»!

Με αφορμή τις δηλώσεις Πατούλη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής σχολιάζει σε ανακοίνωσή του: «Η νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ είναι τόσο "παλιά", που θεωρεί ότι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να ασπάζονται τα "ιδεώδη" της, αλλιώς δεν έχουν θέση σε αυτή.

(...) από πού θα μας βοηθήσει να φύγουμε; Από το σπίτι του ή μήπως η Περιφέρεια είναι βιλαέτι του; `Η μήπως κάθε 4 χρόνια, που λήγει η θητεία κάθε περιφερειακής αρχής, οι υπάλληλοι πρέπει να "μετακομίζουν" σε άλλο φορέα; Ούτε στην εποχή της "Πλατείας Κλαυθμώνος" δεν τα λέγανε αυτά τόσο απροκάλυπτα...

(...) υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος και οι εργαζόμενοι έχουμε δώσει αγώνες ενάντια στις αυθαίρετες "μετακινήσεις" και την "απαγόρευση" των προσλήψεων, που έχει δημιουργήσει την τραγική υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Το δε "νέο εγχείρημα", με το πρόσημο που βάζει η νέα περιφερειακή αρχή, περιλαμβάνει όπως και ο ίδιος είπε κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ και λειτουργία των υπηρεσιών στη λογική "κόστους - οφέλους"! (...) Δεν μας παραξενεύουν οι τοποθετήσεις αυτές, εξάλλου από τα 5 δημόσια ΚΤΕΟ, που έκλεισε το ΠΑΣΟΚ, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) έθεσε σε επαναλειτουργία μόνο ένα! Ούτε περιμέναμε κάτι διαφορετικό από όσους κριτήριο στις πολιτικές τους επιλογές έχουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

(...) Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής στεκόμαστε απέναντι στις επιλογές των ιδιωτικοποιήσεων και της αντεργατικής πολιτικής - είμαστε σε ετοιμότητα για να απαντήσουμε αγωνιστικά».

«Παύση» πολιτικών γάμων στο δημαρχείο Χίου

Σε μια πρωτοβουλία που βάζει εμπόδια στην τέλεση πολιτικών γάμων προχώρησε πριν από μερικές μέρες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης (ΝΔ). Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της δημοτικής αρχής, πλέον οι πολιτικοί γάμοι δεν θα τελούνται στο δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης της Χίου, αλλά σε δημοτικά κτίρια που βρίσκονται έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, και πιο συγκεκριμένα στα πρώην δημαρχεία Ομηρούπολης και Θυμιανών. Οσο για τους χρόνους τέλεσης των πολιτικών γάμων, αυτοί θα είναι ένα δίωρο τη μέρα (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και μόνο τις καθημερινές. Ο δήμαρχος του νησιού επικαλείται προβλήματα «δυσλειτουργικότητας» του δημαρχείου και «κυκλοφοριακού φόρτου» στο κέντρο της πόλης, που, όπως λέει, προκαλούν οι πολιτικοί γάμοι και γι' αυτό προώθησε την ...«αποκέντρωση» των τελετών, αρνούμενος «θρησκευτικά κίνητρα» που του προσάπτονται. Η απόφαση αυτή, που προφανώς υποβαθμίζει τη διαδικασία του πολιτικού γάμου, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο φαίνεται να έχει απασχολήσει και προηγούμενες δημοτικές αρχές, λόγω σχετικών ενστάσεων της Μητρόπολης, η οποία είχε αντιρρήσεις με την τέλεση πολιτικών γάμων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ